Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Тактика
 Тактика

Стръв и захранка
 Стръв и захранка

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Тактика
 Тактика

Стръв и захранка
 Стръв и захранка

Жълъдов червей!!!
Модератор: Paublo_Eskobar
- 
				radomir
Жълъдов червей!!!
Здравейте колеги,сега е момента да си наберем от първите паднали жълъди -стръв за целия зимен риболов .На жълъдовия червей взима много добре Скобар,Морунаж,Белъовица(Мандренска Бряна),Речен Кефал и др.Слагам ги в мрежа ,а под нея голям(дълбок) съд с пясък или пръст .След като излязат от жълъда падат в съда-така се подготвям за целия зимен риболов и съм независим от риболовните магазини -жълъдовия червей стои много добре на куката забоден откъм главата .Съхранявам го цяла зима на тъмно.
Мога да ви кажа още много ....За повече инфо. :Пишете

Мога да ви кажа още много ....За повече инфо. :Пишете

- 
				radomir
:)
колега, не се шегувам в първите жълъди които падат сега от дървото има най много по 2 ,3  черъвът е малко по голям от белия с ъс  жълта глава и бяло тяло когато излезе от жълада остава една малка дупка по това се познава че е излязъл съхранявам ги така; слагам ги в мрежеста торба да висят над голям съд в който съм сложил 2 -3 пръста пясък или пръст леко навлажнена  те като станат големи сами излизат и падат в съда съхранявам ги в гаража на тъмно великолепна стръв за р. кефал, скобар, морунаж,и мандренска бряна която влиза в реките около гр.Средец факийска река и др,надявам се да съм бил полезен НАСЛУКА

- Николай Ангелов
- разбира нещата 
- Обратна връзка:
- 
				Nedeltcho Delev
Re: Жълъдов червей!!!
Нека да възродя тази  позабравена тема защото точно сега се събират жълади за жъладов червей.Малко ме е срам да попитам точно от кои дървета се събира жълада но пък не е грях.Та жълъдовия червей го ползвам за риболов от доста години но винаги го купувам от магазина,тази година май се пооплескаха със цената и бройката е от три до пет стотинки в различните магазини и го няма всеки път а жълъдите така си гният покрай нас и не им обръщаме внимание.Сега конкретния ми въпрос е към познавачите,от кое дърво трябва да се събира жълъда,от дъба ли или от цера  Казаха ми ,че в дъбовия жълъд не вирее червея а в церовия.До моя блок има горичка от американски дъб и също има жълади но не съм виждал червей.
 Казаха ми ,че в дъбовия жълъд не вирее червея а в церовия.До моя блок има горичка от американски дъб и също има жълади но не съм виждал червей.

Казаха ми ,че в дъбовия жълъд не вирее червея а в церовия.До моя блок има горичка от американски дъб и също има жълади но не съм виждал червей.
 Казаха ми ,че в дъбовия жълъд не вирее червея а в церовия.До моя блок има горичка от американски дъб и също има жълади но не съм виждал червей.- 
				Бачо Илия
- учете се от него 
Събираш нападалите , като гледаш дали са "наплюти"(от насекомото) - имат малки по-тъмни или по-светли петънца! Най-добре е да се напълни тенекия от сирене с големи дупки с пирон на дъното (нагъсто) и дървени крачета, под нея на някакво разстояние(4-5см) , дървено сандъче пълно с влажен пясък и горска пръст. Тез като изгризът жълъда , минават през дупките и се заравят в пръста , за всеки риболов си вземаш от там в кутийка с влажна пръст. Ако са готови (от магазин) , кутийката се съхранява в хладилник , задължително се поставя в полиетиленова торбичка за да не изсъхват  

- 
				Nedeltcho Delev

IDA това горе долу ми е ясно въпросът беше точно от кой вид дърво се събира или според теб няма значение,в една от снимките на Сапуна има сниман жълъд с жълъдов червей и мисля,че жълъда е от цер/поне така ние му казваме тук/ето и снимката
А ето това е от дъб

Последно промяна от Nedeltcho Delev на Вто Ное 04, 2008 2:21 pm, променено общо 1 път.

- AL KAPONE
- кандидат преподавател 
 Та чръвчето има доста лесна технология за въдене
 Та чръвчето има доста лесна технология за въдене   
 Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво
 После събрания матерял се кара на фуражомелка
  После събрания матерял се кара на фуражомелка   получава се едро брашно на гранули
  получава се едро брашно на гранули   в готовия материал се пускат 100-тина цръвчета
 в готовия материал се пускат 100-тина цръвчета   а на дъното на тенекията се подлага 5 см. речен пясък.
 а на дъното на тенекията се подлага 5 см. речен пясък.   Слага се в тъмно и влажно помещение... примерно мазе в панелен блок.
 Слага се в тъмно и влажно помещение... примерно мазе в панелен блок.   Материала не трябва да изсъхва, чат пат трябва да се напръсква с вода лекичко и да се разравя с ръчица, пръчка или кот дойде....
 Материала не трябва да изсъхва, чат пат трябва да се напръсква с вода лекичко и да се разравя с ръчица, пръчка или кот дойде....  
След около два месеца примерно, вътре има хиляди бройки, които се намират отдолу между пясъчното дъно и гранулите! Дава целогодишно стига да се подържа

Е друго нема за казване....
Аааа.... хубаво е да има река наблизо за да се ползва...

Поздрав
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си. 
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.

- 
				Бачо Илия
- учете се от него 
Капоне , те червеите не се размножават и по тази технология няма да станат повече от 100 , горе долу за 2-3 риболова  Иначе за съхраняване на вече пораснали и готови за употреба червеи , става. Аз съм отварял доста пъти жълъди точно като им е времето за събиране- червейчетата са абсолютно тънки и миниатюрни , явно трябва да лапат яко , че да пораснат
  Иначе за съхраняване на вече пораснали и готови за употреба червеи , става. Аз съм отварял доста пъти жълъди точно като им е времето за събиране- червейчетата са абсолютно тънки и миниатюрни , явно трябва да лапат яко , че да пораснат 
п.п. от къде ще се вземат тези хиляди бройки

Иначе за съхраняване на вече пораснали и готови за употреба червеи , става. Аз съм отварял доста пъти жълъди точно като им е времето за събиране- червейчетата са абсолютно тънки и миниатюрни , явно трябва да лапат яко , че да пораснат
п.п. от къде ще се вземат тези хиляди бройки

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Ное 04, 2008 3:04 pm, променено общо 1 път.

- 
				Nedeltcho Delev
AL KAPONE написа::Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво

И последно има ли значение от вида на дървото

- 
				Бачо Илия
- учете се от него 
Неделчо , тък сме риболовци бре , не сме специалисти по ботаникаNedeltcho Delev написа:AL KAPONE написа::Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво

И последно има ли значение от вида на дървото

- 
				Nedeltcho Delev
IDA написа: Неделчо , тък сме риболовци бре , не сме специалисти по ботаника

Знам,че сме риболовци и точно затова питам,въпросът ми е отправен точно защото преди седмица чух от човек който не е във форума,че е събирал жълъд дори е подбирал точно такива наплюти или с петънца и не е могъл да извади нито един червей.Тази седмица пък чух от други хора,че трябва да се събира жълъд от цер и наистина ако знае някой да сподели.Аз лично ще пробвам и двата варианта да се убядя сам.
- 
				Бачо Илия
- учете се от него 
Ама той като ги е събирал , то още или не са се излюпили или са съвсем миниатюрни. То трябва да се излюпят и да се развият по някоя от горните технологии , за което се изисква някакво време 
п.п. Капоне сигурно има в предвид , че тия жълъди които се мелят са нафрашкани с яйца на ларви- тогава сигурно наистина ще се пръкнат хиляди

п.п. Капоне сигурно има в предвид , че тия жълъди които се мелят са нафрашкани с яйца на ларви- тогава сигурно наистина ще се пръкнат хиляди

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Ное 04, 2008 3:27 pm, променено общо 1 път.

- AL KAPONE
- кандидат преподавател 
Размножаване без процес на оплождане. В природата този вид размножаване се среща при някои от безгръбначните животни.... Да кажем, че насекомите и птиците само пренасят клетъчен матерял, който в подходяща среда чрез делене на клетки са възпроизвежда като мекотелиIDA написа: п.п. от къде ще се вземат тези хиляди бройки

Но сега вече не съм сигурен и аз
  Но сега вече не съм сигурен и аз   .... познавам човек дето въди доста видове, па ние ги пазаруваме... ще му драсна един имейл да обясни точно и после ще го сложа в темата
 .... познавам човек дето въди доста видове, па ние ги пазаруваме... ще му драсна един имейл да обясни точно и после ще го сложа в темата   Ма май не бъркам за жъладовия
 Ма май не бъркам за жъладовия  
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.