Подходящото място и фактори за щука?

Модератор: sapuna

Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Подходящото място и фактори за щука?

Мнение от Bai Ves »

Приятелю, всеки знае, че щуките са по плитчините, в близост до брега или там където стоят жертвите им. Сега искам да ми отговориш на въпроса. Щуките, говоря над 60 см. (за мен това е минимума за квалитетна щука), предпочитат да изхабят малко енергия за максимум дажба или храна. Сега, червеноперки ли да гони или уклеите? А защо да не си стои при смотаните каракуди и да ги плющи, когато и се прииска? Те, каракудите едвам гледат сега, наврели са се във водораслите, из тинята(не се знае), а това е тлъста плячка за малко усилие. Така стоят нещата за мен. Аз също си вземам щуките от дълбочини до 3м. Аз искам ти да ми обясниш защо считаш, че в открита вода щука нямало? Бъди сигурен, че има, големите риби си знаят и си правят каквото си поискат, за тях граници във водата няма. :wink:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Говорите за различни водоеми и от там е неразборията! :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Secret Carp написа:Хм най-голямата ми щука е хваната на около 1.5м :roll: Не съм се замислял за дълбочини но Сапуна мисля,че е прав-все пак тя се храни с малки рибета а те са по на плитичко.

Сега,ще визирам основно Марица,защото щуки съм вадил най-много на нея.Нямате си на представа,как може да ви изненада присъствието на голяма щука,на средата на бента.Това ще означава че е на средата нареката.Дълбочини,на опраделени местадал-Бог и над 6-7 метра,но изненадата е там че точно на ръбовете,където силното течение цепи и сваля пясъка на доло,прави разните му там ръбове и т.н.Щуката се държи точно на такива медта,където дребната риба,която подада в силното течение,няма как да се пребори с него и така става лесна плячка.Много,ама много не съм съгласен че щуката се хранела само с малки рибки !!!Такива гадове кано нея и Бялата риба,просто няма.Тази гад-щуката,и куче в рокля да мине,ако го мерне направо го е тряснала.Обърнете внимание,как размера на щуката,изобщо не отговаря на отворената и уста.Устата и е много по-голяма от глътката и си мисля че когато удари по-голяма жертва,глътката се разтваря /разширява/ толкова колкото е жертвата и.100% съм убеден че щуката напада всичко което се завърти около нея,стига да прецени че може да го глътне.Няма филм или книга,където да не се споменава излишно,че хищниците се държат на места,където от доло има каменни струпвания или наноси от клони и корени.Там,респективно има и жерви,които тя с охота си кльопа като стой та гледай,стига да са от нейния размер,който може да погълне.Айде че много взех да пиша кат Толстой ИзображениеИзображение
Аватар
nordf
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nordf »

Здравейте ,
В потвърждение на написаното от колегата ,качвам една снимка:

Изображение

обърнете внимание на големината на примамката ,спрямо уловената риба ... ,може би от глад ,боже би от агресия :wink:
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

del.
Последно промяна от Secret Carp на Сря Яну 14, 2009 5:06 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Много пъти,когато съм ходил по Марица,съм забелязвал щуки,стоящи неподвижно до клон или водорасло,но не по-големи от кило-две.Едра щука не съм виждал на плиткото.Говоря за 37 години обикаляне по Марица.Първо ловяхме като деца на ръце,после с черничеви пръчки,после с бамбукови та до днес.Къде ли е голямата щука се пита в задачата.Отговора е прост,в дълбокото.Всички големи риби,се чувстват много по уютно и спокойни навътре във водоемите,не зависимо дали е язовир или река.Имали обаче някъде ръбове и високи наноси,камъни или друго,там може да се търсят големите и едри екземпляри.Търсенето му е майката и както удрят дребните на плиткото,може да се завърти и се върти и голяма но в повечето случай се държи на безопасно растояние от брега.
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Така, съгласен съм. Никъде не съм казал, че щуката яде само дребосък.Говорим, има ли я в открита вода или не. Аз държа на своето мнение за затворените водоеми и споделям това на Кроки. Да там, където споменава той, е съвсем нормално да се въртят едрите екземпляри. И аз съм хващал щуки в бързеи и ями, по реките. За мен не се получава неразбирателство с колегата, а това, че желая аргументирани отговори, не държа точно упоменаване на водоемите но желая, да се говори за дълбочини в метри, дистанция в метри, поне приблизително но да отговаря това на реалноста. :wink:

