Наименованията

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
EU_BG_akademika
ще става разбирач
ще става разбирач

Наименованията

Мнение от EU_BG_akademika »

Здравейте колеги, вече и аз съм към братсвото на сайта. Да ви кажа немога свикна още с наименованията. Риболовувал съм в района на Синеморец/живях там определен период от живота си/ и съм научил наименованията които използваха старците..............а те са : на носа на лодката се казва "баша" на задницата "къча" на разтег на мрежата "колач" и т.н
Сега научавам че голямото попче във Варна се казва "кая" пък аз го знам като "лихмус", /кой знае още какво още не знам/ Та по същество:
Утре ще севтосвам нова "Селва" 3.9 с 15к.с мотор, най вероятно на плажа м/у Дуранкулак и Крапец,та бихте ли ме посъветвали от къде да си купя чепарета и дали има смисъл да влача...........
Знам че с лодка един тиган попчета винаги са ми вързани :D ама не е в това въпроса, та питам имам ли шанс за сафрид или да пробвам цял ден как ще глисира :D
Сега се намирам във Варна ама хич не познавам обстановката за жалост.
Благодаря и желая успешен улов на всички :D
Ако искаш да си щастлив 2 часа-напий се, ако искаш да си щастлив 1 месец- ожени се, ако искаш да си щастлив цял живот- стани рибар.
/китайска мъдрост/
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: наименованията

Мнение от Камбата »

Добре дошъл в нашия форум!

Темата е интересна и очаквам повече от старите вълци да се включат. :lol:

Попчетата попринцип са доста видове-лихнусите попринцип стават доста големи и характерно е,че имат огромна глава.Други отделни видове са широкоглавото попче,стронгила/бялото попче/,кафявото попче,тревното попче и т.н.Във Варна ги обединяваме под наименованието кая.Кая=попче. :lol:
И по Черноморието имаме диалекти-във Варненско на попчетата викаме кая,в Бургас на морския червей му викат блатен,на чайките-гларуси.И останалите риби имат различни имена,както на места във вътрешността на скобара викат алай.Често се бъркат отделните видове кефалови-кефал,платерина и илария,пеленгас.На дребния сафрид му викаме граца,на едрите,дето плуват по 3-4-хаймани.Дребния лефер е чернокоп,огромния лефер е гофан,или гофар.На гюмюша в Бургаско му викат атерина.И така,голяма главоблъсканица.

Интересно наименование има явлението джурум,при което чайките се събират на облак над водата и започват с крясъци да се пускат надолу,след което излизат от водата с рибка в човката.Причината е попринцип хищник-най-често лефер,който гони пасажите с дребни риби,блясъците им привличат чайките и става касапница.Някой от колегите,мисля Батмилен,беше споменал за случай,в който водата става червена от кръвта на иларията след дружума.

:lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
EU_BG_akademika
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Наименованията

ММ даааа главоблъсканица е, ама за това са форумите та да се питаме и да си помагаме за което благодаря.
Тръгвам аз, че няма време, имам лаптоп и мобилен нет, така че ако нещо удари мога мигом да снимам и да го пусна, иначе бих се радвал ако някой ме светне за чепаретата например от къде са си купя, какво влакно да сложа каква тежест и т.н. То едно време стареца се занимаваше ама аз нищо не прихванах освен да стиваксвам мрежи, а трябваше да се науча, меремет как се прави и как се уйдордисват чепарета, ама нали никога не е късно да научиш нещо или да станеш за резил, та сега ще питам.
Надявам се в някой риболовен магазин да ме ориентират.....................
Айде успех на всички и лек ден
Ако искаш да си щастлив 2 часа-напий се, ако искаш да си щастлив 1 месец- ожени се, ако искаш да си щастлив цял живот- стани рибар.
/китайска мъдрост/
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Първо и от мен добре дошъл при нас.Сега КАМБА чайката и гларуса са две различни птички.Чайката е по-малка,с черна глава,туй дето краде от балконите си е гларуса.Него можеш и в Шумен да го видиш,а на боклука във Въглен,такъв "джурум" прави,като минеш някой път оттам,ще го видиш отдалеч.
EU_BG_akademika,чепарета има по риболовните магазини,но моя съвет е,търси такива с перушина.А там където отиваш,трябва да има сафрид,и то в количества,но не пробвай на ход,не става.Мести се от място на място,докато го намериш.А иначе,като имаш време,разходи се из форумите,ще намериш отговори на твоите въпроси,ако ли не,питай.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Всъщност въпросният гларус си е баш сребриста чайка-Larus argentatus. :lol: Отделно от тях са онези по-малките,дето крякат и се виждат единствено около морето.

