Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?
Модератор: sapuna
Re: Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?
Имам въпроси - само за един ден ли ловиш?
Кога захрани? Дохранваш ли и през колко?
Предполагам си пробвал да ловиш в сряда и ноща след нея например!?
Аз тази година ходих три пъти специално за шаран. Веднъж на Ивайловград
и два пъти на малък язовир. Първият път - капо, втория - един шаран 2,5 кг,
и третия - 6 броя /най големия 3,650 кг./. Излетите бяха от 2 дни нагоре.
Топчета пробвах от рибните с аромат на кръв (1 хванат)и царевица разбира се ( 7 хванати).
Според мен не си уцелил водоемите, по-точно вкуса харесван от рибата на тях.
Повторение му е майката... и тишина.Мисля при мен заработи и КЪСМЕТА.
Кога захрани? Дохранваш ли и през колко?
Предполагам си пробвал да ловиш в сряда и ноща след нея например!?
Аз тази година ходих три пъти специално за шаран. Веднъж на Ивайловград
и два пъти на малък язовир. Първият път - капо, втория - един шаран 2,5 кг,
и третия - 6 броя /най големия 3,650 кг./. Излетите бяха от 2 дни нагоре.
Топчета пробвах от рибните с аромат на кръв (1 хванат)и царевица разбира се ( 7 хванати).
Според мен не си уцелил водоемите, по-точно вкуса харесван от рибата на тях.
Повторение му е майката... и тишина.Мисля при мен заработи и КЪСМЕТА.
"Щастие за всички, щастие даром!"
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Само за един ден ходя, без преспиване и без лодка, а на всичкото отгоре искам и да хвана
Знам че е трудно за един ден да подейства захранка от топчета, особено като не са нарязани, но в момента нямам възможност за 2-3 дневни излети. Винаги като съм хранил цял ден и като си тръгвам си мисля как ако накой дойде утре на това място ще има неочаквани успехи
Лодка не ползвам защото на платените или на тези които са за питейна вода не става. Мисля да закупя една ракета за да храня с царевица рано сутрин и да разчита на удари към края на деня, или да наблегна на ПВА с по-бързо действащи захранки. Даже оня ден след голямото капо в момент на отчаяние, като гледах как около мен вадят шарани на кюспе, си мислех да сложа на косъма кюспе и да захранвам с кюспе. Или да си направя топчета за косъм от шаранска захранка на пакети и да захранвам с топки от същата (повтарям, това са размисли в момент на отчачние
). Ходил ли е някой за един ден, без преспиване и да е хванал с топчета или царевица на косъм?

Знам че е трудно за един ден да подейства захранка от топчета, особено като не са нарязани, но в момента нямам възможност за 2-3 дневни излети. Винаги като съм хранил цял ден и като си тръгвам си мисля как ако накой дойде утре на това място ще има неочаквани успехи

Лодка не ползвам защото на платените или на тези които са за питейна вода не става. Мисля да закупя една ракета за да храня с царевица рано сутрин и да разчита на удари към края на деня, или да наблегна на ПВА с по-бързо действащи захранки. Даже оня ден след голямото капо в момент на отчаяние, като гледах как около мен вадят шарани на кюспе, си мислех да сложа на косъма кюспе и да захранвам с кюспе. Или да си направя топчета за косъм от шаранска захранка на пакети и да захранвам с топки от същата (повтарям, това са размисли в момент на отчачние

нямам живарник
- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Не се отчайвай hristotihov , ще дойде момента на истината 

-
- и господ не е толокова добър
За бърз риболов наблегни на фидер оловото с лепкава и ароматна ахранка.Пробвай с 2 плочки кюспе на оловото.Иначе си дръж монтажа на косъм,така шанса за празни удари и големи риби е по голям.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
чул те господachocarp написа:Не се отчайвай hristotihov , ще дойде момента на истината

