Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
На мен ми прилича на касетка за чушки !
А дано тръгнат и манатарките, че нещо затоплянето хич го няма !

А дано тръгнат и манатарките, че нещо затоплянето хич го няма !
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Екстра са гъбаците! Браво!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Първият истински гъбобер за тая година.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- ще става разбирач
Обнадеждих се от някои репортажи и реших да проверя за горски гъби под 1000м.Ама нямаше.
иначе гората е хубава

щом няма горски,би трябвало да има ливадни
от тях имаше

ама много красиво и спокойно

иначе гората е хубава
щом няма горски,би трябвало да има ливадни
от тях имаше
ама много красиво и спокойно
- G.Petkov
Браво на майсторите !
Защото аз като се качих в гората, хубави гъби не намерих !

Няколко зелени мухоморки и една туфа коралки.

После ходих за риба, и там геле.
Имах едно повличане, ама го проспах.
И да не се връщам пълно капо, защото много мразя капото,
Пак минах през ливадите.
Красотата си е там, но вече засушило !

Тревата е до кръста, копривата - с човешки ръст.
Имаше и гъби, ама трябва да ги видиш в морето от растения !

Събрах малко, утешително !

Защото аз като се качих в гората, хубави гъби не намерих !
Няколко зелени мухоморки и една туфа коралки.
После ходих за риба, и там геле.
Имах едно повличане, ама го проспах.
И да не се връщам пълно капо, защото много мразя капото,

Пак минах през ливадите.
Красотата си е там, но вече засушило !
Тревата е до кръста, копривата - с човешки ръст.
Имаше и гъби, ама трябва да ги видиш в морето от растения !

Събрах малко, утешително !

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Гъбите все още са в ниското. Днес брахме на южен склон, около 750 мнв. Навъртяхме към 13 км., така че все още е тегавко, другата седмица дано има повече.
- G.Petkov
Дано !
Аз пак ще пробвам !

Аз пак ще пробвам !
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И първата партида зимнина е готова.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ей,колегата даже зимнина почна да прави,а ние даже на тиганите паяжината не сме обирали още
Като изключим шегата,днес и аз направих сефтето за годината
По ред причини не успях предните дни да се разходя до едно място,та реших да се пробвам днес сутринтра,нищо че неделя е най-куция ден за гъбарстване.Личеше си ,че е тарашено (нормално) - имаше доста наритани и нарязани гъби.Като цяло обаче,нещата върят в правилната посока - влага имаше достатъчно,остава малко слънце да напече и ,както обича да казва G.Petkov - изобилието ще дойде
.Обобщено-гората започва да се пробужда 
От гъбите,които не събирам,бяха се показали около 20000 вида
гълъбки,което е добре.За мен гълъбките са предвестника на "изоблиеието",както щъркела на пролетта
.Забелязал съм-щом вляза в гората и видя гълъбки-на манатарки е
.Няма ли ги-шансовете рЕзко намаляват.

Бисерните също бяха почнали да се показват

Разни други единични бройки и непреобладаващи видове не съм снимал.
Булки естествено нямаше.С това лондонско време,няма как да има.
Манатарки-редки,дребни и червиви.Очаквано се намираха на границата между поляните и гората,там където е успяло да се прокрадне малко слънце между клоните.Но въпреки всичко,след толкова чакане ,да ти се мернат пред погледа и да си ги откъснеш - безценно

Пачия крак все още е срамежлив,но е по-напред с материала от манатарките.На места е дребен,но се намира и голямшък.

За моя изненада,за пръв път в тая горичка срещнах и дървесна гъба (не че много съм и търсил де).

Отдолу е с ламели.Залагам на белодробна кладница,но няма да откажа и жокер
Също така за сефте намерих и хлебна манатарка,но не се усетих,че не съм я снимал преди да я нарежа,така че снимката е от преди да влезе в сушилнята

Доволен от разходката и сефтето на сезона,реших да мина и през една корийка,която гледам втора година вече и все не ми остава време за нея,заради бързите гъбинги,които се налага да правя в 90% от случаите.Обаче явно късмета ми беше отредил друго.Тъкмо се нахаках вътре и ми се изпречиха ей тия екземпляри

и....телефона ми звънна ,та се наложи да изчезвам,понеже трябваше да го играя пътна помощ.Та тази корийка определено изглежда обещаваща и ще и отделя една отделна разходка,само за нея.Впрочем,за сефте намирам такива манатарки и се опитах да ги определя.Ето 1-2 снимки.

Шапките бяха доста по-светло кафяви в гората,дунапренчетата също бяха по-лимонени.Нищо не им посинява нито при разрез,нито при нараняване и имат леееко червенееща линиия по пънчето под шапките.За мен това са сиво-жълти манатарки,а дали е така,нека някой по-вещ да каже.
https://manatarka.org/hemileccinum-impolitum/
В крайна сметка се получи това

Десетина манатарки,без да броим "неизвестните",малко пачи крак и едно букетче за жената,да трупам актив
Цялото събитие се развива на около 620-650м надморска според часовника.Така ,че огледайте си ниските места,както някой по-горе спомена и наслука
П.П-Покрай драмите ,които имах след бурите онзи ден,хептен бях забравил,че имах от вторник няколко печурки хартисали в хладилника на барбекюто,та одеве ги метнах в сушилнята-ще ги бъде ли след тая процедура замразено/изсушено и то след почти седмица или да ги хвърлям направо?