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Камба дай да отворим във фотография или тук тема със снимки на различните морски риби и техните различни наименования,и един ще добавя или заменя снимки с по-добри.Ще имаме енциклопедийка на рибите които сега се хващат в Морето ,а може и с текст кога излиза ,на какво и т.н.
А сега де? :roll:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

moriak1 написа:Камба дай да отворим във фотография или тук тема със снимки на различните морски риби и техните различни наименования,и един ще добавя или заменя снимки с по-добри.Ще имаме енциклопедийка на рибите които сега се хващат в Морето ,а може и с текст кога излиза ,на какво и т.н.
Това ми хареса.Или отделен сайт,но съм за.
hvdragon
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hvdragon »

много добро преложение на moriak1. например преди няколко дни хванах попче, от вид който за първи път виждам. фотоапарат нямах, но беше около 18см, жълтеникаво, дебело и това, което ми направи впечатление бе, че задната му перка не беше цяла, а раздвоена. четох някъде , че в българия има 19 вида попчета, но никъде не намирам снимки на всичките.
Аватар
EU_BG_akademika
ще става разбирач
ще става разбирач

Кире, благодаря за отговора, аз вчера купих най различни чепарета, има и с перушина, продавача каза да ги менкам ако искам, обаче не можах да вляза, първо се борих 4 часа с лодката, щото не знам как се сглобява, но след разговори за десет лв. с фирмата дето ми я продаде, се оправих и второ имаше голяма вълна, сологан му викахме по рано, опитах аз ама преметна, напълни ме водица и хайде на брега, даже не запалих та да си чуя звука на мотора.
Днес като гледам пак ще обикалям само да видя къде мога да се замъкна с колата до морето, че много тежи пущината, чудя се дали немога да стигна до водата на езерото, да речем при Казашко, някой знае ли дали и каква риба има в това езеро и дали няма да ми се карат там за лодката?
Също и до камчия ще отида да огледам дали немога нещо да постигна по въпроса.
Айде лек ден и успех на всички
/китайска мъдрост/
чечо71
новобранец
новобранец

Мнение от чечо71 »

Здравеите.От няколко дена морето на север има вьлнение.И аз мисля да прескоча до СБА-то днес.EU-BG-akademika,ако си сам и имаш нужда от компания в лодката пиши!
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Добре дошъл ЕU.....
Ще се опитам да те предпазя от някой грешки, които аз направих , когато за първи път влизах с лодка в морето. Не опитвай да влизаш от плажа, особено открит плаж, незащитен от вълни. Дори да е спокойно морето на влизане, на излизане прибоя може да те обърне.
Траката е подходящо място, ако лотката ти е скатана в багажника. Винаги има кой да удари една ръка ако се наложи и влизаш и излизаш на защитено място независимо от вълнението. Следи прогнозата тук
http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/deni ... lge=Danube

и според силата и посоката на вятъра избирай кога и от къде да влезеш. Не влизай сам в морето.
Относно риболова, сега е сафридено време, но не е изключено да закачиш и карагьоз на същото чепаре. На различна дълбочина и при слънце и облаци се ползват различни чепарета.
При слънце и на плитко до 12 метра по резултатно е зеленото чепаре. На дълбочина и при облачно време пробвай по тъмни чепарета с ярко ламе и дълга перушина.
Не си скъпи парите за флуорокарбоново чепаре. То се изплаща още първия час от риболова.
Утре ще влизам от траката на изгрев слънце. Ако си сам и ти трябва помощ - заповядай.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Колеги,много е хубаво това,че обменяте знания,ама малко сте объркали темата.Няма да трия,ама имайте го впредвид следващия път. :wink:

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
EU_BG_akademika
ще става разбирач
ще става разбирач

Дели, дълбоки благодарности за информацията, какво е флуорокарбоново чепаре и откъде се купува? А относно дали съм сам тя мойта е сложна, жената кучето и мотора са в колата, а лодката е на покрива, пуснах я днес в езерото колкото за проба. Ама трябва нисък бряг, тежи пущината, утре ще видя и на Камчия от къде мога да влезна. Казват, че сега има сафрид та дано си намеря място за влизане.
/китайска мъдрост/
anonimen
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anonimen »

здрасти колега,с устието на КАМЧИА много,ама много внимавай!иначе поздравлениа за ентосиазма :D
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Аз преди да започна да философствам и да раздавам правосъдие бих събрал повече опит и бих се поограмотил.
Еu , наистина Камчия е рисковано място . Познавам колеги които са имали сериозни проблеми там. Най-малкото можеш да си повредиш мотора. Посъветвах те за траката защото там има ролка в единия ъгъл за такива като теб с по тежки лодки. Събота и неделя има много хора и можеш да помолиш някого да ползваш лебедка. Днес до обяд времето беше добро, имаше много сафрид и не беше капризен. Можеш да минеш и без чепаре с флуорокарбоново влакно, но има дни когато не пипва друго . Такива чепарета има на магазина срещу полиграфията. Там работи един услужлив съфорумец с опит и ще те насочи в избора. / Heminguey /. Не зная името на магазина обаче. Май е най-големия в района.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси свързани с морския риболов.”