Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Туй-онуй за сонара
Модератори: emo vasilev, Кърцата
-
- и господ не е толокова добър
Re: Humminbird matrix 47x3d
Какво има да спорите,горе го има снимано обяснено.Кое не е ясно

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Никой ни спори бе пич, говорим си!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Педро,не съм тъп,но не ми е ясна разликата между 2000 и 4000 вата пик до пик?
Какво е предимството на повечето ватове,явно това е ключът,а и оскъпява сонара?
Тоше,премини на дъгички,защото сонара има запаметени 3-4 големини на символ-рибка!Така и 100 кила сом ти го отчита,като дребосък! 

-
Не брат,сонарите си имат на символа риба 3 размера.Обаче е истина,че на символите ги дава по точно.Troli Rapala написа:Педро,не съм тъп,но не ми е ясна разликата между 2000 и 4000 вата пик до пик?Какво е предимството на повечето ватове,явно това е ключът,а и оскъпява сонара?
Тоше,премини на дъгички,защото сонара има запаметени 3-4 големини на символ-рибка!Така и 100 кила сом ти го отчита,като дребосък!

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Troli Rapala написа:Тоше,премини на дъгички,защото сонара има запаметени 3-4 големини на символ-рибка!Така и 100 кила сом ти го отчита,като дребосък!

Така наистина греши много по-малко и от миналата година го ползвам на дъгички.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Troli Rapala,
Разликата във ватовете е много съществена.При по-голяма мощност ще имаш и по-силен отразен сигнал от рибоците,особенно от по-големи дълбочини.И сонара много точно ще интерпретира какво се вижда. Сигнала отслабва с квадрата на разстоянието.Например от 5 метра дълбочина и от 10 метра дълбочина - този от 10 метра няма да е 2 пъти по слаб, а 4 пъти.При много слаб сигнал има някакъв минимум..праг и сонара започва да греши или да не реагира.
Но 4000 вата си изисква сериозно захранване.Това са 4 киловата на пиковете.
=========================================================================
А иначе за движението.Само на радарите (които са си сонари, само че не работят с ултра звук) за измерване на скорост им трябва обекта да се движи.Те не са за откриване на обект ( както е фишфайндера), а за измерване на неговата скорост.Пак имаме отразен сигнал, който се съпоставя с излъчения, но се търси разлика в честотите (така нареченият доплеров ефект).При отразяване на сигнал от движещ се обект (естественно с някаква минимална скорост, не съвсем бавна) отразения сигнал е с друга честота, зависеща от скоростта на движение на обекта.И като се съпоставят двете честоти се определя скоростта на движение на обекта.
Но рибоците не се засичат така.
========================================================================
Извинявам се за предният си пост - нещо не си подбрах думите както трябва...
Разликата във ватовете е много съществена.При по-голяма мощност ще имаш и по-силен отразен сигнал от рибоците,особенно от по-големи дълбочини.И сонара много точно ще интерпретира какво се вижда. Сигнала отслабва с квадрата на разстоянието.Например от 5 метра дълбочина и от 10 метра дълбочина - този от 10 метра няма да е 2 пъти по слаб, а 4 пъти.При много слаб сигнал има някакъв минимум..праг и сонара започва да греши или да не реагира.
Но 4000 вата си изисква сериозно захранване.Това са 4 киловата на пиковете.
=========================================================================
А иначе за движението.Само на радарите (които са си сонари, само че не работят с ултра звук) за измерване на скорост им трябва обекта да се движи.Те не са за откриване на обект ( както е фишфайндера), а за измерване на неговата скорост.Пак имаме отразен сигнал, който се съпоставя с излъчения, но се търси разлика в честотите (така нареченият доплеров ефект).При отразяване на сигнал от движещ се обект (естественно с някаква минимална скорост, не съвсем бавна) отразения сигнал е с друга честота, зависеща от скоростта на движение на обекта.И като се съпоставят двете честоти се определя скоростта на движение на обекта.
Но рибоците не се засичат така.
========================================================================
Извинявам се за предният си пост - нещо не си подбрах думите както трябва...
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Туй-онуй за сонара
Педро,благодарско за обясненията!
Аз като си избирах втория сонар,четох за "Доплеровия ефект" при сонара и радара,за това упорствам за подвижният обект!Осъзнах,че най-важното е големият дисплей и многото ватове!Мислех,че ватовете означават степента на осветяване на обекта!Близо съм бил,като за електро-лаик!
Тази есен засекох НЕЩО и блокирах за минута-две!

