Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
И не си играй с тези фосфори да цапаш куките.
Ако толкова държиш да оцветяваш "главата",карай с червено и това е.
77 г сме на нос Атия,и с един колега се състезаваме,кой повече риба ще извади.
Обаче трябва и сами да си вържем чепаретата,и след това с тях да ловим.
Другите колеги го играят жури,който падне черпи две каси бира,и пържи рибата.
С перушуна работехме,то нямаше друго де.
Он навърза 10 куки,почна да лакира,и чака да изсъхне лака де.
През това време аз вързах още 10 куки.Моето чепаре с 20 куки,неговото с 10.
Преди него слязох на носа,4,10 телескоп опъвам,една стиропорена "тапа",
чепарето и 40гр олово,всичко неподвижно по основното.
На 20 куки редовно по 15 - 20 сафрида вадя,той на 10 по 6-8,рядко пълни чепарето.
От тогава спрях с това лакиране,освен ако някой авер не настоява за такова.
Сега – всеки си има глава на раменете,аз само споделям преживяното от мен.
На 20 куки редовно по 15 - 20 сафрида вадя,той на 10 по 6-8,рядко пълни чепарето.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Повечето материали се купуват от Бургас . Има един дълъг блок тъѝ наречен КРАСТАВИЦАТА и около него има фирмени риболовни магазини .Фосфора се продава при братята на партера на блока мисля че работят и с еконт .Ако те интересува нещо друго питаѝ !st_beer написа:днес направих теста с чаша с вода. Нямам рошава кука,но видях какво се случва под водата и над нея. Направих и едно кратко клипче . Първата кука косъма е мокър от преди снимането,а втората беше сух затова малко по-късно започна да се пръска.
https://youtu.be/8DtHic3bC8k
Благодарение на дадените съвети от колеги както на ЛС така и в темата нещата и с боята започнаха да ми се получават на ниво ,което ме устройва и ми радва окото като за лична употреба.
Имам още едно питане към колегите относно боядисването. Всичко за което питам и правя си е за лично ползване и нямам никакви интереси да правя с търговска цел. Ако е някаква тайна и не им се споделя си е тяхно лично право. Та въпроса ми е за боите и най-вече за светещата .
От къде се купува светещия прах и с какъв точно лак се приготвя боята ?
Благодаря предварително.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Светнете едно чепаре с УВ фенерче или лампа и ще видите , защо боите са важни. Естествено, че фосфорните и флуоресцентните глави ще работят по-добре от обикновения лак за нокти. Винаги е било така, така и ще бъде.
Ето как изглежда едно произволно хванато от кутията чепаре на дневна светлина. Ето го същото светнато на УВ. Като влезеш в магазина с едно фенерче много лесно можеш да видиш, кои чепарета ще работят и кои не.
Ето как изглежда едно произволно хванато от кутията чепаре на дневна светлина. Ето го същото светнато на УВ. Като влезеш в магазина с едно фенерче много лесно можеш да видиш, кои чепарета ще работят и кои не.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз правя за проби.
И не съм свършил,при мен се
Експериментира ,и тогава казвам
Става или не става,всяко си е за
Определено време,но имам и за всяко
Време.
Лак слагам за да държи ламетата,
Здраво във възела,да не се отскубнат
Лесно,и да не се развърже флорото,
Което е по твърдо от монофила.
И не съм свършил,при мен се
Експериментира ,и тогава казвам
Става или не става,всяко си е за
Определено време,но имам и за всяко
Време.
Лак слагам за да държи ламетата,
Здраво във възела,да не се отскубнат
Лесно,и да не се развърже флорото,
Което е по твърдо от монофила.
Риболовци.
а
А може и преди поръчкaтa
Дикел мaтериял.
А може и преди поръчкaтa
Дикел мaтериял.
Риболовци.
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Ами то вече няма обикновени чепарета
. те всичките са фосфорни и флуресцентни нищо ново под слънцето .
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
И един сафрид под UV лампата навиваше станиол
Сега светнете с UV лампата едно UV ламе и о чудо - то не свети. Що ли, да не е фалшиво 
-
milen_ilchev
- научил се да хвърля

