Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Има ли гъбари?

Мнение от баш_майстора »

:fishing6: Кажи, че щайгата е от ягоди! Кажи!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец

Мнение от T.Mihov »

баш_майстора написа: Вто Май 30, 2023 9:23 pm :fishing6: Кажи, че щайгата е от ягоди! Кажи!
:lol: :lol: :lol: .Като дълбочина е нещо средно между такава за ягоди и стандартна.Хубавото им е ,че са сгъваеми и просто сгъваш и бухаш в раницата.Иначе не са на снимката за мярка,ами щото обикновено ходя за гъби след работа и като се върна няма кога да ги оправям-готвене,консервиране и т.н,та ги мятам в касетките да не се спарват и нощуват в мазето на хлад до другата вечер след работа :wink:
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

На мен ми прилича на касетка за чушки ! :D

А дано тръгнат и манатарките, че нещо затоплянето хич го няма !
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Екстра са гъбаците! Браво!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Първият истински гъбобер за тая година. :D
IMG_20230603_141605-01.jpeg
IMG_20230603_120536-01-01.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Обнадеждих се от някои репортажи и реших да проверя за горски гъби под 1000м.Ама нямаше.
иначе гората е хубава
Изображение
Изображение

щом няма горски,би трябвало да има ливадни
от тях имаше
Изображение
Изображение
Изображение

ама много красиво и спокойно

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Браво на майсторите ! :D

Защото аз като се качих в гората, хубави гъби не намерих !

Изображение

Няколко зелени мухоморки и една туфа коралки.

Изображение

После ходих за риба, и там геле.
Имах едно повличане, ама го проспах.

И да не се връщам пълно капо, защото много мразя капото, :mrgreen:
Пак минах през ливадите.
Красотата си е там, но вече засушило !

Изображение

Изображение

Изображение

Тревата е до кръста, копривата - с човешки ръст.
Имаше и гъби, ама трябва да ги видиш в морето от растения ! :D

Изображение

Изображение

Събрах малко, утешително ! :wink:

Изображение

Изображение
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Гъбите все още са в ниското. Днес брахме на южен склон, около 750 мнв. Навъртяхме към 13 км., така че все още е тегавко, другата седмица дано има повече.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Дано ! :D

Аз пак ще пробвам !
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

И първата партида зимнина е готова. :drinkers:
IMG_20230604_075025-01.jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец

Мнение от T.Mihov »

Ей,колегата даже зимнина почна да прави,а ние даже на тиганите паяжината не сме обирали още :lol:
Като изключим шегата,днес и аз направих сефтето за годината :D
По ред причини не успях предните дни да се разходя до едно място,та реших да се пробвам днес сутринтра,нищо че неделя е най-куция ден за гъбарстване.Личеше си ,че е тарашено (нормално) - имаше доста наритани и нарязани гъби.Като цяло обаче,нещата върят в правилната посока - влага имаше достатъчно,остава малко слънце да напече и ,както обича да казва G.Petkov - изобилието ще дойде :D .Обобщено-гората започва да се пробужда :)
От гъбите,които не събирам,бяха се показали около 20000 вида :mrgreen: гълъбки,което е добре.За мен гълъбките са предвестника на "изоблиеието",както щъркела на пролетта :lol: .Забелязал съм-щом вляза в гората и видя гълъбки-на манатарки е :mrgreen: .Няма ли ги-шансовете рЕзко намаляват.
Изображение
Бисерните също бяха почнали да се показват
Изображение
Разни други единични бройки и непреобладаващи видове не съм снимал.
Булки естествено нямаше.С това лондонско време,няма как да има.
Манатарки-редки,дребни и червиви.Очаквано се намираха на границата между поляните и гората,там където е успяло да се прокрадне малко слънце между клоните.Но въпреки всичко,след толкова чакане ,да ти се мернат пред погледа и да си ги откъснеш - безценно :D
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Пачия крак все още е срамежлив,но е по-напред с материала от манатарките.На места е дребен,но се намира и голямшък.
Изображение

