Кустуровкуснотия

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3910
Регистриран на: Нед Яну 08, 2006 8:16 pm
Обратна връзка:

Кустуровкуснотия

Мнение от bkd »

Айде сега колеги ,всеки да сподели познанията си относно приготовлението на тази риба :wink:
За мен това е видът "КОСТУРОВИ"кулинарно оценен/от мен - повтарям / :!:
По скоро я пускам тази тема /стига да не се дублира/,всеки да сподели какъв е "кулинарният" подход на всеки от Вас :idea:
Все пак това е вид който доста често се среща в нашите водоеми и уловен от нас ,ще е много жалко ако не можем да си направим удоволствието/чревоугодно/ максимално :mrgreen:
Колкото и паракдосално да ви звучи,аз филето го "пропускам" пред " доспехите" му :rolleyes: /по принцип риба не ям :!: /
Намирам го за "кулинарна екзотика" и и се отдавам при възможност :idea: Същото е и с Жабешките "кълки" но това е ...............явно друга тема :wink:
Думайте -не се срамете :wink: :lol:

п.с.Задължително Ви моля ,всеки да сподели начина си на "обелване "на рибата :idea: :idea: :idea: Мерсаж :wink:МНОГО ВАЖНО :smt023 :smt039 :smt038
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1198
Регистриран на: Нед Фев 17, 2008 5:56 pm
Местоположение: Перник-Изток
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от drebens »

Това е рибата която най малко ловя и най много обичам да ям.Разбира се кожата е класика.Ама ми е интересно при това агнешко как се сещаш за костур. :D :D :D
Давай на аганцето с биричка и наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
emo vasilev
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1946
Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
Местоположение: Перник

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от emo vasilev »

Режеш по гърба една ивица , режеш главата , леко отлепваш кожата от двете страни (там дето са били хрилете),хващаш с едната ръка кожата - с другата държиш рибата и дърпаш !

След това месото го даваш на комшийката , а кожата препържваш !

Вземаш бутилка охладено бяло вино или бира и заседаш !!! :wink:


Да ви е вкусно ! :wink:
веско
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: Пет Юни 29, 2007 7:08 am
Местоположение: Шумен

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от веско »

Как се "обелва" рибата вече има инфо и почти всички го правим по този начин. А после лично аз, когато имам достатъчно нерви, с остър и тънък нож отделям филето и моята половинка го панира. Става мезе за бирата, което просто няма сравнение..... :rolleyes:
Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3910
Регистриран на: Нед Яну 08, 2006 8:16 pm
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от bkd »

Ех,тоя ЕМО ,не дава да го пипнеш :smt023 :smt023 :smt023
И аз така подхождам ,но споделено това ще помогне /предполагам/ на доста колеги в "утиганването" :wink: :weedman: :weedman: :weedman:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3910
Регистриран на: Нед Яну 08, 2006 8:16 pm
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от bkd »

Само Ви" ръчкам" да сте по-активни :wink:
Какво ли става с някой орган на уловен костур :?: :!: :idea:
Това не предполага ли улов на друг такъв или от някой хищен негов събрат,.......А :idea: :idea: :idea:
А какъв ли пък ще вземе да ни "посети" :?: :idea:
Кво е това пък КАНИБАЛИЗЪМ :?: :idea:
Къде пък може да се случи подобно нещо :?: :idea:
Не е никак кулинарно ,но от дума на дума ....кой не кой да - метнал по по -особен начин или не рибка и т.н. :lol: :lol: :lol:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Бат Ицо
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 504
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 6:01 pm
Местоположение: Исперих
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от Бат Ицо »

Няма да забравя първата ни среща с колегата Димитър от Разград. Той ни покани заедно с едно приятелче в дома си да гледаме мач, и ни гощава с мариновано филе от костур, приготвено от ,,каката,, :rolleyes:
Страшно вкусно беше :roll: Като хвана костур винаги се сещам за тази вкусотия :wink:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 509
Регистриран на: Вто Дек 11, 2007 10:56 am
Местоположение: kazanlak

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от гуслар »

