Кога започва да удря кефалът на блесна?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Христо Златев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Кога започва да удря кефалът на блесна?

Мнение от Христо Златев »

Здравейте,колеги! :D Бихте ли споделили кога най-рано на пролет сте ловили кефал на блесна(воблер).
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Колега всяка година си е сама за себеси , но ако ме питаш мене
по-добре първо да половиме малко уклей и червеноперка пък после
да го гониме клена :wink: а иначе най-рано през февруари съм хващал , (един удар за няколко часа )
а иначе какви воблери използваш за клена ,? форма, цвят, размер ,
потъващи ??
благодаря ти и наслука
ivo Vratsa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivo Vratsa »

chirusa_bg написа:Колега всяка година си е сама за себеси , но ако ме питаш мене
по-добре първо да половиме малко уклей и червеноперка пък после
да го гониме клена :wink: а иначе най-рано през февруари съм хващал , (един удар за няколко часа )
а иначе какви воблери използваш за клена ,? форма, цвят, размер ,
потъващи ??
благодаря ти и наслука
Размер - не повече от 3,5 см /колкото по-малък толкова по- добре/
Цвят - син с бяло коремче или сив с черен гръб-зависи от цвета на водата
Потъващ или плаващ - имал съм по-голям успех с плаващ
Относно месеца-началото на март-но не си заслужава да се ходи на такъв риболов
По добре скъсай уклея.....
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

МмммДа , тва за уклея си е верно но все пак да не забравяме че има и пъстърва :wink: Иначе за воблерите за клена ще допълня малко - много добре се представя и зелен гръб , бяло коремче с малце червено . Тъй за размера - на по -малките реки с по - малък воблер но иначе на Марица , Искър , Струма , Тунджа , Янтра ( стаа дума за долните течения ) и 5 - 7 сантиметров би бил уловист , но като общо ( специално за клена ) най добрият размер е от порядъка на 2.5 - 5 см като 3.5 см ( златната среда ) си е класика :wink:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Благодаря

Мнение от chirusa_bg »

Благодаря ви колеги , на блеснасъм ловил много ама от воблери и понятие си нямям . А всички казват че са по-резултатни , сега като ме понасочихте поне ще знам от каде да започна ( специално за клена)
а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Павеле , за пъстървата ще се направя че не съм те чул , че и там съм много бос :( , аз ще си ловя по-обикновените риби. Иначе най-много да ви преча на реката :wink: не мога да я разбера тая риба ? каквото и да и замислям накрая го отнася някое кленче или мренка , а не дай си боже да погубя някоя кротушка :D
Аватар
Павел Иванов

Re: Благодаря

Мнение от Павел Иванов »

chirusa_bg написа: а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"
Ами за клен по реките перфектна и не много скъпа пръчка е Шериууд на Беркли - дължина 2.10 метра , акция - върхова 7 - 22 гр. достатъчно голям диапазон за различни примамки . По евтин но доста универсален вариант е Медалиста на Шекспир 2.10м ; 10 - 20гр акция . Лично мой предпочитания са за върховата акция ( не че в междинна или в параболична има нещо лошо , просто предпочитам пръчката да е по - твърда - оттам : по - добро засичане , по - добър контрол над линията и ако ловиш пък и с плетено постоянен пряк контакт с рибата но при такава комбинация има малка подробност - макарата трябва да е с перфектен и с перфектно настроен аванс щото при удар на некой дзвер - не клен де :wink: - да не се получи леко счупване )
Тъй за пъстървата : ми и тя е риба бре :D просто я търси на такива места където си сигурен че я има и с малко тренировки ще видиш че се лови доста лесно :wink:

НАСЛУКА :D
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Павел Иванов написа:
chirusa_bg написа: а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"
Ами за клен по реките перфектна и не много скъпа пръчка е Шериууд на Беркли - дължина 2.10 метра , акция - върхова 7 - 22 гр. достатъчно голям диапазон за различни примамки . По евтин но доста универсален вариант е Медалиста на Шекспир 2.10м ; 10 - 20гр акция . Лично мой предпочитания са за върховата акция ( не че в междинна или в параболична има нещо лошо , просто предпочитам пръчката да е по - твърда - оттам : по - добро засичане , по - добър контрол над линията и ако ловиш пък и с плетено постоянен пряк контакт с рибата но при такава комбинация има малка подробност - макарата трябва да е с перфектен и с перфектно настроен аванс щото при удар на некой дзвер - не клен де :wink: - да не се получи леко счупване )
Тъй за пъстървата : ми и тя е риба бре :D просто я търси на такива места където си сигурен че я има и с малко тренировки ще видиш че се лови доста лесно :wink:

НАСЛУКА :D
Ти ми скъса ританките. А нещо за балистиката :?:
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

8) Кефала на блесна - по жегите 8) А тръгва истински с поповите лъжички 8) 8)
Аватар
orka1
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от orka1 »

С един колега ловиме клен на Mepps 2/00 бяла сутрин много рано,много добър резултат.На Бебреш отваме кам 5.30 и риболовът свършва до 10.00 сутринта.За тези около 4-5часа ако тръгне доста добри кленове излизат.След забраната разбира се.
Наслука
Риболовен магазин "ORCA - Риболовни принадлежности на едро и дребно.
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ДО ОФИС НА ЕКОНТ!!!
http://orca-bg.com" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Не вчера, онзи ден ми удари един клен в канала много преди Арката, на точно такова воблерче - 3.5см, и като Рехс Хънд, го пуснах по живо по здраво да си върши работата :lol: :lol:
vikik
новобранец
новобранец

Мнение от vikik »

orka1 написа:С един колега ловиме клен на Mepps 2/00 бяла сутрин много рано,много добър резултат.На Бебреш отваме кам 5.30 и риболовът свършва до 10.00 сутринта.За тези около 4-5часа ако тръгне доста добри кленове излизат.След забраната разбира се.
Наслука
на реката или язовира е бил този риболов колега?
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:roll: Клена е любопитна риба, като отидеш до избраното място хвърли клечка или нещо друго мъничко, ако е там ще се обади. Но трябва да е много тихо и много внимателно :D :D
6tukata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 6tukata »

както вече казах в една друга тема тепърва "нагазвам" във водите на спининговия риболов...

Да ви питам-как се води воблера-бързо,бавно,неравномерно,равномерно на какво дълбочина ? ? ?

Много ще съм ви благодарен ако споделите за една шамандура,искаща малко да разнообрази начините на риболов :D
Кефал-ти мислиш за всичко :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Павел Иванов написа:... просто предпочитам пръчката да е по - твърда ...
Аз пък предпочитам по-меките...
Иначе мога да допълня, че на някои реки по-уловисти от воблерите са блесните. Това например се отнася за горното и средното течение на Янтра(надолу нещата се променят), за Дряновска река(едно време, когато в нея имаше риба), донякъде за Росица...
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”