Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум




РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Опитай на парче рибка или свински(пилешки) черен дроп.
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Не видях никъде да споменавате земната какавида( тинявец или бумбар),доста добра стръв за този сезон а през лятото
и за маришката мряна
и за маришката мряна
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3795
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 9:20 pm
- Местоположение: Смолян
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Няма начин да не е споменавана,но може да не е тук,а да а било в "Стръв и захранки",под друго наименование -има ги много,например в Средните Родопи на тази твар и викат "бумбарек".Ама това не е точно любима кефалска стръв-по-скоро е деликатес за едрите черни мрени,което е друга тема,друга мечта и друга поезия...
- tisho-tisho
- новобранец
- Мнения: 15
- Регистриран на: Нед Ное 23, 2008 8:24 pm
- Местоположение: Благоевград - Бяла Слатина
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Здравейте колеги! За първи път пиша във форума, но да споделя и аз за кефала. Предимно за кефал съм ходил по р. Огоста, за зимния период предимно съм чувал за пилешки черва, далак, дроб. За лятото аз лично ходя сутрин рано по съмнало съм на мястото и най-много до към 9ч. на стръв жабка от гьола (кафява окраска на зелена по се мръщи),дуд(черница)особено резултатно, джанка, пчела. Никакви лъскавини по линията аз лично ползвам и гъшо перо за плувка, пълна тишина, големите са доста плашливи, ходя на места които не се посещават много и рибата не е наплашена. Както беше писал колега от форума кефала е добро прасенце и яде почти всичко. Но в завсимост от мястото е и изборът на стръв, на доста местта около бреговете има дървета джанки ,дуд от долу по течението рибата е привикнала на това.За лятото предимно жива стръв, но и на блесна съм имал доста добри резултати по обяд по плитчините и малките бързели.изборът на стръв е според водоема и навиците на рибата, най-често използвани захранки от други колеги за друг вид риба,не малко случай съм имал когато на места където стървят за каракуда, на царевица съм имал също добри резултати, това е от мен наслука на всички и спорна 2009г.
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
- Местоположение: Добрич
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Здравейте,
Аз съм малко нов в риболова на кефал и искам да попитам нещо. Аз ходя за риба на Тунджа на едно място на което съм виждал как вадят кефали. Миналата година ходих и успях да извадя само един на блесна(изпокъсах маса блесни). Ситуацията е такава. Мястото, пък и самата река е пълна със закачалки. Не мога да реша дали е възможно да хващам и с потъващи воблери ,или да използвам само плаващи и ако може да ми препоръчате някое воблерче (ако може и размер). Благодаря предварително.
Аз съм малко нов в риболова на кефал и искам да попитам нещо. Аз ходя за риба на Тунджа на едно място на което съм виждал как вадят кефали. Миналата година ходих и успях да извадя само един на блесна(изпокъсах маса блесни). Ситуацията е такава. Мястото, пък и самата река е пълна със закачалки. Не мога да реша дали е възможно да хващам и с потъващи воблери ,или да използвам само плаващи и ако може да ми препоръчате някое воблерче (ако може и размер). Благодаря предварително.
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Тукsalamandar написа: Мястото, пък и самата река е пълна със закачалки. Не мога да реша дали е възможно да хващам и с потъващи воблери ,или да използвам само плаващи и ако може да ми препоръчате някое воблерче (ако може и размер). Благодаря предварително.
За един ден на риба , Господ два дена дава !
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
- Местоположение: Добрич
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
- Местоположение: Добрич
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Колеги,сетих се да ви питам още нещо. Можете ли да ми кажете как да закача скакалеца за кефал. И малко да ми обясните как става номера с кус куса? С плувка или на дъно ? Каде точно се закача на кукичкат ?
благодаря предварително

благодаря предварително



- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
На скакалеца му късам задните крака и го набождам по дължина-куката влиза през главата и излиза през дупето!Острието задължително на вън!За целта около 8-ми номер орловка някаква!
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
- Местоположение: Добрич
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
На плувка или на дъно?
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Капка или плувка!
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
- Местоположение: Добрич
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
salamandar написа:..... И малко да ми обясните как става номера с кус куса? С плувка или на дъно ? Каде точно се закача на кукичката ?
благодаря предварително![]()
![]()
IDA написа:Да споделя аз как го приготвям. Най-напред искам да обърна внимание че кус-куса го деля на два вида:
1. Всички видове български кус-кус
2. Гръцки кус-кус "MISKO", и всякакви други тестяни изделия с тази марка
Разликата е във времето за варене , освен това гръцкия леко жълтее , иначе подготовката е следната- слагам на котлона съд с вода (не много голям , но по-дълбок) като във водата предварително слагам три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол (за овкусяване) След кипване на водата се изсипва кус-куса , обикновено варя по 1/3 от пакетчето и за дохранване и за стръв като се ЗАСИЧА ВРЕМЕТО с точност до секунда. Българския се вари 3 минути +/- 5 секунди , гръцкия 9.5минути +/-10 секунди , след което по най-бръз начин на чешмата с тенджерката и яко няколкократно промиване със студена вода!!! Оцежда се и се ароматизира с едно две пакетчета ванилия или друг ароматизатор. За да не залепват зърната се капват десетина капки олио , разбърква се добре , слага се в найлонова торбичка и в хладилника- това се прави вечерта преди излета. Така приготвения кус-кус седи като силикон на куката
(особено гръцкия) и става за многократно замятане . За кус-кус аз ползвам куки номер 18 , БЕЛИ , с късо стебло , Мустад ; може да се ползват и номер 16 , тънки тип "кристал". Пробожда се цялото зрънце, точно по средата, така че леко да се показва върха на куката![]()
Поздрави и Наслука!!!
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Що не се разходите до подфорум на тази тема ........ 

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
- Местоположение: Добрич
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Благодаря за рецептата. Ще я пробвам. Само да питам а плувка като хваъляш във водата и оставяш течението да носи кускуса или на дъно ?