Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Качествени чепарета

Мнение от КИРО »

И не си играй с тези фосфори да цапаш куките.
Ако толкова държиш да оцветяваш "главата",карай с червено и това е.
77 г сме на нос Атия,и с един колега се състезаваме,кой повече риба ще извади.
Обаче трябва и сами да си вържем чепаретата,и след това с тях да ловим.
Другите колеги го играят жури,който падне черпи две каси бира,и пържи рибата.
С перушуна работехме,то нямаше друго де.
Он навърза 10 куки,почна да лакира,и чака да изсъхне лака де.
През това време аз вързах още 10 куки.Моето чепаре с 20 куки,неговото с 10.
Преди него слязох на носа,4,10 телескоп опъвам,една стиропорена "тапа",
чепарето и 40гр олово,всичко неподвижно по основното.
На 20 куки редовно по 15 - 20 сафрида вадя,той на 10 по 6-8,рядко пълни чепарето.
От тогава спрях с това лакиране,освен ако някой авер не настоява за такова.

Сега – всеки си има глава на раменете,аз само споделям преживяното от мен.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от tiho_roev »

st_beer написа:днес направих теста с чаша с вода. Нямам рошава кука,но видях какво се случва под водата и над нея. Направих и едно кратко клипче . Първата кука косъма е мокър от преди снимането,а втората беше сух затова малко по-късно започна да се пръска.

https://youtu.be/8DtHic3bC8k

Благодарение на дадените съвети от колеги както на ЛС така и в темата нещата и с боята започнаха да ми се получават на ниво ,което ме устройва и ми радва окото като за лична употреба.

Имам още едно питане към колегите относно боядисването. Всичко за което питам и правя си е за лично ползване и нямам никакви интереси да правя с търговска цел. Ако е някаква тайна и не им се споделя си е тяхно лично право. Та въпроса ми е за боите и най-вече за светещата .
От къде се купува светещия прах и с какъв точно лак се приготвя боята ?
Благодаря предварително.
Повечето материали се купуват от Бургас . Има един дълъг блок тъѝ наречен КРАСТАВИЦАТА и около него има фирмени риболовни магазини .Фосфора се продава при братята на партера на блока мисля че работят и с еконт .Ако те интересува нещо друго питаѝ !
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Светнете едно чепаре с УВ фенерче или лампа и ще видите , защо боите са важни. Естествено, че фосфорните и флуоресцентните глави ще работят по-добре от обикновения лак за нокти. Винаги е било така, така и ще бъде.

Ето как изглежда едно произволно хванато от кутията чепаре на дневна светлина.
29511020_10209138166290139_3602941333757007374_n.jpg
Ето го същото светнато на УВ.
29542127_10209138166250138_7536708113316867235_n.jpg
Като влезеш в магазина с едно фенерче много лесно можеш да видиш, кои чепарета ще работят и кои не. :)
29594607_10209138147809677_8343971462017301309_n.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
lusienn

Мнение от lusienn »

Аз правя за проби.

И не съм свършил,при мен се

Експериментира ,и тогава казвам

Става или не става,всяко си е за

Определено време,но имам и за всяко

Време.

Лак слагам за да държи ламетата,

Здраво във възела,да не се отскубнат

Лесно,и да не се развърже флорото,

Което е по твърдо от монофила.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

IMG-7f728b8673ae5bcbd35104a8fd0cc4a3-V.jpg
а

А може и преди поръчкaтa

Дикел мaтериял.
IMG-d1d4e9da173d76f835bc8d7e54288e2c-V.jpg

Риболовци.
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от tiho_roev »

Ами то вече няма обикновени чепарета :( . те всичките са фосфорни и флуресцентни нищо ново под слънцето .
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

И един сафрид под UV лампата навиваше станиол :lol: Сега светнете с UV лампата едно UV ламе и о чудо - то не свети. Що ли, да не е фалшиво :?:
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

КИРО написа:И не си играй с тези фосфори да цапаш куките.
Ако толкова държиш да оцветяваш "главата",карай с червено и това е.
77 г сме на нос Атия,и с един колега се състезаваме,кой повече риба ще извади.
Обаче трябва и сами да си вържем чепаретата,и след това с тях да ловим.
Другите колеги го играят жури,който падне черпи две каси бира,и пържи рибата.
С перушуна работехме,то нямаше друго де.
Он навърза 10 куки,почна да лакира,и чака да изсъхне лака де.
През това време аз вързах още 10 куки.Моето чепаре с 20 куки,неговото с 10.
Преди него слязох на носа,4,10 телескоп опъвам,една стиропорена "тапа",
чепарето и 40гр олово,всичко неподвижно по основното.
На 20 куки редовно по 15 - 20 сафрида вадя,той на 10 по 6-8,рядко пълни чепарето.
От тогава спрях с това лакиране,освен ако някой авер не настоява за такова.

