Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Въпроси свързани с морския риболов.
naRiba.com

Форум

Наименованията
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- EU_BG_akademika
- ще става разбирач
Наименованията
Здравейте колеги, вече и аз съм към братсвото на сайта. Да ви кажа немога свикна още с наименованията. Риболовувал съм в района на Синеморец/живях там определен период от живота си/ и съм научил наименованията които използваха старците..............а те са : на носа на лодката се казва "баша" на задницата "къча" на разтег на мрежата "колач" и т.н
Сега научавам че голямото попче във Варна се казва "кая" пък аз го знам като "лихмус", /кой знае още какво още не знам/ Та по същество:
Утре ще севтосвам нова "Селва" 3.9 с 15к.с мотор, най вероятно на плажа м/у Дуранкулак и Крапец,та бихте ли ме посъветвали от къде да си купя чепарета и дали има смисъл да влача...........
Знам че с лодка един тиган попчета винаги са ми вързани
ама не е в това въпроса, та питам имам ли шанс за сафрид или да пробвам цял ден как ще глисира 
Сега се намирам във Варна ама хич не познавам обстановката за жалост.
Благодаря и желая успешен улов на всички
Сега научавам че голямото попче във Варна се казва "кая" пък аз го знам като "лихмус", /кой знае още какво още не знам/ Та по същество:
Утре ще севтосвам нова "Селва" 3.9 с 15к.с мотор, най вероятно на плажа м/у Дуранкулак и Крапец,та бихте ли ме посъветвали от къде да си купя чепарета и дали има смисъл да влача...........
Знам че с лодка един тиган попчета винаги са ми вързани

Сега се намирам във Варна ама хич не познавам обстановката за жалост.
Благодаря и желая успешен улов на всички

Ако искаш да си щастлив 2 часа-напий се, ако искаш да си щастлив 1 месец- ожени се, ако искаш да си щастлив цял живот- стани рибар.
/китайска мъдрост/
/китайска мъдрост/
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: наименованията
Добре дошъл в нашия форум!
Темата е интересна и очаквам повече от старите вълци да се включат.
Попчетата попринцип са доста видове-лихнусите попринцип стават доста големи и характерно е,че имат огромна глава.Други отделни видове са широкоглавото попче,стронгила/бялото попче/,кафявото попче,тревното попче и т.н.Във Варна ги обединяваме под наименованието кая.Кая=попче.
И по Черноморието имаме диалекти-във Варненско на попчетата викаме кая,в Бургас на морския червей му викат блатен,на чайките-гларуси.И останалите риби имат различни имена,както на места във вътрешността на скобара викат алай.Често се бъркат отделните видове кефалови-кефал,платерина и илария,пеленгас.На дребния сафрид му викаме граца,на едрите,дето плуват по 3-4-хаймани.Дребния лефер е чернокоп,огромния лефер е гофан,или гофар.На гюмюша в Бургаско му викат атерина.И така,голяма главоблъсканица.
Интересно наименование има явлението джурум,при което чайките се събират на облак над водата и започват с крясъци да се пускат надолу,след което излизат от водата с рибка в човката.Причината е попринцип хищник-най-често лефер,който гони пасажите с дребни риби,блясъците им привличат чайките и става касапница.Някой от колегите,мисля Батмилен,беше споменал за случай,в който водата става червена от кръвта на иларията след дружума.

Темата е интересна и очаквам повече от старите вълци да се включат.

Попчетата попринцип са доста видове-лихнусите попринцип стават доста големи и характерно е,че имат огромна глава.Други отделни видове са широкоглавото попче,стронгила/бялото попче/,кафявото попче,тревното попче и т.н.Във Варна ги обединяваме под наименованието кая.Кая=попче.

