Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Воблери за сом!
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Воблери за сом!
Тролка, не се впрягай, аз не разбирам. Казвам, че само воблери, които са във водата могат да хванат, някои по-рядко от други, но винаги има и "ден на балъка".Troli Rapala написа: ↑Вто Окт 11, 2022 2:32 pmНе е така братле,ще ти дам примера със Старчето от Пясъчник!Има три сома по 40-кила на Шадрап7 см. и един 50кг. на Денсър 9!Да си чул някой друг да има подобни успехи?

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Гледам,че от 3години воблерите които са им във водата хващат бебета,това е защото нищо не разбират от тролинг,обикалят като мухи!

- robber_79
- ще става разбирач
Oпаа ,Тролката се завърнал .
Welcome back!
Аз лично,нямам изваден сом на тролинг на Рапала..но първият ми сом, удари точно на Рапала . Борихме се 20-на минути, животното победи накрая .
Дийп тейл денсър 13, цветът не присъства никъде в търговската мрежа, само ще спомена че беше с ... red fead
Дълго време го сурнах после, но друг сом, така и не го захапа..
За сметка на това че упорствах цяло лято на него, ми се отблагодари със една 6 кг. бяла риба .
Веднъж на едно откриване на Копринка, с Shad Rap, и Huskey fire tiger.. хващах бели на всеки тигел.
Та..Rapala си е Rapala , било за сладководен , или морски риболов. Дори от бряг skitter pop-a, е незаменим при повърхностните примамки, за сoм или щука, в река, или водоем със много водна растителност .
Аз обаче си оставам фен, на японските производители.
Welcome back!
Аз лично,нямам изваден сом на тролинг на Рапала..но първият ми сом, удари точно на Рапала . Борихме се 20-на минути, животното победи накрая .
Дийп тейл денсър 13, цветът не присъства никъде в търговската мрежа, само ще спомена че беше с ... red fead

Дълго време го сурнах после, но друг сом, така и не го захапа..
За сметка на това че упорствах цяло лято на него, ми се отблагодари със една 6 кг. бяла риба .
Веднъж на едно откриване на Копринка, с Shad Rap, и Huskey fire tiger.. хващах бели на всеки тигел.
Та..Rapala си е Rapala , било за сладководен , или морски риболов. Дори от бряг skitter pop-a, е незаменим при повърхностните примамки, за сoм или щука, в река, или водоем със много водна растителност .
Аз обаче си оставам фен, на японските производители.

- robber_79
- ще става разбирач
Ден на балъка :nkolev66 написа: ↑Вто Окт 11, 2022 3:08 pmТролка, не се впрягай, аз не разбирам. Казвам, че само воблери, които са във водата могат да хванат, някои по-рядко от други, но винаги има и "ден на балъка".Troli Rapala написа: ↑Вто Окт 11, 2022 2:32 pmНе е така братле,ще ти дам примера със Старчето от Пясъчник!Има три сома по 40-кила на Шадрап7 см. и един 50кг. на Денсър 9!Да си чул някой друг да има подобни успехи?
![]()
Има някаква страна мода. Някой БГ производител имитира воблер,на някой световен производител..и решава, че ще направи някоя промяна, защото инженерите от Рапала не са достатъчно кадърни примерно.. и ще продава имитация по негов вкус, на цена 4-5 пъти, по-висока от оригинала.
Вярвам, че това само, и единствено в България може да случи.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Роби,тарикатите влачат Рапали и Салмо и хващат хубави риби!
България е рай за измамниците и всичко е наобратно,но рано или късно балъците ще свършат и ще се усетят,че нещо не е наред! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
От 2004г. съм в тролинга и следя през годините,кой какво хваща доколкото е възможно и го правя с цел анализ!Ясно е,че сома удря на всичко ако е до 3кила,но това са двугодишни лакоми риби!С големината сома става мнителен и за да удари трябва да го изкушиш с нещо реалистично!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Прочетох старите теми и ми направи впечатление,че малко се говореше на какво е ударил сома!А това е много важно ако искаш да го срещаш често!От милионите воблери все пак има няколко модела,които улавят редовно едри сомове!На мен тръпката ми винаги е била да разбера как мисли сома,какво точно го кара да избере точно определен воблер от хилядите варианти които му минават ежедневно!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Първия голям сом на Тролинг в България го хванах аз на 16.04.2005г. на язовир Жребчево!Та съм много задълбал в тролинга!
Сома удари на Денсър 7костурче.

