Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Що е feeder риболов - лекция
Модератор: Paublo_Eskobar
- Николай Неделков
- учете се от него
Що е feeder риболов - лекция
Поради големия интерес към feeder риболова и въпросите , които възникват от страна на начинаещите , ще пусна една обобщена тема-лекция за същността на този вид риболов , предимствата и недостатъците му.
Feeder риболов
Фидерът е измислен в Англия основно за риболов на червеноперки и платики. Едва по-късно е създаден и вариант за риболов на шарани. Фидерът представлява мачтова пръчка с плътен връх, удебелени стени и много водачи. Върховете биват два вида - карбонови и виброво стъкло. Обикновено са оцветени в сигнален цвят за отчитане на кълването. Фидерът е предназначен за риболов в спокойни и течащи води. На нашия пазар се предлагат фидери на фирмите Shimano, Grebenstain, Balzer, Trabucco, Colmic, Milo и др. Фидерите биват три разновидности: мек, среден и твърд. Напоследък на пазара се предлага и ултратвърд за риболов на големи риби. На нашия пазар се предлагат основно фидери до 100 грама изхвърляща тежест. Различните върхове са предназначени за различни видове риби. Най-мекият, обикновено боядисан в жълто с изхвърляща тежест 40-60 г, е за дребни риби. За едри риби е розовият връх 60-180 грама.
Какво представлява feeder въдицата:

Макарата трябва да бъде здрава и надеждна с перфектен аванс. На българският пазар има спецялизирани feeder макари , но не е задължително да се лови точно с такава. Всяка стабилна макара с голям капацитет на шпулата и добър аванс , ще свърши перфектна работа при практикуването на този атрактиван риболов.
Спецялизирани feeder макари:

Подхранката
Тя трябва да бъде лепкава и стегната, но същевременно да се разтваря във водата до пет минути след хвърлянето. Подхранката за риболов на фидер трябва да е богата на сладости. От вносните добри са Van Den Etnde и Sensas, а от българските - Елди, Ефект, ФилСтар, Промикс. В храната може да се добавят царевица, жито, червей, вердевас...
Хранилките
Съществуват два вида хранилки за риболов на фидер - за подхранка и червеи. Хранилките за червеи са конструирани така, че живата стръв да излиза само при съприкосновение с водата. За подхранка пък дупките са по-големи, тъй като частиците са по-едри. Хранилките се прикрепват за кордата с вирбели. Това е наложително, тъй като когато рибата отказва да се храни или се храни много активно, хранилката се заменя с оловна тежест. Така тя няма да бъде прехранена. Щом кълването отслабне, се монтира отново хранилката.
Системата
За риболов на фидер са необходими пръчка, макара, кука, хранилка и подхранка. В България най-удачни са две системи за риболов на фидер. При едната хранилката е подвижна по основното влакно. А при другата куката е завързана над хранилката неподвижно. Последната се ползва предимно при риболов на тинесто дъно. Основното влакно варира от 18 до 25, поводът е от 0.10 до 0.16, с дължина 40-60 см. Куките варират от 10 до 18 номер.
При риболов на фидер задължителен атрибут е стойката. Тя се монтира отстрани на куфара. Замята се и преди хранилката да падне във водата, се задържа шпулата с пръст. Така линията се изпъва и няма опасност поводът да се оплете. Кълването се отчита по трептенето на върха, също както при риболов на плувка. Засича се бързо и плавно с изтегляне назад.
Недостатъци
Съществената разлика между дънния риболов и фидера е, че при фидер се лови с една кука. Това дава едно по-колегиално отношение към рибата. Системата е направена така, че отчита и най-слабото кълване. Това е изключително динамичен риболов. Ползват се по-тънки корди и по-малки куки. С фидер може да се лови и на обикновен куршум, както на дънна въдица, но резултатите няма да са толкова добри, тъй като ще липсва хранилка. Но като всеки вид риболов и този има своите недостатъци. Това , че върха на въдицата е много мек , често бива забравяно и се прекалява с оптималната тежест , която може да се изхвърли и естествено следват счупвания на въдицата. Риболова на големи риби е практически невъзможен , защото не риболовеца контролира рибата , а тя него.
Предимства
Риболова на фидер може да ви спаси капото винаги когато рибата не иска да се храни активно. Финните такъми предразполагат рибите и в повечето случеи този вид риболов е по резултатен от обикновенния дънен риболов.
Но приложението на река е най-удачно. С по-дълъг повод и и по-тежка хранилка може да се постигнат невероятни резултати , както в бавни , така и в бързи води.
Feeder риболов
Фидерът е измислен в Англия основно за риболов на червеноперки и платики. Едва по-късно е създаден и вариант за риболов на шарани. Фидерът представлява мачтова пръчка с плътен връх, удебелени стени и много водачи. Върховете биват два вида - карбонови и виброво стъкло. Обикновено са оцветени в сигнален цвят за отчитане на кълването. Фидерът е предназначен за риболов в спокойни и течащи води. На нашия пазар се предлагат фидери на фирмите Shimano, Grebenstain, Balzer, Trabucco, Colmic, Milo и др. Фидерите биват три разновидности: мек, среден и твърд. Напоследък на пазара се предлага и ултратвърд за риболов на големи риби. На нашия пазар се предлагат основно фидери до 100 грама изхвърляща тежест. Различните върхове са предназначени за различни видове риби. Най-мекият, обикновено боядисан в жълто с изхвърляща тежест 40-60 г, е за дребни риби. За едри риби е розовият връх 60-180 грама.
Какво представлява feeder въдицата:

Макарата трябва да бъде здрава и надеждна с перфектен аванс. На българският пазар има спецялизирани feeder макари , но не е задължително да се лови точно с такава. Всяка стабилна макара с голям капацитет на шпулата и добър аванс , ще свърши перфектна работа при практикуването на този атрактиван риболов.
Спецялизирани feeder макари:

Подхранката
Тя трябва да бъде лепкава и стегната, но същевременно да се разтваря във водата до пет минути след хвърлянето. Подхранката за риболов на фидер трябва да е богата на сладости. От вносните добри са Van Den Etnde и Sensas, а от българските - Елди, Ефект, ФилСтар, Промикс. В храната може да се добавят царевица, жито, червей, вердевас...
Хранилките
Съществуват два вида хранилки за риболов на фидер - за подхранка и червеи. Хранилките за червеи са конструирани така, че живата стръв да излиза само при съприкосновение с водата. За подхранка пък дупките са по-големи, тъй като частиците са по-едри. Хранилките се прикрепват за кордата с вирбели. Това е наложително, тъй като когато рибата отказва да се храни или се храни много активно, хранилката се заменя с оловна тежест. Така тя няма да бъде прехранена. Щом кълването отслабне, се монтира отново хранилката.
Системата
За риболов на фидер са необходими пръчка, макара, кука, хранилка и подхранка. В България най-удачни са две системи за риболов на фидер. При едната хранилката е подвижна по основното влакно. А при другата куката е завързана над хранилката неподвижно. Последната се ползва предимно при риболов на тинесто дъно. Основното влакно варира от 18 до 25, поводът е от 0.10 до 0.16, с дължина 40-60 см. Куките варират от 10 до 18 номер.
При риболов на фидер задължителен атрибут е стойката. Тя се монтира отстрани на куфара. Замята се и преди хранилката да падне във водата, се задържа шпулата с пръст. Така линията се изпъва и няма опасност поводът да се оплете. Кълването се отчита по трептенето на върха, също както при риболов на плувка. Засича се бързо и плавно с изтегляне назад.
Недостатъци
Съществената разлика между дънния риболов и фидера е, че при фидер се лови с една кука. Това дава едно по-колегиално отношение към рибата. Системата е направена така, че отчита и най-слабото кълване. Това е изключително динамичен риболов. Ползват се по-тънки корди и по-малки куки. С фидер може да се лови и на обикновен куршум, както на дънна въдица, но резултатите няма да са толкова добри, тъй като ще липсва хранилка. Но като всеки вид риболов и този има своите недостатъци. Това , че върха на въдицата е много мек , често бива забравяно и се прекалява с оптималната тежест , която може да се изхвърли и естествено следват счупвания на въдицата. Риболова на големи риби е практически невъзможен , защото не риболовеца контролира рибата , а тя него.
Предимства
Риболова на фидер може да ви спаси капото винаги когато рибата не иска да се храни активно. Финните такъми предразполагат рибите и в повечето случеи този вид риболов е по резултатен от обикновенния дънен риболов.
Но приложението на река е най-удачно. С по-дълъг повод и и по-тежка хранилка може да се постигнат невероятни резултати , както в бавни , така и в бързи води.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Що е feeder риболов - лекция
Полезна информация и перфектно систематизирана
. Все повече се замислям дали да не заменям прословутите ми пружинки с фидер кошнички и прочее

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

неска ми доиде 1 мн странна идея която е малко за направи си сам но реших да я сложа тука . може да се използват ролки за коса и в тях да се пъха манджата вместо онези клетки със безумни цени ако смятате че е безсмислен поста изтрииите го 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
с много неща не сьм сьгласен 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- dobromir_dimov
- научил се да хвърля
Похвално начинание!
Добре е във всеки раздел за съответния вид риболов да има едно такова фундаментално обяснение за да може да се ползва от начинаещи, пък защо не и като курс за опресняване на знанията от напреднали. Така всяка тема за различните тънкости ще лежи върху солидна основа и нещата ще са по- разбираеми и по- лесно усвоими.
Със здраве!!!
Добре е във всеки раздел за съответния вид риболов да има едно такова фундаментално обяснение за да може да се ползва от начинаещи, пък защо не и като курс за опресняване на знанията от напреднали. Така всяка тема за различните тънкости ще лежи върху солидна основа и нещата ще са по- разбираеми и по- лесно усвоими.
Със здраве!!!
“Woe to you oh earth and sea
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Истински ФИДЕР риболовец!!!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Похвално начинание.Има неща които трябва да се разискват.Но за това е темата.Нямам време сега да иша повече,по-късно ще допълвам.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Николай Неделков
- учете се от него
Има неща , които наистина не са точно така , но това не е мое мнение , а е информация събирана от много и различни източници и систематизирана в най-общ текст. Надявам се да е полезна за начинаещите , защото общо взето са засегнати общите нещата , а не тънкостите , а и всеки човек с придобиването на повече опит си изгражда своя тактика , различна от тази на себеседника. Аз също имам своя , но не искам да я изказвам в такава тема , защото ще възникнат спорове. Това е информация , която все пак има за цел да "грабне" вниманието на начинаещите , а не да подклажда вражди
Ако някой има по-подробна информация свързана с общите неща във feeder риболова , моля нека я сподели и на мен ще ми бъде интересно.

