Най-подходящата стръв за сом

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Re: Най-подходящата стръв за сом

Мнение от barutchiata © »

BigBerta написа:колеги чета че изсползвате за стръв някаква змийорка.това да нее тъй нареченият щипок?????черно и сплескано от страни като малко сомче.много жилаво пъргаво и лигаво защото на такова животинче съм имал известни успехи.благодаря предварително на всеки който ме осветли по-въпросът със змийорката.

Бате, ако визираш моите постове, говоря за истинска змиорка
Изображение

обаче говоря за риболов на сом в Италия на река По, това е истинската стръв за мен.Там ги продават като стръв по рибарските магазини, струваха към 4-6лв. парчето в зависимост от големината(около 35-50см.).Закача се за опашката и през цялото време си копа към дъното, като движението и е като на змия, е няма по големи вибрации от тези на змиорката, проблема е, че като удари сома трябва да се чака понеже си е жилава и лигава та трудно я гълта мустакатия.Като я закачах на куката и слагах една кърпа за да я хвана като хората, иначе се изплъзва и хапе отвреме на време.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Слушай Барутчията-щипокът няма нищо общо със змиорката.И не става за стръв за сомчовците,щото усети ли,че дъното е близо,забива в него и се маскира моментално.А ако го окачиш на разстояние от дъното,много бързо ще го атакува некой костурчо и...нема сом.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

INCUBUS написа:Слушай Барутчията-щипокът няма нищо общо със змиорката.И не става за стръв за сомчовците,щото усети ли,че дъното е близо,забива в него и се маскира моментално.А ако го окачиш на разстояние от дъното,много бързо ще го атакува некой костурчо и...нема сом.
А бе Баце....,ти четеш ли кой,какво е написал :!: :?: И кой ти каза,че нашия щипок не става за сом :shock: :roll: Я го закачи на тройката и да видим после :wink: Тук не говорим само...за риболов на дъно,че да се заравя и крие :evil: :twisted: Освен това Барута показва и говори за истинска змиорка,а не за щипоци или как ги наричат там още Симеони или тем подобни глупости. :idea: :arrow:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:44 am, променено общо 1 път.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:08 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Аз много добре чета кой кво пише,но ти явно не разбираш смисъла на написаното.Много ясно,че Барутчията говори за истинска змиорка,но следващият колега именно бе попитал дали не става дума за тези малки рибки тук в България /не в Италия/и дали на тях им викаме змиорки.А колкото за щипока като стръв за сом - не вярвам да си толкова закъсал за стръв,че да използваш щипоци за риболов на сом.
Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иво Ломски »

Като гледам тия змиорки и като знам обикновените костури които излизат по нашите водоеми по-вероятно е змиорката да излапа костура отколкото обратното........
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Джоко
новобранец
новобранец

Мнение от Джоко »

Тия щипоци дето ги коментирате, ако са това за което си мисля , мисля че е виюн.

'' Наименование: Виюн, змиорче
Други названия:
Латинско наименование: Misgurnus fossilis

Описание: Риба от семейство виюнови, към които принадлежат гулешът - Noemacheilus barbatulus, и щипокът - Cobitis taenia. Виюнът е най-голямата риба от това доста многобройно семейство, което въдичарите познават като отлична жива стръв. Рибата е змиевидна, със ситни люспи и тъмни успоредни надлъжни ивици по кафеникавото тяло. В предната част на устата има десет мустачета, с които ровичка в тинята, за да търси храна. На дължина достига 35см, а на тегло 150 грама. Смята се за отличен жив барометър, защото видимо става неспокойна преди промяна на времето. Лови се на торен червей, има бяло и нежно месо без никакъв тинест привкус. ''

Искам да добавя нещо, тия рибета издват звуци- нещо като пищене, много тънък звък, чува се от няколко метра. Ако не ме лъже паметта веднъж я пробвах като стръв, но 100% съм сигурен че не съм хванал- щях да си спомням. Нито я отричам нито я величая, но това пискане дето го издава няма начин да не звучи като ''Чорба-каша'' за хищниците .
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:08 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Franko написа:.Лятото ще вмъкна и фото :lol:

Ти да ги държиш,аз ще ги снимам :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

:lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Джоко,е описал виюна или щипока най-добре.А както казва Франко на Ст.Кладенец сме хващали на него освен бели риби на дъно и тапи.....и сомове на кльонк.Когато са малки съм забивал по един брой на всяко жило от тройката.Закачам ги,като използвам кохер.Във противен случай това чудо много се гъне и щипе :roll: :lol: :P :oops: .
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Някой беше ми казал, че в река Конска имало виюни по 20-25 см. Което според мен е достатъчна дължина за да се избегнат костурите :roll:
Ако налита на непозната стръв за мен това е идеалната. Много лесно се пренася дори и в летните жеги. изключително издръжлива и подвижна стръв.
Като същевременно няма да се качва нагоре или да се изстрелва настрани като дойде агента :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”