Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

баш_майстора написа: Вто Май 31, 2022 9:38 pm Абе некои берат и печурки, ама явно ние с тебе толкоз им разбираме....... .

Явно твоят познат им разбира, щото аз такива гъби не събирам и не ям.
Много странни ми изглеждат с тези дълги дръжки и неотворени гугли.

Веднъж така пострадах от неотворени гъби, уж печурки, че вече не правя компромис.

Но, не оспорвам ничие мнение,
Също както аз ям печурки със светли, до бели ламели !
Тях определям само по аромата на гъбата.
С тези гъби не съм имал никакъв проблем, като не ги препоръчвам на никого,
Категорично.
Всеки от нас си знае местата и гъбите, които растат там.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не издържах и аз само да ви гледам снимките тук :lol: та вчера след работа скочих до едно от най-продуктивнирте ми местенца в последно време (дъб 800-850м). Заварих гората доста по-суха, отколкото очаквах... Дали дъждовете я бяха позаобиколили или пък слънцето бързо беше "изпило" влагата, но не изглеждаше много добре :roll: Гъби намерих в по-ниската част на гората - единични и сравнително редки манатарки с учудващо добро качество, както и още по-редки гълъбки и бисерни гъби (тези последните не ги събирам). В крайна сметка успях да откъсна 15-тина гъбета, с което пишем сезонът за открит...

Pic01.jpg
Pic02.jpg
Pic_03.jpg

Сега да видим къде и какви ще ги вършим през уикенда :wink: :roll:
Поздрави!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Stefko написа: Чет Юни 02, 2022 8:42 am Сега да видим къде и какви ще ги вършим през уикенда :wink: :roll:
Сигурен бях, че ще ви пална фитилите с тия бързи две включвания от началото на седмицата. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Моята програма е ясна - тенис-уикенд с децата! В събота - Radomir Open 2022, неделя - изтрезняване след поливането на титлата! :drinkers:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

баш_майстора написа: Чет Юни 02, 2022 8:53 am
Stefko написа: Чет Юни 02, 2022 8:42 am Сега да видим къде и какви ще ги вършим през уикенда :wink: :roll:
Сигурен бях, че ще ви пална фитилите с тия бързи две включвания от началото на седмицата. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Моята програма е ясна - тенис-уикенд с децата! В събота - Radomir Open 2022, неделя - изтрезняване след поливането на титлата! :drinkers:
А, то на моя фитил не му трябва много по принцип... :oops: :mrgreen: Честно казано беше стигнал до барута още в неделя вечерта докато валеше навън :D
Аватар
T.Mihov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от T.Mihov »

Малко встрани от темата за манатарките,но...Някой малко по-напред беше споменал млечници,та се сетих да попитам,по принцип в каква гора да ги диря (за къде не смея и да попитам)?.Противно на всеобщото мнение,на мен много ми харесват ,като мезе млечниците (лютивите) с копърче и чесън ,но миналта година инцидентно набрах едно торбе при една разходка и до там,повече не успях да намеря.Като дете си спомням,че на село и да не искаш,излезеш ли за гъби винаги намираш и млечници,но ми е твърде блед спомена да си спомня в какви гори съм ги намирал т.е ясно е ,че са широколистни но с какъв вид дървета?
Иначе честито на открилите сезона :).И аз мисля да си пробвам късмета уикенда,ако не ми мине черна котка път,пък да видим.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

T.Mihov написа: Чет Юни 02, 2022 9:44 pm ...Някой малко по-напред беше споменал млечници,...
По грешка по-горе нарекох сиво - виолетовата гълъбка , млечница , но това защото щраках набързо и не прегледах какво съм написал :oops:
Иначе към средата на месеца се очаква бум от лютиви млечници , както всяка година , около нас .
Надморска височина около 900 метра в смесена гора , дъб и бук , северен склон . Под тази височина , само педесетина метра , лютивите млечници , поне при мен изчезват реЗко и отстъпват място на манатарките .
Аз лично не ги харесвам , но баща ми си прави по няколко бурканчета туршия от тях и си похапва от време на време :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

