Как се препарира глава на толустолоп?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
kamen
разбира нещата
разбира нещата

Как се препарира глава на толустолоп?

Мнение от kamen »

Здравейте колеги, порових се във форума, но не открих някъде да е писано нещо по въпроса за препорирането! Въпроса ми е как да препарирам глава на толустолоп, която не е много малка, така като я гледам около три кила ще да е поне :smt017 Аз по принцип съм си препарирал по следния прост начин: заравям главата в морска сол и след известно време са готови,но те са били по малки и на хищници- бяла риба,щука,канален сом а те нямат много месо по тях, сигурен съм, че главата на толупа няма да стане по тази начин.
Ако някой знае как да помага а аз на срещата ще почерпя :partyman:
Много ги накъсвам... кордите!
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Как се препарира глава на толустолоп?

Мнение от drebens »

Аз съм правил по следния начин:
Чистиш месото,поне доколкото е възможно.Киснеш я в вода с много оцет и сол,поне 24 часа,за да не я ядат осите и да не ти я насерат мухи.След това я разпъваш с клечки до желаната форма и я оставяш на терасата да съхне,ако я пече по малко слънце и няма нищо.Като прецениш че е достатъчно изсъхнала я лакираш с нитроцелулозен лак за мебели,безцветен.
Другия начин е в мравуняк,ама там трябва да седищ до неч поне 10 часа.
Успех ти пожелавам.
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Shankulov »

drebens написа:Аз съм правил по следния начин:
Чистиш месото,поне доколкото е възможно.Киснеш я в вода с много оцет и сол,поне 24 часа,за да не я ядат осите и да не ти я насерат мухи.След това я разпъваш с клечки до желаната форма и я оставяш на терасата да съхне,ако я пече по малко слънце и няма нищо.Като прецениш че е достатъчно изсъхнала я лакираш с нитроцелулозен лак за мебели,безцветен.
Другия начин е в мравуняк,ама там трябва да седищ до неч поне 10 часа.
Успех ти пожелавам.
И аз така правя, но за този начин с мравуняка за първи път чувам?! Обясни малко повече, че ми стана интересно :)
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Аз знам ,че се практикува за черепи на дивеч.Мравките проникват навсякъде и отмъкват всичко де що се разваля и мирише.Остава кокъл и хрущял.Важно е да се затисне здраво с някаква рабица примерно да не го отмъкнат помиярите.Сигурно поне 24 часа ще трябват на голям мравуняк :wink:
А сега де? :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не става в мравуняк!Ще обелят абсолютно всичко и ще развалят главата!
Камчо,карай по твоята си рецепта и няма да сбъркаш!Сол,сол и пак сол!Ще заминат очите,ама то си има изкуственни за подобни случаи!

Дай ми размери на главата и остане ли ми време ще ти резбовам една поставчица! :wink: /няма да стане преди снега обаче :D /
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

Всички сте прави.Солта е най важна.До сняг със сигурност няма да е готова,а може и по натам,бая си е голяма.А това за мравуняка ми го каза човек дето се занимава с това,аз също го питах за кожата и той каза че тя си оставала,ама незнам,аз лично също не посмях да опитвам.А очите задължително заминават,въпреки че аз имам една на толстолоб дето си се запазиха.Но тези дето препарират предлагат изкуствени. :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Препарирана глава на щука