И от моя скромен опит от 35 години, не виждам разлика със или без лак. Единствено рано сутрин и късно вечер фосфорния лак дава по-добри резултати. Но понякога през деня пречи. А сафрида и чернокопа са си капризни риби. Еди път искат розово, после зелено, червено, бяло, комбинации, ишил, крънкъл. Аз ги вързвам от няколко години шарено - 3 куки бяло, 3 куки зелено, 3 куки розово, 3 куки червено и разни други комбинации. Не пълня чепарето, но има ли риба вземам. Ползвам UV ламета 3D, комбинирани с крънкъл. Флорокарбона е задължителен. UV ламето дава по-добри резултати от ишила понеже е по-видим на дълбоко.КИРО написа:И не си играй с тези фосфори да цапаш куките.
Миналата година експериментирах със цвета на куката - бяла, черна, златна и червена. На първата проба вързани на едно чепаре по 3 куки с еднакво ламе и резултата беше равен. И така цял сезон. А бях почти сигурен в победата на белия цвят.
Та експеримента му е майката!
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Замислял ли се защо рибите са капризни ? И защо едно и също чепаре един път работи а на другия път не ?
Аз пак ще кажа само, че не пия сода от 30 години..... и помага
Вижте сега сериозно, всички там аксаковски и варненски и бургаски майстори на чепарета. Досега не знам какво сте правили и какво сте научили, но на всички вече е ясно, че има новости в чепаретата, които вървят в пъти повече от преди. Появиха се майстори като Борката, Яни , ТОП ЧЕПАРЕТАТА на Жоро... и тн. и сложиха всички тия 30 годишни капацитети в малкия си джоб!. Всички ние влизаме в морето и клатим чепарета редовно и виждаме резултатите, нали? Зелено, че розово ,че перушини , че атмосферно налягане и ала-бала. Ползваш ли хубави материали - ще имаш резултати. Ако едно чепаре ти гопредлагат за 2лв какво очакваш да има вложено в него? Оставете хората сами да преценят кое работи и кое не. Нека опитат и сами да видят истината. А темата тоочно затова се задържа толкова години и е актуална. Защото винаги има какво да се научи от тази тема.
-
milen_ilchev
- научил се да хвърля

Мисля постояно докато вързвам.tiho_roev написа:Замислял ли се защо рибите са капризни ? И защо едно и също чепаре един път работи а на другия път не ?
Поста ми основно беше за лакирането на куките. Рядко ги лакирам вече, но придължавам отвреме на време да експериментирам.
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Последното си чипаре вързах преди 45 години...гепех лака на майка ми и сътворявах чудеса.
М/у другото, лака се слагаше тогава повече против развързване на конеца,отколкото за друго...
ОБАЧЕ !!!
Винаги след това ,когато съм имал възможност,съм купувал САМО от МАЙСТОРИ! Още от времето когато бяха по 1 лв.,че и по-малко,купувах по 1.20-1.50...Сега взимам от 6-8-12 лв и си питам оная работа.От един Оги да кажем...
Друг е въпроса с избора,но за това се изписа толкова много ,че ...
Писах го и в ,,...гостите...'' и тук ще го напиша - необходими са над 30 чипарета в чантата,за комфорт в условията на разнообразен риболов !!
Без слугинаж не минава тая работа...
пп
Направата на самоделки е част от удоволствието в риболова с чипаре! Отчитам това и приветствам хората ,които имат възможност да го правят.
ОБАЧЕ !!!
Винаги след това ,когато съм имал възможност,съм купувал САМО от МАЙСТОРИ! Още от времето когато бяха по 1 лв.,че и по-малко,купувах по 1.20-1.50...Сега взимам от 6-8-12 лв и си питам оная работа.От един Оги да кажем...
Друг е въпроса с избора,но за това се изписа толкова много ,че ...
Писах го и в ,,...гостите...'' и тук ще го напиша - необходими са над 30 чипарета в чантата,за комфорт в условията на разнообразен риболов !!
Без слугинаж не минава тая работа...
пп
Направата на самоделки е част от удоволствието в риболова с чипаре! Отчитам това и приветствам хората ,които имат възможност да го правят.
Морето обича хората,които го обожават !
- Иван Байчев
- научил се да хвърля

Не пиши глупости без да познаваш хората ! Точно от тези хора се учиха и Борката , и другите дето вързват и продават сега и си мислят че са открили топлата вода . Препоръчвам ти да отидеш на риболов с някой от тях и да разбереш за какво иде реч . Точно тези хора промениха из основи правенето на чепарета през последните 15-ина години и споделяха и обсъждаха кое , защо , кога , къде , откъде , тук във форума . И не парадираха с познанията си а ги предоставяха на всички да ги ползват . А щото се навъдиха разни папагали дето копират всичко и нищо не могат да измислят , освен надписа на картончета та си , затова и се отдръпнаха и спряха да пишат и да показват . И тъй като имам удоволствието да се познавам с някои от тях , смея да кажа че в момента чепаретата им и материалите с които вързват са на съвсем друго ниво от това което се показва в момента .gergi_81 написа:Аз пак ще кажа само, че не пия сода от 30 години..... и помагаВижте сега сериозно, всички там аксаковски и варненски и бургаски майстори на чепарета. Досега не знам какво сте правили и какво сте научили, но на всички вече е ясно, че има новости в чепаретата, които вървят в пъти повече от преди. Появиха се майстори като Борката, Яни , ТОП ЧЕПАРЕТАТА на Жоро... и тн. и сложиха всички тия 30 годишни капацитети в малкия си джоб!
- st_beer
- ще става разбирач

Не се карайте бре хора. Няма смисъл от това да се дърлите кой е по-добър. Аз всичко което го правя в момента съм го научил от споделенто от хората пуснали клипове и инфо из нета.Просто тук ,който има желание нека споделя как ги прави какво ползва и т.н . Само така ние начинаещите в тоя вид риболов ще се научим.За мен няма нищо по хубаво аз да съм си направил такъма и тоя такъм да работи. Това просто ми пълни душата и кефа е неуписуем.
Hobie Mirage Outback
Днес,измислих този модел
В едно ,бидемите ми.
В едно ,бидемите ми.
Риболовци.