Браво за труда.Дано темата има подобаващо развитие 

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
-
- учете се от него
Колега , толкова невярна и неточна информация за метода "feeder" , събрана на едно място , никъде в "източниците" не съм срещал.nikejo написа:Има неща , които наистина не са точно така , но това не е мое мнение , а е информация събирана от много и различни източници и систематизирана в най-общ текст. Надявам се да е полезна за начинаещите , защото общо взето са засегнати общите нещата , а не тънкостите , а и всеки човек с придобиването на повече опит си изгражда своя тактика , различна от тази на себеседника. Аз също имам своя , но не искам да я изказвам в такава тема , защото ще възникнат спорове. Това е информация , която все пак има за цел да "грабне" вниманието на начинаещите , а не да подклажда враждиАко някой има по-подробна информация свързана с общите неща във feeder риболова , моля нека я сподели и на мен ще ми бъде интересно.

Feeder риболов
Фидерът е измислен в Англия основно за риболов на червеноперки и платики. Едва по-късно е създаден и вариант за риболов на шарани. Фидерът представлява мачтова пръчка с плътен връх, удебелени стени и много водачи. Върховете биват два вида - карбонови и виброво стъкло. Обикновено са оцветени в сигнален цвят за отчитане на кълването. Фидерът е предназначен за риболов в спокойни и течащи води. На нашия пазар се предлагат фидери на фирмите Shimano, Grebenstain, Balzer, Trabucco, Colmic, Milo и др. Фидерите биват три разновидности: мек, среден и твърд. Напоследък на пазара се предлага и ултратвърд за риболов на големи риби. На нашия пазар се предлагат основно фидери до 100 грама изхвърляща тежест. Различните върхове са предназначени за различни видове риби. Най-мекият, обикновено боядисан в жълто с изхвърляща тежест 40-60 г, е за дребни риби. За едри риби е розовият връх 60-180 грама. ............
.[/quote]
Сори за критиката , но по-добре навреме

Много добре написана тема,относно ловене с фидер.Браво.И много ти БЛАГАДАРЯ,за прикачените снимки от миналата Неделе.ТЕМА ОВЧАРИЦА ТЕЦ2-ТОПЛОТО.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
ники,не знам кой го е писал това-струва ми се,че е женаnikejo написа:........ Това , че върха на въдицата е много мек , често бива забравяно и се прекалява с оптималната тежест , която може да се изхвърли и естествено следват счупвания на въдицата. Риболова на големи риби е практически невъзможен , защото не риболовеца контролира рибата , а тя него...........![]()

тука има доста интересни неща от практиката и са на руски.той сапуна отдавна пусна линка,ама айде и аз за всеки случай.с много работи не сьм сьгласен,но всеки сам да преценява и да си изгради системата

http://zarta.org/browse.php?search=&cat=31
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- Николай Неделков
- учете се от него
Благодаря , че пусна линка
за тия филми не се бях сетил , а съм гледал всичките , които са фидер.
И още веднъж - това е обобщена информация , не съм си я измислял аз
има и верни неща , който иска да пробва , не хапе.

И още веднъж - това е обобщена информация , не съм си я измислял аз

- indalo
- фен клуб-скобар
Ники, евала за труда. Според мен, ти си дал една обща информация за хората, които тепърва ще хващат фидера. Ясно е, че има много тънкости и хитринки, които всеки занимаващ се с фидер-риболов е установил за себе си. Затова мисля, че вместо критики по-добре някои колеги да напишат техните виждания, да споделят техния опит и без излишни спорове кой прав, кой крив да предоставят на начинаещите в този риболов опита и знанията си. Така всеки новак ще опита и ще прецени за себе си.
Нека това да е една тема, в която всеки да дава нещо от себе си, а ако не е съгласен с мнението на колегите си, да остави нещата така, защото всеки има своята истина.
Нека това да е една тема, в която всеки да дава нещо от себе си, а ако не е съгласен с мнението на колегите си, да остави нещата така, защото всеки има своята истина.
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;