Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

монтажи за сом
Модератор: sapuna
Re: монтажи за сом
Само с ходене не става, трябва и акъл! Аз като ходих с първия си монтаж,какво стана- оаках се за петима. 

При всички е различно.Едни имат акъл,други монтаж трети ги имаме и двете

При теб, не става ясно защо си се оакал.Акъла или монтажа?Първото предполагам го имаш,затова сменяш монтажа и си с едни гърди напред.Diman написа:Само с ходене не става, трябва и акъл! Аз като ходих с първия си монтаж,какво стана- оаках се за петима.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Чул та господ, Франко!
- ЗАЕКА
- ще става разбирач
quietriot хубави монтажи но куките не са ли далеч една от друга , или се бъркам
Последния монтаж поради каква причина е с 2 тройки???

-
- разбира нещата
далече са защото винаги забивам тройката за рибата , а за двете тройки екперимент колега и повече жила за боденеЗАЕКА написа:quietriot хубави монтажи но куките не са ли далеч една от друга , или се бъркамПоследния монтаж поради каква причина е с 2 тройки???
![]()

- ЗАЕКА
- ще става разбирач
Значи 6+ , аз го оставям тройката до рибката не я бода. 

-
- разбира нещата
понеже плетеняка като се намокри става много мек ако само я пуснеш до рибока , като дойде сома и стръвта се превъзбуди тройката почва да ходи където си иска и често изобщо не му влиза в устата а висва отвън или той сам се копва за нея докато се отва да глътне рибето,като я боднеш леко за корема на стръета няма къде да ходи,отделно рибока почва да плува още по халипаво щото е прободен на две места , а аз както виждаш и имам монтаж с 2 тройки долу едната на корема ,а другата за устата , откъдето и да нападне все че нахапе кукаЗАЕКА написа:Значи 6+ , аз го оставям тройката до рибката не я бода.

Последно промяна от quietriot на Вто Окт 07, 2008 10:35 am, променено общо 1 път.
-
- разбира нещата
първо възли по куките няма всичко нокнот,дължините са примерни , плетеняка някъде е двоен някъде единичен,идеята е да се покрият максимално много хипотези на атака и да няма възли които да са слаби места .Възел има само на тръбето за законтряне да не се изхлузи плетеняка назаде и отделно е стисната тръбата с клещи за тръбета.Няма възли няма слаби места , тройките се бодат по рибата, не висят отстрани, това е общо взето.Diman написа:Ами.."добре"!. Каквото и да кажа, няма да има стойност, но все пак имам мнение. Оценявам монтажите като "пробни" или "експериментални". Има малко руска класика и малко западно влияние. Тепърва ти предстои да доизгладиш някои неща. Като цяло си противоречат един на друг като дължини и възли. Ти, разбира се най-добре знаеш какво си имал впредвид и си убеден в това, което си направил. Успех!

quietriot , хареса ми двойния брейд и възлето до тубичката. Стига с това "примерно". Направи 1 монтаж, както ще ловиш и да го видим. Според мен тези тубички дават прекалена свобода на помощната тройка. Линията не я води добре, върти се като шантава и може да доведе до ненадеждно засичане. Изпълнявай правилно "възлите без възел", важно е. Ако използуваш термошлаух върху възлите, мисля, че изобщо няма да сбъркаш. Монтажа с трите куки не го показвай, ако си на моя вир няма да ти се размине-не знаеш за какво ще се заядат само и само да ти праснат акта. Ако ще е двоен брейд, що не е стоманен- и без друго удари ли ти 100+ ще се молиш да си с такъв.
-
- разбира нещата
Diman написа:quietriot , хареса ми двойния брейд и възлето до тубичката. Стига с това "примерно". Направи 1 монтаж, както ще ловиш и да го видим. Според мен тези тубички дават прекалена свобода на помощната тройка. Линията не я води добре, върти се като шантава и може да доведе до ненадеждно засичане. Изпълнявай правилно "възлите без възел", важно е. Ако използуваш термошлаух върху възлите, мисля, че изобщо няма да сбъркаш. Монтажа с трите куки не го показвай, ако си на моя вир няма да ти се размине-не знаеш за какво ще се заядат само и само да ти праснат акта. Ако ще е двоен брейд, що не е стоманен- и без друго удари ли ти 100+ ще се молиш да си с такъв.
За глобите не бери грижа, аз глобявам тези дето глобяват и ако са много отворени им помагам да напуснат системата на Яра

Колега quietriot остави ги тези глоби.Кой,кога и кого глобява не е важно.При монтажа ти с три куки проблем е количеството желязо по рибката.По рано(от август) имаше тема:Усеща ли сома металите,прочети я.
ако беше засмукал някоя от перките седем куки ли ще сложиш.
Питай го сега Емо за многото куки какво ще ти каже.С две куки можеш да комбинираш около седем типа закачане на стръв(уста,гръбна перка,опашка,анална и гръдни перки).Не ти трябват повече.
Диман правилно се хвана за този монтаж,но защо визира горските не знам.Темата спомената по горе мисля че беше негова.

