Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Кодекс на труда
Модератор: dantho.mihov
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Кодекс на труда
Колеги,ако има някой запознат с него,моля да ми кажете при какви членове и алинеи и други простотии могат да ме накарат да работя от 8 до 19ч,включително и в събота,а понякога и в неделя.Работя в строителна фирма,на по-късен етап ще пиша коя е.Имали сме месеци когато ни се е събирало да работим по 15-16 дена без почивка.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Re: Кодекс на труда
Аз не съм запознат по въпроса ти,но мога ти дам да го дръпнеш!
http://www.mlsp.government.bg/bg/law/law/index.htm
http://www.mlsp.government.bg/bg/law/law/index.htm
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- научил се да хвърля
не се расправиай никаде го ниама това нещо само в Вьлгариа каэва се сива икономика
ас риба не иам иам рибица
- IVKOPIVKO
- разбира нещата
Не само сива ами и черна През месец май и месец юни работех в ПАРК ХОТЕЛ "ДРЯНОВО" като сервитьор, и не само че нямах трудов договор (водеха ме на почасова работа) ами и не съм взел една стотинка за часовете след 12 вечерта, нито една стотинка повече за официални празници а по тях най-много се работи. И нито една стотинка повече за седенето след работно време. Няма да ви казвам пък как смятаха парите, значи за 280 лв дали си работил 18 или 20 смени се там.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Чиста незаконна ебавка с нас.Негри в собствена държава,ако има такава.Мерси колега за линка,ще видя как да си търсим правата,дайте съвет.
-
- разбира нещата
Лошо,лошоооо!Пич ,първо се научи как се пише заглавието на родината ти,пък после приказвай за икономика!koli4ka105l написа:не се расправиай никаде го ниама това нещо само в Вьлгариа каэва се сива икономика
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Ако тръгнеш сам да се бориш най-вероятно ще бъдеш уволнен от работодателя(причини все ще намери), другия вариант е да се организирате целия колектив и да предприемете общи действия. Според мен трябва да се свържете първо със синдикат, който да защитава вашите права и интереси. Най-важно е да бъдете единни.
- edimi
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Според КТ, в РБългария има установен регламент за работни часове на седмица, възможно е когато има смени часовете да са изместени в денонощието. Задължително!!! в една работна седмица трябва да има непрекъсната една 24-ри часова почивка.Седмицата /работната/, по закон е пет дневна, всички варианти за "дежурства" през почивни дни, официални празници или нощен труд ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се съгласуват с инспекцията по труда, водят се специални дневници които им се представят след като са разрешили съответните "дежурства". Освен това Всички ивънъредни работни часове се заплащат съответно с двойни надници и не могат да се равняват по продължителност на нормалните. След съответните извънаредни работни часове се полага и удължена /24/часова почивка. Обикновенно при нас/България/ не се взима предвид начисляването и на съответните осигуровки върху по-големите дължими надници, да не говорим, че повечето служители са съгласни с получаването на "извънаредни" пари на ръка и кротко и тихо се натискат радвайки се на робииката и подхвърления лев вповече. На прост език без цитати на членове и алинеи така горе-долу стоят нещата. Бих съдействал с удоволствие с информация и бих споделил скромен опит в този смисъл......
малиии, кеф, риба
(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Понякога съм по 20 часа на работа, понякога не се прибирам със седмици. Стимулът и умората се преборват с добро заплащане. Въпросът колега Вutnik е да се спазариш правилно и да работиш това което ти доставя удоволствие.
Да търсиш справедливост и възмездие по законен ред..... според мен е изгубена кауза, може и да си изгубиш нервите и здравето докато дойде време за съдебното решение
Ще санкционират работодателя и ти нищо няма да си постигнал
Затова моят приятелски съвет е да потърсиш друга работа с която да изхранваш семейството, да си спокоен и да имаш време за риболов. Поздрав

