Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

дължина на повода?
Модератор: Paublo_Eskobar
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: дължина на повода?
Добре, трети опит - последен: защо за плахо кълване е нужен дълъг повод, а за сигурно кълване - къс повод? За да не се страхува рибата от кошницата и сламката, само за това ли е? 

нямам живарник
-
- учете се от него
Според мен , определено " ДА" , има и още един момент , какво ловиш и в зависимост от това ,къде спрямо петното трябва да се презентира стръвта , обаче ще пиша след като направиш първите 100 кила " обичайни заподозрени"- бабушки и каракудиhristotihov написа:Добре, трети опит - последен: защо за плахо кълване е нужен дълъг повод, а за сигурно кълване - къс повод? За да не се страхува рибата от кошницата и сламката, само за това ли е?

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
ОК, искренни благодарности, вече направих 3 кила от обичайните заподозрени, тук съм си описал подвизите
: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=24&t=16613

нямам живарник
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
..........
Последно промяна от butnik на Вто Авг 12, 2008 4:37 am, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Понеже темата се дублира,защото е коментирано един път,ще пиша само-не по-малко от 50см и не повече от метър.Ако имате глави на раменете ще се сетите защо.И не пишете ,че заради дългия повод ви се откачат рибите,търсете причината в друго,монтаж,неподходящо избран връх,куки.Аз казах ХАУ.Не ми се влиза в спорове,това,че някой е ловил доста време с фидер не значи,че го разбира.Не става само с ядене....А и дълбоко глътната кука не е от дължината на повода,а късно засичане.А противоуплитащите тия по 20-30 ги пуснете в леген с монтаж и гледайте кво става,а си го представете в река.На един колега от форума ,го демонстрирах на Марица.Айде със здраве.
-
- фен клуб-скобар
Да не отварям нова тема.
Омръзна ми да късам хранилки.Крайно време е да си сложа плетено.
Дайте съвет какво да си купя.
Омръзна ми да късам хранилки.Крайно време е да си сложа плетено.
Дайте съвет какво да си купя.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Butnik, високо ценя мнението ти, както и на IDA, но не може да се каже че темата се дублира, има точно 5 мнения по тоя въпрос в друга тема със заглавие "Питане" и ако се дублира модераторите няма да я държат. Аз съм ловил с фидер точно 2 пъти, преди месец изобщо не знаех какво е това фидер. Не ме е срам да кажа че не знам и да питам, като преди това - чета много. Казваш 50-100 см, ама не казваш защо точно толкова. Казваш че не мислим и не става само с ядене и не сме го схванали тоя риболов. Ами ето тук мислим на глас в тая тема, четем преди това и питаме. Кажи с едно изречение според теб кое определя дължината на повода, а спорове едва ли ще има, щото освен теб и IDA-та май никой не знае. Ако не се аргументирате, темата остава отворена, въпроса остава неизяснен и утре ще се появи тема която да я дублира .......
Значи въпроса е: Кое определя дължината на повода и защо?
Ако никой не добави нещо, аз за себе си приемам че: Повода трябва да е дълъг за да не се плаши рибата от кошницата, ама не много за да не излиза стръвта от петното.
Значи въпроса е: Кое определя дължината на повода и защо?
Ако никой не добави нещо, аз за себе си приемам че: Повода трябва да е дълъг за да не се плаши рибата от кошницата, ама не много за да не излиза стръвта от петното.
нямам живарник
-
- учете се от него
От мен едно уточнение- аз не съм ловил с фидер в река ( тук такива реки няма) и е малко вероятно това да се случи скоро. Според мен противоуплитащата тръбичка във всички случаи не е за река- има поне десетина други монтажи без нея ( има ги из подфорума).По отношение на дължината на повода в река не мога да взема отношение. 
Тук по- долу един линк към руски сайт за риболова с фидер ( и не само):
http://www.proribalku.ru/proribalku/sho ... _group=466
Ако не ползвам тръбичка , обикновенно ползвам третия монтаж от горе , надолу.

Тук по- долу един линк към руски сайт за риболова с фидер ( и не само):
http://www.proribalku.ru/proribalku/sho ... _group=466
Ако не ползвам тръбичка , обикновенно ползвам третия монтаж от горе , надолу.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Илийка,сложи я в легена,бе,ама по-дълбок.Така,сега за дължината,никой не може да твърди,че ще хвърля фидера в една и съща точка,аз ползвам маркер, и може да се каже ,че правя хранително петно на 2-3кв.м.След падането на хранилката се прави оборот с макарата да обереш влакното и изпънеш върха,при повод 20см и ако макарата ти навива по 80см корда на един оборот,стръвта къде остава.Винаги хвърлям малко зад дистанцията на която ловя и която съм захранил,хранилката винаги от инерцията не пада право надолу.Като падне във водата ,тя не потъва право надолу.То е и като при хвърляне на тежка захранкатя трябва да пада с парабола ,да не ви бяга от върха на щеката или там с каквото ловите.Доста колеги като си хванат дистанцията закачат кордата на клипса,но при хвърляне,при летенето на хранилката е необходими да върнете въдицата в момента като при замятане,като опъне линията хранилката да не се получи камшичен удар и да не падне където трябва.Значи като стигне кордата до клипса където сте я виксирали трябва да държите пръчката така,че хранилката да ви вземе от ръцете,и да пдне където трябва.Необходимо е да се види това,не знам с пиосането дали ще ме разберете.Аз не го фиксирам с клипса,може би ои си хващам петното.това,че ловя много с мач и фидер и имам опита и си целя добре.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Въпроса беше за дължината на повода, но благодаря все пак, полезна информация, аз си го представих и мисля че разбрах всичко с изкючение само на това за легена 

