Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Закупуване на лодка.
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Закупуване на лодка.
Тази струя, която е вижда, че излиза от двигателя, не е самото охлаждане.
Това е контролна струя, показваща, че охлаждането на даден двигател работи.
Дебитът на струята може да бъде намален и от запушване на контролният отвор. Получава се обикновено, когато двигателя работи в плитка вода и частици пясък се засмукват или имаме корозирал материал, който е запушил контролното отверстие.
За износването на Impeller (водната турбинка) има много причини, които не са обект на тази дискусия.
Проблем с охлаждането може да има и при повреден термостат. Работното му положение е около 60С.
Когато имате съмнения, за такъв проблем, използвайте инфрачервен термометър и измервайте температурата в района на цилиндровата глава.
Това е контролна струя, показваща, че охлаждането на даден двигател работи.
Дебитът на струята може да бъде намален и от запушване на контролният отвор. Получава се обикновено, когато двигателя работи в плитка вода и частици пясък се засмукват или имаме корозирал материал, който е запушил контролното отверстие.
За износването на Impeller (водната турбинка) има много причини, които не са обект на тази дискусия.
Проблем с охлаждането може да има и при повреден термостат. Работното му положение е около 60С.
Когато имате съмнения, за такъв проблем, използвайте инфрачервен термометър и измервайте температурата в района на цилиндровата глава.
Къде фтидахмее...Темата май беше,нещо за лодка,...?!?!?!?!?!? Не ремомт и...

Колеги, дайте съвет, смятам да купувам надуваема лодка с твърдо дъно 3,20м с двигател около 10 коня. Кажете какво да гледам,най-вече по двигателя.
Какво,ще му се отговори?!?!?! .......температура на ...?! ,,,,
Лодката си е лодка, щом е надуваема,надуваш и проверяваш за пропуск (дупка!) Провери дъното,там се просуркват по скали,миди и т.х.,Двигател,палиш го,дори и в кофа от сирене,важното е да хвърля Мощна струя вода !!! Другото, ако е втора ръка,какво,ще ти каже продавача!!!Ако е пич,ще Ти каже всичко,ако е Путек,само ще се хили и О.К.,О.К..... Мой комшия продаде ..Тохамаран,, 300 разлепен,но им каза,за това го продавам!!! И клиентите го купиха!!!!!!
Всеки знае какво,търси,друг е въпроса на каква цена !!! 
Какво,ще му се отговори?!?!?! .......температура на ...?! ,,,,

- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Да, бе, да. Окепазихме темата и питането на колегата dnvelev
За двигателя - запали двигателя, с охлаждане. По-напред в темата имаше показано как. Нека да поработи малко. Отвии свещите, примери компресията. Щом двигателя е около 10кс, то е с два цилиндъра. Трябва де е еднаква.
Двигател около 10кс е с отделен резервоар. Той си върви с двигателя. Недей забравя, че един нов 25л резервоар Ямаха е около 160лв, а помпичката с маркучета Ямаха е около 60лв. Това са си пари.
Ако леко е одраскан двигателя или капака, да не те смущава. Това са около 40кг, знаеш ли как се носят от колата до лодката? А и как се пренасят в багажника? Винаги се драска.
Двигателя го закупи от човек, хубаво е да му знаеш историята и защо го продава. Но като цяло, втора ръка двигател си е "котка в чувал".
Ако си от Бургас и аз съм в Бг, пиши ми на ЛС, ще дойда да го видя двигателя.
За надуваемите лодки (жаргонно "джапанки"), питай колегата КИРО. Той е човек с голям опит в ремонта им. Неговите съвети ще ти бъдат безценни.
Знам само (чувал съм за теста), че джапанката трябва да се напомпа при стайна температура и на сутринта не трябва да е спаднала. Другият метод за проверка е с пяна, дали някъде не прави балончета.
Най-добре питай КИРО.
Допълнение: Забравих да пиша, че двигателя е съвкупност от Gear box и Power Head.
Като говорим за двигателя, важен сборен детайл е и Gear Box. Кутията, където е редуктора.
Кутията, която завършва с гребният винт, - за луфтове, цвят на маслото, стружки, превключване.
За двигателя - запали двигателя, с охлаждане. По-напред в темата имаше показано как. Нека да поработи малко. Отвии свещите, примери компресията. Щом двигателя е около 10кс, то е с два цилиндъра. Трябва де е еднаква.
Двигател около 10кс е с отделен резервоар. Той си върви с двигателя. Недей забравя, че един нов 25л резервоар Ямаха е около 160лв, а помпичката с маркучета Ямаха е около 60лв. Това са си пари.
Ако леко е одраскан двигателя или капака, да не те смущава. Това са около 40кг, знаеш ли как се носят от колата до лодката? А и как се пренасят в багажника? Винаги се драска.
Двигателя го закупи от човек, хубаво е да му знаеш историята и защо го продава. Но като цяло, втора ръка двигател си е "котка в чувал".
Ако си от Бургас и аз съм в Бг, пиши ми на ЛС, ще дойда да го видя двигателя.
За надуваемите лодки (жаргонно "джапанки"), питай колегата КИРО. Той е човек с голям опит в ремонта им. Неговите съвети ще ти бъдат безценни.
Знам само (чувал съм за теста), че джапанката трябва да се напомпа при стайна температура и на сутринта не трябва да е спаднала. Другият метод за проверка е с пяна, дали някъде не прави балончета.
Най-добре питай КИРО.
Допълнение: Забравих да пиша, че двигателя е съвкупност от Gear box и Power Head.
Като говорим за двигателя, важен сборен детайл е и Gear Box. Кутията, където е редуктора.
Кутията, която завършва с гребният винт, - за луфтове, цвят на маслото, стружки, превключване.
Друго,което,рядко се споменава е,че гуменяка е в пъти по -стабилен на вълна(статичен) и много по трудно се преобръща от стъклопластовата !!!
Верно ли?! 

