Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?

Модератор: sapuna

Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?

Мнение от Fat »

Имам въпроси - само за един ден ли ловиш?
Кога захрани? Дохранваш ли и през колко?
Предполагам си пробвал да ловиш в сряда и ноща след нея например!?
Аз тази година ходих три пъти специално за шаран. Веднъж на Ивайловград
и два пъти на малък язовир. Първият път - капо, втория - един шаран 2,5 кг,
и третия - 6 броя /най големия 3,650 кг./. Излетите бяха от 2 дни нагоре.
Топчета пробвах от рибните с аромат на кръв (1 хванат)и царевица разбира се ( 7 хванати).
Според мен не си уцелил водоемите, по-точно вкуса харесван от рибата на тях.
Повторение му е майката... и тишина.Мисля при мен заработи и КЪСМЕТА.
"Щастие за всички, щастие даром!"
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Само за един ден ходя, без преспиване и без лодка, а на всичкото отгоре искам и да хвана :lol:
Знам че е трудно за един ден да подейства захранка от топчета, особено като не са нарязани, но в момента нямам възможност за 2-3 дневни излети. Винаги като съм хранил цял ден и като си тръгвам си мисля как ако накой дойде утре на това място ще има неочаквани успехи :lol:
Лодка не ползвам защото на платените или на тези които са за питейна вода не става. Мисля да закупя една ракета за да храня с царевица рано сутрин и да разчита на удари към края на деня, или да наблегна на ПВА с по-бързо действащи захранки. Даже оня ден след голямото капо в момент на отчаяние, като гледах как около мен вадят шарани на кюспе, си мислех да сложа на косъма кюспе и да захранвам с кюспе. Или да си направя топчета за косъм от шаранска захранка на пакети и да захранвам с топки от същата (повтарям, това са размисли в момент на отчачние :lol: ). Ходил ли е някой за един ден, без преспиване и да е хванал с топчета или царевица на косъм?
нямам живарник
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Не се отчайвай hristotihov , ще дойде момента на истината :wink:
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

За бърз риболов наблегни на фидер оловото с лепкава и ароматна ахранка.Пробвай с 2 плочки кюспе на оловото.Иначе си дръж монтажа на косъм,така шанса за празни удари и големи риби е по голям.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

achocarp написа:Не се отчайвай hristotihov , ще дойде момента на истината :wink:
чул те господ :prayer: :lol:
нямам живарник
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

В неделя, живот и здраве, ще взема да отскоча до язовир Огоста. Едвали са останали там много шарани заради мрежарите, но аз ще се пробвам. Сега мисля стратегия :wink:
Риболова пак ще е за един ден и пак ще храня с топчета.

1. Захранвам рано сутринта веднага след като пристигна
2. Захранвам с ракета като се надявам да постигна 60-70 метра :roll:
3. После дохранвам на същата дистанция с прашка или отново с ракетата, примерно през 2 часа
4. За стръв и захранка - топчета Стар Байтс 18 мм. банан, този път нарязани на осминки (само тези за захранване :lol: )
5. Втора стръв и захранка - церевица от консерва
6. Мятам в петното два ин лайн косъма на царевица и топче
7. Към монтажите прикачам по една ПВА торба, отново със ситно нарязани топчета
8. Топчетата за стръв ги дипвам в ДИП Banane/Fish

Как мислите, дали до вечерта има шанс за кълване? Пораждат ми се и следните въпроси:

1. За да не плющя при дохранването с ракетата искам да ползвам прашката, но тя не може да мята царевица и нарязани топчета, щото са леки. Мога да направя стегнати топки с шаранска захранка от пакет с размер на малко яйце или голям орех и да дохранвам с тях, ама да не ми станат много различни ароматите?
2. Да ползвам ли повдигачи за царевицата и за топчетата, при положение че дъното не е тинесто. Много различни мнения чета по въпроса, тези които са против повдигачите като че ли преобладават. Ако не ползвам повдигачи, топчето ми ще се откроява от захранката, защото ще е ДИП-нато и защото е цяло, а топчетата за захранка ще са нарязани. Но как да акцентирам върху царевицата на косъма ако не я повдигна, а съм захранил и с царевица?
3. В ПВА торбичките нарязани топчета ли да слагам или нещо друго и ще има ли проблем ако ги нанижа на повода?
4. Как да дипвам топчетата за стръв? Дали да ги хакна в кутията с ДИП-а два дена предварително или само да ги топна преди да хвърля?
5. Работи ли тоя ДИП който съм си купил Top Secret, Amino DiP, Banane/Fish, явно с миризма на банан и риба едновременно :shock: и дали е подходящ за дипване на топчета банан?

