риболов на щука с жива/мъртва рибка

Модератор: sapuna

Аватар
Wolf_1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

риболов на щука с жива/мъртва рибка

Мнение от Wolf_1 »

здравейте можете ли първо да ми кажете кои рибки са подходящи за стръв за щука освен каракудата, да ми кажете за колко големи шуки е не обходим стманен повод и дали е удачно да се закачи само с една тройка.можете ли също така да ми кажете предимствата и сланбостите на мървата и живата рибка.Ако някой от вас знае какви волбери и блесни трябжа да се изпозват моля споделте опта си с мене
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Re: риболов на щука с жива/мъртва рибка

Мнение от malkia_joro »

Здрасти колега!
Ето :arrow: ТУК ще намериш много неща,но трябва да се поровиш!Не очаквай наготово,някой да тръгне отново да ти пише писани вече неща!
Желая ти успех!
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
Аватар
Wolf_1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Wolf_1 »

гледал съм ги много пъти и открих много малко съществени и интересни неща и не можах да си отговоря на повечето въпроси
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

angel_nikolov написа:гледал съм ги много пъти и открих много малко съществени и интересни неща и не можах да си отговоря на повечето въпроси
Ей , ама си много напорист за "новобранец" :D
IDA написа:Аз ползвам следните монтажи за затворени водоеми:
Неподвижна плувка(тапа)- с носимост 35/40 гр . След това на основното нанизвам подвижна тежест 30/35 гр , след това здрав вирбел , свалям тежеста до вирбела и я фиксирам неподвижно с една едра мека съчма в горния и край. За долния край на вирбела закачам повода (стоманен , волфрамов или кевларен) с единична кука номер 0/0- 6/0 , добре е куките да са леки(т.н "карбонови") за да не морят бързо рибката. Дълбочината която облавям обикновено 1-1.5 метра.Другият монтаж е дънен , но пак в близост до брега или укрития Нанизвам на основното , вирбела на повода с куката(при този монтаж ползвам тънък стоманен повод облечен с черен найлон, куката-като в горния монтаж,. В долния край на основното -70/80 гр конусовидна тежест с вирбел. На един метър над нея щипвам на основното едра мека съчма. На един метър над първата съчма щипвам още една. Фактически рибката се движи ограничена от двете съчми-нито може да се забие в дъното , нито да изплува горе. Пръта на стойка и аванса разхлабен до край.
Надявам се да съм разбираем :D

###
Ray-Ban написа:Ето го и моя вариант... тапата е подвижна ,следва стръвта и последно е оловото...предварително фиксираш даното и след това замяташ с закаченото рибе което е около 50cм. от дъното ... когато щуката е активна дава добър резултат но винаги трябва да тарсиш треви или подобни водни укрития заради статичната рибка ..)) дано съм бил полезен ...успех
Ползвам и този монтаж при големи дистанции и малка дълбочина. Рибката обаче е пак между две съчми. Тапата в случая едно дето индикира кълването , отделно държи линията вертикална .

###

Щуката атакува рибката странично като я захапва през средата. След това известно време я стиска съз зъби и леко се движи до като я умъртви(това е момента на първото потапяне на плувката-не се засича!!!) После я пуска (плувката изплува) , завърта се и я налапва от към главата (плувката потъва за втори път) Чак тогава щуката започва да плува с цел по-лесно да нагълта рибката , плувката "тръгва" , изчаква се 10/20секунди и се засича с "падане по гръб"- от там нататък , ако е по-едра , започва екшъна 8) 8) 8)

###

Да пиша и няколко реда за ловене на щуки в шавар. Преди доста години често ходех за щуки с един колега от Пловдив(той ме научи на единичните куки и дънния монтаж) За ловене до шавар на тапа ползваше прът за Сърф с дължина 4.20 , акция 350 и основно 0.45 , близко до брега(7-8м.) в шавари. Куки единични 6/0 или 8/0. Като тръгне тапата , обира корема и като я "изджаска" с дългия прът с двете ръце , обикновенно щуки по 1.200-1.500 прелитат и тупват зад него "в шок" , със стърчаща между очите кука 8/0 :D Тогава го майтапех че ако го види Бриджид Бардо от някъде-не може си намери място из Европа :D :D :D

п.п. настоящото четиво не е за рилийзъри 8)

###
За мъртва рибка потърси с "търсачката " за " Монтаж Драшкович"- няма начин да няма :idea: :idea: :idea:
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Авг 18, 2008 6:50 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

".Другият монтаж е дънен , но пак в близост до брега или укрития Нанизвам на основното , вирбела на повода с куката(при този монтаж ползвам тънък стоманен повод облечен с черен найлон, куката-като в горния монтаж,. В долния край на основното -70/80 гр конусовидна тежест с вирбел. На един метър над нея щипвам на основното едра мека съчма. На един метър над първата съчма щипвам още една. Фактически рибката се движи ограничена от двете съчми-нито може да се забие в дъното , нито да изплува горе. Пръта на стойка и аванса разхлабен до край."

