ЗАБОЛЯВАНЕ ПО РИБАТА

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
велчев62
ще става разбирач
ще става разбирач

ЗАБОЛЯВАНЕ ПО РИБАТА

Мнение от велчев62 »

Червеноперката и уклея по това време повечето е със тения.Винаги съм отбягвал да я консумирам.Наистина вредна ли е за консумация?
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

За червеноперката и уклея не знам,но мога да кажа за паразита,който често се намира в костура и сулката.Имах нещастието да хвана трицифрено число от тях , но при чистенето забелязах как тези гадости пробиват стомаха,минават през месото и тръгват под кожата/знаете колко е твърда/.Занесох няколко от тях във ветеринарното ХЕИ във Варна и останах поразен.Паразитоложката ми каза,че рибата всъщност е междинен приемник,а краен приемник е човека.Червеят поразява бъбреците и от няколкото познати случая ...............следва среща с отвъдното.Единствения начин за сигурна термична обработка било варенето при темп. по-голямя от 60 град. за не по-малко от 10 минути. Сещате се ,че въобще не се възползвах от улова за радост на котката ми ,която изяде всичко за около седмица/естествено сварени/. Сега милата като види несварена риба само я души ,но не я пипва.Голяма пакост ми направиха тези червеи. Наслука и оглеждайте това каквото уловите.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

баси гадорията :!: :!:
Аватар
dedeff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dedeff »

Ако си ги хващал на Ковачево или по каналите,то там рибата винаги е имала тения,дори и хищниците имат.Там рибата си е заразена и винаги има тения,не само по това време на годината.
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Сега пък остава да плъзне някъква епидемия и ще се оправиме всички :smt030 .
pacholev
новобранец
новобранец

Мнение от pacholev »

Няма опсност като се изчисти добре и мине задължително през термична обработка.Но все пак е доста гадно и трябва доста да си убеден за да хапнеш такава риба.
ПЛАТИШ ПА СИ МЛАТИШ
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

kолеги моя опит по казва,че тенията не вреди на качествата на месото на рибата,тя е като глистите при хора та и животните.Аз ли лично позна вам хора на село които преди 20-на год,и спржили тенята и са я изяли те не са виновни просто са невежи,гадно но е истина
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

snegk написа:kолеги моя опит по казва,че тенията не вреди на качествата на месото на рибата,тя е като глистите при хора та и животните.Аз ли лично позна вам хора на село които преди 20-на год,и спржили тенята и са я изяли те не са виновни просто са невежи,гадно но е истина
Гадост :smt078
А тези хора знаеш ли как са сега
:roll:
Щото аз доколкото знам тенята е заразна и не е много приятно когато я хванеш :!:
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
snegk

Мнение от snegk »

vidra хората са живи и здрави радватсе на живота,но вече не кусват риба от както им казах какво са яли.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

тьй,тьй-относно тенията,немате проблеми-ако искате яжте я и нея-нишо чудно в Камбоджа напр да е деликатес :lol: вьпроса е в термичната обработка,а не да се маринова примерно-пьржена най добре :!: а тия червеи гадни-аз бях отворил цяла тема по вьпроса преди година някьде,не знам пази ли се,не ли и един пич доста изчерпателно отговори на всички вьпроси-тук набьрзо мога да вмькна,че ги има освен в костуровите и в ЩУКАТА особено шабленско/дуранкулашката-характерни са(дейба и гадостта) за по топлите и плитки,тинести и непроточни водоеми-както и тенията м/увпрочем :lol: от река,такива работи не сьм вадил :idea: а тез червеи сьм си ги хрускал с кеф,преди да ми направят впечатление и не само аз и нищо ми нема :lol: :lol: седят едни такива,като дьььльг хирономус,забити в мускулатурата и като го издьрпаш се развива по....10-30см :shock: :shock: за ТОВА ли говорим?
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
велчев62
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от велчев62 »

На яз Овчарица в момента на помпите зад магазините си хващат костура и сулката и си я хапват. Може би от 6-7 години минимум тази риба си има тези червеи и са същите които питаш 5-кила.Ако ми имаше нещо сега нямаше да ти пиша.
Това е както луда крава и птичи грип,но ние си хапваме телешко и пилешко и те тва е.......
repair
новобранец
новобранец

Re: ЗАБОЛЯВАНЕ ПО РИБАТА

Мнение от repair »

Та последно не разбрах - рибите, които имат тения(или са просто на места с петна които при този вид риба не трябва да ги има) стават ли за консумиране или не?
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Изображение
kalin4o_92
новобранец
новобранец

Мнение от kalin4o_92 »

Колеги е***и гадната тема то да ти се отще да отитеш за риба камоли д я ядеш. :smt119
artoparto
новобранец
новобранец

Мнение от artoparto »

Бих искал да попитам колегите,дали знаят нещо за снимките които съм снимал.Това е костур купен от магазина и тия малки червени червейчета малко ме притесниха.Ако някой може да ми каже какво е това ,ще съм много благодарен.http://www2.imgshare.eu/?file=i/rq843322.jpg
http://www2.imgshare.eu/?file=i/yb244281.jpg
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”