По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Модератор: sapuna

tazy
новобранец
новобранец

Re: По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Мнение от tazy »

Аз бих опитал с плувка и по - голяма дълбочина от тази на реката на задържане със стръв ( любимата ми ) пясъчник , а и други такива . наслука.
tazy
новобранец
новобранец

Мнение от tazy »

Забравих - колкото се може по-дълга пръчка.
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

tazy написа:Аз бих опитал с плувка и по - голяма дълбочина от тази на реката на задържане със стръв ( любимата ми ) пясъчник , а и други такива . наслука.
Ако се обръщаш към L I S повярвай ми по реките които той ходи практически е невъзможно използването на плувка.А мястото си определя пръчката.Реката в твоята галерия е доста голяма и позволява разностранен риболов докато при нас реките са доста по различни.
Наслука!
tazy
новобранец
новобранец

Мнение от tazy »

Говоря за река от рода на 2-3 м широчина и дълбочина не повече от 20-30см. Мисля че това е въпроса. Реката от галерията ми е Арда 400м преди да се влее в яз. Кърджали.

Не се обръщам към никого просто споделям мое решение за такава река. Просто така съм имал успехи.
А дългата пръчка за малки реки поне според мен е задължителна ако не искаш да те усети балканката.
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

tazy написа:Говоря за река от рода на 2-3 м широчина и дълбочина не повече от 20-30см.
Ето ти една река за която говориш!
21185IMGP0643-med.JPG
21185IMGP0643-med.JPG (73.62 KiB) Преглеждано 2220 пъти
tazy написа:А дългата пръчка за малки реки поне според мен е задължителна ако не искаш да те усети балканката.
Ако имаш желание сподели колко дълга пръчка би ползвал по тази река?
tazy
новобранец
новобранец

Мнение от tazy »

Бих използвал пръчка с макара . Така ще мога да контролирам дължината на влакното. В други случаи може и с гол телескоп. Дължината не мога да преценя от една снимка. От 3-6м. Това което виждам не е от най - подходящите места за това което говоря но довери ми се има такива възможности. Най - трудното от това което ти говоря е да изкараш рибата в тази гъстота, но това е тръпката .
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

dimi написа:А maycal ходил ли си досега на река?
Само на река Струма преди време....-риболов на мряна с троха

Е, и много отдавна по реки в близост до южното черноморие и вливащи се в морето...
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Брат ти съвсем правилно ти е казал, че може да се лови на муха и без мухарка и шнур. В този вид потоци шнурът не играе важна роля, щото само една педя от него се подава над върховия водач, останалото е повод и мухи. Имам доста познати, които за този тип риболов използват директен телескоп от 3-4 м вместо мухарка и подават мухата също толкова удобно. Щото ти практически ловиш на 3-4 м. дистанция на тези места.
Ако ловиш със шнур, гледай работният му край да не е коничен, щото се изсулва надолу и създава мнооого проблеми. Аз например ползвам един WF, ама обърнат от обратния му край.
Зависи на кво искаш да ловиш. Ако е със суха муха, по-добре да си с мухарка, щото подаването се прави по-удобно. Аз например на такива места ловя само с мухарка, въпреки че стават и за директен.
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Онзи ден бях по една планинска рекичка но все още не е за риба а Бат Стан как си ги хванал тези пъстърви(тема:Мартенски....) направо незнам.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Здрасти Дими,

при вас водата е още съвсем ледена, а тук малко се позатопли. Друга причина не виждам.
iliyavet
новобранец
новобранец

Мнение от iliyavet »

dimi написа:Онзи ден бях по една планинска рекичка но все още не е за риба а Бат Стан как си ги хванал тези пъстърви(тема:Мартенски....) направо незнам.
Мите,на коя рекичка,беше,ако не е тайна. :)
Аз бях на Батак,ама само 6 червеноперки и един костур :)
Последно промяна от iliyavet на Сря Апр 23, 2008 6:45 am, променено общо 1 път.
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

И аз като Бат Стан избягвам да коментирам местата по които ловя но като гледам ти ме познаваш и предполагам знаеш къде ходя!Иначе си прав къде е истината :D :D :D !Ще направим съвместен излет!
Поздрави!
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

dimi написа:И аз като Бат Стан избягвам да коментирам местата по които ловя но като гледам ти ме познаваш и предполагам знаеш къде ходя!Иначе си прав къде е истината :D :D :D !Ще направим съвместен излет!
Поздрави!
Ола омбре, разбира се. Снегът стопи ли се при вас? Иначе аз ходих вчера, улових една риба къмто 45 санта, откачих още една такава и две маломерки имах плюс още едно кълване. Хванатата пъстърва пуснах обратно.
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Няма сняг вече бат Стан даже рибата доста си се е активизирала!Ще те чакам да за обещаното!
Поздрави!
Аватар
valeri
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valeri »

За река като тази ,дето е показал dimi Аз бих подходил така; пръчка 2,50-3,00 с подходяща макара и основно влакно 0,20 ,повод 0,16-0,18.Стръв земно червейче,мъмрек според сезона,блесни вече доказали се,и воблери също доказа ли се.полека лека с по голямо търпение ,наблюдение като ,промяна на времето ,слънцето и бистротата на водата ,напред към успеха. Дрехи маскировачни ...повече късмет.
гуслар написа:
Ползата от чалгата за развитието на музиката е толкова голяма ,колкото циганската махала за развитието на архитектурата

Изображение Изображение Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”