Усеща ли сома металите

Модератор: sapuna

Заключено
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Усеща ли сома металите

Мнение от snegk »

Някой виждал ли е как амура прескача мрежата барабар с лодката :lol: Някой виждал ли е как 1000м мрежа немогат да искарат риба колкото един рибар с въдица :?: :lol: Как на жребеца лежат десетки сомове и не се хващат на мрежите нито на въдиците :?: :lol: Сами си правете сметката рибата дали разбира :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Troli Rapala написа:Аз няма да се предам и ще продължа да обяснявам,че има Господ и всяко живо същество е мислещо според необходимостта,да го прави! :wink: Усетът,се придобива чрез опита и е малка част от възможностите на мозъка чрез,който мислим!Рибите и животните мислят,но се различаваме от тях с възможността си да мислим абстрактно!Усета и мисленето са различни категории и не трябва да се бъркат! :wink: Ако Педро смята,че е по-умен от 20-100 килограмов сом,защо не е успял да го хване? :shock: :drinkers: Отговори си сам,за да не го направя аз! :wink:
Нямах желание да го пиша по този начин.Сигурно Педро е добър риболовец.Но ще го помоля да пробва едно.Със същите стари куки,влакна,захранки,монтажи,въдици и макари.Ще може ли да хване подобен брой риби както дядо му например. :!: :?: Има доста вкаменелости по язовирите.За това,когато забъркам захранка и наглася такъма на жена ми.Тя улавя такъв брой риби-щото тия вкаменелости не са видяли за година.Разликата е плувката,която си е чист чукан.Влакното,което с дебелината си е неподходящо.Куката,която си е ченгел или умален вид на кърмак.Захранката,която е месен хляб на ръка.За другите такъми няма да споменавам нищо.Връщайки се назад във времето,дедите ни с подобни сечива са хващали повече от жена ми.Сега това няма как да се случи.
Освен,че рибата е намаляла е и нахитряла и не за 100г.
haro
новобранец
новобранец

Мнение от haro »

Инстинктите предпазват живите същества по добре от мисленето и разума( някой път няма време за мислене). Някои от инстинктите се придобиват...
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

haro написа:Инстинктите предпазват живите същества по добре от мисленето и разума( някой път няма време за мислене). Някои от инстинктите се придобиват...
Шапки долу!

Уважавам изказванията на всички. На Троли- момчето му се иска да бъде интересен и ги пуска едни :ANAL: (по късните часове :D ). На Педро- човека е наясно с теориите на Дарвин и Павлов и иска да ни намекне, че величаем сома повече, отколкото заслужава и му приписваме качества, които той няма как да притежава. Все пак истината за мен е една, това на което са ме учили в училище - при животните всичко е вродени и придобити(условни) инстинкти и рефлекси. Цялото поведение на животните се обяснява само с това и с нищо друго.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Цялото поведение на хората се обяснява със това и нищо друго. :wink: :roll: :shock:
Джоко
новобранец
новобранец

Мнение от Джоко »

Предполагам, че по големите риби са по умни от малките, защото преди години хванах сомче със скъсана кука във джуката му.
Мисля си, незнам дали съм прав , но сомолова на кльонк е по различен от другите методи, в смисъл че мустакатия подхожда по различен начин. При кльонка той е много по мнителен, има си и изключения, но като цяло си има едно на ум когато се вдигне( един или повече) и тръгне след стръвта , сто-двеста метра(за Дунав) и неще да вземе. Все ми е на акъла ,че ако същата стръв е метната на дъно, че ще се съберат няколко гладни сома и ще я гледат няколко минути чудейки се какво да я правят.
Сонара много отваря очите и дава отговори на незададени въпроси. С две думи на кльонк инстинктите и придобития опит работят на 110 % , съмнява се животното и това е.
Това е моето мнение по въпроса , не пиша много, но чета с интерес.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Мнението на Джоко го споделям напълно.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Димане,инстинктите са вродени,докато усета се придобива от опита! :wink: Прочети малко философска литература или направо Аристотел-"Категории"! :D :D :D Много хора използват думи,които не разбират или не са на място в контекста,и за това често се стига до неразбиране! :wink: :drinkers:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Troli Rapala написа:... Много хора използват думи,които не разбират или не са на място в контекста,и за това често се стига до неразбиране! :wink: :drinkers:
Не ми се чете отново философска литература, особено пък гръцка антична, искам да си говорим за сом. Съгласен съм твоето магаре да е мъжко. Но никога няма да се съглася, че сома изобщо мисли и разсъждава и едва ли не е по-умен от Педро. Изобщо не смятам да величая това рибе, а да го опозная и да го оценя като противник. Защото това е смисъла на този спорт- да надвиеш сома в собствената му стихия, на негова територия.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Сома със своите инстинкти се опази от твоите куки.Но Педро със неговия акъл,не успя да се опази от нас.Схрускахме го,като бяла акула тюленче.А ти се пази да не попаднеш на косатка.
Според мен цялостната ни грешка е,че расъждаваме,като човеци.Ако се научим да мислим по рибешки.Успеха трябва да е по-добър.Но отдавна във тази тема се разбра,че сома усеща металите.Хората трудно разбират,че инстиктите са по-силни от човешкия разум-дори и на Аристотел.Във противен случай индивида нямаше да се запази със хилядолетия.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

