кучешки попчета

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

k.nikolov
новобранец
новобранец

кучешки попчета

Мнение от k.nikolov »

Здравейте колеги! Миналото лято за първи път лових риба на морето обаче хванах само кучешки попчета /така ми казаха че се казват/ и някакви други малки рибки /едни кафеви с люспи/ които не знам как се казват. За съжаление друго не хванах обаче разбрах че попчетата не се ядат и въпроса ми е защо. Доколкото съм чувал в Черно море няма отровни за ядене риби. Ще се радвам ако някой ми отговори. Наслука!
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Едва ли ще са кучета.Има отровни с шипове -морски дракон.Така,че преди да откачиш нещо от куката питай колегите наоколо какво е.Ако си решил да ловиш нещо по черноморието си купи такъми за илария ,имятай спининга.Не точно сега де :wink:
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
k.nikolov
новобранец
новобранец

Мнение от k.nikolov »

Ами аз питах в един рибарски магазин и ми дадоха такъми точно за илария /с три куки като до всяка имаше едни неща - не знам как се казват за да не падат куките на дъното/ и лових на блатен червей. Лових край едни скали и минаваха и други колеги, които ми казаха че са кучета, пук и сега в една тема видях снимка на кучешко попче и се сетих. Пък за дракона съм чувал че е опасно ако се набодеш на перките му, но иначе става за ядене и точно за това се учудих че в морето има неядливи риби.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Камене паламуда при неправилна обработка отделя хистамини които са доста отровни особено ако човек е алергичен и могат да доведат до смърт !

Може да се избегне по два начина единия е като се почисти рибата веднага след като е уловена и се направят два успоредни на гръбнака разреза за да изтече цялята кръв другия начин е да се почисти и да се усоли хубаво цялата риба а най добре да се направят и двете ;) !

По нашата краибрежна ивица има 2 вида цаца а в цялото черно море има мисля че 3 вида цаца единия от тези видове е отровен мисля че довежда до хранително отравяне нищо повече но не е приятно ! По черноморието и викат горчивка немога да дам отличителните разлики от тази цаца която е годна за ядене просто и аз не ги различавам :? !
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

Николов със сигурност си хващал кучета и лапини/ на Север познати още като Чучолини/. Любима тяхна стръв е блатния червей, а ти си предлагал това лакомство и на тяхна трапеза/ скали/. Не че са отровни, просто някакси е непрестижно да ги кльопаш, затова и отиват за храна на гларусите. А иначе лапините/ както им казваш кафяви риби с люспи/, в съседни до нашето морета стават доста по - едри и дори се считат за много престижен улов както от риболовците с въдица така и от тези с харпун. Това лято трябва да се разпишеш и с по - качествени риби! Ще стискам палци.
Който може хваща!
k.nikolov
новобранец
новобранец

Мнение от k.nikolov »

Мерси колега :D ! Да се надяваме, че ще е така. Явно наистина това съм ловил, обаче аз отидох на скалите защото си мислех, че може някое попче /не кучешко/ да хвана пък по плажа имаше много хора.
Дано наистина лятото да хвана по - свестни риби - сега се подготвям теоритично, а след някой и друг месец ще видим какво съм научил :D . Още веднъж благодаря за отговора и на слука!
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

Теоретичната подготовка е много важна, затова давай в същия дух! Пак ако нещо неясно има я гледай колко професори и доценти по морски ирболовни науки има наоколо........ :lol: ще помагат
Който може хваща!
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Лапината е една от най-вкусните риби по нашето Черноморие...ама пусти суеверия и предразсъдъци...има много кости и товае...в село Челноморец бабите правят най-вкусната рибена чорба с лапини...викат им Лимонки...хахаха... :lol: Аз например редовно хвърлям по някоя едра лапина на барбекюто...има страхотен вкус....а ако сте гледали по Дискавъри рибарските филмчета...редовно ловят едри лапини...Зеленушки....... :lol:
Аватар
wohim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от wohim »

batmilen написа:Лапината е една от най-вкусните риби по нашето Черноморие...ама пусти суеверия и предразсъдъци...има много кости и товае...в село Челноморец бабите правят най-вкусната рибена чорба с лапини...викат им Лимонки...хахаха... :lol: Аз например редовно хвърлям по някоя едра лапина на барбекюто...има страхотен вкус....а ако сте гледали по Дискавъри рибарските филмчета...редовно ловят едри лапини...Зеленушки....... :lol:
Абе турете едно фото на тез липини, че като ги фащаме таквиз екзотики да не се минаваме и да ги връщаме обратно в морето :wink: :wink:
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Лапина (Зеленушка, Лабрида)
Symphodus tinca
WishBone Tuesday 16 March 2004

Лапина

BUL: Лапина (Зеленушка, Лабрида)
LAT: Symphodus tinca
ENG: East Atlantic peacock wrasse

Семейство Labridae

Разпространение Източният Атлантик: от Испания до Мароко. Включително Средиземно и Черно море.

Макс. размер 44 см

Макс. тегло -

Макс. възраст -

Дълбочина 1 - 30м

Анатомия Овално, сплеснато тяло, добре оформени плавници. Сравнително малка уста с много плътни устни.

Цвят Кафеникава

Храна Морски червеи, малки ракообразни, миди и други дънни организми.