Не.lozzy.68 написа:Друго,което,рядко се споменава е,че гуменяка е в пъти по -стабилен на вълна(статичен) и много по трудно се преобръща от стъклопластовата !!!Верно ли?!
Благодаря за отговорите, доста неща разбрах.Дано имам късмет с двигателя,щото лодката е лесна-ако има дупка-лепиш и толкоз.Ама двигателя ако се ебава са си нерви.Аз ей така, имах една Хонда 400 кубика 4 цилиндъра 16 клапана,разказа ми играта.Повече лежах под него отколкото да го карам.Че и частите- все едно за кола купуваш.Двигателите за лодки поне са с два цилиндъра
Само се чудех-понеже засега смятам двигателя да е 8-10 коня,ако падна на 5-6 за лодка 3-3,20 малко ли ще е?

Не.dnvelev написа:Благодаря за отговорите, доста неща разбрах.Дано имам късмет с двигателя,щото лодката е лесна-ако има дупка-лепиш и толкоз.Ама двигателя ако се ебава са си нерви.Аз ей така, имах една Хонда 400 кубика 4 цилиндъра 16 клапана,разказа ми играта.Повече лежах под него отколкото да го карам.Че и частите- все едно за кола купуваш.Двигателите за лодки поне са с два цилиндъраСамо се чудех-понеже засега смятам двигателя да е 8-10 коня,ако падна на 5-6 за лодка 3-3,20 малко ли ще е?
- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Нямам досег с надувни лодки, но мисля, че на глисаж няма да може да излезе.
Защото основното предназначение на гуменките е да глисират. Те не са водоизместващ тип лодка.
Ако беше водоизместващ тип пластмасова лодка, 3.30м, двигател 5-6кс щеше да е напълно достатъчен, поне по това, което сме учили в университета.
Дори незнам дали и 9.9кс двигател ще ти е достатъчен, със запас от мощност, в зависимост от броят на хората и товара. Но и едно на ум: разхода на гориво, трябва си вече и голям резервоар. То и затова всички от 9.9кс нагоре са с външен резервоар.
Но в тези два раздела, има много теми, разгледай ги. Ще получиш много информация, която ще ти е в помощ. Довери се на колегите, всеки е минал по твоят път и е споделил болката си:
Екипировка
viewforum.php?f=29
Лодки и сонари
viewforum.php?f=165
Допълнение: Виж и тази тема:
Въпрос за глисаж
viewtopic.php?f=29&t=27219
Защото основното предназначение на гуменките е да глисират. Те не са водоизместващ тип лодка.
Ако беше водоизместващ тип пластмасова лодка, 3.30м, двигател 5-6кс щеше да е напълно достатъчен, поне по това, което сме учили в университета.
Дори незнам дали и 9.9кс двигател ще ти е достатъчен, със запас от мощност, в зависимост от броят на хората и товара. Но и едно на ум: разхода на гориво, трябва си вече и голям резервоар. То и затова всички от 9.9кс нагоре са с външен резервоар.
Но в тези два раздела, има много теми, разгледай ги. Ще получиш много информация, която ще ти е в помощ. Довери се на колегите, всеки е минал по твоят път и е споделил болката си:
Екипировка
viewforum.php?f=29
Лодки и сонари
viewforum.php?f=165
Допълнение: Виж и тази тема:
Въпрос за глисаж
viewtopic.php?f=29&t=27219
Последно промяна от kiril_bulgaria на Съб Фев 11, 2017 2:31 pm, променено общо 2 пъти.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Има 6кс ,2тактови Ямахи с 2цилиндъра,няма да има проблем,ама с 6кс, 4 тактов ,много ще зависи и от лодката,щото с 2,90/3,00м понякога по трудно излиза на глисаж,отколкото 3,20/3,30м
Merkury 8ks 2 takta,лодка 3,30м с двама и багаж около 300кг
https://www.youtube.com/watch?v=TYjt-gf2R24
Yamaha 6 ks 4 takta,лодка 3,30м
https://www.youtube.com/watch?v=hCpEYvOjB-4
Като това с лодка 2,90м не става
Merkury 8ks 2 takta,лодка 3,30м с двама и багаж около 300кг
https://www.youtube.com/watch?v=TYjt-gf2R24
Yamaha 6 ks 4 takta,лодка 3,30м
https://www.youtube.com/watch?v=hCpEYvOjB-4
Като това с лодка 2,90м не става
Аз там съм пораснал...
- bobo_33333
- кандидат преподавател
То щот ви е ясно,дърпате по 1/2 пъти леко и после рязко,че и и лимонки слагате ,нямате ли запалки ,по лесно еlozzy.68 написа:1 Лодководачите дърпат леко 1-2 пъти въжето на пълен оборот (превъртване на КММ) 2 Дърпат леко 1-2 пъти въжето на пълен оборот (превъртване на КММ).
•Връщам смукача.
•и след това рязко дърпане за палене.Oт това по ЯСНО, здраве му кажи!!!
3 Говорех,ако е с вграден резервоар,без ,,лимонка,, , знаеш ,кога ще запали от първия път.......
таз догодина !!!!!!!!!!!! Ай наздраве и много слука!!!

