Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Мъртво вълнение на морето!
Модератор: dantho.mihov
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Мъртво вълнение на морето!
Напрагаш се и умираш в агония.
Не е смешно,ама да разчиташ на силата си,пред силата на морето...смехотворно.
Техниката е да не се влиза в морето при наличието на мъртвак.Ако някой се озове във водата,предполагам,че ако се отпусне по гръб след 10минути ще е на поне миля разстояние от мястото на влизане.Аве от тук нататък ако сте просто плажуващи,ходете по охраняемите плажове да се къпете и то само на зелен флаг в работното време на спасителите.Ако искате спокойствие на някой безлюден плаж,не влизайте във водата.
Интересно ми е къде е Диканаров и защо не се включва в темата,той е човек с опит и би дал най-правилния съвет.

Техниката е да не се влиза в морето при наличието на мъртвак.Ако някой се озове във водата,предполагам,че ако се отпусне по гръб след 10минути ще е на поне миля разстояние от мястото на влизане.Аве от тук нататък ако сте просто плажуващи,ходете по охраняемите плажове да се къпете и то само на зелен флаг в работното време на спасителите.Ако искате спокойствие на някой безлюден плаж,не влизайте във водата.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- SILVESTER
- ще става разбирач
Камба,щом съм го написъл,значи ми се е случвало,не си го измислям!!!Камбата написа:Напрагаш се и умираш в агония.Не е смешно,ама да разчиташ на силата си,пред силата на морето...смехотворно.
............предполагам.....
И не ПРЕДПОЛАГАМ!
Просто споделям как аз съм дейсвал.
Какво трябваше да направя според теб?Да си легна по гръб и да ме завлече на миля растояние ли?
Просто не усещаш как те грабва вълната,-както си на 2метра от брега
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Когато има вълни, да речем червен флаг, значи ли това, че има и мъртво вълнение?
Аз много обичам да рипам под вълните и да ме изкарват на брега.
По какво се разбира, че има мъртво вълнение?
Аз много обичам да рипам под вълните и да ме изкарват на брега.

По какво се разбира, че има мъртво вълнение?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- SILVESTER
- ще става разбирач
Влачи те,дърпа те морето,GODzillata написа: По какво се разбира, че има мъртво вълнение?
да речем че си стъпал на дъното,и усещаш как губиш почва под краката си,в посока към морето,
не е задължително да има вълни или по точно в повечето случаи вълната е широка,без зайчета(пяна),мазна вълна-както и казваме тука,
и за капак под тази вълна течението е по посока на морето.
Абе луда работа,аз така си го обяснявам

Ама си е страшничко ако попаднеш в такава ситуация
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
- GODzillata
Мдааа...ясно.
Мъртво вълнение
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мъртвото течение (наричано още подводна река) е явление, при което водни маси под морската повърхност се придвижват под формата на скрито подводно течение с различна скорост. Явлението не е постоянно и има епизодичен характер. По-често се наблюдава при устията на реки, вливащи се в морски басейни.
Мъртвото течение е опасно, когато се появява в близост до брега и най-вече до плажове, тъй като представлява невидима заплаха за къпещите се хора. Установява се трудно, тъй като няма видими белези за наличието му на морската повърхност.

Мъртво вълнение
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мъртвото течение (наричано още подводна река) е явление, при което водни маси под морската повърхност се придвижват под формата на скрито подводно течение с различна скорост. Явлението не е постоянно и има епизодичен характер. По-често се наблюдава при устията на реки, вливащи се в морски басейни.
Мъртвото течение е опасно, когато се появява в близост до брега и най-вече до плажове, тъй като представлява невидима заплаха за къпещите се хора. Установява се трудно, тъй като няма видими белези за наличието му на морската повърхност.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!