Това е, много въпроси задавам, но темата вероятно е полезна за всеки който я чете. Ще взема и фидера за план "Б" ако се наложи пак да спасяваме капото :lol:
нямам живарник
snegk

Мнение от snegk »

Гледам пиши ти отдоло на аватара,че си от София.Ходи на Мало бучино или на Казичене,там хората на еднодневни излети хващат добри риби на топчета.Относно захранката с царевица,разкарай тази консерва и захранвай с варена суха царевица.Тя е най добрата стръв за еднодневни излети в комбинация от натрушени и цели топчета.Подсушаваш я с някаква шаранска захранка и с пва.За стръвта от топчета можеш да използваш за повдигане поп ъп топчета или да пробиваш нормалните и да сложеш вътр от корковите пръчки.За царевицата,ако ловиш шаран не винаги е необходимо да слагаш повдигач или ако слагаш го прави с неутраема плаваемост.Дипа ще накара шарана да намери стръвта или да го отблъсне ако не му харесва аромата.Надявам се да съм ти отговорил на някои въпроси :wink:
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Да, благодаря много, ще те послушам за царевицата, на теб ти имам доверие на 100%, тъкмо ти гледах темата за Овчарица :shock: , просто без коментар :prayer:
нямам живарник
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

Добавям, въпреки че нямам много опит.
Абсолютно съм съгласен за консервираната царевица. Само я купувам ...
и само каракудата я гризе! Няма да нося повече.
Ако те интересува /понеже колегата ме навива за нов шарански излет/,
ще пробвам за захранка и стръв от твоите топчета /понеже шаран има, там където ловя/
но в момента експириментирам за максимално далекобойна прицелна стрелба с прашка.
От многото неуспешни изстрела се оказа, че най-далеч и точно летят топчета от около
40-50 мм диаметър в състав 40% кисната стара царевица, 50% захранка за шаран и 10% лепило.
Объркваш сухата захранка с лепилото, добавяш влажната царевица /по-дребна ако може/ и овлажняваш накрая. Голем зор е. От половин кофа стават поне 40 топчета ...
Хватката е да ти е мощна прашката /дълги ластици/и да не са мокри или сухи топчетата,
че се пръскат като ракети за заря при излитане или по средата на полета.
А да - прави топчетата с една ръка - стават много по-кръгли и еднакви.
Аз храня през 6 часа, но стоя по два-три дни. първото хранене - веднага щом светне да си видя маркера, после както се пада. Само при пристигане /все е следобед/ стрелям, докато ми омалее ръката. :lol:
Задължително ще пиша какво съм постигнал с новата прашка, щото с ракетите съм зле.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Пробвай ги топчетата, дано при теб да работят, модела е Стар Байтс, производство на Сенсас, 18 мм, едно кило пакет, 180 бройки, 7,50 струват, с миризма на банан, така изглеждат: http://www.fishline-equus.com/catalog/i ... escesb.jpg. Пробвах и ванилия, но не "сработиха". Изобщо казвай за всякакви топчета които си пробвал, дали са дали резултат. 8)
нямам живарник
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

А бре, човеко, и аз се уча сега!
Но ще пробвам и ще кажа ... :D
П.П. Преборих се със срама за снимки в галерията - жалко, че първо шарани "пльоснах" там.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Какъв срам, чудни са ти шараните. Пиши за топчетата и царевиците какво сте направили, ако ходите. :lol:
нямам живарник
Ludia
новобранец
новобранец

Мнение от Ludia »

тия топчета за нищо не стават, не се чуди защо не хващаш.... :roll: макар, че проблема може да е само в тях.... я кажи на кои платени до софия ходиш, че да ти обясна защо нестава.... а по-добра захранка от топчетата няма :wink: просто са скъпи и затова някои слагат царевица.... :wink:
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Не ходя на платено, ще ходя на язовир Огоста, до Монтана или на Лобош или на Огняново. Кажи топчета за неплатено, за прости, селски шарани. :lol:
Платените не ме кфят, пренаселени са, аз ходя за да се разтоварвам, но кажи и за тях, за всеки гьол трябват различни топчета, така ли?
нямам живарник
snegk

Мнение от snegk »

Ludia написа:тия топчета за нищо не стават, не се чуди защо не хващаш.... :roll: макар, че проблема може да е само в тях.... я кажи на кои платени до софия ходиш, че да ти обясна защо нестава.... а по-добра захранка от топчетата няма :wink: просто са скъпи и затова някои слагат царевица.... :wink:
На кастел,работят,на Жребчево работят,на теца студеното работят и още на някой язовири които трябва да останат анонимни.За това брат ако ти не хващаш на тях не казвай,че не работят :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”