Вкусове и мириси, които помним от соц. време

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Вкусове и мириси, които помним от соц. време

Мнение от петър власев »

А помните ли естакадте покрай пътищата/те още стоят де/
Пълен технически преглед на МПС то другарю :shock: :shock: :shock:
я чувствась себя очен хорошо
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

"Прелетните птички са враг на производствения процес" :D Ле -ле колко мило ми звучи този лозунг на портала на асансьорния завод -гара Искър , София :( Минало-бешало !
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Спомням си времето когато за дънни въдици ползвах шишета, въртях над главата си оловата и ловяхме шарани на воля, спомням си времето когато нямаше слънчак и костур, спомням си времето когато каракудата беше плевлна риба, спомням си времето когато шаран под две кила се пускаше и му кажеш да викне дядо си и тои идваше. Спомням си и когато на Богоров имаше щука. Спомням и гогато си хванах първата риба, но какво от това да направим нещо да си върнем спомените.
ceco65
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceco65 »

nasco2 написа: първата риба
хваната на пръчката на братчеда и след това една лесковица водачи от тел и на язовира без макара разбира се но имаше риба :smt023 ,а сега пръчки,макари за стотици левове,а риба нет :smt022 спомням си как се пързалях със шейната,а сега детето не мога го вдигна от компа :smt014 ех спомени,спомени :cry:
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

Като деца зимата се пързаляхме по улиците на София /коли нанай/, със кънки "стегачки" .
Те се монтираха директно на обувката посредством двойка подвижни скоби и ключе , универсални , покриват от номер 35 до 45 :lol: :lol: :lol: .
Често се караше само с една кънка на десния крак , с левия буташ , защото другата по същия начин я караше "брато" :roll:
А още по често тия кънки ти отпарят подметката на обувката , връщаш се на куц крак в къщи , там получаваш 2 лева и шамар във врата и бегом до кварталния обущар .
Чак 1966 се сдобивахме със професионални ЧЕШКИ кожени "ковачки" , и яко каране на ст.Дружба ,а всички мацки те гледат в краката ......... абе гъзарията нееема почивен ден от тогава ...
Още ги пазя , кога ли някой ден ще им скоча ... и бегом на ст. Славия , май само там има сериозна пързалка в София .
Ето ги :
Изображение
На платено не одим !
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Ъпгрейда от черно-бял телевизор на цветен София 81, 82, 83...след двудневно чакане пред ЦУМ...
Шкафовете Акорд 104 с радио и грамофон...грамофонните плочи...магнетофоните с
ролките...ВЕФовете :mrgreen: ...радиоточките...ходенето по доктори с риба под ръка, или прасе, или агне :lol: ...а днес всичко е кеш... :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
boybey
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от boybey »