Прави се от прясна риба с влажна кожа. Целта е да се запази оригиналната окраска на екземпляра. След улавянето рибата не бива да стои продължително време на слънце, за да не станат тоновете й пастелни. Главата се отрязва и хрилете се почистват. Излишните остатъци от месо в близост до гръбначния стълб се отстраняват с остър нож. Трофеят се измива неколкократно с препарат за съдове и се изплаква с вода. Така се отстраняват излишните мазнини. Описаните операции трябва да се направят качествено, за да се получи красив трофей.
За изработката на трофея са необходими две сухи дървени клечици (EH аз ползвам такива за шишчета, защото са жилави) с дебелина около 8 мм. Първата се поставя между най-изпъкналата част на горната и долната устна. Тя държи устата максимално отворена. Пръчката трябва да се постави симетрично между горната и долната челюст, в противен случай след изсъхване на трофея устата на рибата, ще бъде изкривена. Втората пръчка се монтира между горната устна (опира в първата пръчка) и долния заден край на главата (непосредствено до хрилния отвор). Тя има по голяма дължина и се монтира по трудно. Приготвеният трофей се суши в класическа готварска печка с терморегулатор. Тя трябва да работи на малка мощност. Терморегулаторът се настройва на температура 70 С. Върху ламарината на дъното се поставя парче фазер или етернитова плоча, горната част на която е намазана с една чаена лъжичка олио. ( EH аз я поставям в тава върху фолио за готвене). Подготвената глава се поставя върху плоскостта така, че да легне върху хрилните капаци и костта на гръбначния стълб. Времетраенето на сушенето зависи от големината на трофея. Глава от 6 килограмова щука се суши 35-40 часа. За едногодишна риба са достатъчни 7-10 часа. В края на сушенето температурата се намалява на 50-60 С. Признак на готовност на трофея са хлътването на очите, втвърдяването на кожата и лекото й пожълтяване.
Готовата глава на щуката се изважда и се изтрива внимателно с памучен тампон, обилно напоен със спирт. Поставя се в печката да изсъхне за около 30 мин. С лозарски ножици (клещи) се срязват клечките. Главата се обработва с аерозолен препарат за борба с насекоми и молци (EH аз ползвам Killtox). От външната страна е достатъчно едно напръскване, но от вътрешната страна трябва да се обработи минимум три пъти. Особено внимание да се обърне на остатъците от месо в близост до гръбначния стълб. То е с пукнатини и там препарата не трябва да се икономисва. Рибата се изсушава още 10-15 минути при същата температура, след което се изважда и още топла се потапя в рядък безцветен лак (по съвет на автора нитроцеулозен). (EH По мой съвет всеки лак подходящ за воблери става виж тема лакове). При употреба на нитроцеулозен лак главата на рибата се оцветява в кафяво, но става много здрава и дълготраен трофей. Могат да се употребяват различни видове лакове, отлична работа вършат водоустойчивите такива). Не прекалявайте с дебелината на лака..Ако нямаме възможност да потопим главата изцяло, може да се лакира неколкократно с четчица. Всички пукнатини от вътрешната страна в близост до гръбначния стълб се обработват внимателно. Очите се почистват от излишното количество лак с дунапренена гъбичка. Готовата глава се закача на тел за оцеждане.Ако трофеят се поставен в лака топъл, плътността му намалява и оцеждането е качествено. Готовият трофей се суши на сянка в продължение на няколко дни. Напръсква се отново с препарата. Монтира се на подходящо оформена плоскост. На нея може да се напишат годината на улавяне, стръвта, видът, размерите и теглото на рибата. При монтажа трябва да се внимава, защото някой глави имат малка дебелина и стават трошливи в областта на хрилните капаци.
При качествена изработка главите могат да се съхраняват няколко десетилетия. Необходимо е веднъж годишно да се пръскат с препарат против молци и насекоми.
Колега , виж това по-горе!!! Записал съм си го от някъде и може да е от помощ!!!
Изображение
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

аз правя така-посипвам брутално сьс сол-отсекьде-да побелее,да се натрупа..моделирам с разни клечки главата-както искам да ми седи-колко е отворена устата,колко хрилете и пр.оставям на сльнце няколко дена-стига да нема гладни котки наоколо,че сьм патил.когато изсьхне яко и спре да пуска вода-измивам яко сьс студена вода и пак на сльнце,докато сьвсем се изсуши-два три дена.после некьв лак отгоре и готово.
пс-това,с мравуняка сьм го правил само с котешки и други бозайнищки черепи:)за рибен няма да стане-ще го сьсипят,сигурен сьм ...
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Я питай Марко,че неговата е станала ммммм.............ОК
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

Аз ги кисна във формалин и мисля че стават доста добре.
i don't drink water cos fish fuck in it
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

Това не мирише ли гадно? :smt078
kamen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kamen »

Първо искам да благодаря на всички за съветите, все още не съм решил по кой точно начин ще я направя всичко зависи колко време ще имам,за сега е във фризера, но другата седмица я почвам :wink: .Митак благодаря за предложението ти ако главата стане както трябва ще се възползвам от него,а на НС-4 имате почерпка :drinkers:
Много ги накъсвам... кордите!
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

Чак гадно не е-ама понамирисва.
Оформям я с клечките и я накисвам едно денонощие-става много твърда след това.
После се суши и се лакирва-никаква гадинка не припарва до нея повече,а след лакирването няма никаква миризма.
i don't drink water cos fish fuck in it
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”