Като изключим шегата,днес и аз направих сефтето за годината

По ред причини не успях предните дни да се разходя до едно място,та реших да се пробвам днес сутринтра,нищо че неделя е най-куция ден за гъбарстване.Личеше си ,че е тарашено (нормално) - имаше доста наритани и нарязани гъби.Като цяло обаче,нещата върят в правилната посока - влага имаше достатъчно,остава малко слънце да напече и ,както обича да казва G.Petkov - изобилието ще дойде

От гъбите,които не събирам,бяха се показали около 20000 вида

Бисерните също бяха почнали да се показват
Разни други единични бройки и непреобладаващи видове не съм снимал.
Булки естествено нямаше.С това лондонско време,няма как да има.
Манатарки-редки,дребни и червиви.Очаквано се намираха на границата между поляните и гората,там където е успяло да се прокрадне малко слънце между клоните.Но въпреки всичко,след толкова чакане ,да ти се мернат пред погледа и да си ги откъснеш - безценно

Пачия крак все още е срамежлив,но е по-напред с материала от манатарките.На места е дребен,но се намира и голямшък.
За моя изненада,за пръв път в тая горичка срещнах и дървесна гъба (не че много съм и търсил де).
Отдолу е с ламели.Залагам на белодробна кладница,но няма да откажа и жокер

Също така за сефте намерих и хлебна манатарка,но не се усетих,че не съм я снимал преди да я нарежа,така че снимката е от преди да влезе в сушилнята

Доволен от разходката и сефтето на сезона,реших да мина и през една корийка,която гледам втора година вече и все не ми остава време за нея,заради бързите гъбинги,които се налага да правя в 90% от случаите.Обаче явно късмета ми беше отредил друго.Тъкмо се нахаках вътре и ми се изпречиха ей тия екземпляри
и....телефона ми звънна ,та се наложи да изчезвам,понеже трябваше да го играя пътна помощ.Та тази корийка определено изглежда обещаваща и ще и отделя една отделна разходка,само за нея.Впрочем,за сефте намирам такива манатарки и се опитах да ги определя.Ето 1-2 снимки.
Шапките бяха доста по-светло кафяви в гората,дунапренчетата също бяха по-лимонени.Нищо не им посинява нито при разрез,нито при нараняване и имат леееко червенееща линиия по пънчето под шапките.За мен това са сиво-жълти манатарки,а дали е така,нека някой по-вещ да каже.
В крайна сметка се получи това
Десетина манатарки,без да броим "неизвестните",малко пачи крак и едно букетче за жената,да трупам актив

Цялото събитие се развива на около 620-650м надморска според часовника.Така ,че огледайте си ниските места,както някой по-горе спомена и наслука

П.П-Покрай драмите ,които имах след бурите онзи ден,хептен бях забравил,че имах от вторник няколко печурки хартисали в хладилника на барбекюто,та одеве ги метнах в сушилнята-ще ги бъде ли след тая процедура замразено/изсушено и то след почти седмица или да ги хвърлям направо?
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Може и габърова манатарка да е, но знаеш как е с определянето по снимки.Шапките бяха доста по-светло кафяви в гората,дунапренчетата също бяха по-лимонени.Нищо не им посинява нито при разрез,нито при нараняване и имат леееко червенееща линиия по пънчето под шапките.За мен това са сиво-жълти манатарки,а дали е така,нека някой по-вещ да каже.

https://manatarka.org/hemileccinum-depilatum/
Поздрави за слуката!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Наложи ми се да се върна за 2-3 дни в София, но се така сложиха нещата, че поостанах повече от седмица. Като отидох да си натоваря колата за тръгване на метър от нея в зелената площ зад паркинга видях хубави манатарки, колкото юмрук. Преди да си дойда на колибата бяха единични печурки или манатарчета, а тук на крачка от колите паркирани на жилищният паркинг хубави гъби!Е това си е направо за майтап!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
И моята проверка около София в събота показа, че масов растеж все още няма, и че просто е нужна топлина. Влага има достатъчно...баш_майстора написа: ↑Съб Юни 03, 2023 8:06 pm Гъбите все още са в ниското. Днес брахме на южен склон, около 750 мнв. Навъртяхме към 13 км., така че все още е тегавко, другата седмица дано има повече.
Гората, в която ходих е между 800 и 850 м.н.в. и в нея много ясно се видя границата до която са гъбите в момента. В горната й част нямаше абсолютно нищо, но слизайки в по-ниското започнаха да се появява малко пачи крак и гълъбки, а в най-долната част срещнах и първите манатарки, една едва подала се булка, повече гълъбки, някокло бисерни гъби... С две думи нещата на тази височина са все още "на изчакване" и са нужни само няколко градуса повечко, за да се случи изобилието.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Днес и аз направих сефтето, югозападна Витиоша 1000м.н.в. Имаше доста пачи крак, но дребен. Успях да пробера все пак 1,6 кг.(една ягодарска касетка)с размери от левче нагоре. Манатарка нямаше никаква, видях само една рижийка и една бисерна от другите гъби. Ако слезна по в ниското, предполагам ще намеря манатарки, но в момента нямам време.