Изчистената и обелена риба ,поставям в по голяма тава намазана с масло.Нареждам рибата на 1 см. разстояние една от друга и я заливам с половин бира ,100 гр. солена вода,и лимонов сок.Прибавям 5-6 скилидки чесън,бахар и черен пипер на зърна,тарос и дивисил на вкус,половин пакетче краве масло и един пилешки бульон ,който стривам предварително.Закривам тавата с фолио и пека на бавен огън около 2 часа ,като от време на време отвивам фолиото за да обърна рибата и да видя колко е намаляла заливката .Рибата е готова ,когато се покрие с тънка коричка от изпарилата се заливка. Сервира се с чили сос и халба бира,и Недялка Керанова . :drinkers:
И падащата звезда е била изгряваща .
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от Бачо Илия »

Костури средни размери 20-25см стават перфектно и за чирузи. Без да се дере , почиства се от вътрешностите и хрилете , 24 часа в саламура и после провесен на сенчесто и проветриво място. След като чирузите са готови , кожата (с люспите)с избилата по нея сол и разните перки се отделят много лесно. Салатка от обеззкостени късчета с копър и оцет.....малииии..... бира и вино - след няколко ракии, както си му е реда :D
Изображение
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1327
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:11 am
Местоположение: Пловдив

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

emo vasilev написа:.....След това месото го даваш на комшийката , а кожата препържваш !

Вземаш бутилка охладено бяло вино или бира и заседаш !!! :wink:


Да ви е вкусно ! :wink:
:lol: :lol: :lol: Винаги съм имал желание да опитам пържена кожа от костур,но честно казано,докато я дера и си стържа пръстите по нея като по шкурка,все не успявам да се престраша да пробвам.Та искам да попитам:махат ли се люспите от кожата по някакъв начин или се приготвя заедно с тях?И друго:кожата реже ли се или не,панира ли се или само се пържи и въобще ако може някой да обясни по-подробно как точно се приготвя самата кожа.Обещавам следващия път като ям костур да пробвам и кожата. :lol:
Благодаря предварително!
Изображение
Изображение
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1198
Регистриран на: Нед Фев 17, 2008 5:56 pm
Местоположение: Перник-Изток
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от drebens »

Аз просто си я упържвам,а лщспите може да ги махнеш след пърженето,става лесно,но може и да не ги махаш,не пречат.
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 201
Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
Местоположение: ГАБРОВО

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от nicko67 »

Аз обичам класиката в жанра- пържен-препържен.
Изображение

Обаче за моето кръшно 125 кила тяло тази класика обикновено е недостатъчна та задължително след нея следва и друга :lol:
Изображение

Наздраве момчета!!! :drinkers:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3426
Регистриран на: Пон Май 02, 2005 9:14 pm
Местоположение: София, Русе
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от Ivak »

Вариант 1
Дере се като се реже ивица по целия гръб, сцепва се отстрани на главата до корема.
Забелвате от едната страна кожата до половината и после издърпвате от другата страна цялата - така не се къса.
През цялото време го държите за главата, стиснат в хрилете - така не се пързаля и боде.
Накрая му скъсвате или режете главата. Ако ще вадите филета, както го държите за главата само ги изрязвате.
Приготвя се всякак.
Вариант 2 Тип Язовирски
Изтърбушвате го (хрилете и люспите си остават) и го измивате МНОГО добре от кръвта.
Наръсвате с подправки вътре и малко маргарин, олио, зехтин или масло каквото имате под ръка и мятате на скарата или барбекюто. Не много силен огън за да се опече хубаво без да прегаря. После белите и ядете :D

За мезе към него Траминер Куантум на Домейн Бояр или Хайнекен 330 мл :!:
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1360
Регистриран на: Чет Юни 18, 2009 6:23 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от pachosz »

Ивак, с тия твойте варианти огладнях :D
Отивам да си купя риба за обяд :wink:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3426
Регистриран на: Пон Май 02, 2005 9:14 pm
Местоположение: София, Русе
Обратна връзка:

Re: Кустуровкуснотия

Мнение от Ivak »

То и аз огладнях, ама чак довечера ще метна някоя друга прясна средиземноморска скумриика :D

Та Вариант 2 беше открит на яз. Бели Лом като им писна на жените да пържат, а и костурите бяха по 400-500 грама та станаха перфектни на скарата, отделно на другия ден си бяха пак вкусни и сочни, не като пърженото да омеква и обезвкусява :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”