кучешки попчета
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
кучешки попчета
Здравейте колеги! Миналото лято за първи път лових риба на морето обаче хванах само кучешки попчета /така ми казаха че се казват/ и някакви други малки рибки /едни кафеви с люспи/ които не знам как се казват. За съжаление друго не хванах обаче разбрах че попчетата не се ядат и въпроса ми е защо. Доколкото съм чувал в Черно море няма отровни за ядене риби. Ще се радвам ако някой ми отговори. Наслука!
Ами аз питах в един рибарски магазин и ми дадоха такъми точно за илария /с три куки като до всяка имаше едни неща - не знам как се казват за да не падат куките на дъното/ и лових на блатен червей. Лових край едни скали и минаваха и други колеги, които ми казаха че са кучета, пук и сега в една тема видях снимка на кучешко попче и се сетих. Пък за дракона съм чувал че е опасно ако се набодеш на перките му, но иначе става за ядене и точно за това се учудих че в морето има неядливи риби.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Камене паламуда при неправилна обработка отделя хистамини които са доста отровни особено ако човек е алергичен и могат да доведат до смърт !
Може да се избегне по два начина единия е като се почисти рибата веднага след като е уловена и се направят два успоредни на гръбнака разреза за да изтече цялята кръв другия начин е да се почисти и да се усоли хубаво цялата риба а най добре да се направят и двете
!
По нашата краибрежна ивица има 2 вида цаца а в цялото черно море има мисля че 3 вида цаца единия от тези видове е отровен мисля че довежда до хранително отравяне нищо повече но не е приятно ! По черноморието и викат горчивка немога да дам отличителните разлики от тази цаца която е годна за ядене просто и аз не ги различавам
!
Може да се избегне по два начина единия е като се почисти рибата веднага след като е уловена и се направят два успоредни на гръбнака разреза за да изтече цялята кръв другия начин е да се почисти и да се усоли хубаво цялата риба а най добре да се направят и двете

По нашата краибрежна ивица има 2 вида цаца а в цялото черно море има мисля че 3 вида цаца единия от тези видове е отровен мисля че довежда до хранително отравяне нищо повече но не е приятно ! По черноморието и викат горчивка немога да дам отличителните разлики от тази цаца която е годна за ядене просто и аз не ги различавам

За бракониерите само слънчаци
!

- HEMINGUEI
- ще става разбирач
Николов със сигурност си хващал кучета и лапини/ на Север познати още като Чучолини/. Любима тяхна стръв е блатния червей, а ти си предлагал това лакомство и на тяхна трапеза/ скали/. Не че са отровни, просто някакси е непрестижно да ги кльопаш, затова и отиват за храна на гларусите. А иначе лапините/ както им казваш кафяви риби с люспи/, в съседни до нашето морета стават доста по - едри и дори се считат за много престижен улов както от риболовците с въдица така и от тези с харпун. Това лято трябва да се разпишеш и с по - качествени риби! Ще стискам палци.
Който може хваща!
Мерси колега
! Да се надяваме, че ще е така. Явно наистина това съм ловил, обаче аз отидох на скалите защото си мислех, че може някое попче /не кучешко/ да хвана пък по плажа имаше много хора.
Дано наистина лятото да хвана по - свестни риби - сега се подготвям теоритично, а след някой и друг месец ще видим какво съм научил
. Още веднъж благодаря за отговора и на слука!

Дано наистина лятото да хвана по - свестни риби - сега се подготвям теоритично, а след някой и друг месец ще видим какво съм научил

Лапината е една от най-вкусните риби по нашето Черноморие...ама пусти суеверия и предразсъдъци...има много кости и товае...в село Челноморец бабите правят най-вкусната рибена чорба с лапини...викат им Лимонки...хахаха...
Аз например редовно хвърлям по някоя едра лапина на барбекюто...има страхотен вкус....а ако сте гледали по Дискавъри рибарските филмчета...редовно ловят едри лапини...Зеленушки....... 

- wohim
- научил се да хвърля
Абе турете едно фото на тез липини, че като ги фащаме таквиз екзотики да не се минаваме и да ги връщаме обратно в моретоbatmilen написа:Лапината е една от най-вкусните риби по нашето Черноморие...ама пусти суеверия и предразсъдъци...има много кости и товае...в село Челноморец бабите правят най-вкусната рибена чорба с лапини...викат им Лимонки...хахаха...Аз например редовно хвърлям по някоя едра лапина на барбекюто...има страхотен вкус....а ако сте гледали по Дискавъри рибарските филмчета...редовно ловят едри лапини...Зеленушки.......