- КИРО
- Обратна връзка:
Троли,за 2000W пик,ще ти трябват 4-5 гумени лодки с акумулатори.
Педро радара си лови и бреговата ивица /тя е неподвижна /.
Всяка една такава система,е направена за съответните изисквания на потребителя.Затова се правят и по поръчка.И схемите им са различни,и почти винаги секретни,така че да не можем се доберем до схемите.Раличията са основно в честотите на работа,както и мощността,но и в софтуера.
Например.На един от постовете по морето,локационната станция показва само корабите и крайбрежната ивица,а другата това което е във въздуха.Антените им са почти еднакви,и се въртят с еднаква скорост.
Е повече не мога да кажа.
Сега,Илийка,не съм сигурен дали нашите сонари засичат мехура на рибата,след като,колегата който е най близо до сондата,като си вади чепарето,засича оловото,и ми го отчита като средна риба.
Педро радара си лови и бреговата ивица /тя е неподвижна /.
Всяка една такава система,е направена за съответните изисквания на потребителя.Затова се правят и по поръчка.И схемите им са различни,и почти винаги секретни,така че да не можем се доберем до схемите.Раличията са основно в честотите на работа,както и мощността,но и в софтуера.
Например.На един от постовете по морето,локационната станция показва само корабите и крайбрежната ивица,а другата това което е във въздуха.Антените им са почти еднакви,и се въртят с еднаква скорост.

Е повече не мога да кажа.
Сега,Илийка,не съм сигурен дали нашите сонари засичат мехура на рибата,след като,колегата който е най близо до сондата,като си вади чепарето,засича оловото,и ми го отчита като средна риба.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
KIRO
Няма как да не ти засече оловото като риба.
Всяко нещо във водата над дъното, ако отрази сигнал, той се разпознава от софтуера като рибка.
Така му е казано.Така е написан.
За нещо легнало на дъното въпроса е спорен..и зависи от много неща..
Съгласен съм че има доста видове сонари и радари за най различни цели.
Този радар дето лови бреговата ивица е друг.Той е като този дето открива самолети- с малки изменения грубо казано.....А аз говорех за още по друг, дето трябва движение на обекта за да му се измери скоростта.
Радари и Сонари...мноооогоо.Няма смисъл да ги обсъждаме.Писнало ми е от тях..от преди много години..
Тука е интересен Fish Finder-a.
Различните модели и техните възможности.И аз съм мераклия за един по-простичък...
За акумулаторите си прав - 2000 вата на 12 волта ще дръпне на пика 166 ампера.На 24 волта 83 ампера...
Е верно - това е за милисекудни..ама се повтаря и повтаря, а за 4000 вата да не говорим...
Троли Рапала
Не мога да ти разгадая изображението - нямам тренинг.Ако става дума за гърбавата крива - трябва да е от нещо дето е минало с голяма скорост.Ако обекта се движи, трябва да се вижда "удължен"...защото го засича на 2 различни места и изображенията леко се наслагват...при бавно движение...
Вие сте спецовете щото гледате екраните- вие кажете...
Няма как да не ти засече оловото като риба.
Всяко нещо във водата над дъното, ако отрази сигнал, той се разпознава от софтуера като рибка.
Така му е казано.Така е написан.
За нещо легнало на дъното въпроса е спорен..и зависи от много неща..
Съгласен съм че има доста видове сонари и радари за най различни цели.
Този радар дето лови бреговата ивица е друг.Той е като този дето открива самолети- с малки изменения грубо казано.....А аз говорех за още по друг, дето трябва движение на обекта за да му се измери скоростта.
Радари и Сонари...мноооогоо.Няма смисъл да ги обсъждаме.Писнало ми е от тях..от преди много години..
Тука е интересен Fish Finder-a.
Различните модели и техните възможности.И аз съм мераклия за един по-простичък...
За акумулаторите си прав - 2000 вата на 12 волта ще дръпне на пика 166 ампера.На 24 волта 83 ампера...
Е верно - това е за милисекудни..ама се повтаря и повтаря, а за 4000 вата да не говорим...
Троли Рапала
Не мога да ти разгадая изображението - нямам тренинг.Ако става дума за гърбавата крива - трябва да е от нещо дето е минало с голяма скорост.Ако обекта се движи, трябва да се вижда "удължен"...защото го засича на 2 различни места и изображенията леко се наслагват...при бавно движение...
Вие сте спецовете щото гледате екраните- вие кажете...
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Сонара е на 4000-Вата и издържа 10-тина часа с 7.2мА/ч.!Горните две линии са оловото и стръвта,долните две-също!Обърнете внимание,какво стои на 17-19 метра!
Тази дебела линия беше на дъното и постепенно се отдели,като рибката отгоре реагира дигайки се към оловото!Вижда се този момент!Шокът е,че "НЕЩОТО" е риба с огромни размери.Посред бял ден!След,като чертата отмина осъзнах,че е риба и добре,че не удари!Ня бях готов!

