Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Кога започва да удря кефалът на блесна?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- научил се да хвърля
Кога започва да удря кефалът на блесна?
Здравейте,колеги!
Бихте ли споделили кога най-рано на пролет сте ловили кефал на блесна(воблер).

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Колега всяка година си е сама за себеси , но ако ме питаш мене
по-добре първо да половиме малко уклей и червеноперка пък после
да го гониме клена
а иначе най-рано през февруари съм хващал , (един удар за няколко часа )
а иначе какви воблери използваш за клена ,? форма, цвят, размер ,
потъващи ??
благодаря ти и наслука
да го гониме клена

потъващи ??
благодаря ти и наслука
-
- ще става разбирач
Размер - не повече от 3,5 см /колкото по-малък толкова по- добре/chirusa_bg написа:Колега всяка година си е сама за себеси , но ако ме питаш мене
да го гониме кленаа иначе най-рано през февруари съм хващал , (един удар за няколко часа )
потъващи ??
благодаря ти и наслука
Цвят - син с бяло коремче или сив с черен гръб-зависи от цвета на водата
Потъващ или плаващ - имал съм по-голям успех с плаващ
Относно месеца-началото на март-но не си заслужава да се ходи на такъв риболов
По добре скъсай уклея.....
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
МмммДа , тва за уклея си е верно но все пак да не забравяме че има и пъстърва
Иначе за воблерите за клена ще допълня малко - много добре се представя и зелен гръб , бяло коремче с малце червено . Тъй за размера - на по -малките реки с по - малък воблер но иначе на Марица , Искър , Струма , Тунджа , Янтра ( стаа дума за долните течения ) и 5 - 7 сантиметров би бил уловист , но като общо ( специално за клена ) най добрият размер е от порядъка на 2.5 - 5 см като 3.5 см ( златната среда ) си е класика 

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Благодаря
Благодаря ви колеги , на блеснасъм ловил много ама от воблери и понятие си нямям . А всички казват че са по-резултатни , сега като ме понасочихте поне ще знам от каде да започна ( специално за клена)
а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"
а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Благодаря
Ами за клен по реките перфектна и не много скъпа пръчка е Шериууд на Беркли - дължина 2.10 метра , акция - върхова 7 - 22 гр. достатъчно голям диапазон за различни примамки . По евтин но доста универсален вариант е Медалиста на Шекспир 2.10м ; 10 - 20гр акция . Лично мой предпочитания са за върховата акция ( не че в междинна или в параболична има нещо лошо , просто предпочитам пръчката да е по - твърда - оттам : по - добро засичане , по - добър контрол над линията и ако ловиш пък и с плетено постоянен пряк контакт с рибата но при такава комбинация има малка подробност - макарата трябва да е с перфектен и с перфектно настроен аванс щото при удар на некой дзвер - не клен деchirusa_bg написа: а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"

Тъй за пъстървата : ми и тя е риба бре

НАСЛУКА

Ти ми скъса ританките. А нещо за балистикатаПавел Иванов написа:Ами за клен по реките перфектна и не много скъпа пръчка е Шериууд на Беркли - дължина 2.10 метра , акция - върхова 7 - 22 гр. достатъчно голям диапазон за различни примамки . По евтин но доста универсален вариант е Медалиста на Шекспир 2.10м ; 10 - 20гр акция . Лично мой предпочитания са за върховата акция ( не че в междинна или в параболична има нещо лошо , просто предпочитам пръчката да е по - твърда - оттам : по - добро засичане , по - добър контрол над линията и ако ловиш пък и с плетено постоянен пряк контакт с рибата но при такава комбинация има малка подробност - макарата трябва да е с перфектен и с перфектно настроен аванс щото при удар на некой дзвер - не клен деchirusa_bg написа: а и още нещо с какви пръти ги мятяте тез " чудеса"- да не се получи леко счупване )
Тъй за пъстървата : ми и тя е риба брепросто я търси на такива места където си сигурен че я има и с малко тренировки ще видиш че се лови доста лесно
![]()
НАСЛУКА

- orka1
- новобранец
- Обратна връзка:
С един колега ловиме клен на Mepps 2/00 бяла сутрин много рано,много добър резултат.На Бебреш отваме кам 5.30 и риболовът свършва до 10.00 сутринта.За тези около 4-5часа ако тръгне доста добри кленове излизат.След забраната разбира се.
Наслука
Наслука
Риболовен магазин "ORCA - Риболовни принадлежности на едро и дребно.
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ДО ОФИС НА ЕКОНТ!!!
http://orca-bg.com" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ДО ОФИС НА ЕКОНТ!!!
http://orca-bg.com" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
на реката или язовира е бил този риболов колега?orka1 написа:С един колега ловиме клен на Mepps 2/00 бяла сутрин много рано,много добър резултат.На Бебреш отваме кам 5.30 и риболовът свършва до 10.00 сутринта.За тези около 4-5часа ако тръгне доста добри кленове излизат.След забраната разбира се.
Наслука
-
- научил се да хвърля
както вече казах в една друга тема тепърва "нагазвам" във водите на спининговия риболов...
Да ви питам-как се води воблера-бързо,бавно,неравномерно,равномерно на какво дълбочина ? ? ?
Много ще съм ви благодарен ако споделите за една шамандура,искаща малко да разнообрази начините на риболов
Да ви питам-как се води воблера-бързо,бавно,неравномерно,равномерно на какво дълбочина ? ? ?
Много ще съм ви благодарен ако споделите за една шамандура,искаща малко да разнообрази начините на риболов

Кефал-ти мислиш за всичко 

Аз пък предпочитам по-меките...Павел Иванов написа:... просто предпочитам пръчката да е по - твърда ...
Иначе мога да допълня, че на някои реки по-уловисти от воблерите са блесните. Това например се отнася за горното и средното течение на Янтра(надолу нещата се променят), за Дряновска река(едно време, когато в нея имаше риба), донякъде за Росица...