Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Кустуровкуснотия
Модератор: sapuna
Кустуровкуснотия
Айде сега колеги ,всеки да сподели познанията си относно приготовлението на тази риба
За мен това е видът "КОСТУРОВИ"кулинарно оценен/от мен - повтарям /
По скоро я пускам тази тема /стига да не се дублира/,всеки да сподели какъв е "кулинарният" подход на всеки от Вас
Все пак това е вид който доста често се среща в нашите водоеми и уловен от нас ,ще е много жалко ако не можем да си направим удоволствието/чревоугодно/ максимално
Колкото и паракдосално да ви звучи,аз филето го "пропускам" пред " доспехите" му
/по принцип риба не ям
/
Намирам го за "кулинарна екзотика" и и се отдавам при възможност
Същото е и с Жабешките "кълки" но това е ...............явно друга тема
Думайте -не се срамете

п.с.Задължително Ви моля ,всеки да сподели начина си на "обелване "на рибата
Мерсаж
МНОГО ВАЖНО

За мен това е видът "КОСТУРОВИ"кулинарно оценен/от мен - повтарям /

По скоро я пускам тази тема /стига да не се дублира/,всеки да сподели какъв е "кулинарният" подход на всеки от Вас

Все пак това е вид който доста често се среща в нашите водоеми и уловен от нас ,ще е много жалко ако не можем да си направим удоволствието/чревоугодно/ максимално

Колкото и паракдосално да ви звучи,аз филето го "пропускам" пред " доспехите" му

Намирам го за "кулинарна екзотика" и и се отдавам при възможност

Думайте -не се срамете

п.с.Задължително Ви моля ,всеки да сподели начина си на "обелване "на рибата

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Кустуровкуснотия
Това е рибата която най малко ловя и най много обичам да ям.Разбира се кожата е класика.Ама ми е интересно при това агнешко как се сещаш за костур.
Давай на аганцето с биричка и наздраве

Давай на аганцето с биричка и наздраве

- emo vasilev
- сериозен играч
Режеш по гърба една ивица , режеш главата , леко отлепваш кожата от двете страни (там дето са били хрилете),хващаш с едната ръка кожата - с другата държиш рибата и дърпаш !
След това месото го даваш на комшийката , а кожата препържваш !
Вземаш бутилка охладено бяло вино или бира и заседаш !!!
Да ви е вкусно !
След това месото го даваш на комшийката , а кожата препържваш !
Вземаш бутилка охладено бяло вино или бира и заседаш !!!

Да ви е вкусно !

-
- научил се да хвърля
Как се "обелва" рибата вече има инфо и почти всички го правим по този начин. А после лично аз, когато имам достатъчно нерви, с остър и тънък нож отделям филето и моята половинка го панира. Става мезе за бирата, което просто няма сравнение..... 

Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
Ех,тоя ЕМО ,не дава да го пипнеш
И аз така подхождам ,но споделено това ще помогне /предполагам/ на доста колеги в "утиганването"

И аз така подхождам ,но споделено това ще помогне /предполагам/ на доста колеги в "утиганването"

Само Ви" ръчкам" да сте по-активни
Какво ли става с някой орган на уловен костур
Това не предполага ли улов на друг такъв или от някой хищен негов събрат,.......А
А какъв ли пък ще вземе да ни "посети"
Кво е това пък КАНИБАЛИЗЪМ
Къде пък може да се случи подобно нещо
Не е никак кулинарно ,но от дума на дума ....кой не кой да - метнал по по -особен начин или не рибка и т.н.

Какво ли става с някой орган на уловен костур

Това не предполага ли улов на друг такъв или от някой хищен негов събрат,.......А

А какъв ли пък ще вземе да ни "посети"

Кво е това пък КАНИБАЛИЗЪМ

Къде пък може да се случи подобно нещо

Не е никак кулинарно ,но от дума на дума ....кой не кой да - метнал по по -особен начин или не рибка и т.н.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Няма да забравя първата ни среща с колегата Димитър от Разград. Той ни покани заедно с едно приятелче в дома си да гледаме мач, и ни гощава с мариновано филе от костур, приготвено от ,,каката,,
Страшно вкусно беше
Като хвана костур винаги се сещам за тази вкусотия 

