Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Helicopter Rig + PVA
Модератор: sapuna
- dunedanetz
- научил се да хвърля
Re: Helicopter Rig + PVA
Хора, да обясня сега - отскоро ловя на инлайн монтажи и късъм, все още не съм в крак с нещата и затова питах тогава. Може да е грешка, както казвате, без да попитам, няма как да знам. За лодката какво да кажа - 90% от излетите ми са за по 1 ден и губенето на време в помпане и разпъване не е много оферта. Затова съм се насочил към ПВА-то. BTW намерих в гугъл една статия, където пишеше, че правилно натъпкана ПВА торбичка, не скъсява дистанцията и спокойно можеш да си метнеш на 90-100 метра, ако имаш подходящите такъми и умения.
Ето и статията, може би много хора са я чели, ама все пак. Там не става въпрос за Хеликоптер риг, но според мен и при този монтаж може да се постигна аеродинамична форма дори и с торба ако се натъпче и завърже правилно!
http://www.anglersnet.co.uk/Carp-Fishin ... shing.html
Ето и статията, може би много хора са я чели, ама все пак. Там не става въпрос за Хеликоптер риг, но според мен и при този монтаж може да се постигна аеродинамична форма дори и с торба ако се натъпче и завърже правилно!
http://www.anglersnet.co.uk/Carp-Fishin ... shing.html
-
- и господ не е толокова добър
Не е елиментарно.Самото пва ще забави потъването на монтажа а когато падне няма да се забие в тинята.Пва може да се сложи на всякакъв монтаж и винаги е в плюс.GRASSCARPHUNTER написа:Еxecutor ,абсолютно си прав за работата на Helicopter Rig на тинесто дъно.Но темата отворена от dunedanetz е Helicopter Rig+ PVA.Значи по презумция приемаме ,че дъното не е такова ,защото е абсурдно да се слага PVA на този Rig ,ако дъното е тинесто,тъй като оловото +PVA ще потънат в тинята .'' Елементарно ,Уотсън !"
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Моето мнение е ,че когато нямаш възможност да внасяш монтажа от лодка и да храниш,освен останалото захранване е напълно задължително използването на пва торбички,тъй като шанса за успех се увеличавно многократно!
- asenfisherman
- ще става разбирач
Kолега,пропускаш и варианта да ползваш паста,което е резултатно колкото и ползването на ПВА продуктиkaloyan87 написа:Моето мнение е ,че когато нямаш възможност да внасяш монтажа от лодка и да храниш,освен останалото захранване е напълно задължително използването на пва торбички,тъй като шанса за успех се увеличавно многократно!

А и погледнете мнението на Илия по-горе,много е прав

Малко нефелен ми се вижда тоя монтаж.При силово хвърляне за гонене на дистанция оловото би трябвало да изпревари торбичката,аеродинамиката отива на кино...Нещо не ми се нрави.
"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.", Алберт Айнщайн
-
- и господ не е толокова добър
Брат нали се сещаш,че пва и дистанция са две несъвместими работи.Единствения монтаж с пва и някаква дистанция е този където тежеста и куката са в чорапа,но трябва лека тежест и по-малко захранка.metalex написа:Малко нефелен ми се вижда тоя монтаж.При силово хвърляне за гонене на дистанция оловото би трябвало да изпревари торбичката,аеродинамиката отива на кино...Нещо не ми се нрави.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Съгласен съм с теб.
"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.", Алберт Айнщайн
-
- учете се от него
Тери Едмънтс- част 4
Открих още едно материалче от горния автор- захранване на големи дистанции с ПВА- пакети; преведох го и го поствам:

Открих още едно материалче от горния автор- захранване на големи дистанции с ПВА- пакети; преведох го и го поствам:
Летящите ПВА-пакети. Тери Едмънтс
Големите дистанции много често са крайната ни цел, но има един съществен проблем: монтажа ни ще полети много по-далече от ракетата, катапулта или кобрата. Поради това, протеиновото ни топче ще бъде единственото нещо около куката. Аз искам да ви подскажа, как да добавите поне известно количество примамки около куката при далечните замятания- с помоща на на ПВА торбички.
Първото което трябва да направите- това е да се убедите че тежеста е съсредоточена в предния край на торбичката. За тази цел аз вземам крушевидна тежест и я поставям на дъното на торбичката. Именно "крушевидно" поради това, че то за разлика от от другите олова не поврежда торбичката в процеса на замятането. Всеки път преди да опаковам оловото и примамките в торбичката, аз се уверявам че са абсолютно сухи! Подберете ПВА-торбичка с такива размери, че вашата тежест да влиза плътно по диаметъра и да не минават пелети пред нея. При тези условия, всяка една ПВА-торбичка работи перфектно, заедно с примамките в нея!
На снимката виждате моя монтаж "хеликоптер", на лийдкор, с къс повод; няма по-подходящ монтаж от този за малките ПВА-торбички
За да сте сиурни че пелетите няма да минат пред тежеста, наплюнчете ъглите на торбичката и ги залепете за тежеста
Сега вече, може да напълните половината от торбичката с пелети; колкото са по-малки, толкова по-добре (1-3мм). Може да добавите и араматизатори - мойте любими са "ягода" и "клен".
Сега опаковайте и повода с куката и стръвта, насипете отгоре още пелети и стегнете торбичката така, че да е максимално плътна
Завържете торбичката с ПВА-конец или лента, оближете оставащите краища и ги усучете и залепете около лийдкора
Това е много ефективен способ за подготовка на монтаж с ПВА-торбичка, за замятане на големи дистанции
![]()
ПВА-то е готово да отлети " зад хоризонта; за големите дистанции аз ползвам тежести от 4 унции (112гр, б.п.)
Ето го и резултата!!!

Колега, от опит и от мнения на по-опитни от мен:
1. Хеликоптер монтажа е противооплитащ монтаж, основно за големи дистанции. Във варианта CHOD RIG е предпочитан монтаж за дъно с дълбока и мека тиня.
2. ПВА торбичките са предназначени за концентрирано хранене, за съжаление на къси до средни дистанции, основно при много затревено дъно. Идеята е, че в нея е всичко - захранка, тежест и кука с повод.
3. При нормална ситуация можеш да работиш с метод фидер и в двата варианта - инлайн и хеликоптер. По-лесно, по-бързо и не на последно място - много по-евтино.
4. Ако ползваш топчета, пелети или дори царевица за захранка пробвай няколко броя нанизани на ПВА корда вързана за куката, вместо торбичка.
1. Хеликоптер монтажа е противооплитащ монтаж, основно за големи дистанции. Във варианта CHOD RIG е предпочитан монтаж за дъно с дълбока и мека тиня.
2. ПВА торбичките са предназначени за концентрирано хранене, за съжаление на къси до средни дистанции, основно при много затревено дъно. Идеята е, че в нея е всичко - захранка, тежест и кука с повод.
3. При нормална ситуация можеш да работиш с метод фидер и в двата варианта - инлайн и хеликоптер. По-лесно, по-бързо и не на последно място - много по-евтино.
4. Ако ползваш топчета, пелети или дори царевица за захранка пробвай няколко броя нанизани на ПВА корда вързана за куката, вместо торбичка.