Ами шкембе-чорбата по 6 ст.? В шкембеджийницата по Ботев в ляво надолу след 5-те кюшета.
Като ми дадяха 50 ст. на ден за храна, оставаха пари даже и за една малка стюардеса.
А как вдигахме във въздуха консервни кутии с карбид.
И ритахме спокойно по улиците. На "Свиленица" имаше само един Москвич 403 и собсвеника го местеше да не ни пречи на играта. Батковците зимно време караха гореописаните зимни кънки по бул."Пенчо Славейков" точно пред сегашната "чиркова" клиника. А лятно време между паветата му никнеше трева. По същия булевард правеха репетициите за ученическите манифестации преди 24 май. Ние пък хвърляхме яйца от балконите и се криехме.
Първата въдица и макара "Роен" - още я имам.
Първият магнетофон - Грундик - 4 пистов.
Първият мотор - Балканче 50 кубика, карал съм го и по третия етаж на 21 СПУ - ама имах само шестици, първото гадже, което ме изчака в казармата ден до пладне, та докато се стигне до автомобилния ми парк, двете лодки /е , едната е уфимка 2/ с един наръч пръчки и макари, трите палатки - неразпъвани от най-марко три години, трите въздушни пушки, тримата сина от една жена, за която още съм женен........
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Макар и като малък и аз помня някой елементи от онова време. Вкусът на дъвки "Идеал". Наскоро баба ми почина и открих една мрежеста чантичка съвсем нова ползвана най-много 1-2 пъти. Помня прясно мляко в найловонови торбички, кисело в стъклени бурканчета със станиолена капачка ( тва вече беше казано), в къщи имам синя връзка и калпаче така и не можах да стана чавдарче....Помня манифестациите по повод 24 май, 1 май и т.н..Помня сиганала на новините в 8 и сънчо в 19.50. Помня Телевизионен справочник и оная водеща "Таня....Димитрова" подскажете ми как беше второто и име :lol: . Помня завода за колелета "Балкан-Ловеч" и как чаках да стане 15 юни за да завърша с отличен и как с баща ми отидохме с влака дотам и купихме чисто нов велосипед. Помня как всяка сутрин по радиото вървеше детска приказка в 7без 10...Помня разбира се как за пръв път ядох банан и бях възхитен (сега не ги кусвам...), помня огромните ЖЪЛТИ пити кашкавал които дядо ми (лека му пръст) носеше в къщи...помня олиото във зелени стъклени бутилки, и у дома има "Респром" И "София 81" всичко се пази...само времето неуморно лети напред...но искам да ви кажа че и аз съм бил КОМУНИСТ :mrgreen: .
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Брей, много от давна помните!А помните ли, че имаше две цени на киселото мляко в алуминиевите легени? За цялорязяно и за разбитото от дъното на легена? А помните ли ябълковият мармалад на калъпи, който се режеше с тънак тел, а сладкото от рози или зелени доматчета насипани в кутийки от фурнир или овосъчен картон? Помните ли, че тогава на колбасите нямаше етикети, на които да пише какви минерални и биологични пълнители са сложени, какви омирисители, овкусители и оцветителе са използвани. Просто тогава нямаше нужда от такива етикети, защото колбасите си бяха от месо . Кашкавалът си бе Балкански, а Витошата излезе по-късно. Кашкавалът ако не бе на конци и с бели звездички от овчото масло, не се купуваше защото не бе хубав!А какъв бе мирисът на увеселителните влакове помните ли? Тръгваха такива от София и съм пътувал с тях до Роман. Локомотивите бяха на въглища, а вагоните-товарни. Билетите бяха за отиване и връщане и струваха 1.20 лв.Бяха само за събота и неделя. На вратите седяха татковците с китари и акордеони, а отзад ние децата с майките ни. Тогава се работеше в събота до обяд и компаниите тръгваха след обяд с разчет да стигнат Лакатник, да устоят лагера и да заложат на дъно за сом. Ловеше се до обяд в неделя и айде обратно. И се прибирахме опушени и с по някоя саждичка в очите.А помните ли как миришеха рибарските рейсове за Богоров от гара Подуене? Тогава един кондуктор беше на рейса и на ремаркето. Ремаркетата бяха, колкото на Сняг кемпера и в 6ч се пълнеха само от рибари. Раниците ухаеха на приготвени качамаци от хляб и халва, на хляб сирене и валериан. Да това бе славно туристическо и рибарско време. Нямаше лифтове, рейс до Златни мостове. Имаше тишина, чистота и песни. Имаше риба, животни и много настроение и мерак. Спортните дрехи бяха: -голф и вълнени чорапи до колената, анорак, туристически обувки с подметка от автомобилна гума. Който имаше тиранти с еделвайс и шапка с перце бе върхът на елегантността. Сега ми става тъжно, защото моите внуци това не го знаят и не ще го почувстват и незнам какво ще разправят един ден на тяхните внуци. Как да им разкажа как мирише нощем сеното, или как мирише пушекът на лагерният огън край някой гьол среди нощ. Сега удобството на транспорта, на шатрите, кемперите, на лагерното оборудване, на всякакви лодки и спортни принадлежности, на облекло и т.н. и т.н. правят всичко много лесно и достъпно, но се загуби чарът на излета! Да отидеш там, където други няма, да се насладиш на природата такава, каквато хората не са още изпортили, да я попиеш с порите си, да бъдеш само ти и птиците, рибите и шума на листата и тръстиката и като си тръгнеш след теб да не е погром. Най-много оградено с камъни огнище. Да спомени! Обичам зиме при виелица да си разгръщам албумите, от черно-белите до сегашните цветни и да си спомням мириси, цветове, панорами, случки, приятели и да си мечтая. До кога ли ?
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Ще ме разплачете бе хора. :cry: Много от тез неща ги бях позабравил и сега изплуват в съзнанието ми едни спомени..... А мислех, че не е било толкова отдавна...... пък сега като чета ........ еееех как са се изнизали годините.
Какви есенни бригади имаше.... Какви емоции бяха и първи трепети :wink:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Диканаров написа:...До кога ли ?
Да си жив и здрав, и да видиш пра-пра внуци! :drinkers:

Продължаваме...Асамблея "Знаме на мира", Камбаните, Музикална стълбица, Оказионните магазини, режима на тока...и на водата, радио "Свободна Европа" по ВЕФ-а, пяна Каро и Тройной одеколон :mrgreen: , ЗАЗ и Трабант, десертчето "Република", списанията "Дъга", сините гуменки и смешните шорти, сладолед "Ескимо" на клечка, пастата за зъби "Поморин", москвичите, звеноводи, отрядни председатели, пионерските лагери, пионерските поръчения (или май бяха комсомолски?), изпитите за комсомолец, комсомолски секретари, партийни секретари, петимата от РМС, светлото бъдеще на социализма, кафавите и зелени бутилки бира, акциите за вторични суровини, кафето Инка, лукчетата, другарките и другарите, как ни пускаха от даскало, за да гледаме по телевизията погребението на някой СССР лидер, вестник "Работническо дело", Ум, белият делфин, Синьо лято, Неочаквана ваканция, Педя човек, лакът брада...компютър „Правец-82”, градските бани, футболна топка от 4.50 лв., Тимуровските команди, не ни допускаха до църквите, не можехме да пътува до страни от "гнилия капитализъм", "доброволните" ученически бригади, "доброволните отряди" на ОФ... :roll:

Неща, които не можеше ---> не можеше да имаш висше образование, ако не си член на дкмс, ловец - само ако си член на Партията, не можеше да имаш дълга коса, не можеше да притежаваш валута (добре, че бяха виетнамците - 1 долар = 3 лева), само бкп според конституцията можеше да е управляваща партия в НРБ, не можеш да живееш без разрешение от властите в желано населено място (така бленуваното софийско жителство), не можеше да говориш свободно с приятели, колеги, съседи - могат да са доносници, не можеше да кръстиш детето си със "западно" име (в резултат се нароиха мнооого Иван-овци, Георги-вци и т.н.), не можеше да се посещават без разрешение от властите ("открит лист") населените места в граничните райони на собствената ти държава, не можеше да наемеш обща стая в хотел с лице от другия пол, ако то не ти е жена и т.н.
Не можеш...

И неща, които можеше ---> можеш да предплатиш и да чакаш няколко десетилетия получаване на жилище, автомобил, телефон; можеш да не получиш никога телефон "по целесъобразност", ако си "враг"; можеш да изгниеш в затвора за разказване на политически виц, можеш да изгниеш в лагер "по целесъобразност" без присъда от съд; можеш да бъдеш пребит от Милицията (-бият ли милиционерите?-Не.-А боли ли?-Аууу!); можеш да бъдеш разкъсан от мини срещу "бегълци", поставени в граничните райони, можеш да притежаваш пишеща машина само ако си дал на милицията образци от напечатан с нея текст; може да те съди "другарски съд", може да станеш жертва на насилие на политически "доброволни отряди" на ОФ с права да задържат и обискират; можеш да бъдеш принуден завинаги да напуснеш мястото, където си живял цял живот и да бъдеш изселен на другия край на държавата завинаги и без право да напускаш и за минута мястото на заточаването ти.
Можеш...
Аватар
turing
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от turing »

помнители сиропчийниците - бомба за 15 стотинки беше екстра. тупането на килими на опъната тел между дърветата в задния двор. игрите на фунийки и лимки/стъклени топчета/.незабравиимия скобник заради който съм изял сумати и бой.от маратонки тренинг и ромика. пионерските поръчения за лятната ваканция и невероятното списание жената днес - гланцирано/за фунийки идеално/, паралели, списание направи - си сам и кво ли не........
Аватар
edimi
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от edimi »

:smt022 :smt022 ми то наистина да му домилее на човек,мнооого може да се каже наистина,....за киселото мляко казахте вече.... в легени, после в буркани, прясното в найлонови пликове, оназ хартия с тънък найлон от едната страна дето увиваха сиренето и "трошляка" от него, магазините за "полуготова" храна, онзи незабравим мирис на бакалия, на саламурено сирене, аромата на цитруси по нова година, чантите "Табсо" и БДЖ, "дипломатически" куфарчета от пресован картон, бели китайски гуменетки със зелена подметка/гъзи-гъзи/, кожени вратовръзки с ъгълчета за тефтери, паста "Мечо" след пушкома в училище,задължителните униформидъвките - би-бип, тип-тип, турска лира и прочие, мириса на плата деним на онези дънки, колело тип "лястовичка" или "жабка" със особенни спирачки в/ дебелата гума, колело "Чопър" със скорости на рамката, първи касетофони, 16 пистови магнети - Каштан, Юпитер...............уфффф, носталгия по отминали трудни но изпълнени с очарование дни, когато ядяхме истински плодове и храна изобщо, плодове "отмъкнати" от съседния двор, скобарки с които пукахме балони /и баджаци/по абитурентски балове, фунийки и "калеми" сглобени от пръчки на антени или стари абажури...............игри на капачка и на дупка, сирийки, биренки.......айде стига, че ми иде `а са напия......
малиии, кеф, риба

(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

...Колело "Украйна", етър (ле-ле, как ми се пие обаче алтай!)...вафлите "Морени"...май бяха в някаква синя опаковка :roll: ...имаше и едни други готини вафли от 11 ст.; бишкотите, линзерите, пастите в сладкарниците...
...пътуването с влака...всеки вади варени кокошки, шпек салам, започва се едно белене на яйца, удрииийй белот и т.н. :D :lol:
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

GODzillata написа:...Колело "Украйна", етър (ле-ле, как ми се пие обаче алтай!)...вафлите "Морени"...май бяха в някаква синя опаковка :roll: ...имаше и едни други готини вафли от 11 ст.; бишкотите, линзерите, пастите в сладкарниците...
Ами байкалчетата,сухите пасти,бозата в сладкарниците(която се сипваше в халби като бира)имаше една сладкарница в Западен парк до вагона-"Захарно петле"сега е магазин за авточасти..... :(
А някой помнили плодовите пресни млекца в пликчета-ягода,банан,ванилия.....мммммм ПРЕЛЕСТ....късаш с зъби едното ъгълче и пиеш..
А за нектарите въобще няма място за сравнение с днешните химически булумачи е кутии.....Еххх спомени-и-и-и
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”