"Мъртвото вълнение" се получава почти винаги от връщащата се към морето вълна. И се появява на плитки места.
На дълбочина просто няма как да се получи.
Най-големият проблем е пиенето, паниката и неумението на хората да плуват. Всичко друго от типа на дърпа те, влачи те са ала бала.
Морето винаги си влачи, но ако можеш да си владееш плуването - проблем никакъв.
Най-големият проблем е пиенето, паниката и неумението на хората да плуват. Всичко друго от типа на дърпа те, влачи те са ала бала.
- КИРО
- Обратна връзка:
Адаш.Как да го познаеш първо.Отиваш на плаж,гледаш морето гладко,но все пак "диша".Надига се,и спада.Няма я оная следа на вятъра,обаче като дойде вълната до брега,се надига,образува гребен,на който върха се завива и пада към брега.Абе както ги дават при сърфистите на бахамите примерно.GODzillata написа:Има ли някакви тактики и техники за плуване при мъртво вълнение?
Нормалната вълна,отдалеч я виждаш,и си казваш,аааа,под тая далдисвам.Тя те вади направо на пясъка,и се разплисква по брега,не че и другата не го прави,но на по късо разстояние,спрямо височината си.
Много е трудно за обяснение.Трябва да се покаже.
При по-голямо вълнение,избягвайте да влизате в морето близо до буните.Независимо от вида на вълната.
Получава се едно завъртане на водата,която ви държи на разстояние от брега и буната.Нещо като водовъртеж.Спасението е,да плувате в посока,обратна на буната,успоредно на брега,и като минете към 100-тина метра,плувате към брега.
Ако ви завлече мъртвака,добре е да можета да гледате без очила под водата.Не е трудно,малко проби през хубавото време.Така шанса е много по-голям,защото ще видите къде е повърхноста.И колкото да ви върти,ще намерите сили да излезете.Ако сте със затворени очи,просто шанса е много малък,не знаеш къде се намираш.
Още,пробвайте да легнете по гръб,отпуснете се напълно.Тогава си лежите върху водата без проблем.Като начало,можете да пробвате по корем,но няма как да дишате,ама все пак 40-50сек ще изкарате.Това като първа тренировка,след това по гръб.Чувството е невероятно,можеш с часове да лежиш,и да се носиш по вълната.Все пак гледайте накъде сте.При евентуално завличане от мъртвака,това ще ви държи над водата,да можете спокойно да си прецените обстановката.Опасното при мъртвото вълнение е на брега,където се разбива вълната.Там ако попаднеш под нея те завлича навътре.На дълбокото,ако плуваш отгоре,не е толкова опасно,стига да не се гмуркаш.Там долу играят други правила.
Сигурно още ще си спомня от патилата,но за сега и това е достатъчно,мисля.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Що си мислиш,че те обвинявам в измислица?И на мен ми се е случвало да се кисна до кръста във водата при мъртво вълнение и определено съм усещал как пясъка под краката ми се движи навътре и губя равновесие.Грабне ли те един път,трябва яко да се бориш и най-вече да имаш късмет.Паниката,както казва колегата горе,е голяма работа.Малко са хората,които като усетят,че са загазили не се паникьосват и успяват да се спасят.Трябва да не се паникьосваш,да плуваш добре и да имаш късмет,пак казвам.SILVESTER написа: Камба,щом съм го написъл,значи ми се е случвало,не си го измислям!!!
И не ПРЕДПОЛАГАМ!
Просто споделям как аз съм дейсвал.
Какво трябваше да направя според теб?Да си легна по гръб и да ме завлече на миля растояние ли?
Просто не усещаш как те грабва вълната,-както си на 2метра от брега
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Напълно те подкрепям. Всяка вълна дърпа отдолу и удря отгоре. Номера е да си отгоре. Тогава нямаш проблем. Проблем е ако не можеш да плуваш и краката ти висят надолу. Тогава вълната ги повлича и ти заминаваш навътре. За препоръчване е да плуваш кроул и то добре, за да си отгоре със цялото тяло. А за паниката да не говорим, тя е наи-лошото, кофти е , че трудно се контролира. Айде Късмет и Наслука на всички.kolev написа:"Мъртвото вълнение" се получава почти винаги от връщащата се към морето вълна. И се появява на плитки места.