Тролка, "Ден на балъка" е деня, в който "Слънцето огрява и кучия гъз".Troli Rapala написа: ↑Вто Окт 11, 2022 9:50 pmНе знам какво е ден на балъка,но като гледам само сомчета до 3кила хващат!![]()
![]()

Гледам в други твои постове обясняваш неща за 2004, 2005, 2007 година, това са времената, в които поради наличието на повече сомове, малкото лодкари в язовирите са можели да си правят изводи и експерименти. Отиди сега в някой язовир и хвани голям сом.
Казвам това, защото на язовир с минимален пресинг и наличие на доста сомове съм се учил да кльонкам, ами няма нищо общо с останалите празни локви със сомове професори, дето като им тропнеш веднъж повече от необходимото и не приближават лодката.
Аз, като човек, който се разхожда по язовирите, без да разбирам много, най-голелемия ми сом съм изтървал на кльонк, на яз. Малко Шарково, а друг, който пак там съм извадил на CD Магнум (Рапала естествено

- robber_79
- ще става разбирач
Така си е , сега има толкова много лодки, че си е направо необходимо да се слагат сфетофари във язовирите, за да има контрол на движението
, а рибите са все по-рядко явление .Общо взето хваща този, които има свободно време да упражнява хобито, и е през ден на вода.
Най-приятните излети съм правил, когато имах не повече от десетина воблера в кутията.

Най-приятните излети съм правил, когато имах не повече от десетина воблера в кутията.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз от няколко години троля веднъж -два пъти в годината ,но понеже този риболов ми е на сърце и следя доколкото е възможно какво се случва!Никой обаче не се хвали с големи риби,не само по форумите а и у Фейса!И затова се върнах по-назад и прочетох старите неща!Например анализирах ситуацията с Рекордния сом!Пича е капо и решава да сложи Хъски-13костур и Йозури 8джойнтед!Сома сгъва пръчката с Хъски-13 костур,значи това го е провокирало за атака,воблера обаче явно попада в четките и криви две тройки,откача се!След секунди Сашимито 8 е атакувано и сома успява да го глътне,явно защото е по-къс воблера!Следва изкупуването на Сашимито,а не на Хъскито 13костур!
Моя извод е,че воблер с цвят костур е любим на сома независимо от размера му и не случайно и при мен дава резултат!Аз през 2004-та година открих случайно две неща,воблер костур като цвят за сом и Денсър като модел за сом!И тази схема винаги дава резултат!Прилагам снимка на Хъски-13костур,който доведе до Рекорда на Тролинг в България и Сашимито!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
:gallery/image/5508/source
Това е сома на Юлиян Начевски пак на Шадрапче 7!До 2009г. хората с големи сомове на Тролинг бяхме няколко души!Въдицата му е спининг с акция 10-40грама!Медичков с трите сома 43,47 и 83 пак беше със спининги а не с колци!Аз и до днес не съм си сменил спинингите и си троля с тях и разликата е ,че при мен по-често идват големи риби защото влача само воблерчета 7,8 и 9!Големите винаги удрят на воблери газещи 3-4метра,на дълбоките и баяти воблери сомовете са много малко!
Това е сома на Юлиян Начевски пак на Шадрапче 7!До 2009г. хората с големи сомове на Тролинг бяхме няколко души!Въдицата му е спининг с акция 10-40грама!Медичков с трите сома 43,47 и 83 пак беше със спининги а не с колци!Аз и до днес не съм си сменил спинингите и си троля с тях и разликата е ,че при мен по-често идват големи риби защото влача само воблерчета 7,8 и 9!Големите винаги удрят на воблери газещи 3-4метра,на дълбоките и баяти воблери сомовете са много малко!