Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Е оти с месомелачката го праите туй смути ?
Пробвай с куфненски робот или поне с пасатор , ще се изненадаш от резултатот

Се едно да питаш , "а в деЦката градина пастички ще раздават ли" ми прозвуча туй ти сравнение

Се едно сльон с мишуе да сравнянаш един вид

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
Много зле около София.И по поляните и по горите-нищо.
- G.Petkov
Същото и при мен,
В понеделник в Стара планина,
Две манатарки и една шепа пачи крак.
Днес,
Около Вакарел,
Четири манатарки с ниско качество.
Млади гъби няма.
Лошо, м.юни започна лошо.
Топло и сухо време.
В понеделник в Стара планина,
Две манатарки и една шепа пачи крак.
Днес,
Около Вакарел,
Четири манатарки с ниско качество.
Млади гъби няма.
Лошо, м.юни започна лошо.
Топло и сухо време.
- G.Petkov
Павле,
Каквото питах - отговориха ми.
Ти по-добре напиши, има ли нещо по Кърлежово,
Та да намина и аз !
Каквото питах - отговориха ми.
Ти по-добре напиши, има ли нещо по Кърлежово,
Та да намина и аз !

- Павел Иванов
Немам време да проверявам за съжаление .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
И по моите Софийски места положението е плачевно... През уикенда се виждаше тук-там по някоя заблудена гълъбка или манатарка, но сега изчезнаха тотално. Никак не изглеждат добре нещата в момента.
Всъщност в почивните дни направих доста обстойна проверка. Минах през 2 гори на около 300-350 м., една на 800-850 м. и една на 650-700 м. Всички в различни райони около и извън Софийско. И навсякъде идентична картина - единични (буквално) гъби от различни видове, но без никакъв признак за масов растеж на който и да е от тях. Даже на 800-850м може да се каже, че абсолютно липсваха... Тоталния сбор на намереното беше 2 бронзови манатарки, 2 брезовки, 4-5 кадифени манатарки (тях не събирам), 1 сърнела, 1 печурка, 1 пърхутка, 1 масловка, 2 рижики, по 1-2 гълъбки от 3 различни вида, 3-4 челядинки... Мухоморковите, които иначе са ми най-сигурния ориентир за близката поява на манатарки и пачи крак, също бяха единични и много редки. Надали съм срещнал повече от 5-6 бисерни гъби, пантерки и сурогризки... общо. Не си спомням за толкова лошо начало на Юни в последните 10+ години

Всъщност в почивните дни направих доста обстойна проверка. Минах през 2 гори на около 300-350 м., една на 800-850 м. и една на 650-700 м. Всички в различни райони около и извън Софийско. И навсякъде идентична картина - единични (буквално) гъби от различни видове, но без никакъв признак за масов растеж на който и да е от тях. Даже на 800-850м може да се каже, че абсолютно липсваха... Тоталния сбор на намереното беше 2 бронзови манатарки, 2 брезовки, 4-5 кадифени манатарки (тях не събирам), 1 сърнела, 1 печурка, 1 пърхутка, 1 масловка, 2 рижики, по 1-2 гълъбки от 3 различни вида, 3-4 челядинки... Мухоморковите, които иначе са ми най-сигурния ориентир за близката поява на манатарки и пачи крак, също бяха единични и много редки. Надали съм срещнал повече от 5-6 бисерни гъби, пантерки и сурогризки... общо. Не си спомням за толкова лошо начало на Юни в последните 10+ години

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Нещата вярно не изглеждат добре, дано се поотпуши. Сутринта направих едно претърсване на мойто си място на 1000м. , ама основно претърсване. Набрах към кило пачи крак с триста зора, от манатарки и булки няма и следа. Във вторник бях на 800м., няма никакви гъби.
Мда,май няма да ни огрее тая пролет
.Твърде рязко и сериозно хвана жегата.Ако така задържи,влагата от дъждовете ще се изпари за норматив и край.Най-много в някое усое да се покаже нещо единично.Утре,ако успея да се прибера навреме от работа ,мисля да направя една безнадеждна разходка и ще споделя как е положението.

- G.Petkov
Да,
Същото усещане преследва и мен през тази пролет и сега, в началото на лятото !
Като си погледна снимките от миналата година - разликата с тази е ...................... съкрушителна !
И с рибите е същото !!!
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Резултата от днес, Стара планина, 800-1000 мнв, дъб - около 2 кг едър пачи крак, 1 булка и 1 манатарка. Не е добре, но е повече от нищо.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- ще става разбирач
След доста обикаляне резултатът от днес са 4 манатарки.Не се подобрява обстановката.Пачият крак за сега го отписваме.Имаше доста бисерна гъба.

това е положението

това е положението

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На същото място от миналата седмица - 1 булка, 10-ина позасъхнали пачи крачета и 40 млади манатарки. Ще ми се да помечтая за още едно бране следващия уикенд, но като гледам прогнозите за времето, по-скоро сезонът ще е приключил. Остава ни последната надежда преди есента - Рила. 

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- ще става разбирач
Обходих една не малка часта от западна Витоша без да намеря гъба.
Митко ако има възможност да потвърди или отрече моите наблюдения.Поне кърлежи имаше.

Потвърждавам! Във вторник набрах към 600грама пачи крак на 1000м. Имаше и още но е почнал да съхне, не ставаше за бране(на мен ми нагарча). Вчера направих един траверс по мърчаевското било, много е зле. Видях една манатарчица колкото яйце, не я и брях и три групи пачи крак, много дребен, него също го подминах. Други гъби, няколко бисерни и две групи масловки, това е всичко. Отдавна не се бях прибирал капо.
И на "нашата улица" малко слънце...
10-15 гъби, повчето дъбова манатарка (само 2 бронзови намерих май). Пачи крак няма. Единствените други гъби, които видях освен манатарките, са 1-2 изсъхнали гълъбки, 2 бисерни гъби и една масловка. Летния гъбинг приключи при мен... освен ако не се опитам нещо съвсем високо по баирите да се разхождам...
10-15 гъби, повчето дъбова манатарка (само 2 бронзови намерих май). Пачи крак няма. Единствените други гъби, които видях освен манатарките, са 1-2 изсъхнали гълъбки, 2 бисерни гъби и една масловка. Летния гъбинг приключи при мен... освен ако не се опитам нещо съвсем високо по баирите да се разхождам...

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!