Описание Всъщност избрахме този вид като най-разпространения в Черно море Labridae за да представи цялото си семейство.

Семейство Labridae е изключително многобройно и включва около 50 рода и близо 600 отделни вида. Най-малките са Labroides, които достигат дължина не повече от 6-7 сантиметра. Един от най-едрите представители пък е Cheilinus, тежащ повече от 100 кг. Цветът и формата също варират много! Лабридите са също сред най-цветните рифови риби.

Всички видове населяват плитчините, като се крият между камъните и водораслите. Много са спокойни и дори идват да вземат храна от ръката на гмуркача. Не са стадни. Любопитен факт за тези рибки е че спят нощем! Рибите от това семейство се считат за неядливи в България, въпреки че някои хора ги ядат. Причината за това е, че са твърде костеливи. По време на състезания са отстрелвани екземпляри над 400 г, но никой не стреля по лапини у нас.

Най-разпространена в Черно море е Обикновената лапина (Symphodus tinca), но се срещат и много други видове като Петнистата лапина (Symphodus roissali) или Лапината-юнкер (Coris julis). Тези рибки са единствената причина Черно море на практика да не е толкова тъмно...

Метод на лов Няма причина да ловувате лапини, така че и не го правете!

Рецепта Счита се за негодна за консумация.

Опасност Безопасен, но при по-големи екземпляри не забравяйте за зъбите.

Застрашен вид Не е в Червената книга.

Изображение

това пише във водолазния сайт...не им вервайте...не са я кусали...не я познават... :lol:

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Рибите в Бургаските влажни зони Сряда, Февруари 08, 2006

Допреди 30 години В Бургаските езера са се срещали общо над 52 вида риби, днес реално обитаващите са не повече от 25. Тук представяме само една част от тях - някои слабо познати риби (речно попче, мраморно попче); Видове от Червената Книга на България, Които в езерата са многочислени (Кавказко попче, триигла бодловка); редки (Дебетигла бодливка, змиорка, атерина) или Вече изчезнали (сирман, езерна цаца), както и някои изкуствено пренесени видове, които днес са сред най-многочислените обитатели на езерата (гамбузия, псевдоразбора).

Обитаващите езерата видове риби имат раз лични биологични особености - едни от тях мигрират от морето в езерата (триигла бодливка, атерина. Змиорка); други са типични обитатели на лолусолените води (Кавказко попче, деветигла бодливка); трети се срещат само в сладки води (брияна, псевдоразбора). Всички те поради малките си размери не представляват стопански интерес и не са застрашени от пряко унищожение от човека, От друга страна, високата численост на някои от тях (кавкаазко попче, псевдо-разбора, гамбузия, триигла бодливка) е предпоставка за голямото разнообразие от рибоядни птици и за нормалното функциониране на езерните екосистеми като цяло.
Най-голяма заплаха за рибите е изменението на жизнената им среда - замърсяването на водата, промяната в солеността и хидрологичния режим, внасянето на конкурентни видове и унищожаване на местата за размножаване. Това са основните проблеми на езерото Вая, язовир Мандра и Узунгерен. Сравнително по-добро е състоянието на естествените рибни популации В резерват "Атанасовско езеро", Поморийското езеро и защитените местности "Пода" и "Ченгенескеле"

Триигла бодливка(Кедрин) (Gasterosteus aculeatus) Ат/Вая/Уз/П/Чс

Деветигла бодливка(Pungitius platygaster) Ат

Гамбузия(Gambusia holbrooki) Ат/Вая/М/Уз/П/Чс

Ивичеста игла (Syngnathus abaster) Ат/Уз

Псевдоразбора (Pseudorasbora prava) Ат/Вая/М

Брияна (Chalcalburnus chalcoides) М

Змиорка (Аnguilla anguilla) Вая

Езерна цаца (Clupeonella cultriventris) Изчезнала

Речно попче (Neogobius fluviatilis)- Вая/м

Мраморно попче (proterorhinus marmratus) Чс

Сирман(Neogobius syrman) Изчезнал

Кавказко попче(Knipowitschia caucasica) Ат/Пом/П

за повече чети тук http://www.pomonet.bg/bourgaslakes/5/ribi.htm
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

И в Черно море има едъри лапини - по над 500 грама. Те често стават жертва на харпунисти. Наричат ги "ЛАБРИДИ". Според някои това са отделни средиземноморски екземпляри достигнали до наши води, а според други са местен вид риби. Приятелят ми Андрея Андреев - многократен републикански шампион по подводен риболов и член на националния отбор по подводен риболов много често отстрелва такива екземпляри, като естествено пази мястото в най-строга тайна.
Подкрепям бат`Милен, че лапините са вкусни, а също и "кучетата". Имат много хубаво бяло месо, но предварителната им обработка наистина не е от най- приятните преживявания, тъй като са много слузести и с противен външен вид. :lol:
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Жусти...в Поморие на кея много хора "събират" за котките пустите лапини...Поморийските котки имат доста изискан вкус....... :lol:
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Те затуй нашите мацки са най- хубавите бе бат`Милене :lol:
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Изображение

и другаде по света мацките обичат рибарите....хахаха.... :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Рибите, навици, особености и как да ги ловим.”