нямам живарник
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
В неделя, живот и здраве, ще взема да отскоча до язовир Огоста. Едвали са останали там много шарани заради мрежарите, но аз ще се пробвам. Сега мисля стратегия
Риболова пак ще е за един ден и пак ще храня с топчета.
1. Захранвам рано сутринта веднага след като пристигна
2. Захранвам с ракета като се надявам да постигна 60-70 метра
3. После дохранвам на същата дистанция с прашка или отново с ракетата, примерно през 2 часа
4. За стръв и захранка - топчета Стар Байтс 18 мм. банан, този път нарязани на осминки (само тези за захранване
)
5. Втора стръв и захранка - церевица от консерва
6. Мятам в петното два ин лайн косъма на царевица и топче
7. Към монтажите прикачам по една ПВА торба, отново със ситно нарязани топчета
8. Топчетата за стръв ги дипвам в ДИП Banane/Fish
Как мислите, дали до вечерта има шанс за кълване? Пораждат ми се и следните въпроси:
1. За да не плющя при дохранването с ракетата искам да ползвам прашката, но тя не може да мята царевица и нарязани топчета, щото са леки. Мога да направя стегнати топки с шаранска захранка от пакет с размер на малко яйце или голям орех и да дохранвам с тях, ама да не ми станат много различни ароматите?
2. Да ползвам ли повдигачи за царевицата и за топчетата, при положение че дъното не е тинесто. Много различни мнения чета по въпроса, тези които са против повдигачите като че ли преобладават. Ако не ползвам повдигачи, топчето ми ще се откроява от захранката, защото ще е ДИП-нато и защото е цяло, а топчетата за захранка ще са нарязани. Но как да акцентирам върху царевицата на косъма ако не я повдигна, а съм захранил и с царевица?
3. В ПВА торбичките нарязани топчета ли да слагам или нещо друго и ще има ли проблем ако ги нанижа на повода?
4. Как да дипвам топчетата за стръв? Дали да ги хакна в кутията с ДИП-а два дена предварително или само да ги топна преди да хвърля?
5. Работи ли тоя ДИП който съм си купил Top Secret, Amino DiP, Banane/Fish, явно с миризма на банан и риба едновременно
и дали е подходящ за дипване на топчета банан?
Това е, много въпроси задавам, но темата вероятно е полезна за всеки който я чете. Ще взема и фидера за план "Б" ако се наложи пак да спасяваме капото

Риболова пак ще е за един ден и пак ще храня с топчета.
1. Захранвам рано сутринта веднага след като пристигна
2. Захранвам с ракета като се надявам да постигна 60-70 метра

3. После дохранвам на същата дистанция с прашка или отново с ракетата, примерно през 2 часа
4. За стръв и захранка - топчета Стар Байтс 18 мм. банан, този път нарязани на осминки (само тези за захранване

5. Втора стръв и захранка - церевица от консерва
6. Мятам в петното два ин лайн косъма на царевица и топче
7. Към монтажите прикачам по една ПВА торба, отново със ситно нарязани топчета
8. Топчетата за стръв ги дипвам в ДИП Banane/Fish
Как мислите, дали до вечерта има шанс за кълване? Пораждат ми се и следните въпроси:
1. За да не плющя при дохранването с ракетата искам да ползвам прашката, но тя не може да мята царевица и нарязани топчета, щото са леки. Мога да направя стегнати топки с шаранска захранка от пакет с размер на малко яйце или голям орех и да дохранвам с тях, ама да не ми станат много различни ароматите?
2. Да ползвам ли повдигачи за царевицата и за топчетата, при положение че дъното не е тинесто. Много различни мнения чета по въпроса, тези които са против повдигачите като че ли преобладават. Ако не ползвам повдигачи, топчето ми ще се откроява от захранката, защото ще е ДИП-нато и защото е цяло, а топчетата за захранка ще са нарязани. Но как да акцентирам върху царевицата на косъма ако не я повдигна, а съм захранил и с царевица?
3. В ПВА торбичките нарязани топчета ли да слагам или нещо друго и ще има ли проблем ако ги нанижа на повода?
4. Как да дипвам топчетата за стръв? Дали да ги хакна в кутията с ДИП-а два дена предварително или само да ги топна преди да хвърля?
5. Работи ли тоя ДИП който съм си купил Top Secret, Amino DiP, Banane/Fish, явно с миризма на банан и риба едновременно

Това е, много въпроси задавам, но темата вероятно е полезна за всеки който я чете. Ще взема и фидера за план "Б" ако се наложи пак да спасяваме капото

нямам живарник
-
Гледам пиши ти отдоло на аватара,че си от София.Ходи на Мало бучино или на Казичене,там хората на еднодневни излети хващат добри риби на топчета.Относно захранката с царевица,разкарай тази консерва и захранвай с варена суха царевица.Тя е най добрата стръв за еднодневни излети в комбинация от натрушени и цели топчета.Подсушаваш я с някаква шаранска захранка и с пва.За стръвта от топчета можеш да използваш за повдигане поп ъп топчета или да пробиваш нормалните и да сложеш вътр от корковите пръчки.За царевицата,ако ловиш шаран не винаги е необходимо да слагаш повдигач или ако слагаш го прави с неутраема плаваемост.Дипа ще накара шарана да намери стръвта или да го отблъсне ако не му харесва аромата.Надявам се да съм ти отговорил на някои въпроси 

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да, благодаря много, ще те послушам за царевицата, на теб ти имам доверие на 100%, тъкмо ти гледах темата за Овчарица
, просто без коментар 

