Що е feeder риболов - лекция

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Що е feeder риболов - лекция

Мнение от Николай Неделков »

Поради големия интерес към feeder риболова и въпросите , които възникват от страна на начинаещите , ще пусна една обобщена тема-лекция за същността на този вид риболов , предимствата и недостатъците му.

Feeder риболов

Фидерът е измислен в Англия основно за риболов на червеноперки и платики. Едва по-късно е създаден и вариант за риболов на шарани. Фидерът представлява мачтова пръчка с плътен връх, удебелени стени и много водачи. Върховете биват два вида - карбонови и виброво стъкло. Обикновено са оцветени в сигнален цвят за отчитане на кълването. Фидерът е предназначен за риболов в спокойни и течащи води. На нашия пазар се предлагат фидери на фирмите Shimano, Grebenstain, Balzer, Trabucco, Colmic, Milo и др. Фидерите биват три разновидности: мек, среден и твърд. Напоследък на пазара се предлага и ултратвърд за риболов на големи риби. На нашия пазар се предлагат основно фидери до 100 грама изхвърляща тежест. Различните върхове са предназначени за различни видове риби. Най-мекият, обикновено боядисан в жълто с изхвърляща тежест 40-60 г, е за дребни риби. За едри риби е розовият връх 60-180 грама.

Какво представлява feeder въдицата:

Изображение

Изображение

Изображение

Макарата трябва да бъде здрава и надеждна с перфектен аванс. На българският пазар има спецялизирани feeder макари , но не е задължително да се лови точно с такава. Всяка стабилна макара с голям капацитет на шпулата и добър аванс , ще свърши перфектна работа при практикуването на този атрактиван риболов.

Спецялизирани feeder макари:

Изображение

Изображение

Изображение

Подхранката

Тя трябва да бъде лепкава и стегната, но същевременно да се разтваря във водата до пет минути след хвърлянето. Подхранката за риболов на фидер трябва да е богата на сладости. От вносните добри са Van Den Etnde и Sensas, а от българските - Елди, Ефект, ФилСтар, Промикс. В храната може да се добавят царевица, жито, червей, вердевас...

Хранилките

Съществуват два вида хранилки за риболов на фидер - за подхранка и червеи. Хранилките за червеи са конструирани така, че живата стръв да излиза само при съприкосновение с водата. За подхранка пък дупките са по-големи, тъй като частиците са по-едри. Хранилките се прикрепват за кордата с вирбели. Това е наложително, тъй като когато рибата отказва да се храни или се храни много активно, хранилката се заменя с оловна тежест. Така тя няма да бъде прехранена. Щом кълването отслабне, се монтира отново хранилката.

Системата

За риболов на фидер са необходими пръчка, макара, кука, хранилка и подхранка. В България най-удачни са две системи за риболов на фидер. При едната хранилката е подвижна по основното влакно. А при другата куката е завързана над хранилката неподвижно. Последната се ползва предимно при риболов на тинесто дъно. Основното влакно варира от 18 до 25, поводът е от 0.10 до 0.16, с дължина 40-60 см. Куките варират от 10 до 18 номер.
При риболов на фидер задължителен атрибут е стойката. Тя се монтира отстрани на куфара. Замята се и преди хранилката да падне във водата, се задържа шпулата с пръст. Така линията се изпъва и няма опасност поводът да се оплете. Кълването се отчита по трептенето на върха, също както при риболов на плувка. Засича се бързо и плавно с изтегляне назад.

Недостатъци

Съществената разлика между дънния риболов и фидера е, че при фидер се лови с една кука. Това дава едно по-колегиално отношение към рибата. Системата е направена така, че отчита и най-слабото кълване. Това е изключително динамичен риболов. Ползват се по-тънки корди и по-малки куки. С фидер може да се лови и на обикновен куршум, както на дънна въдица, но резултатите няма да са толкова добри, тъй като ще липсва хранилка. Но като всеки вид риболов и този има своите недостатъци. Това , че върха на въдицата е много мек , често бива забравяно и се прекалява с оптималната тежест , която може да се изхвърли и естествено следват счупвания на въдицата. Риболова на големи риби е практически невъзможен , защото не риболовеца контролира рибата , а тя него.

