Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Зимни трепети
Модератор: dantho.mihov
Зимни трепети
Ей тук реших да пусна една темичка, в която да се опитаме да разберем защо рибата уловена през зимата или в студовете на късната есен и ранната пролет ни носят толкова приятни емоции и задоволство, за разлика от рибите, които хващаме през лятото? Далеч съм от мисълта, че през лятото не се радваме на успехите си...Но помислете какво е отношението на всеки (предполагам) към 10-ина бабушки или уклеи хванати през Януари и същите клъвнали през Юли!!
Тези които са прочели разказа ми за изминалия уикенд ще забележат, че това е имено въпросът, който се загнезди у мен след вчерашния дунавски риболов: зарадвах се искрено на няколкото скобара и двете мъздруги, при положение, че само преди 1-2 месеца се ловяха по 8-10 кг. скобар, на който не му обръщах никакво внимание (даже го мразех по едно време
)?
Предполагам повечето колеги ще кажат, че през лятото има много по-престижни видове, които да преследваме, или че рибата е "по-лесна" тогава, или че е заради гадното време през зимата, когато ни се ще да видим, че не сме мръзнали напразно по водоемите и т.н и т.н. И всичко това ще е вярно в някаква степен, но на мен ми се струва, че има още нещичко, което дава странна сладост на скромните зимни успехи и се чудя какво ли е то...
Тези които са прочели разказа ми за изминалия уикенд ще забележат, че това е имено въпросът, който се загнезди у мен след вчерашния дунавски риболов: зарадвах се искрено на няколкото скобара и двете мъздруги, при положение, че само преди 1-2 месеца се ловяха по 8-10 кг. скобар, на който не му обръщах никакво внимание (даже го мразех по едно време

Предполагам повечето колеги ще кажат, че през лятото има много по-престижни видове, които да преследваме, или че рибата е "по-лесна" тогава, или че е заради гадното време през зимата, когато ни се ще да видим, че не сме мръзнали напразно по водоемите и т.н и т.н. И всичко това ще е вярно в някаква степен, но на мен ми се струва, че има още нещичко, което дава странна сладост на скромните зимни успехи и се чудя какво ли е то...

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Local
- учете се от него
Магията на риболов...Най-великото хоби...Тръпката... Събота и неделя бях за лефер по Бургас . Вятъра ме прониза така жестоко и двата дни , че като се прибирах не можах да си държа ключа да си отворя квартирата ... Според мен всичко е в тръпката . В това , че колкото и да си хванал , както и да си го хванал , просто през определения сезон тръпката е същата но според възможностите на сезона .
Е ... сега примерно идва зимата ... къде другаде ще преживеем такъв студ , мноого тежко червено вино и дядовата сланинка или едни изпечени свински гърди . Как после ще се наслаждаваме на домашния уют ? И как някои от нас ще се радват да видят половинките си ? Тръпката... 

Клавиатура риба не лови!!!
- Cougar
- ще става разбирач
Re: Зимни трепети
Зимата човек гледа през прозореца снега, студа, пушека от комините и си казва "Не става. И днешния ден е отписан" и така доакто се намери някоя малка пролука в която вдоема не е замръзнал и нещо може да се извади, без значение какво. И това нещо като клъвне е радост небивала.
А лятото, то е ясно че тези малки радости излизат една след друга и вече не им обръщаме внимание.
А при мен..зимата е добре защото няма комари, излизат по-големи риби и човек попада в разни ситуации в които лятото не може да изпадне.
Във всеки случай обаче добро количество луканка и червено вино са задължителни!!!
А лятото, то е ясно че тези малки радости излизат една след друга и вече не им обръщаме внимание.
А при мен..зимата е добре защото няма комари, излизат по-големи риби и човек попада в разни ситуации в които лятото не може да изпадне.
Във всеки случай обаче добро количество луканка и червено вино са задължителни!!!

Мдааа...
И моите мисли текат в подобни насоки и като че ли успявам да отделя 2 основни фактора за "по-особеното" ни отношение към зимните успехи:
Първо - рибите през зимата почти спират да се хранят (някои напълно, а други доста рядко), в следствие на което нашата риболовна задача става изключително сложна
В допълнение рибата е на групирана на точно определени места (а не като през лятото - почти навсякъде), времето е ограничено (зимните дни са отвратително къси), и пр. и пр... Поради това всяка рибка, озовала се на куката бива възприета в много по-голяма степен като майсторлък
, отколкото като случайност или "поредното кълване на рибата"
А това вече си е повод за гордост и заслужено щастие
Второ - зимата е доста дълъг период от годината, който се възприема от повечето от нас (в България) като пауза или "мъртъв" сезон в риболова. Повечето колеги с настъпването на студовете през ноември зазимяват въдиците и се настройват за дълго и мъчително очакване на първите пролетни излети, които понякога се забавят чак до забраната, че и след нея..., което както и да го погледнеш си е почти половин година
Ето защо всеки откраднат зимен излет донесъл поне малко слука насред "голямото бездействие" се посреща със задоволство и истинско удовлетворение - един вид спасително оазисче насред враждебната пустиня
Ей такива разни си ги съчинявам докато чакам поредната порция студ през наближаващия уикенд... Определено не мисля да "полагам оръжие" до пролетта

Първо - рибите през зимата почти спират да се хранят (някои напълно, а други доста рядко), в следствие на което нашата риболовна задача става изключително сложна

Второ - зимата е доста дълъг период от годината, който се възприема от повечето от нас (в България) като пауза или "мъртъв" сезон в риболова. Повечето колеги с настъпването на студовете през ноември зазимяват въдиците и се настройват за дълго и мъчително очакване на първите пролетни излети, които понякога се забавят чак до забраната, че и след нея..., което както и да го погледнеш си е почти половин година

Ей такива разни си ги съчинявам докато чакам поредната порция студ през наближаващия уикенд... Определено не мисля да "полагам оръжие" до пролетта

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Local
- учете се от него
К'во е това зазимяване на въдиците ? Аз такова животно не познавам!
Зимата има щуки , скобари , кефали , костур , бяла риба ...
Студ ли ? Та няма ли дебели якета и червено вино ? Какво като навънка има сняг ? Няма неопренови якета ли ? или няма бабините шушони ... Аз си мисля че на рибарите няма какво да се опре , та ние ако решим обръщаме язовира с дъното нагоре да намерим рибата , та една зима ще ни стресне ! Дерзайте колеги , дерзайте - голяма работа като се приберем с една риба ... кефа си е кеф , няма значение в кой сезон е!
Зимата има щуки , скобари , кефали , костур , бяла риба ...
Студ ли ? Та няма ли дебели якета и червено вино ? Какво като навънка има сняг ? Няма неопренови якета ли ? или няма бабините шушони ... Аз си мисля че на рибарите няма какво да се опре , та ние ако решим обръщаме язовира с дъното нагоре да намерим рибата , та една зима ще ни стресне ! Дерзайте колеги , дерзайте - голяма работа като се приберем с една риба ... кефа си е кеф , няма значение в кой сезон е!

Клавиатура риба не лови!!!