Как 5 двигателя дет съм имал ,от 2,6кс/ 3,5кс /6кс /8кс и 9,8кс ,палят с четвърт оборот ,не от цял,не знам,не му разбирам
Аз там съм пораснал...
- трапера
- сериозен играч
Но може и така. От поцинкована ламарина, запоен с калай, облепен с листова изолация от микропореста гума с алуминиево фолио-термозащита. Събира около 25литра. Круша и маркучи от магазин за авто части струваха около 20лв.kiril_bulgaria написа: Недей забравя, че един нов 25л резервоар Ямаха е около 160лв, а помпичката с маркучета Ямаха е около 60лв. Това са си пари.

Това в случай, че няма резервоар към мотора, а човек може сам или с помощта на приятел да си го направи.
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
Бобо,голям го вадиш,брат,само да не е МЕК!!!
Ако решиш,кажи Ти и кога и къде,ще проверим Твоите идеи!!!
Естествено с видео- съдия за да видят всички от форума!!! Аз съм Мъжкар,ако се съгласиш,който не запали от РЯЗ ,си реже пръст от ръката,(ще сме демократични,който си изберем де
) ,навит ли си ?!?!?
Не ме интересува ,колко мнения имаш(уважение за което!!!) Облога Важи!!! Обичам ИСТИНАТА !!! 

- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Да, разбира се, че може. Мислил съм и са пластмасова тубичка 10л от бензиностанция. Всичко може да се преправи и да се спестят пари.
Но ако колегата купува двигател с външен резервоар, то те вървят комплект с двигателя. Да си го търси, а не продавача да хитрува.
Изчисти си критериите ТОЧНО какво ти трябва, как ще стопанисваш лодката, защото за мене при гумена лодка задължително гараж или паркинг. Не бих рискувал да я оставя на улицата, някои доброжелател може да ѝ играе един нож, за какво ще я използваш, къде ще я пускаш на вода, колко кг тежи -... все въпроси, на които трябва да намериш отговор, преди да купиш лодката
И още нещо - височината на транцевата дъска. Оттам имаме два двигателя - с къс и дълъг ботуш.
Но ако колегата купува двигател с външен резервоар, то те вървят комплект с двигателя. Да си го търси, а не продавача да хитрува.
Изчисти си критериите ТОЧНО какво ти трябва, как ще стопанисваш лодката, защото за мене при гумена лодка задължително гараж или паркинг. Не бих рискувал да я оставя на улицата, някои доброжелател може да ѝ играе един нож, за какво ще я използваш, къде ще я пускаш на вода, колко кг тежи -... все въпроси, на които трябва да намериш отговор, преди да купиш лодката
И още нещо - височината на транцевата дъска. Оттам имаме два двигателя - с къс и дълъг ботуш.
Да, всички тези неща съм ги мислил. Мястото на морето където ходим е точно за лодка.Вила на първа линия точно до пясъка.За резервоара- не всички си продават двигателите с резервоар.То не е и задължително,де.Защо да върви комплект?А дължината на ботуша как се определя спрямо дъската? Защото ако не намеря комплект-лодка с мотор, ще трябва да търся двигател отделно.kiril_bulgaria написа:Да, разбира се, че може. Мислил съм и са пластмасова тубичка 10л от бензиностанция. Всичко може да се преправи и да се спестят пари.