нямам живарник
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
явно искаш жокер,ами щръква под водата,заради въздуха който остава вътре
-
- учете се от него
Ицо , мен ме съмнява да щтръква от въздух в него при 2-3-5 метра дълбочини , но си мисля че при натягането на линията със сигурност една част от него щръква и от доста време се каня да изхвърля тръбичките от въоръжение завинаги
Ползвал съм поне 5-6 вида монтажи без тръбички ( особенно пък за платики) и не е нещо ново.
Колкото до колегата с "колко да е дължината"- ми на повечето места в специализираната информация по въпроса е посочена - от 20 до 100см. Има моменти в които ловя с неподвижно фиксирана в края на линията пружина ( без куки) и на нея къс 8-10 см повод с кука и стръв , има и моменти да ползвам 60-70 см поводи за платики и за шарани. За "обичайните заподозрени" обикновено поводите ми са 20-25-30см .
Ето при този монтаж ( доста често използван вкл. и от мен) по-долу:

Клупа е дълъг около 50 см , срязването в т.2 е в съотношение 1/3-та към то 2/3 -ти , т.с. 70см за повода ( около 30-35см) и 30 см за хранилката. При повод 30см , куката е на разстояние около 70 см от кошничката!!!
Това е един много добре работещ монтаж за всякакви риби

Колкото до колегата с "колко да е дължината"- ми на повечето места в специализираната информация по въпроса е посочена - от 20 до 100см. Има моменти в които ловя с неподвижно фиксирана в края на линията пружина ( без куки) и на нея къс 8-10 см повод с кука и стръв , има и моменти да ползвам 60-70 см поводи за платики и за шарани. За "обичайните заподозрени" обикновено поводите ми са 20-25-30см .
Ето при този монтаж ( доста често използван вкл. и от мен) по-долу:

Клупа е дълъг около 50 см , срязването в т.2 е в съотношение 1/3-та към то 2/3 -ти , т.с. 70см за повода ( около 30-35см) и 30 см за хранилката. При повод 30см , куката е на разстояние около 70 см от кошничката!!!
Това е един много добре работещ монтаж за всякакви риби

.И аз него ползвам.При положение,че съм пълен лаик при този вид риболов от 4-5 излета като ловя основно на фидер(голям мерак
) имам може би три оплитания и то безобидни.И аз съм против всякакви тръби и тръбички,макар че дръпнах един унгарски филм за фидер и всички там ловяха с тръбички 

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Илийка,този монтаж е един от най-използваните от мен.Бърз за правене и работлив.Живот и здраве като се видим някой ден някъде ще ти покажа един монтаж и противоуплитащите ще останат в небитието.Не знам ако ти го обясня дали ще съм достатъчно ясен за да може да ме разберете.Ще пробвам да го снимам,ама нямам в момента цифров и ще се наложи да я правя с мобилния.
-
- учете се от него
Ето този монтаж по-долу ( също го ползвам) е за предпазливи , наплашени и тегави риби:

Това автоматично предполага по-дълъг повод - 60-70 см , за да се отдалечи куката оптимално от кошничката. Клупа на основното пак е с дължина около 50 см , като в него се монтира и една гумена съчма за да не се наранява възела при т.2 от хранилката. В предния край на основния клуп могат да се направят 5-7 последователни през 2 см малки двойни клупчета -тази част играе ролята на "противоуплитащо" при по-големи дистанции.:
Симетричен монтаж с противоуплитаща част:

Асиметричен монтаж с противоуплитаща част:

Това автоматично предполага по-дълъг повод - 60-70 см , за да се отдалечи куката оптимално от кошничката. Клупа на основното пак е с дължина около 50 см , като в него се монтира и една гумена съчма за да не се наранява възела при т.2 от хранилката. В предния край на основния клуп могат да се направят 5-7 последователни през 2 см малки двойни клупчета -тази част играе ролята на "противоуплитащо" при по-големи дистанции.:
Симетричен монтаж с противоуплитаща част:

Асиметричен монтаж с противоуплитаща част: