Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Жълъдов червей!!!
Модератор: Paublo_Eskobar
Жълъдов червей!!!
Здравейте колеги,сега е момента да си наберем от първите паднали жълъди -стръв за целия зимен риболов .На жълъдовия червей взима много добре Скобар,Морунаж,Белъовица(Мандренска Бряна),Речен Кефал и др.Слагам ги в мрежа ,а под нея голям(дълбок) съд с пясък или пръст .След като излязат от жълъда падат в съда-така се подготвям за целия зимен риболов и съм независим от риболовните магазини -жълъдовия червей стои много добре на куката забоден откъм главата .Съхранявам го цяла зима на тъмно.
Мога да ви кажа още много ....За повече инфо. :Пишете
Мога да ви кажа още много ....За повече инфо. :Пишете

:)
колега, не се шегувам в първите жълъди които падат сега от дървото има най много по 2 ,3 черъвът е малко по голям от белия с ъс жълта глава и бяло тяло когато излезе от жълада остава една малка дупка по това се познава че е излязъл съхранявам ги така; слагам ги в мрежеста торба да висят над голям съд в който съм сложил 2 -3 пръста пясък или пръст леко навлажнена те като станат големи сами излизат и падат в съда съхранявам ги в гаража на тъмно великолепна стръв за р. кефал, скобар, морунаж,и мандренска бряна която влиза в реките около гр.Средец факийска река и др,надявам се да съм бил полезен НАСЛУКА
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Жълъдов червей!!!
Нека да възродя тази позабравена тема защото точно сега се събират жълади за жъладов червей.Малко ме е срам да попитам точно от кои дървета се събира жълада но пък не е грях.Та жълъдовия червей го ползвам за риболов от доста години но винаги го купувам от магазина,тази година май се пооплескаха със цената и бройката е от три до пет стотинки в различните магазини и го няма всеки път а жълъдите така си гният покрай нас и не им обръщаме внимание.Сега конкретния ми въпрос е към познавачите,от кое дърво трябва да се събира жълъда,от дъба ли или от цера
Казаха ми ,че в дъбовия жълъд не вирее червея а в церовия.До моя блок има горичка от американски дъб и също има жълади но не съм виждал червей.

-
- учете се от него
Събираш нападалите , като гледаш дали са "наплюти"(от насекомото) - имат малки по-тъмни или по-светли петънца! Най-добре е да се напълни тенекия от сирене с големи дупки с пирон на дъното (нагъсто) и дървени крачета, под нея на някакво разстояние(4-5см) , дървено сандъче пълно с влажен пясък и горска пръст. Тез като изгризът жълъда , минават през дупките и се заравят в пръста , за всеки риболов си вземаш от там в кутийка с влажна пръст. Ако са готови (от магазин) , кутийката се съхранява в хладилник , задължително се поставя в полиетиленова торбичка за да не изсъхват

IDA това горе долу ми е ясно въпросът беше точно от кой вид дърво се събира или според теб няма значение,в една от снимките на Сапуна има сниман жълъд с жълъдов червей и мисля,че жълъда е от цер/поне така ние му казваме тук/ето и снимката
А ето това е от дъб

Последно промяна от Nedeltcho Delev на Вто Ное 04, 2008 2:21 pm, променено общо 1 път.
- AL KAPONE
- кандидат преподавател

Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво

След около два месеца примерно, вътре има хиляди бройки, които се намират отдолу между пясъчното дъно и гранулите! Дава целогодишно стига да се подържа

Е друго нема за казване....
Аааа.... хубаво е да има река наблизо за да се ползва...

Поздрав
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- учете се от него
Капоне , те червеите не се размножават и по тази технология няма да станат повече от 100 , горе долу за 2-3 риболова
Иначе за съхраняване на вече пораснали и готови за употреба червеи , става. Аз съм отварял доста пъти жълъди точно като им е времето за събиране- червейчетата са абсолютно тънки и миниатюрни , явно трябва да лапат яко , че да пораснат 
п.п. от къде ще се вземат тези хиляди бройки

п.п. от къде ще се вземат тези хиляди бройки

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Ное 04, 2008 3:04 pm, променено общо 1 път.
AL KAPONE написа::Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво![]()

И последно има ли значение от вида на дървото

-
- учете се от него
Неделчо , тък сме риболовци бре , не сме специалисти по ботаникаNedeltcho Delev написа:AL KAPONE написа::Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво![]()
![]()
![]()
![]()
И последно има ли значение от вида на дървото

IDA написа: Неделчо , тък сме риболовци бре , не сме специалисти по ботаника![]()
![]()

Знам,че сме риболовци и точно затова питам,въпросът ми е отправен точно защото преди седмица чух от човек който не е във форума,че е събирал жълъд дори е подбирал точно такива наплюти или с петънца и не е могъл да извади нито един червей.Тази седмица пък чух от други хора,че трябва да се събира жълъд от цер и наистина ако знае някой да сподели.Аз лично ще пробвам и двата варианта да се убядя сам.
-
- учете се от него
Ама той като ги е събирал , то още или не са се излюпили или са съвсем миниатюрни. То трябва да се излюпят и да се развият по някоя от горните технологии , за което се изисква някакво време 
п.п. Капоне сигурно има в предвид , че тия жълъди които се мелят са нафрашкани с яйца на ларви- тогава сигурно наистина ще се пръкнат хиляди

п.п. Капоне сигурно има в предвид , че тия жълъди които се мелят са нафрашкани с яйца на ларви- тогава сигурно наистина ще се пръкнат хиляди

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Ное 04, 2008 3:27 pm, променено общо 1 път.
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Размножаване без процес на оплождане. В природата този вид размножаване се среща при някои от безгръбначните животни.... Да кажем, че насекомите и птиците само пренасят клетъчен матерял, който в подходяща среда чрез делене на клетки са възпроизвежда като мекотелиIDA написа: п.п. от къде ще се вземат тези хиляди бройки

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.