И по Черноморието имаме диалекти-във Варненско на попчетата викаме кая,в Бургас на морския червей му викат блатен,на чайките-гларуси.И останалите риби имат различни имена,както на места във вътрешността на скобара викат алай.Често се бъркат отделните видове кефалови-кефал,платерина и илария,пеленгас.На дребния сафрид му викаме граца,на едрите,дето плуват по 3-4-хаймани.Дребния лефер е чернокоп,огромния лефер е гофан,или гофар.На гюмюша в Бургаско му викат атерина.И така,голяма главоблъсканица.
Интересно наименование има явлението джурум,при което чайките се събират на облак над водата и започват с крясъци да се пускат надолу,след което излизат от водата с рибка в човката.Причината е попринцип хищник-най-често лефер,който гони пасажите с дребни риби,блясъците им привличат чайките и става касапница.Някой от колегите,мисля Батмилен,беше споменал за случай,в който водата става червена от кръвта на иларията след дружума.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- EU_BG_akademika
- ще става разбирач
Re: Наименованията
ММ даааа главоблъсканица е, ама за това са форумите та да се питаме и да си помагаме за което благодаря.
Тръгвам аз, че няма време, имам лаптоп и мобилен нет, така че ако нещо удари мога мигом да снимам и да го пусна, иначе бих се радвал ако някой ме светне за чепаретата например от къде са си купя, какво влакно да сложа каква тежест и т.н. То едно време стареца се занимаваше ама аз нищо не прихванах освен да стиваксвам мрежи, а трябваше да се науча, меремет как се прави и как се уйдордисват чепарета, ама нали никога не е късно да научиш нещо или да станеш за резил, та сега ще питам.
Надявам се в някой риболовен магазин да ме ориентират.....................
Айде успех на всички и лек ден
Тръгвам аз, че няма време, имам лаптоп и мобилен нет, така че ако нещо удари мога мигом да снимам и да го пусна, иначе бих се радвал ако някой ме светне за чепаретата например от къде са си купя, какво влакно да сложа каква тежест и т.н. То едно време стареца се занимаваше ама аз нищо не прихванах освен да стиваксвам мрежи, а трябваше да се науча, меремет как се прави и как се уйдордисват чепарета, ама нали никога не е късно да научиш нещо или да станеш за резил, та сега ще питам.
Надявам се в някой риболовен магазин да ме ориентират.....................
Айде успех на всички и лек ден
Ако искаш да си щастлив 2 часа-напий се, ако искаш да си щастлив 1 месец- ожени се, ако искаш да си щастлив цял живот- стани рибар.
/китайска мъдрост/
/китайска мъдрост/
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Първо и от мен добре дошъл при нас.Сега КАМБА чайката и гларуса са две различни птички.Чайката е по-малка,с черна глава,туй дето краде от балконите си е гларуса.Него можеш и в Шумен да го видиш,а на боклука във Въглен,такъв "джурум" прави,като минеш някой път оттам,ще го видиш отдалеч.
EU_BG_akademika,чепарета има по риболовните магазини,но моя съвет е,търси такива с перушина.А там където отиваш,трябва да има сафрид,и то в количества,но не пробвай на ход,не става.Мести се от място на място,докато го намериш.А иначе,като имаш време,разходи се из форумите,ще намериш отговори на твоите въпроси,ако ли не,питай.
EU_BG_akademika,чепарета има по риболовните магазини,но моя съвет е,търси такива с перушина.А там където отиваш,трябва да има сафрид,и то в количества,но не пробвай на ход,не става.Мести се от място на място,докато го намериш.А иначе,като имаш време,разходи се из форумите,ще намериш отговори на твоите въпроси,ако ли не,питай.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Всъщност въпросният гларус си е баш сребриста чайка-Larus argentatus.
Отделно от тях са онези по-малките,дето крякат и се виждат единствено около морето.