Тази малката щука дето е лапнала големия воблер не показва нищо ново, а точно обратното- неопитност и първичен инстинкт за агресия, не глад. Сега, на Мепс 8- ми номер имаше слука с два костура под 10 см, е ли той изрод или не е? Какво значение има, че бебето атакува непредсказуеми примамки? Друго става въпрос. За това дали може да разчитаме на удари, вътре в течението или откритите площи за нас. На дъното обаче не е така. Хайде сега по темата. :!: :!: :!: :wink:
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Нямам много щуки на Марица с изкуствени примамки, но тези които имам почти винаги са удряли точно до брега.Даже съм имал случай,когато съм я наблюдавал ,как гони воблера преди да го захапе.Наблюдавал съм,че по старите майстори по реката винаги са заметнали тапите на най-много два метра от брега непосредствено до някой шавар или паднал дънер.Вероятно ,както някой беше написал,в бизост до брега има повече и по-лесно достъпна храна за нея. :roll: Инак съм ставал свидетел и на изкарани щуки в плитки бързейчета,характерни за мряната. :roll:
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Сони, покрай брега удрят само малките.
Едрата щука както каза Кроки е в течението.
Вярно е, че има и изключения, но нека да не те заблуждават дядките с тапите.
Те просто не могат да си направят монтажа за да я търсят там където е :wink:
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Точно така е, тези, които ловят на тапа разчитат на по 5- 10 сопи и ги разполагат така, че да хванат повече но по- дребни щуки. Ако им удари нещо едро....." Ухаааа"- 5 кила. Те повечето или не могат или не мислят къде са рибите и действат поспомен, там където са хванали или са видяли някой да хване. От тях нищо не се учи, а най- много да се бере злоба при гледдката, в която се вижда, как те прибират маломерни щуки. Аз до сега не съм видял един специализиран щукар, който да успее да закове хубави риби но по определен метод или да ги търси той самият. Случайните риби не ги броя. Аз не считам, че риболовната слука се свежда до това човек, да отиде и да метне тапа с рибка или дънна въдица и да се тупа по гърдите , че видиш ли, е хванал риба. :wink: На всички такива им се смеем :mrgreen:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

За мен всичко се свежда до познаване на водоема.Имаш ли представа за релефа на дъното на даден водоем,познаваш ли начина на живот на щуката,ще знаеш и как да хванеш щуката на живота си.
chanio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chanio »

Реших да споделя моите лични наблюдения,относно местата,по реки и езера обитавани,от зъбатките.От няколко години съм зарибен по щуколова и си направих някви изводи.
Щуката се въди по принцип навсякъде,реки,езера,канали,язовири,разни дупки и т.н.
По реките обитава предимно местата с бавно или почти никво течение,ями,вирове,баражи.обича да се крие зад водни прегради,като камъни,паднали дървета,водна растителност.Места по реките се намират лесно,просто човек трябва да се поразходи малко и ще му стане ясно,къде може да се крие.Надеждни места са също там където се вливат разни рекички,поточета,канали.Най-важното за реките,според мен е да няма силно течение,дълбока бавно течаща или стояща вода(отвесен дълбок бряг,дебел вир) е прфектно.Търси се във всички слоеве на водата,не е задължително да е до брега,но все пак там са по-честите удари.
По язовири и други затворени водоеми,може да се лови навсякъде,но предпочитаните места според мен са там,където свършва водната растителност,или в дупки между водораслите.Укритието и е във водораслите,излиза от тях на лов и като лапне пак обратно.Не трябва да и се позволява да се скрие пак,може да я изгубим.Тук често се налага да сме с подходяща екипировка.Много надеждно място е под дървета растящи под наклон върху водата,правещи голяма сянка,на такива места съм имал доста успехи.Там падат листа,клони,сенчесто е,което според мен прави укритието на щуката перфектно.Есента,когато падат листата по дъното и повърхнистта на водата,просто се слива с околната среда.На такива места няма и много водорасли(заради сянката),което прави риболова от брега направо лесен.С едно странично замятане,пускаме стръвта точно под дървото.По язовирите може да се крие и на големи дълбочини,важното е да има храна.
Bai Ves написа:Точно така е, тези, които ловят на тапа разчитат на по 5- 10 сопи и ги разполагат така, че да хванат повече но по- дребни щуки. Ако им удари нещо едро....." Ухаааа"- 5 кила. Те повечето или не могат или не мислят къде са рибите и действат поспомен, там където са хванали или са видяли някой да хване. От тях нищо не се учи, а най- много да се бере злоба при гледдката, в която се вижда, как те прибират маломерни щуки. Аз до сега не съм видял един специализиран щукар, който да успее да закове хубави риби но по определен метод или да ги търси той самият. Случайните риби не ги броя. Аз не считам, че риболовната слука се свежда до това човек, да отиде и да метне тапа с рибка или дънна въдица и да се тупа по гърдите , че видиш ли, е хванал риба. :wink: На всички такива им се смеем :mrgreen:
тук не съм съгласен ама хич.Аз ловя на тапа,ползвам само една(дори на язовир).Винаги преди да метна някъде за щука си отделям време за разузнаване :!: Никога не целя да хвана повече малки,за да се хваля,а обратно :!: а това,че не всички си падат по спининга не ги прави смешни или неможещи рибари :xможе би мързеливи :D
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Колега големите щуки в Марица ги вадят на дълбоките бързеи,под бързей не разбирай буен планински поток по-време на топящ се сняг :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
chanio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chanio »

може,конкретно за Марица не съм споменавал нищо,нямам много опит там.ако имаш мен предвид.по мои наблюдения,щуката не обича бързите води.но....знам ли и аз
Последно промяна от chanio на Съб Яну 17, 2009 9:01 pm, променено общо 1 път.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

[quote="chanio"]
По реките обитава предимно местата с бавно или почти никво течение,
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”