Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Качествени чепарета

Мнение от КИРО »

Не се кахъри,добри са чепаретата.
Щом и работят,какво търсиш още?
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
st_beer
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от st_beer »

С голям интерес чета и следя темата. Изгледах клипове как се правят чепарета публикувани от колеги и реших да се пробвам да направя първите си опити. Поръчах си макарки с готови за връзване 3D нишка + UV ламета и останалите нужни материали за направа на чепаре. Не зная дали ще работят ,но горе долу ми се получиха нещата визуално. Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка. Ето как изглежда първия ми опит и ползваните материалите .Ако имате някакви съвети и критики ще се вслушам в тях . Благодаря на колегите споделили своя опит и отделили време да направят клипове :smt023 :smt023 . Желая много слука на всички колеги и безаварийни излети в морето.

Изображение
Hobie Mirage Outback
Пламен Николов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Пламен Николов »

st_beer написа:С голям интерес чета и следя темата. Изгледах клипове как се правят чепарета публикувани от колеги и реших да се пробвам да направя първите си опити. Поръчах си макарки с готови за връзване 3D нишка + UV ламета и останалите нужни материали за направа на чепаре. Не зная дали ще работят ,но горе долу ми се получиха нещата визуално. Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка. Ето как изглежда първия ми опит и ползваните материалите .Ако имате някакви съвети и критики ще се вслушам в тях . Благодаря на колегите споделили своя опит и отделили време да направят клипове :smt023 :smt023 . Желая много слука на всички колеги и безаварийни излети в морето.

Изображение
Добри са чепаретата,ама според мен ако ползваш 0.18 за бидеми на тез 8мици ще е по добре, с 0.14 трябва да работиш повече на ветрило, при отвесно клатене ще стоят около майката, поне според мен.......пък нека си кажат и майсторите...... :smt023
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

st_beer написа:... Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка....
Пробвай да си правиш чепаретата с по-малко разстояние между куките(бидемите).
Аз, например, ги правя с по 10 или 11 см от бидем до бидем.
Така ще можеш да правиш чепаретата с повече куки.
Разбира се и дължината на бидемите също е добре да намалиш на не повече от 3см.
Съответно, за да няма много оплитания е добре да ползваш малко по-тежка оловна тежест
както и следователно прът с малко по-висока акция.
Наслука на всички! :D
Аватар
st_beer
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от st_beer »

Благодаря за съвета. Ще вържа някое друго чепаре по този вариант да го тествам и него. Проблема е ,че няма свободно време за ходене до морето и риболов по-често и аха дойдат ми почивните дни и морето сърдито не дава ръка да се влезе :cry: :cry:
Надявам се следващата почивка времето да е с мен и да мога направя една разходка и прекрасен риболов .
Наслука на всички и само пълни чепарета на всяко вадене :fishing1: :fishing1:
Hobie Mirage Outback
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Вземи си Кринкъл. Това са ония светещи нишки по 10-12лв пакетчето. Слагай по една такава заедно с ламето от ролката. Винаги работят чепаретата с кринкъл. Иначе за рибата да не ти пука. щом си с каяк кефа ти винаги си е на макс. Това ми е най-голямата мечта и другата година мисля да се присъединя към отбора на каякари-рибари :)
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Иначе за епаретата ,това 14 на 18 ми се вижда супер тънко. Нали идеята на флуорокарбона е ,че е невидим и може да се ползва по-голямо сечение ,което да държи чепарето по-изпънато. Аз ги правя куки 10 и 9 на 165/205 а 7 и 8 на 20 на 22. Иначе най-много ми харесва като почне да излиза чернокопа и сафрида вече е едър. Тогава само куки 5-6 номер и бидем 20 на майка 24 или 25
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

gergi_81 написа:...... Тогава само куки 5-6 номер и бидем 20 на майка 24 или 25
Пробвай ако искаш и този вариант.
Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

13912704_10205376048279540_8163370552208463502_n.jpg
КЛАСИКА ! Кука номер 4 бидем 0,226 /0,245 Спуквам ги чернокопите на това. На чепарес УВ ламе и кринкъл слагам по 2-3 такива куки. С пилкер 100гр. да държи чепарето изпънато. Навивам бързо и клатя рязко с малка амплитуда. Много рядко ми пригризват бидема.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

st_beer написа:
Изображение
Събери от всичките цветове на едно чепаре,сложи по 1-2крънкала и поне 2-3 просукани ламета(но финни).забрави го тоз вариант на къси бидеми и тънки месини,както и късо разтояние между бидемите ще са само в минус.
С това 0.12-0.15 при 8 номер кука си е подигравка на тръда след 3-5кг. риба ще е за боклука чепарето,мин.0.17 :wink: :wink: :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

1000n написа:
st_beer написа:... Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка....
Пробвай да си правиш чепаретата с по-малко разстояние между куките(бидемите).
Аз, например, ги правя с по 10 или 11 см от бидем до бидем.
Така ще можеш да правиш чепаретата с повече куки.
Разбира се и дължината на бидемите също е добре да намалиш на не повече от 3см.
:D
Човека е писал че лови с каяк не е влязъл в морето да клати с 8-ца не давай такива погрешни съвети!!! Риболова в морето няма нищо общо с отвесното клатене!!!
Изображение
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Последно време забелязах ,че за сафрид са ми много успешни тези модели с фосфорни топчета. Някои топчета нарочно ги слагах по-големички и се оказа ,че работят много добре. Някой друг има ли наблюдения върху тия топчета ?
14184283_10205483954617131_5922020212550320207_n.jpg
14183936_10205483948336974_4070474543165716813_n.jpg
7.jpg
6.jpg
4.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

излезе ли от лопатката това топче прави само ядове(връзват се бидемите по майката) зарязахме ги преди 5години най малко сега се мотат нейде из къщи няколко хиляди
Изображение
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Аз ги лепя на възела на куката ,да не падат.
Аватар
st_beer
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от st_beer »

Последния път когато ходих до морето излизаше предимно кандидат чернокоп и ми пасяха здраво чепаретата. Имах такива със силиконова тръбичка ,но на него се хващаше много рядко,а на сафридско се пълнеше доста добре и чепарето бързо оставаше само да му стърчат бидемите. Потърсих из нета куки с по-дълго рамо понеже в нашия град няма нищо за морски риболов. Намерих си естествено и си заръчах. Вързах си няколко чепарета с най-успешните цветове от последния риболов. Ето какво се получи и какви куки ползвах . Дано зъбатите да се ловят на тях без да ги пасат или поне по-рядко да го правят.
Изображение

За да се добие реална представа за разликата между двата модела куки направих снимка за сравнение понеже така на картончето не правя голяма разлика .

Изображение

П.п
dobria1 написа: Събери от всичките цветове на едно чепаре,сложи по 1-2крънкала и поне 2-3 просукани ламета(но финни).
Не съм запознат с термите по морето и бих бил благодарен ако напишете или покажете. От вашите клипове се научих да правя чепета да работят успешно и съм много благодарен,че има хора да споделят своя опит.
Hobie Mirage Outback
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”