нямам живарник
Добавям, въпреки че нямам много опит.
Абсолютно съм съгласен за консервираната царевица. Само я купувам ...
и само каракудата я гризе! Няма да нося повече.
Ако те интересува /понеже колегата ме навива за нов шарански излет/,
ще пробвам за захранка и стръв от твоите топчета /понеже шаран има, там където ловя/
но в момента експириментирам за максимално далекобойна прицелна стрелба с прашка.
От многото неуспешни изстрела се оказа, че най-далеч и точно летят топчета от около
40-50 мм диаметър в състав 40% кисната стара царевица, 50% захранка за шаран и 10% лепило.
Объркваш сухата захранка с лепилото, добавяш влажната царевица /по-дребна ако може/ и овлажняваш накрая. Голем зор е. От половин кофа стават поне 40 топчета ...
Хватката е да ти е мощна прашката /дълги ластици/и да не са мокри или сухи топчетата,
че се пръскат като ракети за заря при излитане или по средата на полета.
А да - прави топчетата с една ръка - стават много по-кръгли и еднакви.
Аз храня през 6 часа, но стоя по два-три дни. първото хранене - веднага щом светне да си видя маркера, после както се пада. Само при пристигане /все е следобед/ стрелям, докато ми омалее ръката.
Задължително ще пиша какво съм постигнал с новата прашка, щото с ракетите съм зле.
Абсолютно съм съгласен за консервираната царевица. Само я купувам ...
и само каракудата я гризе! Няма да нося повече.
Ако те интересува /понеже колегата ме навива за нов шарански излет/,
ще пробвам за захранка и стръв от твоите топчета /понеже шаран има, там където ловя/
но в момента експириментирам за максимално далекобойна прицелна стрелба с прашка.
От многото неуспешни изстрела се оказа, че най-далеч и точно летят топчета от около
40-50 мм диаметър в състав 40% кисната стара царевица, 50% захранка за шаран и 10% лепило.
Объркваш сухата захранка с лепилото, добавяш влажната царевица /по-дребна ако може/ и овлажняваш накрая. Голем зор е. От половин кофа стават поне 40 топчета ...
Хватката е да ти е мощна прашката /дълги ластици/и да не са мокри или сухи топчетата,
че се пръскат като ракети за заря при излитане или по средата на полета.
А да - прави топчетата с една ръка - стават много по-кръгли и еднакви.
Аз храня през 6 часа, но стоя по два-три дни. първото хранене - веднага щом светне да си видя маркера, после както се пада. Само при пристигане /все е следобед/ стрелям, докато ми омалее ръката.

Задължително ще пиша какво съм постигнал с новата прашка, щото с ракетите съм зле.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Пробвай ги топчетата, дано при теб да работят, модела е Стар Байтс, производство на Сенсас, 18 мм, едно кило пакет, 180 бройки, 7,50 струват, с миризма на банан, така изглеждат: http://www.fishline-equus.com/catalog/i ... escesb.jpg. Пробвах и ванилия, но не "сработиха". Изобщо казвай за всякакви топчета които си пробвал, дали са дали резултат. 

нямам живарник
А бре, човеко, и аз се уча сега!
Но ще пробвам и ще кажа ...
П.П. Преборих се със срама за снимки в галерията - жалко, че първо шарани "пльоснах" там.
Но ще пробвам и ще кажа ...

П.П. Преборих се със срама за снимки в галерията - жалко, че първо шарани "пльоснах" там.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Какъв срам, чудни са ти шараните. Пиши за топчетата и царевиците какво сте направили, ако ходите. 

нямам живарник
тия топчета за нищо не стават, не се чуди защо не хващаш....
макар, че проблема може да е само в тях.... я кажи на кои платени до софия ходиш, че да ти обясна защо нестава.... а по-добра захранка от топчетата няма
просто са скъпи и затова някои слагат царевица.... 

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не ходя на платено, ще ходя на язовир Огоста, до Монтана или на Лобош или на Огняново. Кажи топчета за неплатено, за прости, селски шарани. 
Платените не ме кфят, пренаселени са, аз ходя за да се разтоварвам, но кажи и за тях, за всеки гьол трябват различни топчета, така ли?

Платените не ме кфят, пренаселени са, аз ходя за да се разтоварвам, но кажи и за тях, за всеки гьол трябват различни топчета, така ли?
нямам живарник
-
На кастел,работят,на Жребчево работят,на теца студеното работят и още на някой язовири които трябва да останат анонимни.За това брат ако ти не хващаш на тях не казвай,че не работятLudia написа:тия топчета за нищо не стават, не се чуди защо не хващаш....макар, че проблема може да е само в тях.... я кажи на кои платени до софия ходиш, че да ти обясна защо нестава.... а по-добра захранка от топчетата няма
просто са скъпи и затова някои слагат царевица....