Сега – всеки си има глава на раменете,аз само споделям преживяното от мен.
И от моя скромен опит от 35 години, не виждам разлика със или без лак. Единствено рано сутрин и късно вечер фосфорния лак дава по-добри резултати. Но понякога през деня пречи. А сафрида и чернокопа са си капризни риби. Еди път искат розово, после зелено, червено, бяло, комбинации, ишил, крънкъл. Аз ги вързвам от няколко години шарено - 3 куки бяло, 3 куки зелено, 3 куки розово, 3 куки червено и разни други комбинации. Не пълня чепарето, но има ли риба вземам. Ползвам UV ламета 3D, комбинирани с крънкъл. Флорокарбона е задължителен. UV ламето дава по-добри резултати от ишила понеже е по-видим на дълбоко.
Миналата година експериментирах със цвета на куката - бяла, черна, златна и червена. На първата проба вързани на едно чепаре по 3 куки с еднакво ламе и резултата беше равен. И така цял сезон. А бях почти сигурен в победата на белия цвят.
Та експеримента му е майката!
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от tiho_roev »

Замислял ли се защо рибите са капризни ? И защо едно и също чепаре един път работи а на другия път не ?
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Аз пак ще кажа само, че не пия сода от 30 години..... и помага :) Вижте сега сериозно, всички там аксаковски и варненски и бургаски майстори на чепарета. Досега не знам какво сте правили и какво сте научили, но на всички вече е ясно, че има новости в чепаретата, които вървят в пъти повече от преди. Появиха се майстори като Борката, Яни , ТОП ЧЕПАРЕТАТА на Жоро... и тн. и сложиха всички тия 30 годишни капацитети в малкия си джоб!. Всички ние влизаме в морето и клатим чепарета редовно и виждаме резултатите, нали? Зелено, че розово ,че перушини , че атмосферно налягане и ала-бала. Ползваш ли хубави материали - ще имаш резултати. Ако едно чепаре ти гопредлагат за 2лв какво очакваш да има вложено в него? Оставете хората сами да преценят кое работи и кое не. Нека опитат и сами да видят истината. А темата тоочно затова се задържа толкова години и е актуална. Защото винаги има какво да се научи от тази тема.
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

tiho_roev написа:Замислял ли се защо рибите са капризни ? И защо едно и също чепаре един път работи а на другия път не ?
Мисля постояно докато вързвам.
Поста ми основно беше за лакирането на куките. Рядко ги лакирам вече, но придължавам отвреме на време да експериментирам.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Чакала от Варна »

Последното си чипаре вързах преди 45 години...гепех лака на майка ми и сътворявах чудеса. :lol: М/у другото, лака се слагаше тогава повече против развързване на конеца,отколкото за друго...
ОБАЧЕ !!!
Винаги след това ,когато съм имал възможност,съм купувал САМО от МАЙСТОРИ! Още от времето когато бяха по 1 лв.,че и по-малко,купувах по 1.20-1.50...Сега взимам от 6-8-12 лв и си питам оная работа.От един Оги да кажем...
Друг е въпроса с избора,но за това се изписа толкова много ,че ...
Писах го и в ,,...гостите...'' и тук ще го напиша - необходими са над 30 чипарета в чантата,за комфорт в условията на разнообразен риболов !!
Без слугинаж не минава тая работа...

пп
Направата на самоделки е част от удоволствието в риболова с чипаре! Отчитам това и приветствам хората ,които имат възможност да го правят.
Морето обича хората,които го обожават !
Аватар
Иван Байчев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Байчев »

gergi_81 написа:Аз пак ще кажа само, че не пия сода от 30 години..... и помага :) Вижте сега сериозно, всички там аксаковски и варненски и бургаски майстори на чепарета. Досега не знам какво сте правили и какво сте научили, но на всички вече е ясно, че има новости в чепаретата, които вървят в пъти повече от преди. Появиха се майстори като Борката, Яни , ТОП ЧЕПАРЕТАТА на Жоро... и тн. и сложиха всички тия 30 годишни капацитети в малкия си джоб!
Не пиши глупости без да познаваш хората ! Точно от тези хора се учиха и Борката , и другите дето вързват и продават сега и си мислят че са открили топлата вода . Препоръчвам ти да отидеш на риболов с някой от тях и да разбереш за какво иде реч . Точно тези хора промениха из основи правенето на чепарета през последните 15-ина години и споделяха и обсъждаха кое , защо , кога , къде , откъде , тук във форума . И не парадираха с познанията си а ги предоставяха на всички да ги ползват . А щото се навъдиха разни папагали дето копират всичко и нищо не могат да измислят , освен надписа на картончета та си , затова и се отдръпнаха и спряха да пишат и да показват . И тъй като имам удоволствието да се познавам с някои от тях , смея да кажа че в момента чепаретата им и материалите с които вързват са на съвсем друго ниво от това което се показва в момента .
Аватар
st_beer
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от st_beer »

Не се карайте бре хора. Няма смисъл от това да се дърлите кой е по-добър. Аз всичко което го правя в момента съм го научил от споделенто от хората пуснали клипове и инфо из нета.Просто тук ,който има желание нека споделя как ги прави какво ползва и т.н . Само така ние начинаещите в тоя вид риболов ще се научим.За мен няма нищо по хубаво аз да съм си направил такъма и тоя такъм да работи. Това просто ми пълни душата и кефа е неуписуем.
Hobie Mirage Outback
lusienn

Мнение от lusienn »

Днес,измислих този модел

В едно ,бидемите ми.
IMG-5bd8f736ace69a48edb8d2d2ac3a552f-V.jpg
IMG-8406fdf1735339c4b25035ed695c9999-V.jpg

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”