За мен нещата отдавна са ясни,но доста време четях темата без да взимам дейно участие.Само ще кажа че от многото разговори които съм провел със хора които ловят сом на кльонк от много-много години,че сома се е изучил и вече не му праве кой-знае какво впечатление кльонкането.По същия начин,нещата станаха и със воблерите.Ударите бяха по пет-десет на ден в началото,а сега на десет дни,по два-три удара.Всичко това се дължи на факта че изведнъж се юрна и мало и голямо,кьораво и съкато да гони сомовете на воблери.В един момент обаче,имаше за кратко време изключително много удари на големи риби,които биваха изтървани благодарение на незнаенето на ловящите го,със какви такъми да ловят.Ловеше се със всевъзможни корди и дребни примамки а сома не прощава на лйохави такъми и си заминава по-живо по-здраво.Няма как да се пренебрегне този факт и колкото и да се подценява сома като ум и интелект,фактите сочат друго :idea: А то е че сома е малко или много риба която помни,без да съм на ясно със колко гънки на мозъка разполага.Прочетох най -правилното нещо във по-горен пост на колега и съм напълно съгласен със него.Няма как,проста риба,която няма и грам мозък и е тъпа,тъпа та чак проста да оцелее въпреки всичките катаклизми които са се случили през милионите години еволюция от как свят светува.Каквото и да се каже,дано специалистите,дето от година-две ловят сом и имат по три хванати риби,да не се правят на Чарлс Дарвин или друго светило от световен мащаб.Начетох се на научни доводи,родили се във гумената лодката на 50 метра от брега към 23:30 часа,само датата не знам :lol: :lol: :lol: И последно,ако ме питате мен,по правилния въпрос щеше да е ...Обръща ли сома внимание на металите :?: :idea: :?: :idea: :?: :idea: Отговора обаче е само един :idea: Да,след многократните опити да го уловим на тройките и многократните откачания,вече обръща внимание и както всички го изпитваме на собственния си гръб,голямо внимание им обръща :idea: :idea: :idea: Видяли ли сте лъв да подгони плячката,да я настигне,повали на земята и да си каже...Абе,нещо не е наред и няма да та изям днес,просто ти прощавам и друг път ще те ползвам за закуска :!: :idea: :!: :idea: :!: :idea: Сома,многократно се вдига до стръвта и по незнайни за нас причини,просто се врътка и си ляга долу.На това ако може да се даде друго обяснение освен изострено внимание и страх от нещото което виси на рибата/огромната тройка/ е,нека да са прости,щом така им отърва на някои доценти и мислители,но фактите говорят че рибата е доста мнителна и помислете защо,вместо да омаловажавате умственните способности на една от най-старите твари оцеляла до днешни времена със простотия и тъпотия :idea: :idea: :idea: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ще го обясня по-простичко! :D Сомът се ражда с инстинктите си,за самосъхранение или нападение,или...!Той няма инстинкт към метала,но когато се опари от куките един,максимум два пъти у него се включва ново чувство за самосъхранение,което наричаме усет! :wink:Този усет се придобива от опита на субекта и не е вроден,като инстинкта! :wink: Въпросът е как усеща,чрез мустаци или с очи куките? :wink: Усещането става,чрез някакво сетиво! :wink: Сещам се за филма "Усещане за жена"! :D От тук вече решението на задачата е,ако вижда прикрий куките! :wink: За мустаците,неам решение! :oops: :D :D :D От присъстващите тук,знам кой е хванал повече или по-малко от мен и ще добавя,че това подлежи на промяна! :wink: :D :drinkers:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Да бе,те ще стоят на едно място и ще те чакат.Всеки се развива момко и върви напред.Тези които са на луната,трудно се стигат но поне се опитай да ги доближиш не търси изпреварване че може да се изложиш накрая.Явно не си даваш сметка,че когато са тръгнали по сомове,са биле също като тебе,но без интернет.На хората им влиза само пръстчето но явно на теб цялата ръка до лакътя ти се е навряла.Ти сигурно и на работата умуваш,и в леглото умуваш и на маса - пак умуваш,само за сомове мислиш.Спри се че ще се разболееш,ако вече не е късно Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Убеден в това, че сомът усеща метала, когато приближи куките при риболова на кльонк. Има достатъчно време да разгледа и да усети измамата около рибката. Това се вижда доста ясно на сонара. Имам десетки снимки на такива ситуации. Качва се бавно към стръвта, застава под нея, приближава я леко и в последния момент се засилва и я пипва с уста. Или следва удар или сомът пада на дъното като попарен. Понякога ако е много гладен може пак да се върне, но най-често се "забива муцуната" :D на дъното. Но има нещо друго. Не винаги металът играе толкова голяма роля, колкото ни се иска. От последните риболови през октомври и ноември статистиката сочи 100% победа за метала. Имам в предвид, че на едната линия бяха ония тефлоновите куки а на другата въдица обикновена. Всички риби :shock: бяха на голата кука. Много по-голямо значение изигра в случая другите фактори като вид рибка, дълбочина, размер на единичната кука, може би и позиция спрямо кльонка.
От Въча по-хубав няма.
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

kalinux написа: Всички риби :shock: бяха на голата кука. Много по-голямо значение изигра в случая другите фактори като вид рибка, дълбочина, размер на единичната кука, може би и позиция спрямо кльонка.
A коя въдица беше под кльонка?
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”