Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун
Модератор: nkolev66
Re: Дървен харпун
Относно дограмата.Преди 3 месеца мои познати си сложиха от горепосочената дограма на вилата.Нали е по-скъпо,ще да е по-качествено,да ама не.Сега я смениха с пвц.За 3 месеца се е изметнала.Не е много по темата,но внимавайте какво купувате,защото може да се окаже,че скъпото не е по-качествено.Моряка написа:Веднага ми хрумва една идея,но не съм запознат и може и да не свърши работа.Предполагам знаете,че след алуминиевата и ПВЦ дограма ,дойде дървенатаХимически умъртвена дървесина ,трипластова,обработена е май с някакви химии против вода,атмосверни условия и измятане.
Ако се поразровите в нета ще намерите ,какъв вид е дървото,размери ите така.Пък може и изобщо да не става
Зарганолог
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Затова писах как да се лепи,за да няма огъване и измятане.Mi7chell написа: Относно дограмата.Преди 3 месеца мои познати си сложиха от горепосочената дограма на вилата.Нали е по-скъпо,ще да е по-качествено,да ама не.Сега я смениха с пвц.За 3 месеца се е изметнала.Не е много по темата,но внимавайте какво купувате,защото може да се окаже,че скъпото не е по-качествено.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- КИРО
- Обратна връзка:
Да не ме караш нов бизнес да прая?emilios написа:пиши от време на време, докъде си стигнал
Искам си почивката,мерси.

Не е за подценяване идеята.

доста хора си почиват,занимавайки се с любими неща,лодки,дървени харпуни,въдици.Доопипват ги ,и това е труд ,но е приятен.На теб няма ли да ти харесва да се занимаваш със нещо което ти харесва.А може и поръчка да ти направя за нещо 

- КИРО
- Обратна връзка:
Баш сега няма ти отговоря,мечтая си пак талаш да прая,ама...............emilios написа:доста хора си почиват,занимавайки се с любими неща,лодки,дървени харпуни,въдици.Доопипват ги ,и това е труд ,но е приятен.На теб няма ли да ти харесва да се занимаваш със нещо което ти харесва.А може и поръчка да ти направя за нещо
Защо ми се струва ,че ако си купиш нов дървен харпун ще ти излезе по евтинокотката написа:Eмилио,благодаря за информацията.Разглеждах харпуните на Виктор Абелан.Ще се постарая да копирам нещо от неговите харпуни.

Емилиос, зравей.Ще купя : ластици , Dinema . шнур за стягане на въжените желъди,материали за импрегнация и лаково покритие.Всичко останало ще изработя сам.Поетапно ще ви информирам докъде съм стигнал за съвети и забележки.
Поздрави.
Поздрави.
котката написа:Емилиос, зравей.Ще купя : ластици , Dinema . шнур за стягане на въжените желъди,материали за импрегнация и лаково покритие.Всичко останало ще изработя сам.Поетапно ще ви информирам докъде съм стигнал за съвети и забележки.
Поздрави.
Ще се радвам много.
Не каза какво дърво си збрал,къде го намери и колко го взе.Ще помогнеш на много колеги.

Избрах осен.Това е най-здравото родно дърво , което израства с големи размери , годно за обработка.Имах 2 бр. заготовки с диаметър около 100 мм.Сечени от гората край родното ми село.Първо ги одялах на грубо с брадва по жилите на заготовката , а след това ги мина на абрихт до р-ри 45 на 70 мм. сечение.От по -късото започнах да оформям тялото на по-къс харпун за замътени води.Налага се донякъде да действа по метода на пробите и грешките.
много интересно колега.А ластиците,беше споменал за 20мм.Колко броя ще слагаш.Ако го направиш достатачно силен и до два месеца, може и тука при мен да го пробваме
но не прекалявай със дебелите мластици.Два броя 20мм,или 3 броя 16мм няма да е лош избор.И избягвай белите ластици,препоръчвам ти черните на ОМЕР,ДЕМКА по малко главоболие ще имаш.На два три месеца сменях ластици когато имах прозрачен силикон,белите де.Със черните на ОМЕР изкарвам по 5 месеца+.

Бих искъл да те предпазя от допускането на подобно грешка.Погледни внимателно снимката която съм качил,харпуна е на един грък който години наред се занимава със дървени харпуни,но въпреки това допусна непоправима грешка.Във опита си да го изпипа,реже търка и т.н. изтъни основата на самото оръжие,отбелязал съм на снимката къде е грешката.При поставянето на 2бр ластици №16 основата се огъва и има еластичност,нещо непоправимо.Да не говорим,че и със един ластик 16 мм има проблем.Премери внимателно и после режи,но така ,че да не остане слаб.

Емилиос , благодаря за съвета.Ластиците осъществяват комбинирано натоварване на тялото на харпуна.Силата породена от ластиците може да се разложи на две сили.Едната дейсва по оста на тялото.Тя го натоварва на натиск.Другата действа перпендикулярно на тялото и го натоварва на огъване.Ще се опитам да изчисля напреженията и да намеря оптималните сечения по дължината на тялото.Може и една компютърна симолация на Solidworks.Ботаническото наименование на осена е мъждрян.Латинското е Fraxinus ornus.Семейство Маслинови , род Ясен.Навремето от него са правени главините и спиците на волските и биволските каруци.За ластиците - купих ф20 на Rob Allen.Дано да отговарят на рекламата си.
Поздрави.
Поздрави.
вижте първият ми дървен харпун

- снимката е правена през далечната 1983 г. на остров Св. Анастия - тогава Болшевик

- снимката е правена през далечната 1983 г. на остров Св. Анастия - тогава Болшевик