Калкан около Варна

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Аватар
emcho0o
новобранец
новобранец

Re: Калкан около Варна

Мнение от emcho0o »

някой може ли да ми даде някакво инфо каде да отида за калкан :) :) :) да е някаде около варна обаче :lol: :lol:
Гладни и мокри...но не и без риба :)
Аватар
milen kordov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen kordov »

Енчо,грабваш две,три сопи и отиваш на Златните от плажа.Сега го дават лошо времето,така че може да пробваш в понеделник,мисля.Хвърляй в мъртвака,не на завет.Може да имаш касмет.По това време съм взимал риба там(значи на стотина метра надолу от яхтеното).Пиши ако има успех,пък може и аз да опитам след провезата.А,за стръв-гюмюш(при мен най-добре действаше).Успех.
A.C.
новобранец
новобранец

Мнение от A.C. »

Похвално е колега FiSheRMaN_, че мислиш по този начин и така трябва да бъде, но нека да изкажа една друга гледна точка. Ще изложа за мен три най - важни причини , които според мен влиаят десетки да не кажа стотици пъти повече върху унишожаване на дънната риба от това , че някой папардак хванал едно хванал веднъж в годината едно маломерно калканче и не го пуснал.
1. Траленето за рапани. Унищожава дъното , а от там и дънните риби. Междо другото то е забранено . Да си видял някой да следи за спазване на тази забрана.
2.Мрежарството. В момента мрежарите са трипити повече от колкото трябва да бъдат . И там , като се хване риба малка голяма , докато вдигнат мрегите тя е умряла. Освен това мрежи по закон трябва да се пускат поне на 500м от брега, да си видял някой да го спазва и да контролира това?
3. Но не на последно място не навременното поставяне на забранителните периоди. Не може да се поставят забрани за улов на дънна риба след като тя вече си е хвърлила хайвера.Вярно , че рибата има някакъв приблизителен период , но той всяка година е различен и зависи от много неща, Трябва професионалисти да ги определят , а не политици.
Има и много други причини , но за мен тези са основните. Според мен е важно да говорим за тези неща защото иначе нищо няма да се промени.
ttkkxx
новобранец
новобранец

Мнение от ttkkxx »

Похвално е колега FiSheRMaN_, че мислиш по този начин и така трябва да бъде, но нека да изкажа една друга гледна точка. Ще изложа за мен три най - важни причини , които според мен влиаят десетки да не кажа стотици пъти повече върху унишожаване на дънната риба от това , че някой папардак хванал едно хванал веднъж в годината едно маломерно калканче и не го пуснал.
1. Траленето за рапани. Унищожава дъното , а от там и дънните риби. Междо другото то е забранено . Да си видял някой да следи за спазване на тази забрана.
2.Мрежарството. В момента мрежарите са трипити повече от колкото трябва да бъдат . И там , като се хване риба малка голяма , докато вдигнат мрегите тя е умряла. Освен това мрежи по закон трябва да се пускат поне на 500м от брега, да си видял някой да го спазва и да контролира това?
3. Но не на последно място не навременното поставяне на забранителните периоди. Не може да се поставят забрани за улов на дънна риба след като тя вече си е хвърлила хайвера.Вярно , че рибата има някакъв приблизителен период , но той всяка година е различен и зависи от много неща, Трябва професионалисти да ги определят , а не политици.
Има и много други причини , но за мен тези са основните. Според мен е важно да говорим за тези неща защото иначе нищо няма да се промени.
Абсолютно съм съгласен с теб колега,особено за траленето за рапани.
Аватар
milen kordov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen kordov »

Колега,A.C. ,това дето си го писал е върно и всеки го знае,ама не го спазва.Не че защитавам рапанското тралене(и всяко такова дънно)ама мислиш ли,че траладжията ще остави гладно семейството си само защото е голям еколог?Не вярвам.Проблема за мен е в МОРАЛА.
Друг много голям проблем е Босфора.Хиляди,хиляди рибари и още два пъти повече мрежи има там.Виждал съм ги преди две години.Пиле неможе да префръкне.Комшиите турци паламуда го късат с по една кука и се пребират с пълни лодки.Черноморската скумрия също няма да я има,щото няма как да мине.Ами калкана?Помниш ли началото на 90-те години колко таки гепахме и с колко тона калкан?Комшиите ни разказаха играта тогава.А колко е имало още,дето не ги знаем?Ходихме тогава за акули и аз лично съм виждал,посред зима,на 80-90 метра дулбочина СЕЛО от турски гемии.М/у другото,много се изненадах,че калкана стига до такава дълбочина зимно време,ама комшиите го знаят и бачкаха там.Никой не ги гонеше и те си ловяха на воля от нашия калкан.
Такива неща от мен.Темата за калкана стана малко ЕКО,ама така ще е...Като неможем да гепим,остава само да коментираме.Айде успехи.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Почнахте ли пробите вече? :lol: Да взимам ли рибки да соля,ко ше кажете?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Encho-master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Encho-master »

Проби правиме ама няма за сега ... само някой лихнус се хваща. Пробите на 2-ра и 3-та буна Кранево. А рибките си осоли щото е време ...
Аватар
milen kordov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen kordov »

Сега събота и неделя Преслав ще ви разкаже играта на Калиакра.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Баща ми е извадил вчера едно калканче на трета буна,утре вечер след мача може би ще направим чорбата. :D На борсата видях днес граци колкото кутре за лев,ама имах само едри пари и не си купих...
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Teodor
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Teodor »

Да питам само,, начи имам в камерата 10-ина граци. Ако ги размразя и осоля дали ще стават за стръв или трябва да са пресни?? :roll:
Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна. ;)

Изображение
A.C.
новобранец
новобранец

Мнение от A.C. »

Никакъв, проблем с граците. Това е твърда стръв и ако я осолиш ,ще стои стегната.
Е дано си късметлия.
Успех на всички
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Я колегата дето беше "набол" сопите вчера в дясно от хотел Азалия да си признае - каква я свърши!
Или ако някой е имал успех там да сподели.Тая година вероятно често ще пробвам та си търся "местенце под слънцето".
иванко
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от иванко »

Днес бях на яхтеното наДружба.Калкан не удари но пък с волтите наскубах няколко хубави лихнуси и яки попове.Доста съм доволен.За стръв ползвах само граца,която беше прясна.Много яка стръв може да се ползва и не осолена. :lol:
Trol
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Trol »

Днес резултата от Езерец е пълна нула като не броя екземплярите от детско-юнушеската школа, няма вълни но водата е боза ... загуба на време. Иначе безплатно Делфинсо шоу ама май и те само се разхождаха.
Това е утре на юг.
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

отивам на х.черноморец да видим има ли,или само вино ще пием.ако има ще пиша.
E ходихме,18 сопи и без удар си останахме,виното изпихме и за платерина пробвахме
и пак нищо.стига толкоз каръщина-А-А-А-А-А-А-А :cry:
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за местата за риболов по морето”