Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
баш_майстора написа: ↑Вто Май 31, 2022 9:38 pm Абе некои берат и печурки, ама явно ние с тебе толкоз им разбираме....... .
Явно твоят познат им разбира, щото аз такива гъби не събирам и не ям.
Много странни ми изглеждат с тези дълги дръжки и неотворени гугли.
Веднъж така пострадах от неотворени гъби, уж печурки, че вече не правя компромис.
Но, не оспорвам ничие мнение,
Също както аз ям печурки със светли, до бели ламели !
Тях определям само по аромата на гъбата.
С тези гъби не съм имал никакъв проблем, като не ги препоръчвам на никого,
Категорично.
Всеки от нас си знае местата и гъбите, които растат там.
Не издържах и аз само да ви гледам снимките тук
та вчера след работа скочих до едно от най-продуктивнирте ми местенца в последно време (дъб 800-850м). Заварих гората доста по-суха, отколкото очаквах... Дали дъждовете я бяха позаобиколили или пък слънцето бързо беше "изпило" влагата, но не изглеждаше много добре
Гъби намерих в по-ниската част на гората - единични и сравнително редки манатарки с учудващо добро качество, както и още по-редки гълъбки и бисерни гъби (тези последните не ги събирам). В крайна сметка успях да откъсна 15-тина гъбета, с което пишем сезонът за открит...
Сега да видим къде и какви ще ги вършим през уикенда
Поздрави!

Сега да видим къде и какви ще ги вършим през уикенда

Поздрави!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Сигурен бях, че ще ви пална фитилите с тия бързи две включвания от началото на седмицата.

Моята програма е ясна - тенис-уикенд с децата! В събота - Radomir Open 2022, неделя - изтрезняване след поливането на титлата!

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
А, то на моя фитил не му трябва много по принцип...баш_майстора написа: ↑Чет Юни 02, 2022 8:53 amСигурен бях, че ще ви пална фитилите с тия бързи две включвания от началото на седмицата.![]()
![]()
Моята програма е ясна - тенис-уикенд с децата! В събота - Radomir Open 2022, неделя - изтрезняване след поливането на титлата!![]()

- T.Mihov
- научил се да хвърля
Малко встрани от темата за манатарките,но...Някой малко по-напред беше споменал млечници,та се сетих да попитам,по принцип в каква гора да ги диря (за къде не смея и да попитам)?.Противно на всеобщото мнение,на мен много ми харесват ,като мезе млечниците (лютивите) с копърче и чесън ,но миналта година инцидентно набрах едно торбе при една разходка и до там,повече не успях да намеря.Като дете си спомням,че на село и да не искаш,излезеш ли за гъби винаги намираш и млечници,но ми е твърде блед спомена да си спомня в какви гори съм ги намирал т.е ясно е ,че са широколистни но с какъв вид дървета?
Иначе честито на открилите сезона
.И аз мисля да си пробвам късмета уикенда,ако не ми мине черна котка път,пък да видим.
Иначе честито на открилите сезона

- Павел Иванов
По грешка по-горе нарекох сиво - виолетовата гълъбка , млечница , но това защото щраках набързо и не прегледах какво съм написал

Иначе към средата на месеца се очаква бум от лютиви млечници , както всяка година , около нас .
Надморска височина около 900 метра в смесена гора , дъб и бук , северен склон . Под тази височина , само педесетина метра , лютивите млечници , поне при мен изчезват реЗко и отстъпват място на манатарките .
Аз лично не ги харесвам , но баща ми си прави по няколко бурканчета туршия от тях и си похапва от време на време

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Съвсем скоро горите ще са пълни с лютива млечница - най-вече дъбови и смесени широколистни. Поне по моите ареали няма никакво значение надморската височина

Що се отнася до кулинарната част - в последните години почти напълно спрях да ги консумирам, но честно казано ги харесвам заради невероятния им аромат. А и аз принципно си падам по такива по-твърди и хрупкави гъби... Преди време бях намерил начин да неутрализирам лютиво-горчивия им вкус до приемлива степен и си правех много пивка салата с копър и чесън...