Изображение
За моя изненада,за пръв път в тая горичка срещнах и дървесна гъба (не че много съм и търсил де).
Изображение
Отдолу е с ламели.Залагам на белодробна кладница,но няма да откажа и жокер :)
Също така за сефте намерих и хлебна манатарка,но не се усетих,че не съм я снимал преди да я нарежа,така че снимката е от преди да влезе в сушилнята :(
Изображение
Доволен от разходката и сефтето на сезона,реших да мина и през една корийка,която гледам втора година вече и все не ми остава време за нея,заради бързите гъбинги,които се налага да правя в 90% от случаите.Обаче явно късмета ми беше отредил друго.Тъкмо се нахаках вътре и ми се изпречиха ей тия екземпляри
Изображение
и....телефона ми звънна ,та се наложи да изчезвам,понеже трябваше да го играя пътна помощ.Та тази корийка определено изглежда обещаваща и ще и отделя една отделна разходка,само за нея.Впрочем,за сефте намирам такива манатарки и се опитах да ги определя.Ето 1-2 снимки.
Изображение

Изображение

Изображение
Шапките бяха доста по-светло кафяви в гората,дунапренчетата също бяха по-лимонени.Нищо не им посинява нито при разрез,нито при нараняване и имат леееко червенееща линиия по пънчето под шапките.За мен това са сиво-жълти манатарки,а дали е така,нека някой по-вещ да каже.
https://manatarka.org/hemileccinum-impolitum/
В крайна сметка се получи това
Изображение
Десетина манатарки,без да броим "неизвестните",малко пачи крак и едно букетче за жената,да трупам актив :mrgreen:
Цялото събитие се развива на около 620-650м надморска според часовника.Така ,че огледайте си ниските места,както някой по-горе спомена и наслука :D
П.П-Покрай драмите ,които имах след бурите онзи ден,хептен бях забравил,че имах от вторник няколко печурки хартисали в хладилника на барбекюто,та одеве ги метнах в сушилнята-ще ги бъде ли след тая процедура замразено/изсушено и то след почти седмица или да ги хвърлям направо?
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Шапките бяха доста по-светло кафяви в гората,дунапренчетата също бяха по-лимонени.Нищо не им посинява нито при разрез,нито при нараняване и имат леееко червенееща линиия по пънчето под шапките.За мен това са сиво-жълти манатарки,а дали е така,нека някой по-вещ да каже.
https://manatarka.org/hemileccinum-impolitum/
Може и габърова манатарка да е, но знаеш как е с определянето по снимки. :wink:
https://manatarka.org/hemileccinum-depilatum/

Поздрави за слуката! :drinkers:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Наложи ми се да се върна за 2-3 дни в София, но се така сложиха нещата, че поостанах повече от седмица. Като отидох да си натоваря колата за тръгване на метър от нея в зелената площ зад паркинга видях хубави манатарки, колкото юмрук. Преди да си дойда на колибата бяха единични печурки или манатарчета, а тук на крачка от колите паркирани на жилищният паркинг хубави гъби!Е това си е направо за майтап!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

баш_майстора написа: Съб Юни 03, 2023 8:06 pm Гъбите все още са в ниското. Днес брахме на южен склон, около 750 мнв. Навъртяхме към 13 км., така че все още е тегавко, другата седмица дано има повече.
И моята проверка около София в събота показа, че масов растеж все още няма, и че просто е нужна топлина. Влага има достатъчно...
Гората, в която ходих е между 800 и 850 м.н.в. и в нея много ясно се видя границата до която са гъбите в момента. В горната й част нямаше абсолютно нищо, но слизайки в по-ниското започнаха да се появява малко пачи крак и гълъбки, а в най-долната част срещнах и първите манатарки, една едва подала се булка, повече гълъбки, някокло бисерни гъби... С две думи нещата на тази височина са все още "на изчакване" и са нужни само няколко градуса повечко, за да се случи изобилието.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

Днес и аз направих сефтето, югозападна Витиоша 1000м.н.в. Имаше доста пачи крак, но дребен. Успях да пробера все пак 1,6 кг.(една ягодарска касетка)с размери от левче нагоре. Манатарка нямаше никаква, видях само една рижийка и една бисерна от другите гъби. Ако слезна по в ниското, предполагам ще намеря манатарки, но в момента нямам време.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”