Емо ми каза че му е измукал само главата на клена без да го лапне целия и си е тръгнал

Питай го сега Емо за многото куки какво ще ти каже.С две куки можеш да комбинираш около седем типа закачане на стръв(уста,гръбна перка,опашка,анална и гръдни перки).Не ти трябват повече.
Диман правилно се хвана за този монтаж,но защо визира горските не знам.Темата спомената по горе мисля че беше негова.

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Franko, от тогава изтече много вода. Мисълта се развива. Има начини куките да се скрият до контрите със специални лакови, прахови и т.н. т.н. покрития, така че сома няма да усети ни вкуса, ни миризмата, нито присъствието на метала. С повече куки се ковва по-лесно. На времето ползувахме по 5-6 куки единички, които висяха встрани от стръвта и на сомовете, устите им бяха запечатани с куки. Куките са тези от монтажа, който съм показал, представи си. Това нещо е вадило сомове, изобщо не се шегувам. Сега такива здрави куки няма. Но те питам- това геройство ли е? А законно ли е? А улова на сом ФИКС ИДЕЯ ЛИ Е, или всичко се прави за удоволствие, но с чест и достойнство, защото това се помни и виси на съвестта, за тези които я имат? То като е така да си караме с геримите и мрежите. Че аз ако не е за спорт, не ми трябват ни колци, ни макари. Вземам 20м влакно, една шепа куки, една туба 20 литра и гледай сеир- как се практикува селски риболов!!!
Колкото повече общувам с колеги от различни форуми, толкова повече научавам за нови и нови за мен неща и така коригирам представата си за този риболов. Сома не толкова се плаши от куките, колкото губи посоката на стръвта.
Колкото повече общувам с колеги от различни форуми, толкова повече научавам за нови и нови за мен неща и така коригирам представата си за този риболов. Сома не толкова се плаши от куките, колкото губи посоката на стръвта.
- krokibg
- учете се от него
Да,разнежихте се и се разписахте не на шега.Аз например,за напред ще вързвам на тройката една малка кукичка със късо поводче,която да се закача за рибето и да не позволява на тройката да се мандахерца напред-назад.Виждал съм го на монтажи на наши колеги.Явно че си има резон за да ги слагат и ползуват постоянно.Питам се също,защо много хора изобщо не ползуват две или повече куке и тройки а само една.Това обаче изобщо не им пречи да си вадят рибите като стой та гледай.Е това имах да кажа по въпроса

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Krokibg, монтажа за който ти говориш е много хитро измислен. Просто малкото камъче е обърнало каруцата. Три свободни жила са предостатъчни да се ковне сома. А и говорим за спортен риболов, не за нещо друго.
-
- разбира нещата
Франко завършил съм радио и телевизия доста съм прочел за полета и ел и магнитни и мисля че доста се преекспонира притеснението на сома от тока и металите. Мисля че просто нашия е малко и капризен вече, а не че му пречи метала или статично ел или евентуално магнитно поле.Ти като ядеш с вилица гадно ли ти е? А монтажа с двете тройки е на Зебко и Браунинг не е моя идея. Само че там са една под друга а не на два различни повода.Така че според мене метала грам не пречи ако иска да кълве АКО НЕЩЕ И СВИРКА ДА МУ НАПРАВИШ НЕ СТАВАFranko написа:Колега quietriot остави ги тези глоби.Кой,кога и кого глобява не е важно.При монтажа ти с три куки проблем е количеството желязо по рибката.По рано(от август) имаше тема:Усеща ли сома металите,прочети я.Емо ми каза че му е измукал само главата на клена без да го лапне целия и си е тръгнал![]()
ако беше засмукал някоя от перките седем куки ли ще сложиш.

Последно промяна от quietriot на Сря Окт 08, 2008 3:51 pm, променено общо 1 път.