IDA , но при този вариант нямаш ли някаква грижа за това, основния повод да е сравнително перпенидкулярен спрямо дъното? На слагаш ли тапа, която дори и да не се вижда, би имала такава функция, както е отбелязано по-долу: "Тапата в случая едно дето индикира кълването , отделно държи линията вертикална "

Впрочем, какъв е (откъде?) този "тънък стоманен повод с черен найлон"? Ноли обикновено ги продават или "голи", или със зелено покритие?
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

maycal написа:[]

IDA , но при този вариант нямаш ли някаква грижа за това, основния повод да е сравнително перпенидкулярен спрямо дъното? На слагаш ли тапа, която дори и да не се вижда, би имала такава функция, както е отбелязано по-долу: "Тапата в случая едно дето индикира кълването , отделно държи линията вертикална "

Впрочем, какъв е (откъде?) този "тънък стоманен повод с черен найлон"? Ноли обикновено ги продават или "голи", или със зелено покритие?
Няма грижа , нали долната малка съчма е на един метър от основното утежнение , и от там нагоре още 0.7-1.0м до втората съчма. Дълъг прът - 3.60/4.20 , под ъгъл 45/60 градуса. Това е близо до брега и на по-голяма дълбочина !!! Така съм ловил щуки на Оризаре , на сепарациите Баня и Горна Махала и Ръжево Конаре. Другия , комбинирания с тапа монтаж , е за големи дистанции и не много големи дълбочини , тогава линията трябва да е вертикална за да не се навре стръвта в дъното. За поводите с черен найлон отгоре поогледай в магазините- би трябвало да ги има , супер са - тънки и меки!!!
п.п. при дънния монтаж аванса е разхлабен до край , или ползвай макара тип " байтрънър"!
Изображение
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

Благодаря! Все пак, ти защо не предпочиташ двойна кука (малка и голяма в равнини,сключващи прав ъгъл)? :)
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

maycal написа:Благодаря! Все пак, ти защо не предпочиташ двойна кука (малка и голяма в равнини,сключващи прав ъгъл)? :)
Защото и влиза чак в гъзъ( в стомаха) и ако е маломерна щука- няма оттърване!!! Тези куки са за бяла риба ( както и "Драшкович" , между другото) 8)
Изображение
Chenko93
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Chenko93 »

Изображение
Аватар
Wolf_1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Wolf_1 »

благодаря Ви много колеги!Можете ли да допълните с подходящи волбери и блесни за щука-каква форма, цвят ит.н.? Често по магазините няма рибки и едвам хващам някой слънчак на плувка ,който не се хаерсва много на щукитеи другите хищници
Аватар
flyester
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от flyester »

Аз съм ловил щука на дъно и на щукарска тапа ловя с повод и отдоло на повода слагам троика на троиката слагам каракуда защото единствено на нея съм хващал щука но мисля,че трябва да пробвам и на други рибки.Искам да кажа също,че за щуката не хвърлям много 30-40 от брега са достатъчни.Наслука :wink: :wink:
Аватар
flyester
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от flyester »

Искам да кажа,че на мене ми удари на мъртва рибка като удрязах опашката на рибката и хвърлих на нея удари бях хвърлил във едни треволяци и папури на брега на 10 метра.
Аватар
batdaka
новобранец
новобранец

Мнение от batdaka »

и на червеноперка се спуска щуката защото е по забележима
Аватар
BOBI MITREV
новобранец
новобранец

Мнение от BOBI MITREV »

е тая щука ми удари на сафрид, а за монтаж е тоя:

".Другият монтаж е дънен , но пак в близост до брега или укрития Нанизвам на основното , вирбела на повода с куката(при този монтаж ползвам тънък стоманен повод облечен с черен найлон, куката-като в горния монтаж,. В долния край на основното -70/80 гр конусовидна тежест с вирбел. На един метър над нея щипвам на основното едра мека съчма. На един метър над първата съчма щипвам още една. Фактически рибката се движи ограничена от двете съчми-нито може да се забие в дъното , нито да изплува горе. Пръта на стойка и аванса разхлабен до край."
Прикачени файлове
5,7 кг.
5,7 кг.
388543_2007445766082_495141309_n.jpg (48.42 KiB) Преглеждано 8763 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”