-
- фен клуб-скобар
Както писаха ,по горе ....ходете само на охранявани плажове.
Там не ти трябва да знаеш кога има мъртво върнение и признаците за него.
На Поморие, като стана това, спасителите направо пощуряха.
Изкараха всички от водата.
Един даже щеше да си отнесе боя ,че нещеше да излиза.
Там не ти трябва да знаеш кога има мъртво върнение и признаците за него.
На Поморие, като стана това, спасителите направо пощуряха.
Изкараха всички от водата.
Един даже щеше да си отнесе боя ,че нещеше да излиза.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Бях дълго време в командировка и едва сега видях темата. За теченията мога да кажа следното:
За добри плувци и хора с неопрен!
1. Не се стреми да плуваш срещу него за да излезеш на брега. От това усилие се капва и почва паниката. Хване ли те паниката- това е краят!
2. Плувай по посока на течението , като го сечеш по диагонал.
3. Ако влизаш навътре с течението , не е страшно стига да си излязъл от него като го сечеш.
4. Набележи си ориентир на брега, далече от мястото на влизане и плувай към него за да не се върнеш в течението. Нищо , че ще ходиш после 3-4км. пеш за да се върнеш.
5. Рядко теченията са с широчина повече от 500м но дължината им надхвърля понякога десетки километри.
6.Ако си много навътре и си уморен откачай коланът и легни на буя. Така може да издържиш с дни. Ще те намерят.
Ако не си добър плувец, не влизай сам във водата или на неохраняем плаж.
За мъртво вълнение имам следния опит:
1. Използвам вълната за да направя максимално придвижване към брега с нея.
2. Отмине ли ме, плувам колкото да компенсирам тегленето и дебна новата вълна.
3. Ако си с маска и шнорхел поглеждай от време на време брега за да се ориентираш. Иначе, лесно губиш посоката.
ОСНОВНОТО Е: ДА НЕ СЕ ПАНИКЬОСВА ПЛУВЕЦЪТ И ДА НЕ ГУБИ РАЗСЪДАКЪТ СИ В БЕЗСМИСЛЕНИ УСИЛИЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ДИРЕКТНО ПРИ КОЛАТА ИЛИ ЧАДЪРА С БАГАЖ.
Ако има приятели или семейство на брегът по-добре е да влезе навътре, като им даде знак да търсят помощ . Сега с ЖСМ е лесно да се извика и спасителна лодка или хеликоптер. Важното е да си пази ритъмът на дишане и силите. Лятно време преохлаждане на тялото става трудно и може без проблеми да се поплува 6-8 часа и без неопрен.
За добри плувци и хора с неопрен!
1. Не се стреми да плуваш срещу него за да излезеш на брега. От това усилие се капва и почва паниката. Хване ли те паниката- това е краят!
2. Плувай по посока на течението , като го сечеш по диагонал.
3. Ако влизаш навътре с течението , не е страшно стига да си излязъл от него като го сечеш.
4. Набележи си ориентир на брега, далече от мястото на влизане и плувай към него за да не се върнеш в течението. Нищо , че ще ходиш после 3-4км. пеш за да се върнеш.
5. Рядко теченията са с широчина повече от 500м но дължината им надхвърля понякога десетки километри.
6.Ако си много навътре и си уморен откачай коланът и легни на буя. Така може да издържиш с дни. Ще те намерят.
Ако не си добър плувец, не влизай сам във водата или на неохраняем плаж.
За мъртво вълнение имам следния опит:
1. Използвам вълната за да направя максимално придвижване към брега с нея.
2. Отмине ли ме, плувам колкото да компенсирам тегленето и дебна новата вълна.
3. Ако си с маска и шнорхел поглеждай от време на време брега за да се ориентираш. Иначе, лесно губиш посоката.
ОСНОВНОТО Е: ДА НЕ СЕ ПАНИКЬОСВА ПЛУВЕЦЪТ И ДА НЕ ГУБИ РАЗСЪДАКЪТ СИ В БЕЗСМИСЛЕНИ УСИЛИЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ДИРЕКТНО ПРИ КОЛАТА ИЛИ ЧАДЪРА С БАГАЖ.
Ако има приятели или семейство на брегът по-добре е да влезе навътре, като им даде знак да търсят помощ . Сега с ЖСМ е лесно да се извика и спасителна лодка или хеликоптер. Важното е да си пази ритъмът на дишане и силите. Лятно време преохлаждане на тялото става трудно и може без проблеми да се поплува 6-8 часа и без неопрен.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!