РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
mehodm4
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 10:12 pm

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от mehodm4 »

Опитай на парче рибка или свински(пилешки) черен дроп.
emsi12
новобранец
новобранец
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 11:24 am

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от emsi12 »

Не видях никъде да споменавате земната какавида( тинявец или бумбар),доста добра стръв за този сезон а през лятото
и за маришката мряна
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3795
Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 9:20 pm
Местоположение: Смолян

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от INCUBUS »

Няма начин да не е споменавана,но може да не е тук,а да а било в "Стръв и захранки",под друго наименование -има ги много,например в Средните Родопи на тази твар и викат "бумбарек".Ама това не е точно любима кефалска стръв-по-скоро е деликатес за едрите черни мрени,което е друга тема,друга мечта и друга поезия...
Аватар
tisho-tisho
новобранец
новобранец
Мнения: 15
Регистриран на: Нед Ное 23, 2008 8:24 pm
Местоположение: Благоевград - Бяла Слатина

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от tisho-tisho »

Здравейте колеги! За първи път пиша във форума, но да споделя и аз за кефала. Предимно за кефал съм ходил по р. Огоста, за зимния период предимно съм чувал за пилешки черва, далак, дроб. За лятото аз лично ходя сутрин рано по съмнало съм на мястото и най-много до към 9ч. на стръв жабка от гьола (кафява окраска на зелена по се мръщи),дуд(черница)особено резултатно, джанка, пчела. Никакви лъскавини по линията аз лично ползвам и гъшо перо за плувка, пълна тишина, големите са доста плашливи, ходя на места които не се посещават много и рибата не е наплашена. Както беше писал колега от форума кефала е добро прасенце и яде почти всичко. Но в завсимост от мястото е и изборът на стръв, на доста местта около бреговете има дървета джанки ,дуд от долу по течението рибата е привикнала на това.За лятото предимно жива стръв, но и на блесна съм имал доста добри резултати по обяд по плитчините и малките бързели.изборът на стръв е според водоема и навиците на рибата, най-често използвани захранки от други колеги за друг вид риба,не малко случай съм имал когато на места където стървят за каракуда, на царевица съм имал също добри резултати, това е от мен наслука на всички и спорна 2009г.
salamandar
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от salamandar »

Здравейте,
Аз съм малко нов в риболова на кефал и искам да попитам нещо. Аз ходя за риба на Тунджа на едно място на което съм виждал как вадят кефали. Миналата година ходих и успях да извадя само един на блесна(изпокъсах маса блесни). Ситуацията е такава. Мястото, пък и самата река е пълна със закачалки. Не мога да реша дали е възможно да хващам и с потъващи воблери ,или да използвам само плаващи и ако може да ми препоръчате някое воблерче (ако може и размер). Благодаря предварително.
tetko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 674
Регистриран на: Чет Мар 03, 2005 11:16 am
Местоположение: Карлово

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от tetko »

salamandar написа: Мястото, пък и самата река е пълна със закачалки. Не мога да реша дали е възможно да хващам и с потъващи воблери ,или да използвам само плаващи и ако може да ми препоръчате някое воблерче (ако може и размер). Благодаря предварително.
Тук
За един ден на риба , Господ два дена дава !
salamandar
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от salamandar »

Благодаря :D
salamandar
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от salamandar »

Колеги,сетих се да ви питам още нещо. Можете ли да ми кажете как да закача скакалеца за кефал. И малко да ми обясните как става номера с кус куса? С плувка или на дъно ? Каде точно се закача на кукичкат ?
благодаря предварително :) :) :)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от sapuna »

На скакалеца му късам задните крака и го набождам по дължина-куката влиза през главата и излиза през дупето!Острието задължително на вън!За целта около 8-ми номер орловка някаква!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
salamandar
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от salamandar »

На плувка или на дъно?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от sapuna »

Капка или плувка!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
salamandar
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от salamandar »

OK :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от Бачо Илия »

salamandar написа:..... И малко да ми обясните как става номера с кус куса? С плувка или на дъно ? Каде точно се закача на кукичката ?
благодаря предварително :) :) :)
IDA написа:Да споделя аз как го приготвям. Най-напред искам да обърна внимание че кус-куса го деля на два вида:
1. Всички видове български кус-кус
2. Гръцки кус-кус "MISKO", и всякакви други тестяни изделия с тази марка
Разликата е във времето за варене , освен това гръцкия леко жълтее , иначе подготовката е следната- слагам на котлона съд с вода (не много голям , но по-дълбок) като във водата предварително слагам три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол (за овкусяване) След кипване на водата се изсипва кус-куса , обикновено варя по 1/3 от пакетчето и за дохранване и за стръв като се ЗАСИЧА ВРЕМЕТО с точност до секунда. Българския се вари 3 минути +/- 5 секунди , гръцкия 9.5минути +/-10 секунди , след което по най-бръз начин на чешмата с тенджерката и яко няколкократно промиване със студена вода!!! Оцежда се и се ароматизира с едно две пакетчета ванилия или друг ароматизатор. За да не залепват зърната се капват десетина капки олио , разбърква се добре , слага се в найлонова торбичка и в хладилника- това се прави вечерта преди излета. Така приготвения кус-кус седи като силикон на куката
(особено гръцкия) и става за многократно замятане . За кус-кус аз ползвам куки номер 18 , БЕЛИ , с късо стебло , Мустад ; може да се ползват и номер 16 , тънки тип "кристал". Пробожда се цялото зрънце, точно по средата, така че леко да се показва върха на куката :idea:
Поздрави и Наслука!!!
Изображение
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3910
Регистриран на: Нед Яну 08, 2006 8:16 pm
Обратна връзка:

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от bkd »

Що не се разходите до подфорум на тази тема ........ :wink:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
salamandar
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Яну 10, 2008 8:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от salamandar »

Благодаря за рецептата. Ще я пробвам. Само да питам а плувка като хваъляш във водата и оставяш течението да носи кускуса или на дъно ?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”