Troli Rapala,
Наистина, ама кой да ти предположи че това дето прилича на ..на...дървен ствол, над дъното те е уплашило.
По-добре че ти се е разминало.
Е те тука ша оставя КИРО да се оправя с тебе:
Наистина, ама кой да ти предположи че това дето прилича на ..на...дървен ствол, над дъното те е уплашило.
По-добре че ти се е разминало.
Е те тука ша оставя КИРО да се оправя с тебе:
..Сонара е на 4000-Вата и издържа 10-тина часа с 7.2мА/ч.!...
Последно промяна от Pedro на Вто Фев 10, 2009 11:04 pm, променено общо 1 път.
- КИРО
- Обратна връзка:
Това 4000 вата не е консумирана мощност,или нещо не си разбрал ръководството.
Троли,навремето радиостанцията ми беше 1000 вата,имаше агрегат с мотор от 12 к.с,което общо тежеше 57 кг.
С нея правех спокойно свръзка с Северния океан.
Това ти го давам за пример,какво означава 1000 вата мощност.
Троли,навремето радиостанцията ми беше 1000 вата,имаше агрегат с мотор от 12 к.с,което общо тежеше 57 кг.
С нея правех спокойно свръзка с Северния океан.
Това ти го давам за пример,какво означава 1000 вата мощност.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Така го дават:Sonar Output Power Max 4000 W !
Има и някакво съкращение R.M.S.Не разбирам,но има и друго-всички сонари и gps,са Щатски и не случайно!Люси,олабването е лесно,па организацията е проблем!
Книжката не е при мене да ги разгадаеме тези пусти Ватове,кво индикират! 

