Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун
Модератор: nkolev66
Re: Дървен харпун
Тялото е монолитна дървесина.Сечението при спусъка е 45/70, в предната част е 35/68 .Дължината му от запъването на стрелата до челото е 720 mm.Спусъкът е реверсен.Днес направих пробен вариант на спусъка от 3mm ламарина за да видя дали е наред.Засега съм доволен." Истинският" ще го изрежа на лазер от стомана 4X13.За стрелите съм купил калибрована стомана 4Х13 - ф6 и ф8.Акулските перки и подвижната контра на стрелите ще са от стомана 1Х18Н9.
Защо не, явно момчето си разбира от работата. А пък ако не стане първия път има право и на втори.
Пашата обича смелите.
не Гънмен , не затуй дето го показваш
, за нещо съвсем различно става въпрос

Мисля си, че на доста места работиш в неправилната посока (ако разбира се, си решил да правиш харпун за Черно Море), но съм сигурен, че след като един ден го завършиш, сам ще забележиш къде е трябвало да го направиш по друг начин. Това обаче е мое скромно мнение. Не го взимай навътре.котката написа:Тялото е монолитна дървесина.Сечението при спусъка е 45/70, в предната част е 35/68 .Дължината му от запъването на стрелата до челото е 720 mm.Спусъкът е реверсен.Днес направих пробен вариант на спусъка от 3mm ламарина за да видя дали е наред.Засега съм доволен." Истинският" ще го изрежа на лазер от стомана 4X13.За стрелите съм купил калибрована стомана 4Х13 - ф6 и ф8.Акулските перки и подвижната контра на стрелите ще са от стомана 1Х18Н9.

Ми това намерих в Спеарфиш. Явно това му е първия дървен харпун. Имаше и още на едно место снимки на същия харпун, но по някаква причина го е скъсил в предната част. Доколкото знам, май е продаден вече.Булти написа:не Гънмен , не затуй дето го показваш, за нещо съвсем различно става въпрос
![]()
![]()
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Здравейте.Сигурен съм , че след като го направя ще видя доста пропуски.За Черно море имам заготовка за 90 см. харпун - със стрела ф6 и дължина 130 см.Този е да вляза донякъде в час.Стоманата за стрелата е с около 13% хром и върхът се закалява до около 50 HRC.Правил съм си стрели ф5 от калибрована стомана марка 45 и вършат добра работа за кефал и платерини.Лошото е , че стомана м.45 корозира, а тази само леко пожълтява.На границата между неръждаемите и тези , които корозират.За мене идеалният материал е от титанова сплав - около 2 пъти по лека от стоманената , с аналогични механични качества.Но няма откъде.Ще пускам снимки поетапно , а критичните забележки ще са от полза на всички ни.
Поздрави.
Поздрави.
@ котката:
Да ти кажа с две-три думи къде грешиш, ако не възразяваш
1.Харпун от 72см е доста късичък за Черно Море.За язовира е добре, но там глобите са солени.
2.Профила ти е прекалено висок.
3.Сигурно разполагаш с доста мощен лазер, защото за неръждаема стомана 8-10мм, си иска поне 2кw мощност на лампата.
4.Отрежеш ли 4Х13 с лазер,трудно ще я довършиш.
5.Стрели...
защо ще правиш? Ето ти ги тук готови, направени и закалени. 6мм, 6.25мм, 6.3мм, 6.5мм, 7мм...каквато ди душата желае.
http://store.spearfish.org/index.php?cPath=28_45
6.Колкото ръката ти е под нивото на вектора на изстрела (разбирай оста на стрелата), толкова повече главата на харпуна ти подскача нагоре.
7.Не се заблуждавай за титановата сплав. Можеш да купиш готова стрела за лък от всеки оръжеен магазин (тя е куха и лека), да и сложиш подходяща опашка и връх и ще я ускориш зверски.
8.Постарай се за следващия опит да осигуриш заготовка поне 110-120см защото тази със сигурност ще ти създаде проблеми с измятането.В цял свят хората лепят, така че не си мисли, че ще откриеш топлата вода с мъждряна.
9.Ластика на Роб Алън (ако е от синия) не работи много добре при температура под 17градуса Целзий, но тогава рядко има и кефалови риби, така че може би последното е малко излишно
.
Дано да са ти полезни тези съвети.
Да ти кажа с две-три думи къде грешиш, ако не възразяваш

1.Харпун от 72см е доста късичък за Черно Море.За язовира е добре, но там глобите са солени.

2.Профила ти е прекалено висок.
3.Сигурно разполагаш с доста мощен лазер, защото за неръждаема стомана 8-10мм, си иска поне 2кw мощност на лампата.
4.Отрежеш ли 4Х13 с лазер,трудно ще я довършиш.
5.Стрели...

http://store.spearfish.org/index.php?cPath=28_45
6.Колкото ръката ти е под нивото на вектора на изстрела (разбирай оста на стрелата), толкова повече главата на харпуна ти подскача нагоре.
7.Не се заблуждавай за титановата сплав. Можеш да купиш готова стрела за лък от всеки оръжеен магазин (тя е куха и лека), да и сложиш подходяща опашка и връх и ще я ускориш зверски.
8.Постарай се за следващия опит да осигуриш заготовка поне 110-120см защото тази със сигурност ще ти създаде проблеми с измятането.В цял свят хората лепят, така че не си мисли, че ще откриеш топлата вода с мъждряна.
9.Ластика на Роб Алън (ако е от синия) не работи много добре при температура под 17градуса Целзий, но тогава рядко има и кефалови риби, така че може би последното е малко излишно

Дано да са ти полезни тези съвети.
Благодаря за съветите.За ластиците на Rob Allen не знаех за това им поведение при температура под 17 градуса.Какви препоръчваш за по-студена вода.
Добри ластици за ниски температури са демка или омер.А стрелите колега обикновенно излизат от леярните,не от струг.

аве първия харпун си го скрил ти ....Акуло 

Стрелите , независимо от диаметър,дължина и марка на стоманата са от студено калиброван прокат.На струг се оформя само върха , ако си решил да е конусен.НО пирамидалното заточване е по-добро.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз си ги пиля на ръка а иначе може и на фреза да се оформят засеците.Дупките за въжето и контрата ги правя с 1.5 мм. бургия контрата я занитвам с нит от електрод неръждавейка.
emilios написа:А стрелите колега обикновенно излизат от леярните,не от струг.
Добър изстрел

Колега, не знам какво им пишеш на твоите 24 000 читатели, ама това си е издънка от всякъде. Изтрий го тоя пост и аз да изтрия моя, че се излагаме иначе.

Последно промяна от gunman на Вто Фев 10, 2009 5:06 pm, променено общо 1 път.
Виж, котка, не предполагаш дори, колко мноооого още въпроси ще изникнат.котката написа:Благодаря за съветите.За ластиците на Rob Allen не знаех за това им поведение при температура под 17 градуса.Какви препоръчваш за по-студена вода.
Ако г-н Диканаров позволи, да отворим една нова тема , в която ще ти помогна да си отговориш на много от тях.
На "колегата" Емилиос бих препоръчал да държи ръцете далеч от клавиатурата в новата тема, щото пак ще изцепи нещо непотготвен и пак ще станем за смях на гостите в този сайт.Иначе между нас си можем да се дъним колкото си поискаме, щото нали сме си наши хора тук.

"Добър изстрел Ей на това се казва, да утрепеш коча с лопатата "
Добре , дошъл Акуло ! Много , ама много се радвам да се срещнем тук

Добре , дошъл Акуло ! Много , ама много се радвам да се срещнем тук