Лапина (Зеленушка, Лабрида)
Symphodus tinca
WishBone Tuesday 16 March 2004
Лапина
BUL: Лапина (Зеленушка, Лабрида)
LAT: Symphodus tinca
ENG: East Atlantic peacock wrasse
Семейство Labridae
Разпространение Източният Атлантик: от Испания до Мароко. Включително Средиземно и Черно море.
Макс. размер 44 см
Макс. тегло -
Макс. възраст -
Дълбочина 1 - 30м
Анатомия Овално, сплеснато тяло, добре оформени плавници. Сравнително малка уста с много плътни устни.
Цвят Кафеникава
Храна Морски червеи, малки ракообразни, миди и други дънни организми.
Описание Всъщност избрахме този вид като най-разпространения в Черно море Labridae за да представи цялото си семейство.
Семейство Labridae е изключително многобройно и включва около 50 рода и близо 600 отделни вида. Най-малките са Labroides, които достигат дължина не повече от 6-7 сантиметра. Един от най-едрите представители пък е Cheilinus, тежащ повече от 100 кг. Цветът и формата също варират много! Лабридите са също сред най-цветните рифови риби.
Всички видове населяват плитчините, като се крият между камъните и водораслите. Много са спокойни и дори идват да вземат храна от ръката на гмуркача. Не са стадни. Любопитен факт за тези рибки е че спят нощем! Рибите от това семейство се считат за неядливи в България, въпреки че някои хора ги ядат. Причината за това е, че са твърде костеливи. По време на състезания са отстрелвани екземпляри над 400 г, но никой не стреля по лапини у нас.
Най-разпространена в Черно море е Обикновената лапина (Symphodus tinca), но се срещат и много други видове като Петнистата лапина (Symphodus roissali) или Лапината-юнкер (Coris julis). Тези рибки са единствената причина Черно море на практика да не е толкова тъмно...
Метод на лов Няма причина да ловувате лапини, така че и не го правете!
Рецепта Счита се за негодна за консумация.
Опасност Безопасен, но при по-големи екземпляри не забравяйте за зъбите.
Застрашен вид Не е в Червената книга.

това пише във водолазния сайт...не им вервайте...не са я кусали...не я познават...

Symphodus tinca
WishBone Tuesday 16 March 2004
Лапина
BUL: Лапина (Зеленушка, Лабрида)
LAT: Symphodus tinca
ENG: East Atlantic peacock wrasse
Семейство Labridae
Разпространение Източният Атлантик: от Испания до Мароко. Включително Средиземно и Черно море.
Макс. размер 44 см
Макс. тегло -
Макс. възраст -
Дълбочина 1 - 30м
Анатомия Овално, сплеснато тяло, добре оформени плавници. Сравнително малка уста с много плътни устни.
Цвят Кафеникава
Храна Морски червеи, малки ракообразни, миди и други дънни организми.
Описание Всъщност избрахме този вид като най-разпространения в Черно море Labridae за да представи цялото си семейство.
Семейство Labridae е изключително многобройно и включва около 50 рода и близо 600 отделни вида. Най-малките са Labroides, които достигат дължина не повече от 6-7 сантиметра. Един от най-едрите представители пък е Cheilinus, тежащ повече от 100 кг. Цветът и формата също варират много! Лабридите са също сред най-цветните рифови риби.
Всички видове населяват плитчините, като се крият между камъните и водораслите. Много са спокойни и дори идват да вземат храна от ръката на гмуркача. Не са стадни. Любопитен факт за тези рибки е че спят нощем! Рибите от това семейство се считат за неядливи в България, въпреки че някои хора ги ядат. Причината за това е, че са твърде костеливи. По време на състезания са отстрелвани екземпляри над 400 г, но никой не стреля по лапини у нас.
Най-разпространена в Черно море е Обикновената лапина (Symphodus tinca), но се срещат и много други видове като Петнистата лапина (Symphodus roissali) или Лапината-юнкер (Coris julis). Тези рибки са единствената причина Черно море на практика да не е толкова тъмно...
Метод на лов Няма причина да ловувате лапини, така че и не го правете!
Рецепта Счита се за негодна за консумация.
Опасност Безопасен, но при по-големи екземпляри не забравяйте за зъбите.
Застрашен вид Не е в Червената книга.

това пише във водолазния сайт...не им вервайте...не са я кусали...не я познават...