TROLI,
Това с мощностите дадени по този начин е голяма игра, с големи цифри, които не са това което са !!
Това не ти е истинската мощност.
Истинската ..еквивалентна мощност P= V.I -за прав ток.Тука няма тън-мън.Няма върхова мощност.
За променлив ток (какъвто е при сонара) - това което се подава на трансдусера (излъчвателя) като
последно звено във веригата нещата са рaзлични.
При променлив ток (какъвто тече през трансдусера), мощността отишла във водата, зависи и от това дали товара е чисто активен или реактивен,дали е напасван към усилвателя, или присъстват и двете компоненти активна и реактивна - тогава се казва комплексен.... и става злеее.
Най-лесно мощността (и върховата) може да се измери като се измери с осцилоскоп напражението на
трансдусера (товара) и се знае неговото съпротивление Z.И дали то отговаря на изходното съпротивление на стъпалото дето захранва трансдусера.Ако не са напасвани се губи мощност в топлина , а не за излъчване във водата.
Но не !! Предпочитат се определения, които боравят с по-големи цифри и са по привлекателни за купувача.
Всъщност лъжа няма, но не е това, което си мисли обикновенния купувач.
Да вземем така наречената RMS стойност.Тя може да е напрежeние, ток или мощност.
RMS E:
Square Root of the Mean of the Square of the function -Което ще рече : Първо дигаме стойността на квадрат,
после взимаме средната стойност на полученото след това го коренуваме (корен от две) и ето ти RMS.
Средната стойност зависи от вида (формата) на променливото напрежение и коефициента на запълване.
При променливо напрежение с правоъгълна форма и коефициент на запълване 50% (или 0.5) просто делим на 2.
Пример:
10волта (върхово) на квадрат=100волта. Средната стойност е 50 волта.Корен квадратен от 50 волта е 7.071 волта.
RMS = 7.071 волта.
За да не задълбаваме във формули и обяснения...
Трябва да се знае следното:
RMS мощност - (тука вече е интересно ).
RMS стойността на мощността не е еквивалентната мощност и фактически не представя използваема физическа величина.
Трябва да се отбележи че термина RMS мощност се използва в потребителската индустрия (Аудио усилватели и т.н)
В крайна сметка:
RMS е нещо различно от средната мощност.
RMS ток и напрежение обаче са използваеми за изчисляване на средна мощност.Но не и за RMS мощност - тя
винаги се получава по-голяма отколкото е.... но това не е..това.
===================================================================
Ако искаш подробности защо е така - чертежчета и формули веднага ! Но няма смисъл - това е истината.
За да добиеш някаква представа за мощност, премери напрежението на акумулатора и тока който се консумира, когато сонара работи.Умножи ги - получаваш консумираната мощност.Това което отива за излъчване в най-добрия случай е 50-70%.Това са физични закони и няма мърдане.
Иначе 500 вата RMS не значи при 12 волта акумулатор да черпиш 40 ампера.То няма и да е 40 а много повече, щото КаПеДето на на усилвателя не е 100% ..и ако е 70 % , слагаш още 12 -15 ампера отгоре.
А кажи ми кой сонар черпи толкова ??
================================================================
Джаповете (японците) са измислили нещо още по гадно ! ..да ловят маймуни..
Peak Music Power Output (PMPO) - пикова музикална изходна мощност.И при PMPO 500 вата се оказва че реалната е само 43 вата !!
Няма как да е 500, като е сложил 5 ампера предпазител на 14.4 волта в колата -5 A × 14.4 V × 60%КПД на усилвателя =43 вата.
==================================================================
Абе купувайте там последните модели или според джоба и това е.Няма какво да се умува.То е като с пръчките и макарите.
Това с мощностите дадени по този начин е голяма игра, с големи цифри, които не са това което са !!
Това не ти е истинската мощност.
Истинската ..еквивалентна мощност P= V.I -за прав ток.Тука няма тън-мън.Няма върхова мощност.
За променлив ток (какъвто е при сонара) - това което се подава на трансдусера (излъчвателя) като
последно звено във веригата нещата са рaзлични.
При променлив ток (какъвто тече през трансдусера), мощността отишла във водата, зависи и от това дали товара е чисто активен или реактивен,дали е напасван към усилвателя, или присъстват и двете компоненти активна и реактивна - тогава се казва комплексен.... и става злеее.
Най-лесно мощността (и върховата) може да се измери като се измери с осцилоскоп напражението на
трансдусера (товара) и се знае неговото съпротивление Z.И дали то отговаря на изходното съпротивление на стъпалото дето захранва трансдусера.Ако не са напасвани се губи мощност в топлина , а не за излъчване във водата.
Но не !! Предпочитат се определения, които боравят с по-големи цифри и са по привлекателни за купувача.
Всъщност лъжа няма, но не е това, което си мисли обикновенния купувач.
Да вземем така наречената RMS стойност.Тя може да е напрежeние, ток или мощност.
RMS E:
Square Root of the Mean of the Square of the function -Което ще рече : Първо дигаме стойността на квадрат,
после взимаме средната стойност на полученото след това го коренуваме (корен от две) и ето ти RMS.
Средната стойност зависи от вида (формата) на променливото напрежение и коефициента на запълване.
При променливо напрежение с правоъгълна форма и коефициент на запълване 50% (или 0.5) просто делим на 2.
Пример:
10волта (върхово) на квадрат=100волта. Средната стойност е 50 волта.Корен квадратен от 50 волта е 7.071 волта.
RMS = 7.071 волта.
За да не задълбаваме във формули и обяснения...
Трябва да се знае следното:
RMS мощност - (тука вече е интересно ).
RMS стойността на мощността не е еквивалентната мощност и фактически не представя използваема физическа величина.
Трябва да се отбележи че термина RMS мощност се използва в потребителската индустрия (Аудио усилватели и т.н)
В крайна сметка:
RMS е нещо различно от средната мощност.
RMS ток и напрежение обаче са използваеми за изчисляване на средна мощност.Но не и за RMS мощност - тя
винаги се получава по-голяма отколкото е.... но това не е..това.
Ако искаш подробности защо е така - чертежчета и формули веднага ! Но няма смисъл - това е истината.
За да добиеш някаква представа за мощност, премери напрежението на акумулатора и тока който се консумира, когато сонара работи.Умножи ги - получаваш консумираната мощност.Това което отива за излъчване в най-добрия случай е 50-70%.Това са физични закони и няма мърдане.
Иначе 500 вата RMS не значи при 12 волта акумулатор да черпиш 40 ампера.То няма и да е 40 а много повече, щото КаПеДето на на усилвателя не е 100% ..и ако е 70 % , слагаш още 12 -15 ампера отгоре.
А кажи ми кой сонар черпи толкова ??
================================================================
Джаповете (японците) са измислили нещо още по гадно ! ..да ловят маймуни..
Peak Music Power Output (PMPO) - пикова музикална изходна мощност.И при PMPO 500 вата се оказва че реалната е само 43 вата !!
Няма как да е 500, като е сложил 5 ампера предпазител на 14.4 волта в колата -5 A × 14.4 V × 60%КПД на усилвателя =43 вата.
==================================================================
Абе купувайте там последните модели или според джоба и това е.Няма какво да се умува.То е като с пръчките и макарите.
Последно промяна от Pedro на Сря Фев 11, 2009 2:38 pm, променено общо 1 път.
- ceno cenov
- разбира нещата
При 4 000 W мощност на сонара, само трябва да топнеш сондата малко по-дълбоко и дръж кепчето в ръце,
въдица няма да ти трябва.