Кодекс на труда

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Кодекс на труда

Мнение от butnik »

Колеги,ако има някой запознат с него,моля да ми кажете при какви членове и алинеи и други простотии могат да ме накарат да работя от 8 до 19ч,включително и в събота,а понякога и в неделя.Работя в строителна фирма,на по-късен етап ще пиша коя е.Имали сме месеци когато ни се е събирало да работим по 15-16 дена без почивка.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Re: Кодекс на труда

Мнение от Paublo_Eskobar »

Аз не съм запознат по въпроса ти,но мога ти дам да го дръпнеш!
http://www.mlsp.government.bg/bg/law/law/index.htm
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
koli4ka105l
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от koli4ka105l »

не се расправиай никаде го ниама това нещо само в Вьлгариа каэва се сива икономика
ас риба не иам иам рибица
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Не само сива ами и черна През месец май и месец юни работех в ПАРК ХОТЕЛ "ДРЯНОВО" като сервитьор, и не само че нямах трудов договор (водеха ме на почасова работа) ами и не съм взел една стотинка за часовете след 12 вечерта, нито една стотинка повече за официални празници а по тях най-много се работи. И нито една стотинка повече за седенето след работно време. Няма да ви казвам пък как смятаха парите, значи за 280 лв дали си работил 18 или 20 смени се там.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Чиста незаконна ебавка с нас.Негри в собствена държава,ако има такава.Мерси колега за линка,ще видя как да си търсим правата,дайте съвет.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

koli4ka105l написа:не се расправиай никаде го ниама това нещо само в Вьлгариа каэва се сива икономика
Лошо,лошоооо!Пич ,първо се научи как се пише заглавието на родината ти,пък после приказвай за икономика!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Ако тръгнеш сам да се бориш най-вероятно ще бъдеш уволнен от работодателя(причини все ще намери), другия вариант е да се организирате целия колектив и да предприемете общи действия. Според мен трябва да се свържете първо със синдикат, който да защитава вашите права и интереси. Най-важно е да бъдете единни.
Аватар
edimi
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от edimi »

Според КТ, в РБългария има установен регламент за работни часове на седмица, възможно е когато има смени часовете да са изместени в денонощието. Задължително!!! в една работна седмица трябва да има непрекъсната една 24-ри часова почивка.Седмицата /работната/, по закон е пет дневна, всички варианти за "дежурства" през почивни дни, официални празници или нощен труд ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се съгласуват с инспекцията по труда, водят се специални дневници които им се представят след като са разрешили съответните "дежурства". Освен това Всички ивънъредни работни часове се заплащат съответно с двойни надници и не могат да се равняват по продължителност на нормалните. След съответните извънаредни работни часове се полага и удължена /24/часова почивка. Обикновенно при нас/България/ не се взима предвид начисляването и на съответните осигуровки върху по-големите дължими надници, да не говорим, че повечето служители са съгласни с получаването на "извънаредни" пари на ръка и кротко и тихо се натискат радвайки се на робииката и подхвърления лев вповече. На прост език без цитати на членове и алинеи така горе-долу стоят нещата. Бих съдействал с удоволствие с информация и бих споделил скромен опит в този смисъл......
малиии, кеф, риба

(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

Понякога съм по 20 часа на работа, понякога не се прибирам със седмици. Стимулът и умората се преборват с добро заплащане. Въпросът колега Вutnik е да се спазариш правилно и да работиш това което ти доставя удоволствие.
:roll: Да търсиш справедливост и възмездие по законен ред..... според мен е изгубена кауза, може и да си изгубиш нервите и здравето докато дойде време за съдебното решение :roll: Ще санкционират работодателя и ти нищо няма да си постигнал :roll:
:roll: Затова моят приятелски съвет е да потърсиш друга работа с която да изхранваш семейството, да си спокоен и да имаш време за риболов. Поздрав
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Това мислех да го посъветвам и аз,но ти ме изпревари.
AL KAPONE написа:Понякога съм по 20 часа на работа, понякога не се прибирам със седмици. Стимулът и умората се преборват с добро заплащане. Въпросът колега Вutnik е да се спазариш правилно и да работиш това което ти доставя удоволствие.
:roll: Да търсиш справедливост и възмездие по законен ред..... според мен е изгубена кауза, може и да си изгубиш нервите и здравето докато дойде време за съдебното решение :roll: Ще санкционират работодателя и ти нищо няма да си постигнал :roll:
:roll: Затова моят приятелски съвет е да потърсиш друга работа с която да изхранваш семейството, да си спокоен и да имаш време за риболов. Поздрав
Въпроса обаче е дали си харесваш работата и ако не,пътя е отворен за пътуване към новата ти работа.Ако ислиш че след време ще те обезвъзмездят,направо се откажи/защото и това го има/само ще се натрупат повече пари за взимане и така до безкрайност :roll: :roll: :roll: И защо си мисля че въпросната фирма е "Сиенит" или греша :?:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Брат смени си професията,мини на финно строителство.Там се вадят повече пари за по кратко време.Другия вариант да се отделите нколко човека и да направите собствена фирма-бригада,но там има други проблеми(като моите,хора
-обекти)Законно това никъде го няма,сега не мисе търси,но си има точно опредилени часове работа-почивка.Всичко е строго регламентирано.Ти имаш 2 варианта,адвокат или синдикат.Процедурата обаче е тромава и ще се набуташ с парите,и ще бъдеш уволнен(естественно законно,но уволнен).Послушай ми съвета за смяната на професията и нма да згрешиш.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Да,Сиенит е.Парите които взимаме са много добри,но не всичко е пари.Това ме помолиха да разбера моите колеги,как ще се действа нататък не знам.Че ще се сменя работата е ясно,даже и започвам да търся.
Аватар
edimi
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от edimi »

:smt023 ,
butnik написа:..........Парите които взимаме са много добри,но не всичко е пари.Това ме помолиха да разбера моите колеги,как ще се действа нататък не знам.Че ще се сменя работата е ясно,даже и започвам да търся.
До това прозрение достигнах и аз, решението го взех и "уволних" шефа :D .КОГАТО НЕ РАБОТИШ ЗА СЕБЕ СИ чудесата от храброст в името на пари и в ущърб на семейство и лично време не са препоръчителни. Компромиси се правят, но не бива да са безкрайни.....
малиии, кеф, риба

(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
dino
новобранец
новобранец

Мнение от dino »

Колга,ти явно работиш без тр.договор или ако имаш такъв,то той е формално фиксиран на 8 часов работен ден.В строителството това е нормално.Имаш 2 алтернативи
1-оставаш статуквото в сила,бачкаш си и си прибираш добри пари
2-можеш да се обънеш веднага към инспекцията по труда и да пуснеш жалба срещу фирмата.В следствие,последната ще бъде проверена и в зависимост от ненадлежната документация може да има проблеми.За теб,обаче,няма да се променят много нещата и ще бъдеш уволнен поради съкращаване на щата.Тогава можеш да си търсиш правата по трудовия спор пред съда.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

колега butnic отиваш в инспекцията по труда ама ако искаш да хване повече дикиш и в една - две телевизии и няколко вестника, нещата трябва да се раздухат повече за да стане нещо....
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”