Лайнденсър

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Re: Лайнденсър

Мнение от майсторчето страхил »

Според мен има значение играта на кордата преди да се прибере на шпулата,става някакси на тласъци.Пробвай да държиш кордата с ръка близо до макарата и ще усетиш едно прилашкване на оборот което се одразява и на играта на примамката
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Иска ли някой да си делнем един чифт ? 3бр за 20 долара ? И да видим как е направено и да го побългарим ? :)) http://cgi.ebay.com/LINEDANCER-BUY-2-SE ... .m20.l1116

Само си задавам въпроса , тоя гаджет не протрива ли и не износва ли влакното ?
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

nas написа:Pedro, като по можещ и напреднал от мен в спининговия риболов, кажи според теб как разбираш това:
Light action - Approximately 8-10 inches in front of the spool
Medium action - Approximately 4-6 inches in front of the spool
Heavy action - Approximately 2-3 inches in front of the spool
Според мен разстоянието от шпулата до лайнденсъра зависи от това колко тежка примамка ще хвърляш или греша. :roll:
Леката акция - 10 инча =25,4 см
Средната = 15,24 см
Тежката = 7,62 см като калибъра на Калашника!
Разстоянията са от ръба на шпулата до лайнденсъра. Не зависи от тежестта на примамката, а само увеличава амплитудите на колебанията. Не замятайте през лайнденсъра никога! Замята се по нормалния начин, а чак след падането на примамката, тогава се окачва влакното на куката на приспособлението. Това е неудобството, че се губи малко време, второто неудобство е, че влакното се износва по-бързо, особено при самоделни изпълнения. Ако някой смята да си прави такова нещо сам - добре е да ползва ненужен сиков водач, част от който да се изреже, за да влиза влакното като в кука. Тогава по-малко ще се износва.
Толкова от дедо Доцент :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

Педро пробвай , че ти си по добър с побългаряването .Като го направиш пиши за резултатите и ще си ги копувами или ще си изработваме сами. :D
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

ivo75,
Елементарно за направа е.Даже мисля да му променя конструкцията.
Виждаш ли какво значи да се сетиш !! Да имаш нещо в пипето.
Ония на запад не са както много хора си ги представят - имат пари, купуват и дуят тумбаци.Точно обратното е - там пада много часпром, ама много във всички области.
Ровя яката Интернета в различни сфери и различни хобита и съм се смаял.
А как само си тунинговат и поправят и колите и други неща - и какви домашни обзаведени работилнички имат....
Не обичат да дават пари, ако могат иначе ...и краковете им са кракове, и нелегалния софтуер си им е на ниво ..и много други "безплатни" неща, и персоналните компютри дори бяха създадени в гаражи..- ами от тях се учим в крайна семетка...да са живи и здрави и да продължват в същия дух, че и ние да намазваме..
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Маи не си заслужава. Единственото предимство което виждам е в играта на воблера, това може съвсем лесно да се докара с върха на пръчката, а и удоволствието е по голямо. Недостатъците са повече, гарантирано ще увеличи износването и усукването на влакното, а може да влоши и реденето.
Последно промяна от stancom на Вто Дек 16, 2008 7:21 pm, променено общо 1 път.
Аватар
mandy73
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mandy73 »

Напълно съм съгласен с колегата stancom. Освен това смятам, че ще спомогне и за по-бързото износване на макарата.
vanov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanov »

Аз вече огънах една алуминиева тел и смятам утре да отивам да пробвам. От проба няма нищо да им стане на макарата и на влакното , ако не го харесам го хвърлям и готово.
Изображение
Стара риба има ли ?? Нямааа има голяма риба !!
мастЪра_
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от мастЪра_ »

Браво !
Станало е супер :smt023
Само един съвет, ако искаш на мястото където се трие кордата да сложиш някакво парче шлаух за да няма директно съприкосновение на телта с влакното :wink:
vanov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanov »

Помислих си го обаче кордата 100% ще протрие шлауха. Мисля си , ако случайно сработи тва нещо да го топна "лайнденсъра" в епоксидна смола , дали няма да стане като някакъв вид покритие.
Стара риба има ли ?? Нямааа има голяма риба !!
Sharko_92
новобранец
новобранец

Мнение от Sharko_92 »

Много ти благодаря дядо доценте :D ,че ме осветли за таз рибка :):):)
Последно промяна от Sharko_92 на Чет Дек 18, 2008 8:42 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Markony
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Markony »

Нещо бъркате.Ефекта се получава от смяната на ъгала на вход на влакното към бигела.Затова има доста спининги без водач на долното коляно ...за да не се получава тоя ефект.Резултата е неправилно редене на влакното и радиално натоварване на лагера.Най добре да си туичваш на ръка ,а не мързеливо да ти го прави макарата....
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Лично мнение - псулютна глупост за ловене на риболовци а не на риби от рода на оная въдица металната къде я продаваха по телешопа ! Тъй да се обоснова значи . Туй чудо най-малкият проблем му е протриването на монофила ( щот брейда ще му ебебабата на него де ) ! С него разказваме играта на всичко - въдица , макара , линия ! Тъй , не случайно първият водач е най-широк и най-отдалечен от шпулата . Така избягваме пресукване на влакното , имаме максимално натоварване на бланката от върхът до макарата , даваме възможност на макарата да работи като такава а не като лебедка демек имаме възможност да ползваме аванса :idea: С туй нящо им както казах бабата на целият комплект . Първо при удар се задейства само върхът на гегата демек акцията и без да използваме строят на гегата и аванса на макарата . Второ пресукването на влакното благодарение на тормоза при редене нема начин да се намали ако ще не вирбел ами лагер главина да сложиме . Като гледам малце е помислено по въпроса поне да не ни се счупи гегата при резка закачка та за туй са препоръчали колкото е с по-нисък тест гегата то толкова по-далече да се слага джиджавката от макарата та белким се включи аванса ! Та тъй , ползвайте си отвреме на време туичинг и не се занимавайте с глюпости ! Още повече че не винаги туичинга е най-успешната проводка за деня , в доста случаи равномерната такава е много по-успешна .

пп - monilom , оплитането което ти се получава не е баш само заради телта :wink: Има комплексно съчетание на фактори - задвъдично устройство , тел , такъми и пр.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Павел Иванов написа:Лично мнение - псулютна глупост за ловене на риболовци а не на риби от рода на оная въдица металната къде я продаваха по телешопа ! Тъй да се обоснова значи . Туй чудо най-малкият проблем му е протриването на монофила ( щот брейда ще му ебебабата на него де ) ! С него разказваме играта на всичко - въдица , макара , линия ! Тъй , не случайно първият водач е най-широк и най-отдалечен от шпулата . Така избягваме пресукване на влакното , имаме максимално натоварване на бланката от върхът до макарата , даваме възможност на макарата да работи като такава а не като лебедка демек имаме възможност да ползваме аванса :idea: С туй нящо им както казах бабата на целият комплект . Първо при удар се задейства само върхът на гегата демек акцията и без да използваме строят на гегата и аванса на макарата . Второ пресукването на влакното благодарение на тормоза при редене нема начин да се намали ако ще не вирбел ами лагер главина да сложиме . Като гледам малце е помислено по въпроса поне да не ни се счупи гегата при резка закачка та за туй са препоръчали колкото е с по-нисък тест гегата то толкова по-далече да се слага джиджавката от макарата та белким се включи аванса ! Та тъй , ползвайте си отвреме на време туичинг и не се занимавайте с глюпости ! Още повече че не винаги туичинга е най-успешната проводка за деня , в доста случаи равномерната такава е много по-успешна .
За повечето неща Павел е прав, но днес сутринта направих тестове на вода и вижте по-долу резултатите.

Първо изработих подобие на джиджавката, отне ми десет минути. Вижте:
Изображение
Изображение
Изображение

После си направих собствено изобретение, изработката трая две минути! Ето:
Изображение

Рано тази сутрин от 7,30 до 9,00 часа бях на езерцата на Южния парк за водни тестове:
Изображение
Изображение

Пробвах около 25 вида разнообразни примамки. Риба не хванах, защото там водата е две педи, но поне можех отлично да наблюдавам играта на примамките. Първо започнах с Меппс Лусокс №3, направо ме стреснаха вибрациите на въдицата и макарата, а играта на примамката бе влошена. Изобщо при всички последващи пробвани въртящи блесни се нарушаваше въртенето на листото. При клатещите блесни играта бе по-добра, но не при лъжиците, а при продълговатите. При туистерите и останалите силиконови примамки играта бе много интересна и по-интензивна, отколкото при традиционното водене. Най-поразителният ефект бе при воблерите - извършваха движения като рибета в агония, направо турбоигра, особено при едно тумбесто Битси Миноу, но и рапалите се мандахерцаха предизвикателно. Вариантът с щипката се представи по-добре, защото се фиксираше добре по въдицата и можеш лесно да му променяш ъгъла спрямо фронта на шпулата. Всяка примамка я мятах по четири пъти, за да пробвам различни скорости и дълбочини, тоест направих сто замятания и нито веднъж не ми се оплете влакното, това е защото направих по голяма извивката на куката на "джуруляка".Викам му джуруляк, защото джурка примамката. Влакното - монофил на Стрен 8 либри се редеше добре върху макарата. Ами когато навиваме ново влакно, нали затова преди първия водач го придържаме с пръсти, за да има леко съпротивление. Прегледах накрая на теста влакното и нямаше видими поражения по него, може би защото куката на щипката бе идеално гладка и никелирана. Няколко пъти закачвах във водораслите джиг-главите, получава се подобие на удар. Засичах и влакното автоматично се изхлузваше от куката на щипката, а тя самата се завърташе около оста на пръчката и авансът сработваше безотказно.
Това са резултатите. Тоя джуруляк става за воблери и силикони, но при блесни не си струва да си хабите такъмите. Аз затова ползвах при теста стара макара, стара пръчка и старо влакно.
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
nas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nas »

Колеги, радвам се, че има отзиви по темата за тази джаджа, някой добри, а други лоши. Според мен тази проста джаджа ще работи успешно за някои тип примамки и на съответни места. То е ясно, че туй нещо като го сложиш няма да станеш най-добрия спинингист и да започнеш да вадиш хищник след хищник, ама на мен ми се вижда интересно и за това пуснах темата.

Във връзка с протриването на влакното се сетих за едно решение. Може да се промени малко конструкцията и да му се сложи една ролчица с лагер, както е ролката на бигела и така да се избегне триенето на влакното. Малко по трудно е за изработка, но според мен ще има ефект.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”