Рибите в Бургаските влажни зони Сряда, Февруари 08, 2006
Допреди 30 години В Бургаските езера са се срещали общо над 52 вида риби, днес реално обитаващите са не повече от 25. Тук представяме само една част от тях - някои слабо познати риби (речно попче, мраморно попче); Видове от Червената Книга на България, Които в езерата са многочислени (Кавказко попче, триигла бодловка); редки (Дебетигла бодливка, змиорка, атерина) или Вече изчезнали (сирман, езерна цаца), както и някои изкуствено пренесени видове, които днес са сред най-многочислените обитатели на езерата (гамбузия, псевдоразбора).
Обитаващите езерата видове риби имат раз лични биологични особености - едни от тях мигрират от морето в езерата (триигла бодливка, атерина. Змиорка); други са типични обитатели на лолусолените води (Кавказко попче, деветигла бодливка); трети се срещат само в сладки води (брияна, псевдоразбора). Всички те поради малките си размери не представляват стопански интерес и не са застрашени от пряко унищожение от човека, От друга страна, високата численост на някои от тях (кавкаазко попче, псевдо-разбора, гамбузия, триигла бодливка) е предпоставка за голямото разнообразие от рибоядни птици и за нормалното функциониране на езерните екосистеми като цяло.
Най-голяма заплаха за рибите е изменението на жизнената им среда - замърсяването на водата, промяната в солеността и хидрологичния режим, внасянето на конкурентни видове и унищожаване на местата за размножаване. Това са основните проблеми на езерото Вая, язовир Мандра и Узунгерен. Сравнително по-добро е състоянието на естествените рибни популации В резерват "Атанасовско езеро", Поморийското езеро и защитените местности "Пода" и "Ченгенескеле"
Триигла бодливка(Кедрин) (Gasterosteus aculeatus) Ат/Вая/Уз/П/Чс
Деветигла бодливка(Pungitius platygaster) Ат
Гамбузия(Gambusia holbrooki) Ат/Вая/М/Уз/П/Чс
Ивичеста игла (Syngnathus abaster) Ат/Уз
Псевдоразбора (Pseudorasbora prava) Ат/Вая/М
Брияна (Chalcalburnus chalcoides) М
Змиорка (Аnguilla anguilla) Вая
Езерна цаца (Clupeonella cultriventris) Изчезнала
Речно попче (Neogobius fluviatilis)- Вая/м
Мраморно попче (proterorhinus marmratus) Чс
Сирман(Neogobius syrman) Изчезнал
Кавказко попче(Knipowitschia caucasica) Ат/Пом/П
за повече чети тук http://www.pomonet.bg/bourgaslakes/5/ribi.htm
Допреди 30 години В Бургаските езера са се срещали общо над 52 вида риби, днес реално обитаващите са не повече от 25. Тук представяме само една част от тях - някои слабо познати риби (речно попче, мраморно попче); Видове от Червената Книга на България, Които в езерата са многочислени (Кавказко попче, триигла бодловка); редки (Дебетигла бодливка, змиорка, атерина) или Вече изчезнали (сирман, езерна цаца), както и някои изкуствено пренесени видове, които днес са сред най-многочислените обитатели на езерата (гамбузия, псевдоразбора).
Обитаващите езерата видове риби имат раз лични биологични особености - едни от тях мигрират от морето в езерата (триигла бодливка, атерина. Змиорка); други са типични обитатели на лолусолените води (Кавказко попче, деветигла бодливка); трети се срещат само в сладки води (брияна, псевдоразбора). Всички те поради малките си размери не представляват стопански интерес и не са застрашени от пряко унищожение от човека, От друга страна, високата численост на някои от тях (кавкаазко попче, псевдо-разбора, гамбузия, триигла бодливка) е предпоставка за голямото разнообразие от рибоядни птици и за нормалното функциониране на езерните екосистеми като цяло.
Най-голяма заплаха за рибите е изменението на жизнената им среда - замърсяването на водата, промяната в солеността и хидрологичния режим, внасянето на конкурентни видове и унищожаване на местата за размножаване. Това са основните проблеми на езерото Вая, язовир Мандра и Узунгерен. Сравнително по-добро е състоянието на естествените рибни популации В резерват "Атанасовско езеро", Поморийското езеро и защитените местности "Пода" и "Ченгенескеле"
Триигла бодливка(Кедрин) (Gasterosteus aculeatus) Ат/Вая/Уз/П/Чс
Деветигла бодливка(Pungitius platygaster) Ат
Гамбузия(Gambusia holbrooki) Ат/Вая/М/Уз/П/Чс
Ивичеста игла (Syngnathus abaster) Ат/Уз
Псевдоразбора (Pseudorasbora prava) Ат/Вая/М
Брияна (Chalcalburnus chalcoides) М
Змиорка (Аnguilla anguilla) Вая
Езерна цаца (Clupeonella cultriventris) Изчезнала
Речно попче (Neogobius fluviatilis)- Вая/м
Мраморно попче (proterorhinus marmratus) Чс
Сирман(Neogobius syrman) Изчезнал
Кавказко попче(Knipowitschia caucasica) Ат/Пом/П
за повече чети тук http://www.pomonet.bg/bourgaslakes/5/ribi.htm
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И в Черно море има едъри лапини - по над 500 грама. Те често стават жертва на харпунисти. Наричат ги "ЛАБРИДИ". Според някои това са отделни средиземноморски екземпляри достигнали до наши води, а според други са местен вид риби. Приятелят ми Андрея Андреев - многократен републикански шампион по подводен риболов и член на националния отбор по подводен риболов много често отстрелва такива екземпляри, като естествено пази мястото в най-строга тайна.
Подкрепям бат`Милен, че лапините са вкусни, а също и "кучетата". Имат много хубаво бяло месо, но предварителната им обработка наистина не е от най- приятните преживявания, тъй като са много слузести и с противен външен вид.
Подкрепям бат`Милен, че лапините са вкусни, а също и "кучетата". Имат много хубаво бяло месо, но предварителната им обработка наистина не е от най- приятните преживявания, тъй като са много слузести и с противен външен вид.

Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.