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Моряка
- кандидат преподавател
Камба дай да отворим във фотография или тук тема със снимки на различните морски риби и техните различни наименования,и един ще добавя или заменя снимки с по-добри.Ще имаме енциклопедийка на рибите които сега се хващат в Морето ,а може и с текст кога излиза ,на какво и т.н.
А сега де? 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Това ми хареса.Или отделен сайт,но съм за.moriak1 написа:Камба дай да отворим във фотография или тук тема със снимки на различните морски риби и техните различни наименования,и един ще добавя или заменя снимки с по-добри.Ще имаме енциклопедийка на рибите които сега се хващат в Морето ,а може и с текст кога излиза ,на какво и т.н.
-
- научил се да хвърля
много добро преложение на moriak1. например преди няколко дни хванах попче, от вид който за първи път виждам. фотоапарат нямах, но беше около 18см, жълтеникаво, дебело и това, което ми направи впечатление бе, че задната му перка не беше цяла, а раздвоена. четох някъде , че в българия има 19 вида попчета, но никъде не намирам снимки на всичките.
- EU_BG_akademika
- ще става разбирач
Кире, благодаря за отговора, аз вчера купих най различни чепарета, има и с перушина, продавача каза да ги менкам ако искам, обаче не можах да вляза, първо се борих 4 часа с лодката, щото не знам как се сглобява, но след разговори за десет лв. с фирмата дето ми я продаде, се оправих и второ имаше голяма вълна, сологан му викахме по рано, опитах аз ама преметна, напълни ме водица и хайде на брега, даже не запалих та да си чуя звука на мотора.
Днес като гледам пак ще обикалям само да видя къде мога да се замъкна с колата до морето, че много тежи пущината, чудя се дали немога да стигна до водата на езерото, да речем при Казашко, някой знае ли дали и каква риба има в това езеро и дали няма да ми се карат там за лодката?
Също и до камчия ще отида да огледам дали немога нещо да постигна по въпроса.
Айде лек ден и успех на всички
Днес като гледам пак ще обикалям само да видя къде мога да се замъкна с колата до морето, че много тежи пущината, чудя се дали немога да стигна до водата на езерото, да речем при Казашко, някой знае ли дали и каква риба има в това езеро и дали няма да ми се карат там за лодката?
Също и до камчия ще отида да огледам дали немога нещо да постигна по въпроса.
Айде лек ден и успех на всички
/китайска мъдрост/
/китайска мъдрост/
Здравеите.От няколко дена морето на север има вьлнение.И аз мисля да прескоча до СБА-то днес.EU-BG-akademika,ако си сам и имаш нужда от компания в лодката пиши!
Добре дошъл ЕU.....
Ще се опитам да те предпазя от някой грешки, които аз направих , когато за първи път влизах с лодка в морето. Не опитвай да влизаш от плажа, особено открит плаж, незащитен от вълни. Дори да е спокойно морето на влизане, на излизане прибоя може да те обърне.
Траката е подходящо място, ако лотката ти е скатана в багажника. Винаги има кой да удари една ръка ако се наложи и влизаш и излизаш на защитено място независимо от вълнението. Следи прогнозата тук
http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/deni ... lge=Danube
и според силата и посоката на вятъра избирай кога и от къде да влезеш. Не влизай сам в морето.
Относно риболова, сега е сафридено време, но не е изключено да закачиш и карагьоз на същото чепаре. На различна дълбочина и при слънце и облаци се ползват различни чепарета.
При слънце и на плитко до 12 метра по резултатно е зеленото чепаре. На дълбочина и при облачно време пробвай по тъмни чепарета с ярко ламе и дълга перушина.
Не си скъпи парите за флуорокарбоново чепаре. То се изплаща още първия час от риболова.
Утре ще влизам от траката на изгрев слънце. Ако си сам и ти трябва помощ - заповядай.
Ще се опитам да те предпазя от някой грешки, които аз направих , когато за първи път влизах с лодка в морето. Не опитвай да влизаш от плажа, особено открит плаж, незащитен от вълни. Дори да е спокойно морето на влизане, на излизане прибоя може да те обърне.
Траката е подходящо място, ако лотката ти е скатана в багажника. Винаги има кой да удари една ръка ако се наложи и влизаш и излизаш на защитено място независимо от вълнението. Следи прогнозата тук
http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/deni ... lge=Danube
и според силата и посоката на вятъра избирай кога и от къде да влезеш. Не влизай сам в морето.
Относно риболова, сега е сафридено време, но не е изключено да закачиш и карагьоз на същото чепаре. На различна дълбочина и при слънце и облаци се ползват различни чепарета.
При слънце и на плитко до 12 метра по резултатно е зеленото чепаре. На дълбочина и при облачно време пробвай по тъмни чепарета с ярко ламе и дълга перушина.
Не си скъпи парите за флуорокарбоново чепаре. То се изплаща още първия час от риболова.
Утре ще влизам от траката на изгрев слънце. Ако си сам и ти трябва помощ - заповядай.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колеги,много е хубаво това,че обменяте знания,ама малко сте объркали темата.Няма да трия,ама имайте го впредвид следващия път. 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- EU_BG_akademika
- ще става разбирач
Дели, дълбоки благодарности за информацията, какво е флуорокарбоново чепаре и откъде се купува? А относно дали съм сам тя мойта е сложна, жената кучето и мотора са в колата, а лодката е на покрива, пуснах я днес в езерото колкото за проба. Ама трябва нисък бряг, тежи пущината, утре ще видя и на Камчия от къде мога да влезна. Казват, че сега има сафрид та дано си намеря място за влизане.
/китайска мъдрост/
/китайска мъдрост/
здрасти колега,с устието на КАМЧИА много,ама много внимавай!иначе поздравлениа за ентосиазма 

Аз преди да започна да философствам и да раздавам правосъдие бих събрал повече опит и бих се поограмотил.
Еu , наистина Камчия е рисковано място . Познавам колеги които са имали сериозни проблеми там. Най-малкото можеш да си повредиш мотора. Посъветвах те за траката защото там има ролка в единия ъгъл за такива като теб с по тежки лодки. Събота и неделя има много хора и можеш да помолиш някого да ползваш лебедка. Днес до обяд времето беше добро, имаше много сафрид и не беше капризен. Можеш да минеш и без чепаре с флуорокарбоново влакно, но има дни когато не пипва друго . Такива чепарета има на магазина срещу полиграфията. Там работи един услужлив съфорумец с опит и ще те насочи в избора. / Heminguey /. Не зная името на магазина обаче. Май е най-големия в района.
Еu , наистина Камчия е рисковано място . Познавам колеги които са имали сериозни проблеми там. Най-малкото можеш да си повредиш мотора. Посъветвах те за траката защото там има ролка в единия ъгъл за такива като теб с по тежки лодки. Събота и неделя има много хора и можеш да помолиш някого да ползваш лебедка. Днес до обяд времето беше добро, имаше много сафрид и не беше капризен. Можеш да минеш и без чепаре с флуорокарбоново влакно, но има дни когато не пипва друго . Такива чепарета има на магазина срещу полиграфията. Там работи един услужлив съфорумец с опит и ще те насочи в избора. / Heminguey /. Не зная името на магазина обаче. Май е най-големия в района.