T.Mihov написа: Чет Юни 02, 2022 9:44 pm ...Някой малко по-напред беше споменал млечници...
Съвсем скоро горите ще са пълни с лютива млечница - най-вече дъбови и смесени широколистни. Поне по моите ареали няма никакво значение надморската височина :roll: от 450 до 1100 м. съм ги срещал в изобилие навсякъде.
Що се отнася до кулинарната част - в последните години почти напълно спрях да ги консумирам, но честно казано ги харесвам заради невероятния им аромат. А и аз принципно си падам по такива по-твърди и хрупкави гъби... Преди време бях намерил начин да неутрализирам лютиво-горчивия им вкус до приемлива степен и си правех много пивка салата с копър и чесън... :drinkers:

Поздрави!! :fishing8:
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Butyriboletus regius
IMG_20220602_110922.jpg
Царска / хлебна манатарка
IMG_20220602_114004.jpg
IMG_20220602_110959.jpg
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

След хубавият дъжд във вторник, реших че това е момента на изобилието. :D
И днес, рано сутринта бях в хубавата гора, с големи надежди !

Изображение

Гората хубава, гъбна, влага - много, топлина - много,
Гъби малко, даже прекалено малко.

А гъбари - в изобилие !
Само мога да си представя, колко ще бъдат в събота и неделя ! :rolleyes:

Разходих се за час, събрах за един, ама само за един тиган и отидох в офиса ! :D
Много чисти гъби, което малко ме изненадва.
Обикновено това се случва есен, когато жизненият цикъл на насекомите приключва,
Но, никой не знае, какво става в Природата.

Изображение

Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Чудих се, чудих се и накрая пак цъфнах в същата гора, която проверих и в сряда. Просто защото знаех, че ако има, ще има доволно, и защото района е по-малко посещаван и ще мога на спокойствие да се разходя и да се порадвам на природата. Имах и достатъчно време този път, така че всички предпоставки за един приятен излет бяха налице.
Този път гората изглеждаше малко по-свежа, може би защото отидох рано и още имаше роса. Първите гъби не закъсняха и макар отново редки и единични, торбата взе да се пълни постепенно. За разлика от сряда сега намирах гъби във всякакъв стадий на растеж, като единствено липсваха съвсем младите, които се подават сега. Освен манатарките сега и гълъбките бяха повече. Имаше гъби на всякакви места из гората, но се усещаше, че все още се придържат към по-открити места и по ръбовете на гората. Абе доста здрав гъбинг му спретнах в крайна сметка :D

pic1.jpeg
pic2.jpeg
pic3.jpeg
pic4.jpeg
pic5.jpeg
pic6.jpeg
pic7.jpeg
pic8.jpeg

Поздрави!!
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

След хубавия дъжд във вторник си мислех,че е време за пачи крак.За това днес рано-рано влязох в една хубава букова гора.За два часа ходене и катерене резултатът беше повече от трагичен.След това отскочих до една друга гора в съседство,където си мислех,че манатарките са тръгнали.Наистина са тръгнали :fishing2:
Отделих няма и час,защото бързах и набрах към 2 килца.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Абе колеги,гледам никой не се оплаква,ама при вас комари няма ли бе?В буковите гори е ужас :rolleyes:
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Комарите са след 10.00ч :lol: Вчера пак разходка,манатарка нормално,пачи 10 броя,почвата вече засъхва требе дъжд!!! :D
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Днес, въпреки очакванията ми че всичко ще е овършано, гората даде прилично количество гъби. Имаше от всичко и за всички - и за лична консумация, и за любими съпруги, и за тъщи. :mrgreen:
IMG_20220605_071340-01.jpeg
IMG_20220605_072212-01.jpeg
IMG_20220605_080943-01.jpeg
IMG_20220605_083527-01.jpeg
IMG_20220605_090655-01.jpeg
IMG_20220605_093914-01.jpeg
IMG_20220605_094217-01.jpeg
IMG_20220605_095825-01.jpeg
IMG_20220605_100739-01.jpeg
IMG_20220605_103213-01.jpeg
IMG_20220605_110306-01.jpeg
IMG_20220605_110602-01.jpeg
IMG_20220605_110737-01.jpeg
IMG_20220605_124612-01.jpeg
Имах и неядлива изненада.
IMG_20220605_090739-02.jpeg
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
BAT TODOR RIBARA
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BAT TODOR RIBARA »

И аз открих сезона, но за жалост бурята ме изгони и не успях да обиколя всички места.

53826

53825

53828

53827
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Шушилнята работи! :lol:
IMG_20220605_193232-01.jpeg
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”