Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за местата за риболов по морето
naRiba.com

Форум

Калкан около Варна
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: Калкан около Варна
някой може ли да ми даде някакво инфо каде да отида за калкан
да е някаде около варна обаче

Гладни и мокри...но не и без риба 

- milen kordov
- научил се да хвърля
Енчо,грабваш две,три сопи и отиваш на Златните от плажа.Сега го дават лошо времето,така че може да пробваш в понеделник,мисля.Хвърляй в мъртвака,не на завет.Може да имаш касмет.По това време съм взимал риба там(значи на стотина метра надолу от яхтеното).Пиши ако има успех,пък може и аз да опитам след провезата.А,за стръв-гюмюш(при мен най-добре действаше).Успех.
Похвално е колега FiSheRMaN_, че мислиш по този начин и така трябва да бъде, но нека да изкажа една друга гледна точка. Ще изложа за мен три най - важни причини , които според мен влиаят десетки да не кажа стотици пъти повече върху унишожаване на дънната риба от това , че някой папардак хванал едно хванал веднъж в годината едно маломерно калканче и не го пуснал.
1. Траленето за рапани. Унищожава дъното , а от там и дънните риби. Междо другото то е забранено . Да си видял някой да следи за спазване на тази забрана.
2.Мрежарството. В момента мрежарите са трипити повече от колкото трябва да бъдат . И там , като се хване риба малка голяма , докато вдигнат мрегите тя е умряла. Освен това мрежи по закон трябва да се пускат поне на 500м от брега, да си видял някой да го спазва и да контролира това?
3. Но не на последно място не навременното поставяне на забранителните периоди. Не може да се поставят забрани за улов на дънна риба след като тя вече си е хвърлила хайвера.Вярно , че рибата има някакъв приблизителен период , но той всяка година е различен и зависи от много неща, Трябва професионалисти да ги определят , а не политици.
Има и много други причини , но за мен тези са основните. Според мен е важно да говорим за тези неща защото иначе нищо няма да се промени.
1. Траленето за рапани. Унищожава дъното , а от там и дънните риби. Междо другото то е забранено . Да си видял някой да следи за спазване на тази забрана.
2.Мрежарството. В момента мрежарите са трипити повече от колкото трябва да бъдат . И там , като се хване риба малка голяма , докато вдигнат мрегите тя е умряла. Освен това мрежи по закон трябва да се пускат поне на 500м от брега, да си видял някой да го спазва и да контролира това?
3. Но не на последно място не навременното поставяне на забранителните периоди. Не може да се поставят забрани за улов на дънна риба след като тя вече си е хвърлила хайвера.Вярно , че рибата има някакъв приблизителен период , но той всяка година е различен и зависи от много неща, Трябва професионалисти да ги определят , а не политици.
Има и много други причини , но за мен тези са основните. Според мен е важно да говорим за тези неща защото иначе нищо няма да се промени.
Абсолютно съм съгласен с теб колега,особено за траленето за рапани.Похвално е колега FiSheRMaN_, че мислиш по този начин и така трябва да бъде, но нека да изкажа една друга гледна точка. Ще изложа за мен три най - важни причини , които според мен влиаят десетки да не кажа стотици пъти повече върху унишожаване на дънната риба от това , че някой папардак хванал едно хванал веднъж в годината едно маломерно калканче и не го пуснал.
- milen kordov
- научил се да хвърля
Колега,A.C. ,това дето си го писал е върно и всеки го знае,ама не го спазва.Не че защитавам рапанското тралене(и всяко такова дънно)ама мислиш ли,че траладжията ще остави гладно семейството си само защото е голям еколог?Не вярвам.Проблема за мен е в МОРАЛА.
Друг много голям проблем е Босфора.Хиляди,хиляди рибари и още два пъти повече мрежи има там.Виждал съм ги преди две години.Пиле неможе да префръкне.Комшиите турци паламуда го късат с по една кука и се пребират с пълни лодки.Черноморската скумрия също няма да я има,щото няма как да мине.Ами калкана?Помниш ли началото на 90-те години колко таки гепахме и с колко тона калкан?Комшиите ни разказаха играта тогава.А колко е имало още,дето не ги знаем?Ходихме тогава за акули и аз лично съм виждал,посред зима,на 80-90 метра дулбочина СЕЛО от турски гемии.М/у другото,много се изненадах,че калкана стига до такава дълбочина зимно време,ама комшиите го знаят и бачкаха там.Никой не ги гонеше и те си ловяха на воля от нашия калкан.
Такива неща от мен.Темата за калкана стана малко ЕКО,ама така ще е...Като неможем да гепим,остава само да коментираме.Айде успехи.
Друг много голям проблем е Босфора.Хиляди,хиляди рибари и още два пъти повече мрежи има там.Виждал съм ги преди две години.Пиле неможе да префръкне.Комшиите турци паламуда го късат с по една кука и се пребират с пълни лодки.Черноморската скумрия също няма да я има,щото няма как да мине.Ами калкана?Помниш ли началото на 90-те години колко таки гепахме и с колко тона калкан?Комшиите ни разказаха играта тогава.А колко е имало още,дето не ги знаем?Ходихме тогава за акули и аз лично съм виждал,посред зима,на 80-90 метра дулбочина СЕЛО от турски гемии.М/у другото,много се изненадах,че калкана стига до такава дълбочина зимно време,ама комшиите го знаят и бачкаха там.Никой не ги гонеше и те си ловяха на воля от нашия калкан.
Такива неща от мен.Темата за калкана стана малко ЕКО,ама така ще е...Като неможем да гепим,остава само да коментираме.Айде успехи.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Почнахте ли пробите вече?
Да взимам ли рибки да соля,ко ше кажете?

