Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Как се препарира глава на толустолоп?
Модератор: dantho.mihov
-
- разбира нещата
- Мнения: 619
- Регистриран на: Нед Юли 23, 2006 2:30 am
- Местоположение: Стара Загора
Как се препарира глава на толустолоп?
Здравейте колеги, порових се във форума, но не открих някъде да е писано нещо по въпроса за препорирането! Въпроса ми е как да препарирам глава на толустолоп, която не е много малка, така като я гледам около три кила ще да е поне
Аз по принцип съм си препарирал по следния прост начин: заравям главата в морска сол и след известно време са готови,но те са били по малки и на хищници- бяла риба,щука,канален сом а те нямат много месо по тях, сигурен съм, че главата на толупа няма да стане по тази начин.
Ако някой знае как да помага а аз на срещата ще почерпя

Ако някой знае как да помага а аз на срещата ще почерпя

Много ги накъсвам... кордите!
-
- разбира нещата
- Мнения: 1198
- Регистриран на: Нед Фев 17, 2008 5:56 pm
- Местоположение: Перник-Изток
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Аз съм правил по следния начин:
Чистиш месото,поне доколкото е възможно.Киснеш я в вода с много оцет и сол,поне 24 часа,за да не я ядат осите и да не ти я насерат мухи.След това я разпъваш с клечки до желаната форма и я оставяш на терасата да съхне,ако я пече по малко слънце и няма нищо.Като прецениш че е достатъчно изсъхнала я лакираш с нитроцелулозен лак за мебели,безцветен.
Другия начин е в мравуняк,ама там трябва да седищ до неч поне 10 часа.
Успех ти пожелавам.
Чистиш месото,поне доколкото е възможно.Киснеш я в вода с много оцет и сол,поне 24 часа,за да не я ядат осите и да не ти я насерат мухи.След това я разпъваш с клечки до желаната форма и я оставяш на терасата да съхне,ако я пече по малко слънце и няма нищо.Като прецениш че е достатъчно изсъхнала я лакираш с нитроцелулозен лак за мебели,безцветен.
Другия начин е в мравуняк,ама там трябва да седищ до неч поне 10 часа.
Успех ти пожелавам.
-
- разбира нещата
- Мнения: 893
- Регистриран на: Пет Юли 04, 2008 1:10 pm
- Местоположение: Белене/Велико Търново
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
И аз така правя, но за този начин с мравуняка за първи път чувам?! Обясни малко повече, че ми стана интересноdrebens написа:Аз съм правил по следния начин:
Чистиш месото,поне доколкото е възможно.Киснеш я в вода с много оцет и сол,поне 24 часа,за да не я ядат осите и да не ти я насерат мухи.След това я разпъваш с клечки до желаната форма и я оставяш на терасата да съхне,ако я пече по малко слънце и няма нищо.Като прецениш че е достатъчно изсъхнала я лакираш с нитроцелулозен лак за мебели,безцветен.
Другия начин е в мравуняк,ама там трябва да седищ до неч поне 10 часа.
Успех ти пожелавам.

Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
- Моряка
- кандидат преподавател
- Мнения: 2969
- Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
- Местоположение: Иван Димитров-Варна
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Аз знам ,че се практикува за черепи на дивеч.Мравките проникват навсякъде и отмъкват всичко де що се разваля и мирише.Остава кокъл и хрущял.Важно е да се затисне здраво с някаква рабица примерно да не го отмъкнат помиярите.Сигурно поне 24 часа ще трябват на голям мравуняк 

А сега де? 

- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Не става в мравуняк!Ще обелят абсолютно всичко и ще развалят главата!
Камчо,карай по твоята си рецепта и няма да сбъркаш!Сол,сол и пак сол!Ще заминат очите,ама то си има изкуственни за подобни случаи!
Дай ми размери на главата и остане ли ми време ще ти резбовам една поставчица!
/няма да стане преди снега обаче
/
Камчо,карай по твоята си рецепта и няма да сбъркаш!Сол,сол и пак сол!Ще заминат очите,ама то си има изкуственни за подобни случаи!
Дай ми размери на главата и остане ли ми време ще ти резбовам една поставчица!


-
- разбира нещата
- Мнения: 1198
- Регистриран на: Нед Фев 17, 2008 5:56 pm
- Местоположение: Перник-Изток
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Всички сте прави.Солта е най важна.До сняг със сигурност няма да е готова,а може и по натам,бая си е голяма.А това за мравуняка ми го каза човек дето се занимава с това,аз също го питах за кожата и той каза че тя си оставала,ама незнам,аз лично също не посмях да опитвам.А очите задължително заминават,въпреки че аз имам една на толстолоб дето си се запазиха.Но тези дето препарират предлагат изкуствени. 

