Значението на видовете риба в един водоем!

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

ас разбирам какво животно е концесионера :lol: ,но на това е езеро се ловило така много отдавна(това езеро важи за наибогато езеро с риба в европа в сразмер колко вода има а колко риба)думата ми беше че ако се ловеше на мрежа преди каракудата имаше много риба и това всека година.(много погодни условиа за шаран)
ас сам свидетел как каракудата хврла хаивер.е сега в март хората ште собират каракуда и на сухото до брега.това до брега кадето влизат две рекички ште биде чернило от каракуда.ако мога че ви пусна снимки от призора,ниама да виарвате.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Приятелю,то е просто и логично.Всяка година се взимат стотици тонове шаран а каракудата се пуска или се взема по малко.В крайна сметка е естествено да остане само каракуда след като се обира шарана.Едно време по нашите водоеми си имаше каракуда,но имаше стотици тонове шаран.След човешкото безчинство,нещата се промениха,скоро и каракуда няма да остане.Тогава ще кажем,че костура е изял каракудата,истината е една(ЧОВЕКА Е УНИЩОЖИТЕЛ НА ВСИЧКО) дори и на собствения си вид.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

По водоемите в Търговищко и на каракуда се радваме,snegk,ама и тя все-по рядко се лови!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Миналата година ходих на Дойренското езеро,пак по това време.Ходихме на един ресторант и сайбията на ресторанта ми каза че давали концесий за ловене на Дойренското езеро на няколко човека,като ги задължавали да пускат по 300-500 000 бр малки шаранчета.Също така е било положението и от гръцката страна и тяхните концесионери ги задължавали да пускат много зарибител шаран и др,но не на личинки а по големи рибки.Имат и проблем със водата от страна на Дойрен,защото езерото се източвало от към гръцката страна и онези си правели каквото си искат със водата.Дано колегата от там да каже така ли е или са ме излъгали.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

точно е това че имаше проблеми с водата,заштото грците иа исползваха за наводнение повече отколко триабва.а това за порибиаването са само прикаски относно концесионера никога не е пускал шаранчета в езерото.(ако пуска ште се пофали чрез телевизиата а това досега не е станало)става дума за последните години.порано се е порибиавало.думата ми е една.не сте виждали толко каракуда на едно место.а порано толко са били шараните.(ето колегата кроки сигурно знае какво езеро е доиранското)
п.п.за да се нахрани толко каракуда,замислете какво триабва.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

колеги аз мисля че най важния фактор е зарибяването.на времето се зарибяваше много-държавна работа.сега ловно-рибарските дружества и горското гледат как да кашират паричките,отделно бракониерите тарашат всичко наред.има също и болести,преди години на яз.Домлян имаше приличен костур на тиснаго някаква болест и изчезна напълно след това пристигна слънчака и еба майката на цялото нападение.сега положихме малко усилие и върнахме костура обратно ефекта е невероятен слънчака почти изчезна.такаче има много фактори които влияят на даден водоем.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Много ми е любопопитно да видя снимки на толкова каракуда :wink:
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от петър власев »

АЗ така го разбирам

ако сложиш в един кокошарник 100 кокошки и пет лисици кое че оцелее
кокошките или лисиците

но ако сложиш 100 щрауса и 5 лисици кво става тогава лисиците най много да ядат малките на щраусите но някои малки ще оцеляват до възрастни екземпляри