Предимства

Риболова на фидер може да ви спаси капото винаги когато рибата не иска да се храни активно. Финните такъми предразполагат рибите и в повечето случеи този вид риболов е по резултатен от обикновенния дънен риболов.
Но приложението на река е най-удачно. С по-дълъг повод и и по-тежка хранилка може да се постигнат невероятни резултати , както в бавни , така и в бързи води.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Що е feeder риболов - лекция

Мнение от gogolisec »

Полезна информация и перфектно систематизирана :smt023 . Все повече се замислям дали да не заменям прословутите ми пружинки с фидер кошнички и прочее :roll: :smt017 :smt017 :smt017
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
grizzly
новобранец
новобранец

Мнение от grizzly »

неска ми доиде 1 мн странна идея която е малко за направи си сам но реших да я сложа тука . може да се използват ролки за коса и в тях да се пъха манджата вместо онези клетки със безумни цени ако смятате че е безсмислен поста изтрииите го :roll:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

с много неща не сьм сьгласен :)
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

5кила написа:с много неща не сьм сьгласен :)
И аз :idea:
Изображение
Аватар
dobromir_dimov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dobromir_dimov »

Похвално начинание!
Добре е във всеки раздел за съответния вид риболов да има едно такова фундаментално обяснение за да може да се ползва от начинаещи, пък защо не и като курс за опресняване на знанията от напреднали. Така всяка тема за различните тънкости ще лежи върху солидна основа и нещата ще са по- разбираеми и по- лесно усвоими.
Със здраве!!!
“Woe to you oh earth and sea
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от eminem94 »

Истински ФИДЕР риболовец!!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Похвално начинание.Има неща които трябва да се разискват.Но за това е темата.Нямам време сега да иша повече,по-късно ще допълвам.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Има неща , които наистина не са точно така , но това не е мое мнение , а е информация събирана от много и различни източници и систематизирана в най-общ текст. Надявам се да е полезна за начинаещите , защото общо взето са засегнати общите нещата , а не тънкостите , а и всеки човек с придобиването на повече опит си изгражда своя тактика , различна от тази на себеседника. Аз също имам своя , но не искам да я изказвам в такава тема , защото ще възникнат спорове. Това е информация , която все пак има за цел да "грабне" вниманието на начинаещите , а не да подклажда вражди :D Ако някой има по-подробна информация свързана с общите неща във feeder риболова , моля нека я сподели и на мен ще ми бъде интересно.
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Браво за труда.Дано темата има подобаващо развитие :wink:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

nikejo написа:Има неща , които наистина не са точно така , но това не е мое мнение , а е информация събирана от много и различни източници и систематизирана в най-общ текст. Надявам се да е полезна за начинаещите , защото общо взето са засегнати общите нещата , а не тънкостите , а и всеки човек с придобиването на повече опит си изгражда своя тактика , различна от тази на себеседника. Аз също имам своя , но не искам да я изказвам в такава тема , защото ще възникнат спорове. Това е информация , която все пак има за цел да "грабне" вниманието на начинаещите , а не да подклажда вражди :D Ако някой има по-подробна информация свързана с общите неща във feeder риболова , моля нека я сподели и на мен ще ми бъде интересно.
Колега , толкова невярна и неточна информация за метода "feeder" , събрана на едно място , никъде в "източниците" не съм срещал. :idea: Не съм я срещал и поотделно. :idea: :idea: Например , в текста по долу е вярно само подчертаното с червено и т.н. до края на поста .... :wink: :idea: :idea: :idea:

Feeder риболов

Фидерът е измислен в Англия основно за риболов на червеноперки и платики. Едва по-късно е създаден и вариант за риболов на шарани. Фидерът представлява мачтова пръчка с плътен връх, удебелени стени и много водачи. Върховете биват два вида - карбонови и виброво стъкло. Обикновено са оцветени в сигнален цвят за отчитане на кълването. Фидерът е предназначен за риболов в спокойни и течащи води. На нашия пазар се предлагат фидери на фирмите Shimano, Grebenstain, Balzer, Trabucco, Colmic, Milo и др. Фидерите биват три разновидности: мек, среден и твърд. Напоследък на пазара се предлага и ултратвърд за риболов на големи риби. На нашия пазар се предлагат основно фидери до 100 грама изхвърляща тежест. Различните върхове са предназначени за различни видове риби. Най-мекият, обикновено боядисан в жълто с изхвърляща тежест 40-60 г, е за дребни риби. За едри риби е розовият връх 60-180 грама. ............

.[/quote]

Сори за критиката , но по-добре навреме :?
Изображение
СЪНДИ

Мнение от СЪНДИ »

Много добре написана тема,относно ловене с фидер.Браво.И много ти БЛАГАДАРЯ,за прикачените снимки от миналата Неделе.ТЕМА ОВЧАРИЦА ТЕЦ2-ТОПЛОТО. :smt023 :smt038 :smt039
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

nikejo написа:........ Това , че върха на въдицата е много мек , често бива забравяно и се прекалява с оптималната тежест , която може да се изхвърли и естествено следват счупвания на въдицата. Риболова на големи риби е практически невъзможен , защото не риболовеца контролира рибата , а тя него........... :shock:
ники,не знам кой го е писал това-струва ми се,че е жена :D :D :D имам много забележки,обаче този цитат е такава глупост,че изпьква с уникалността си :D някой твьрди,че всьщност аз НИКОГА не сьм хващал шарани и мрени по над 5 кила(хихи) и то в силно течение,понеже е невьзможно...почвам да се питам снимките ми дали не са зрителна измама :D :D нищо чак толкова специфично няма вьв фидера,като такьв :idea: "фидер" всьщност значи "хранилка".сьвсем спокойно може да се сложи обикновена пружина например.сьвсем спокойно може на болонезето си или на мача да си спретнеш едно фидер монтажче :D :D сьвсем лесно може да си навиеш на фидерчето един плетеняк 0,16 и с един монофил повод 0,24 примерно да кьсаш големи шарани на бял червей..а това-за вьрха просто няма да го коментирам-гати изхвьрлянето :idea: качествени вьдици се чупят от простотия,не от хранилки :D :D 100 пьти сьм си чупил кво ли не и един не мога да се сетя да е от риба или кошничка захранка :D :D

тука има доста интересни неща от практиката и са на руски.той сапуна отдавна пусна линка,ама айде и аз за всеки случай.с много работи не сьм сьгласен,но всеки сам да преценява и да си изгради системата :wink:
http://zarta.org/browse.php?search=&cat=31
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Благодаря , че пусна линка :wink: за тия филми не се бях сетил , а съм гледал всичките , които са фидер.
И още веднъж - това е обобщена информация , не съм си я измислял аз :wink: има и верни неща , който иска да пробва , не хапе.
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

Ники, евала за труда. Според мен, ти си дал една обща информация за хората, които тепърва ще хващат фидера. Ясно е, че има много тънкости и хитринки, които всеки занимаващ се с фидер-риболов е установил за себе си. Затова мисля, че вместо критики по-добре някои колеги да напишат техните виждания, да споделят техния опит и без излишни спорове кой прав, кой крив да предоставят на начинаещите в този риболов опита и знанията си. Така всеки новак ще опита и ще прецени за себе си.
Нека това да е една тема, в която всеки да дава нещо от себе си, а ако не е съгласен с мнението на колегите си, да остави нещата така, защото всеки има своята истина.
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”