Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

риболов на щука с жива/мъртва рибка
Модератор: sapuna
- Wolf_1
- вече хвърля и на тежко
риболов на щука с жива/мъртва рибка
здравейте можете ли първо да ми кажете кои рибки са подходящи за стръв за щука освен каракудата, да ми кажете за колко големи шуки е не обходим стманен повод и дали е удачно да се закачи само с една тройка.можете ли също така да ми кажете предимствата и сланбостите на мървата и живата рибка.Ако някой от вас знае какви волбери и блесни трябжа да се изпозват моля споделте опта си с мене
- malkia_joro
- разбира нещата
Re: риболов на щука с жива/мъртва рибка
Здрасти колега!
Ето
ТУК ще намериш много неща,но трябва да се поровиш!Не очаквай наготово,някой да тръгне отново да ти пише писани вече неща!
Желая ти успех!
Ето

Желая ти успех!
Красотата на живота е в това,че продължава.

- Wolf_1
- вече хвърля и на тежко
гледал съм ги много пъти и открих много малко съществени и интересни неща и не можах да си отговоря на повечето въпроси
-
- учете се от него
Ей , ама си много напорист за "новобранец"angel_nikolov написа:гледал съм ги много пъти и открих много малко съществени и интересни неща и не можах да си отговоря на повечето въпроси

За мъртва рибка потърси с "търсачката " за " Монтаж Драшкович"- няма начин да нямаIDA написа:Аз ползвам следните монтажи за затворени водоеми:
Неподвижна плувка(тапа)- с носимост 35/40 гр . След това на основното нанизвам подвижна тежест 30/35 гр , след това здрав вирбел , свалям тежеста до вирбела и я фиксирам неподвижно с една едра мека съчма в горния и край. За долния край на вирбела закачам повода (стоманен , волфрамов или кевларен) с единична кука номер 0/0- 6/0 , добре е куките да са леки(т.н "карбонови") за да не морят бързо рибката. Дълбочината която облавям обикновено 1-1.5 метра.Другият монтаж е дънен , но пак в близост до брега или укрития Нанизвам на основното , вирбела на повода с куката(при този монтаж ползвам тънък стоманен повод облечен с черен найлон, куката-като в горния монтаж,. В долния край на основното -70/80 гр конусовидна тежест с вирбел. На един метър над нея щипвам на основното едра мека съчма. На един метър над първата съчма щипвам още една. Фактически рибката се движи ограничена от двете съчми-нито може да се забие в дъното , нито да изплува горе. Пръта на стойка и аванса разхлабен до край.
Надявам се да съм разбираем
###
Ползвам и този монтаж при големи дистанции и малка дълбочина. Рибката обаче е пак между две съчми. Тапата в случая едно дето индикира кълването , отделно държи линията вертикална .Ray-Ban написа:Ето го и моя вариант... тапата е подвижна ,следва стръвта и последно е оловото...предварително фиксираш даното и след това замяташ с закаченото рибе което е около 50cм. от дъното ... когато щуката е активна дава добър резултат но винаги трябва да тарсиш треви или подобни водни укрития заради статичната рибка ..)) дано съм бил полезен ...успех
###
Щуката атакува рибката странично като я захапва през средата. След това известно време я стиска съз зъби и леко се движи до като я умъртви(това е момента на първото потапяне на плувката-не се засича!!!) После я пуска (плувката изплува) , завърта се и я налапва от към главата (плувката потъва за втори път) Чак тогава щуката започва да плува с цел по-лесно да нагълта рибката , плувката "тръгва" , изчаква се 10/20секунди и се засича с "падане по гръб"- от там нататък , ако е по-едра , започва екшъна![]()
![]()
###
Да пиша и няколко реда за ловене на щуки в шавар. Преди доста години често ходех за щуки с един колега от Пловдив(той ме научи на единичните куки и дънния монтаж) За ловене до шавар на тапа ползваше прът за Сърф с дължина 4.20 , акция 350 и основно 0.45 , близко до брега(7-8м.) в шавари. Куки единични 6/0 или 8/0. Като тръгне тапата , обира корема и като я "изджаска" с дългия прът с двете ръце , обикновенно щуки по 1.200-1.500 прелитат и тупват зад него "в шок" , със стърчаща между очите кука 8/0Тогава го майтапех че ако го види Бриджид Бардо от някъде-не може си намери място из Европа
![]()
![]()
![]()
п.п. настоящото четиво не е за рилийзъри
###