Поздрави!!

Butyriboletus regius
Царска / хлебна манатарка
- G.Petkov
След хубавият дъжд във вторник, реших че това е момента на изобилието.
И днес, рано сутринта бях в хубавата гора, с големи надежди !

Гората хубава, гъбна, влага - много, топлина - много,
Гъби малко, даже прекалено малко.
А гъбари - в изобилие !
Само мога да си представя, колко ще бъдат в събота и неделя !
Разходих се за час, събрах за един, ама само за един тиган и отидох в офиса !
Много чисти гъби, което малко ме изненадва.
Обикновено това се случва есен, когато жизненият цикъл на насекомите приключва,
Но, никой не знае, какво става в Природата.

И днес, рано сутринта бях в хубавата гора, с големи надежди !
Гората хубава, гъбна, влага - много, топлина - много,
Гъби малко, даже прекалено малко.
А гъбари - в изобилие !
Само мога да си представя, колко ще бъдат в събота и неделя !

Разходих се за час, събрах за един, ама само за един тиган и отидох в офиса !

Много чисти гъби, което малко ме изненадва.
Обикновено това се случва есен, когато жизненият цикъл на насекомите приключва,
Но, никой не знае, какво става в Природата.
Чудих се, чудих се и накрая пак цъфнах в същата гора, която проверих и в сряда. Просто защото знаех, че ако има, ще има доволно, и защото района е по-малко посещаван и ще мога на спокойствие да се разходя и да се порадвам на природата. Имах и достатъчно време този път, така че всички предпоставки за един приятен излет бяха налице.
Този път гората изглеждаше малко по-свежа, може би защото отидох рано и още имаше роса. Първите гъби не закъсняха и макар отново редки и единични, торбата взе да се пълни постепенно. За разлика от сряда сега намирах гъби във всякакъв стадий на растеж, като единствено липсваха съвсем младите, които се подават сега. Освен манатарките сега и гълъбките бяха повече. Имаше гъби на всякакви места из гората, но се усещаше, че все още се придържат към по-открити места и по ръбовете на гората. Абе доста здрав гъбинг му спретнах в крайна сметка
Поздрави!!
Този път гората изглеждаше малко по-свежа, може би защото отидох рано и още имаше роса. Първите гъби не закъсняха и макар отново редки и единични, торбата взе да се пълни постепенно. За разлика от сряда сега намирах гъби във всякакъв стадий на растеж, като единствено липсваха съвсем младите, които се подават сега. Освен манатарките сега и гълъбките бяха повече. Имаше гъби на всякакви места из гората, но се усещаше, че все още се придържат към по-открити места и по ръбовете на гората. Абе доста здрав гъбинг му спретнах в крайна сметка

Поздрави!!
-
- ще става разбирач
След хубавия дъжд във вторник си мислех,че е време за пачи крак.За това днес рано-рано влязох в една хубава букова гора.За два часа ходене и катерене резултатът беше повече от трагичен.След това отскочих до една друга гора в съседство,където си мислех,че манатарките са тръгнали.Наистина са тръгнали
Отделих няма и час,защото бързах и набрах към 2 килца.

Абе колеги,гледам никой не се оплаква,ама при вас комари няма ли бе?В буковите гори е ужас

Отделих няма и час,защото бързах и набрах към 2 килца.
Абе колеги,гледам никой не се оплаква,ама при вас комари няма ли бе?В буковите гори е ужас

- Батко Емо
- разбира нещата
Комарите са след 10.00ч
Вчера пак разходка,манатарка нормално,пачи 10 броя,почвата вече засъхва требе дъжд!!! 

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Днес, въпреки очакванията ми че всичко ще е овършано, гората даде прилично количество гъби. Имаше от всичко и за всички - и за лична консумация, и за любими съпруги, и за тъщи.
Имах и неядлива изненада.

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- BAT TODOR RIBARA
- научил се да хвърля
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Шушилнята работи!