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- krokibg
- учете се от него
Това мислех да го посъветвам и аз,но ти ме изпревари.
И защо си мисля че въпросната фирма е "Сиенит" или греша 
Въпроса обаче е дали си харесваш работата и ако не,пътя е отворен за пътуване към новата ти работа.Ако ислиш че след време ще те обезвъзмездят,направо се откажи/защото и това го има/само ще се натрупат повече пари за взимане и така до безкрайностAL KAPONE написа:Понякога съм по 20 часа на работа, понякога не се прибирам със седмици. Стимулът и умората се преборват с добро заплащане. Въпросът колега Вutnik е да се спазариш правилно и да работиш това което ти доставя удоволствие.
Да търсиш справедливост и възмездие по законен ред..... според мен е изгубена кауза, може и да си изгубиш нервите и здравето докато дойде време за съдебното решение
Ще санкционират работодателя и ти нищо няма да си постигнал
![]()
Затова моят приятелски съвет е да потърсиш друга работа с която да изхранваш семейството, да си спокоен и да имаш време за риболов. Поздрав

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- и господ не е толокова добър
Брат смени си професията,мини на финно строителство.Там се вадят повече пари за по кратко време.Другия вариант да се отделите нколко човека и да направите собствена фирма-бригада,но там има други проблеми(като моите,хора
-обекти)Законно това никъде го няма,сега не мисе търси,но си има точно опредилени часове работа-почивка.Всичко е строго регламентирано.Ти имаш 2 варианта,адвокат или синдикат.Процедурата обаче е тромава и ще се набуташ с парите,и ще бъдеш уволнен(естественно законно,но уволнен).Послушай ми съвета за смяната на професията и нма да згрешиш.
-обекти)Законно това никъде го няма,сега не мисе търси,но си има точно опредилени часове работа-почивка.Всичко е строго регламентирано.Ти имаш 2 варианта,адвокат или синдикат.Процедурата обаче е тромава и ще се набуташ с парите,и ще бъдеш уволнен(естественно законно,но уволнен).Послушай ми съвета за смяната на професията и нма да згрешиш.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да,Сиенит е.Парите които взимаме са много добри,но не всичко е пари.Това ме помолиха да разбера моите колеги,как ще се действа нататък не знам.Че ще се сменя работата е ясно,даже и започвам да търся.
- edimi
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:

До това прозрение достигнах и аз, решението го взех и "уволних" шефаbutnik написа:..........Парите които взимаме са много добри,но не всичко е пари.Това ме помолиха да разбера моите колеги,как ще се действа нататък не знам.Че ще се сменя работата е ясно,даже и започвам да търся.

малиии, кеф, риба
Колга,ти явно работиш без тр.договор или ако имаш такъв,то той е формално фиксиран на 8 часов работен ден.В строителството това е нормално.Имаш 2 алтернативи
1-оставаш статуквото в сила,бачкаш си и си прибираш добри пари
2-можеш да се обънеш веднага към инспекцията по труда и да пуснеш жалба срещу фирмата.В следствие,последната ще бъде проверена и в зависимост от ненадлежната документация може да има проблеми.За теб,обаче,няма да се променят много нещата и ще бъдеш уволнен поради съкращаване на щата.Тогава можеш да си търсиш правата по трудовия спор пред съда.
1-оставаш статуквото в сила,бачкаш си и си прибираш добри пари
2-можеш да се обънеш веднага към инспекцията по труда и да пуснеш жалба срещу фирмата.В следствие,последната ще бъде проверена и в зависимост от ненадлежната документация може да има проблеми.За теб,обаче,няма да се променят много нещата и ще бъдеш уволнен поради съкращаване на щата.Тогава можеш да си търсиш правата по трудовия спор пред съда.
-
- ще става разбирач
колега butnic отиваш в инспекцията по труда ама ако искаш да хване повече дикиш и в една - две телевизии и няколко вестника, нещата трябва да се раздухат повече за да стане нещо....