-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Колега , виж това по-горе!!! Записал съм си го от някъде и може да е от помощ!!!Препарирана глава на щука
Прави се от прясна риба с влажна кожа. Целта е да се запази оригиналната окраска на екземпляра. След улавянето рибата не бива да стои продължително време на слънце, за да не станат тоновете й пастелни. Главата се отрязва и хрилете се почистват. Излишните остатъци от месо в близост до гръбначния стълб се отстраняват с остър нож. Трофеят се измива неколкократно с препарат за съдове и се изплаква с вода. Така се отстраняват излишните мазнини. Описаните операции трябва да се направят качествено, за да се получи красив трофей.
За изработката на трофея са необходими две сухи дървени клечици (EH аз ползвам такива за шишчета, защото са жилави) с дебелина около 8 мм. Първата се поставя между най-изпъкналата част на горната и долната устна. Тя държи устата максимално отворена. Пръчката трябва да се постави симетрично между горната и долната челюст, в противен случай след изсъхване на трофея устата на рибата, ще бъде изкривена. Втората пръчка се монтира между горната устна (опира в първата пръчка) и долния заден край на главата (непосредствено до хрилния отвор). Тя има по голяма дължина и се монтира по трудно. Приготвеният трофей се суши в класическа готварска печка с терморегулатор. Тя трябва да работи на малка мощност. Терморегулаторът се настройва на температура 70 С. Върху ламарината на дъното се поставя парче фазер или етернитова плоча, горната част на която е намазана с една чаена лъжичка олио. ( EH аз я поставям в тава върху фолио за готвене). Подготвената глава се поставя върху плоскостта така, че да легне върху хрилните капаци и костта на гръбначния стълб. Времетраенето на сушенето зависи от големината на трофея. Глава от 6 килограмова щука се суши 35-40 часа. За едногодишна риба са достатъчни 7-10 часа. В края на сушенето температурата се намалява на 50-60 С. Признак на готовност на трофея са хлътването на очите, втвърдяването на кожата и лекото й пожълтяване.
Готовата глава на щуката се изважда и се изтрива внимателно с памучен тампон, обилно напоен със спирт. Поставя се в печката да изсъхне за около 30 мин. С лозарски ножици (клещи) се срязват клечките. Главата се обработва с аерозолен препарат за борба с насекоми и молци (EH аз ползвам Killtox). От външната страна е достатъчно едно напръскване, но от вътрешната страна трябва да се обработи минимум три пъти. Особено внимание да се обърне на остатъците от месо в близост до гръбначния стълб. То е с пукнатини и там препарата не трябва да се икономисва. Рибата се изсушава още 10-15 минути при същата температура, след което се изважда и още топла се потапя в рядък безцветен лак (по съвет на автора нитроцеулозен). (EH По мой съвет всеки лак подходящ за воблери става виж тема лакове). При употреба на нитроцеулозен лак главата на рибата се оцветява в кафяво, но става много здрава и дълготраен трофей. Могат да се употребяват различни видове лакове, отлична работа вършат водоустойчивите такива). Не прекалявайте с дебелината на лака..Ако нямаме възможност да потопим главата изцяло, може да се лакира неколкократно с четчица. Всички пукнатини от вътрешната страна в близост до гръбначния стълб се обработват внимателно. Очите се почистват от излишното количество лак с дунапренена гъбичка. Готовата глава се закача на тел за оцеждане.Ако трофеят се поставен в лака топъл, плътността му намалява и оцеждането е качествено. Готовият трофей се суши на сянка в продължение на няколко дни. Напръсква се отново с препарата. Монтира се на подходящо оформена плоскост. На нея може да се напишат годината на улавяне, стръвта, видът, размерите и теглото на рибата. При монтажа трябва да се внимава, защото някой глави имат малка дебелина и стават трошливи в областта на хрилните капаци.
При качествена изработка главите могат да се съхраняват няколко десетилетия. Необходимо е веднъж годишно да се пръскат с препарат против молци и насекоми.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
аз правя така-посипвам брутално сьс сол-отсекьде-да побелее,да се натрупа..моделирам с разни клечки главата-както искам да ми седи-колко е отворена устата,колко хрилете и пр.оставям на сльнце няколко дена-стига да нема гладни котки наоколо,че сьм патил.когато изсьхне яко и спре да пуска вода-измивам яко сьс студена вода и пак на сльнце,докато сьвсем се изсуши-два три дена.после некьв лак отгоре и готово.
пс-това,с мравуняка сьм го правил само с котешки и други бозайнищки черепи:)за рибен няма да стане-ще го сьсипят,сигурен сьм ...
пс-това,с мравуняка сьм го правил само с котешки и други бозайнищки черепи:)за рибен няма да стане-ще го сьсипят,сигурен сьм ...
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Я питай Марко,че неговата е станала ммммм.............ОК
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- rdochev
- научил се да хвърля
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 11:55 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Аз ги кисна във формалин и мисля че стават доста добре.
i don't drink water cos fish fuck in it
-
- разбира нещата
- Мнения: 1198
- Регистриран на: Нед Фев 17, 2008 5:56 pm
- Местоположение: Перник-Изток
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Това не мирише ли гадно? 

-
- разбира нещата
- Мнения: 619
- Регистриран на: Нед Юли 23, 2006 2:30 am
- Местоположение: Стара Загора
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Първо искам да благодаря на всички за съветите, все още не съм решил по кой точно начин ще я направя всичко зависи колко време ще имам,за сега е във фризера, но другата седмица я почвам
.Митак благодаря за предложението ти ако главата стане както трябва ще се възползвам от него,а на НС-4 имате почерпка 


Много ги накъсвам... кордите!
- rdochev
- научил се да хвърля
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 11:55 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Как се препарира глава на толустолоп?
Чак гадно не е-ама понамирисва.
Оформям я с клечките и я накисвам едно денонощие-става много твърда след това.
После се суши и се лакирва-никаква гадинка не припарва до нея повече,а след лакирването няма никаква миризма.
Оформям я с клечките и я накисвам едно денонощие-става много твърда след това.
После се суши и се лакирва-никаква гадинка не припарва до нея повече,а след лакирването няма никаква миризма.
i don't drink water cos fish fuck in it