Всичко е до равновесието в една еко система и природата си знае своето

Тук съм съгласен ,че намесата на човека е от най-голямо значение
започвайки да излавят само един вид риба ,дават предимство на друг вид да се развие бързо
я чувствась себя очен хорошо
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Хора,във Съюза всяка пролет се правят пробни въртенета на гриб на определени места,по язовири и реки.На тези места се предполага че се събират повечето видове риби и си хвърлят хайвера.По точното наименование на тези места е" БОЙЩЕ "Известно време след като рибата се е избила,се пуска гриб и се изважда на брега,като започват да броят малките рибки,които са до определен размер и чрез някаква таблица или схема за изчисление,се пресмятат колко добре е преминал размножителния период и колко бройки риби се очаква да оцелеят и т.н и т.н.Когато никой не се занимава със един водоем и във него са пуснати много хищници,винаги това е за сметка на мирните риби.Каракудата ви казах че има качеството,да се адаптира изключително бързо и е рибата,която не се влияе от нивото на кислорода във дадения водоем и колкото повече хищници има и я гонят да я ядат,толкова повече хайвер пуска за да си запази популацията и т.н.Сами виждате че има места където е имало всякакви други видове риба,но единственната която си е запазила популацията и дори се увеличава е КАРАКУДАТА.Факт,който никой неможе да оспори.Тя е най - големия враг на хаивера и личинките,направо ги разкатават.За сметка на това,каракудата си хвърля своя хаивер по-дълго време и на етапи,като върви на големи ята и са от малки и големи каракуди,който когато са във определен район от водоема,освен големи хищници като Сома,Бялятя Риба и Щуката,нищо не е във състояние да ги уплаши и изгони.Дори сами сте забелязали че когато едра каракуда започне да взима много активно на захраненото петно,ударите на Шаран са или никакви,или са изключително рядко.Рибовъдите затова първо източват басейна който ще зарибяват и чак тогава пускат зарибителя,за да му дадат възможност да си яде храната която му се хвърля,защото в противен случай ,каракудата отива на хранилката и помита направо всичко и шарана неможе да се вреди.Така че,това е също много важно за популацийте на видовете риби във водоемите.Руснаците ги наблюдават тези работи и ако трябва да се увеличи един вид,за който виждат че популацията му намалява,то те пускат от него,ако го има в изобилие,просто наблягат на другите видове и т.н.Надявам се да съм бил изчерпателен и айде стига толкова че станах като писател :wink: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Значението на видовете риба в един водоем!

Мнение от muerter »

абе костура ебава мамата на всичко нема кво да се льжем
в началото като се завьди бива има какво да яде и ка4ва бьрзо
оба4е след 3-4 годинки става страшно хем дребен хем друга риба нема
визирам микро язовирите
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
tazy
новобранец
новобранец

Re: Значението на видовете риба в един водоем!

Мнение от tazy »

Аз ще се опитам да обясня нещата по-научно. Никак не просто за обяснение но ще опитам. Както знаем рибите се делят на мирни и хищници. Ще започна с мирните . Независимо от това че са мирни риби между различните видове има конкуренция. Тя се изразява , да не обяснявам , в абсолютно всичко - храна ареал и т.н. Има агресивни видове мирни риби и такива с по-пасивен начин на живот. Тези с агресивния изместват тези с пасивния.Винаги има обаче коректив. Това е и като при хората. Добрата година за едни не е чак толкова добра за други. Така че текущите изменения в състоянието на водоема влияят по различен начин на различните видове риба.В това влиза климат растителност микроорганизми кислород и още доста фактори от които зависи състоянието на популациите.
Пр. Поради някаква причина ПХ на водата се промени рязко, за вида който е бил в изобилие се променят условията за нормален живот. Започва да расте по-бавно. Определена дължина ако е достигал за 2 год. сега я достига за 4. В същото време друг вид който е бил в немилост в един момент се получава че това е раят за него. Започва да е конкурент да си набавя храна по-лесно и да заема по - добри места като измества предния цар. Така започват да се сливат обстоятелства които постепенно променят господстващия вид в този водоем . Това може да стане само заради това че поради някаква причина ( земетръс , взрив ) във водоема се влее някакъв нов основен водоизточник който има различно ПХ. Трайните промени наистина могат да доведат до траен резултат.
Като се вземат в предвид всички фактори биотични и абиотични , антропогенни и др. могат да настъпят какви ли не промени в даден водоем.
Като намесим и хищните риби ще стане една ама недей пита. Те също имат конкуренция по между си и затова казах че е много сложно за обяснение.
Там където се намеси човек той трябва да го прави като трябва. Да се консултира и да прецени кое е най-природосъобразно. Внасянето на нов вид в даден водоем е много тежко решение и трябва да е добре обосновано. То може да промени и дори да унищожи водоема. Това е реално. има случай който е точно такъв . Внасянето на щука в едно езеро намалява популацията на вид който се храни и поддържа количеството на дадени водорасли в ограничена степен. Това води до заблатяване на езерото и то е поставено пред изчезване . Последно четох за някакъв проект който предвижда внасянето на друг вид който се храни изключително с тези водорасли и същевременно не е толкова атрактивен за щуката. Но при решение на подобен проблем на друго място се оказва че резултатът има и страничен ефект, който вече не помня но така и това не се приложи.

Затова просто ще помоля арендаторите да се грижат внимателно за поверените им водоеми че не ми се мисли какво може да стане. До колкото разбирам Кроки ти си един от сериозните . Поздравления за това. Не знам какво мога да допълня дано съм бил полезен .
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”