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Авг 18, 2008 6:50 pm, променено общо 1 път.
- maycal
- ще става разбирач
".Другият монтаж е дънен , но пак в близост до брега или укрития Нанизвам на основното , вирбела на повода с куката(при този монтаж ползвам тънък стоманен повод облечен с черен найлон, куката-като в горния монтаж,. В долния край на основното -70/80 гр конусовидна тежест с вирбел. На един метър над нея щипвам на основното едра мека съчма. На един метър над първата съчма щипвам още една. Фактически рибката се движи ограничена от двете съчми-нито може да се забие в дъното , нито да изплува горе. Пръта на стойка и аванса разхлабен до край."
IDA , но при този вариант нямаш ли някаква грижа за това, основния повод да е сравнително перпенидкулярен спрямо дъното? На слагаш ли тапа, която дори и да не се вижда, би имала такава функция, както е отбелязано по-долу: "Тапата в случая едно дето индикира кълването , отделно държи линията вертикална "
Впрочем, какъв е (откъде?) този "тънък стоманен повод с черен найлон"? Ноли обикновено ги продават или "голи", или със зелено покритие?
IDA , но при този вариант нямаш ли някаква грижа за това, основния повод да е сравнително перпенидкулярен спрямо дъното? На слагаш ли тапа, която дори и да не се вижда, би имала такава функция, както е отбелязано по-долу: "Тапата в случая едно дето индикира кълването , отделно държи линията вертикална "
Впрочем, какъв е (откъде?) този "тънък стоманен повод с черен найлон"? Ноли обикновено ги продават или "голи", или със зелено покритие?
-
- учете се от него
Няма грижа , нали долната малка съчма е на един метър от основното утежнение , и от там нагоре още 0.7-1.0м до втората съчма. Дълъг прът - 3.60/4.20 , под ъгъл 45/60 градуса. Това е близо до брега и на по-голяма дълбочина !!! Така съм ловил щуки на Оризаре , на сепарациите Баня и Горна Махала и Ръжево Конаре. Другия , комбинирания с тапа монтаж , е за големи дистанции и не много големи дълбочини , тогава линията трябва да е вертикална за да не се навре стръвта в дъното. За поводите с черен найлон отгоре поогледай в магазините- би трябвало да ги има , супер са - тънки и меки!!!maycal написа:[]
п.п. при дънния монтаж аванса е разхлабен до край , или ползвай макара тип " байтрънър"!
- maycal
- ще става разбирач
Благодаря! Все пак, ти защо не предпочиташ двойна кука (малка и голяма в равнини,сключващи прав ъгъл)? 

-
- учете се от него
Защото и влиза чак в гъзъ( в стомаха) и ако е маломерна щука- няма оттърване!!! Тези куки са за бяла риба ( както и "Драшкович" , между другото)maycal написа:Благодаря! Все пак, ти защо не предпочиташ двойна кука (малка и голяма в равнини,сключващи прав ъгъл)?

- Wolf_1
- вече хвърля и на тежко
благодаря Ви много колеги!Можете ли да допълните с подходящи волбери и блесни за щука-каква форма, цвят ит.н.? Често по магазините няма рибки и едвам хващам някой слънчак на плувка ,който не се хаерсва много на щукитеи другите хищници
- flyester
- разбира нещата
Аз съм ловил щука на дъно и на щукарска тапа ловя с повод и отдоло на повода слагам троика на троиката слагам каракуда защото единствено на нея съм хващал щука но мисля,че трябва да пробвам и на други рибки.Искам да кажа също,че за щуката не хвърлям много 30-40 от брега са достатъчни.Наслука

- flyester
- разбира нещата
Искам да кажа,че на мене ми удари на мъртва рибка като удрязах опашката на рибката и хвърлих на нея удари бях хвърлил във едни треволяци и папури на брега на 10 метра.
- batdaka
- новобранец
и на червеноперка се спуска щуката защото е по забележима
- BOBI MITREV
- новобранец
е тая щука ми удари на сафрид, а за монтаж е тоя:
".Другият монтаж е дънен , но пак в близост до брега или укрития Нанизвам на основното , вирбела на повода с куката(при този монтаж ползвам тънък стоманен повод облечен с черен найлон, куката-като в горния монтаж,. В долния край на основното -70/80 гр конусовидна тежест с вирбел. На един метър над нея щипвам на основното едра мека съчма. На един метър над първата съчма щипвам още една. Фактически рибката се движи ограничена от двете съчми-нито може да се забие в дъното , нито да изплува горе. Пръта на стойка и аванса разхлабен до край."
- Прикачени файлове
-
- 5,7 кг.
- 388543_2007445766082_495141309_n.jpg (48.42 KiB) Преглеждано 8762 пъти