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Проби правиме ама няма за сега ... само някой лихнус се хваща. Пробите на 2-ра и 3-та буна Кранево. А рибките си осоли щото е време ...
- milen kordov
- научил се да хвърля
Сега събота и неделя Преслав ще ви разкаже играта на Калиакра.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Баща ми е извадил вчера едно калканче на трета буна,утре вечер след мача може би ще направим чорбата.
На борсата видях днес граци колкото кутре за лев,ама имах само едри пари и не си купих...

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- научил се да хвърля
Да питам само,, начи имам в камерата 10-ина граци. Ако ги размразя и осоля дали ще стават за стръв или трябва да са пресни?? 

Никакъв, проблем с граците. Това е твърда стръв и ако я осолиш ,ще стои стегната.
Е дано си късметлия.
Успех на всички
Е дано си късметлия.
Успех на всички
Я колегата дето беше "набол" сопите вчера в дясно от хотел Азалия да си признае - каква я свърши!
Или ако някой е имал успех там да сподели.Тая година вероятно често ще пробвам та си търся "местенце под слънцето".
Или ако някой е имал успех там да сподели.Тая година вероятно често ще пробвам та си търся "местенце под слънцето".
Днес бях на яхтеното наДружба.Калкан не удари но пък с волтите наскубах няколко хубави лихнуси и яки попове.Доста съм доволен.За стръв ползвах само граца,която беше прясна.Много яка стръв може да се ползва и не осолена. 

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Днес резултата от Езерец е пълна нула като не броя екземплярите от детско-юнушеската школа, няма вълни но водата е боза ... загуба на време. Иначе безплатно Делфинсо шоу ама май и те само се разхождаха.
Това е утре на юг.
Това е утре на юг.
-
- ще става разбирач
отивам на х.черноморец да видим има ли,или само вино ще пием.ако има ще пиша.
E ходихме,18 сопи и без удар си останахме,виното изпихме и за платерина пробвахме
и пак нищо.стига толкоз каръщина-А-А-А-А-А-А-А
E ходихме,18 сопи и без удар си останахме,виното изпихме и за платерина пробвахме
и пак нищо.стига толкоз каръщина-А-А-А-А-А-А-А

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.