Страшно вкусно беше

БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
-
- ще става разбирач
Изчистената и обелена риба ,поставям в по голяма тава намазана с масло.Нареждам рибата на 1 см. разстояние една от друга и я заливам с половин бира ,100 гр. солена вода,и лимонов сок.Прибавям 5-6 скилидки чесън,бахар и черен пипер на зърна,тарос и дивисил на вкус,половин пакетче краве масло и един пилешки бульон ,който стривам предварително.Закривам тавата с фолио и пека на бавен огън около 2 часа ,като от време на време отвивам фолиото за да обърна рибата и да видя колко е намаляла заливката .Рибата е готова ,когато се покрие с тънка коричка от изпарилата се заливка. Сервира се с чили сос и халба бира,и Недялка Керанова . 

И падащата звезда е била изгряваща .
-
- учете се от него
Костури средни размери 20-25см стават перфектно и за чирузи. Без да се дере , почиства се от вътрешностите и хрилете , 24 часа в саламура и после провесен на сенчесто и проветриво място. След като чирузите са готови , кожата (с люспите)с избилата по нея сол и разните перки се отделят много лесно. Салатка от обеззкостени късчета с копър и оцет.....малииии..... бира и вино - след няколко ракии, както си му е реда 

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
emo vasilev написа:.....След това месото го даваш на комшийката , а кожата препържваш !
Вземаш бутилка охладено бяло вино или бира и заседаш !!!![]()
Да ви е вкусно !

Благодаря предварително!

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз просто си я упържвам,а лщспите може да ги махнеш след пърженето,става лесно,но може и да не ги махаш,не пречат.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Вариант 1
Дере се като се реже ивица по целия гръб, сцепва се отстрани на главата до корема.
Забелвате от едната страна кожата до половината и после издърпвате от другата страна цялата - така не се къса.
През цялото време го държите за главата, стиснат в хрилете - така не се пързаля и боде.
Накрая му скъсвате или режете главата. Ако ще вадите филета, както го държите за главата само ги изрязвате.
Приготвя се всякак.
Вариант 2 Тип Язовирски
Изтърбушвате го (хрилете и люспите си остават) и го измивате МНОГО добре от кръвта.
Наръсвате с подправки вътре и малко маргарин, олио, зехтин или масло каквото имате под ръка и мятате на скарата или барбекюто. Не много силен огън за да се опече хубаво без да прегаря. После белите и ядете
За мезе към него Траминер Куантум на Домейн Бояр или Хайнекен 330 мл
Дере се като се реже ивица по целия гръб, сцепва се отстрани на главата до корема.
Забелвате от едната страна кожата до половината и после издърпвате от другата страна цялата - така не се къса.
През цялото време го държите за главата, стиснат в хрилете - така не се пързаля и боде.
Накрая му скъсвате или режете главата. Ако ще вадите филета, както го държите за главата само ги изрязвате.
Приготвя се всякак.
Вариант 2 Тип Язовирски
Изтърбушвате го (хрилете и люспите си остават) и го измивате МНОГО добре от кръвта.
Наръсвате с подправки вътре и малко маргарин, олио, зехтин или масло каквото имате под ръка и мятате на скарата или барбекюто. Не много силен огън за да се опече хубаво без да прегаря. После белите и ядете

За мезе към него Траминер Куантум на Домейн Бояр или Хайнекен 330 мл

- pachosz
- сериозен играч
Ивак, с тия твойте варианти огладнях
Отивам да си купя риба за обяд

Отивам да си купя риба за обяд

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
То и аз огладнях, ама чак довечера ще метна някоя друга прясна средиземноморска скумриика
Та Вариант 2 беше открит на яз. Бели Лом като им писна на жените да пържат, а и костурите бяха по 400-500 грама та станаха перфектни на скарата, отделно на другия ден си бяха пак вкусни и сочни, не като пърженото да омеква и обезвкусява

Та Вариант 2 беше открит на яз. Бели Лом като им писна на жените да пържат, а и костурите бяха по 400-500 грама та станаха перфектни на скарата, отделно на другия ден си бяха пак вкусни и сочни, не като пърженото да омеква и обезвкусява